Како да креирате сопствена поставка во Adobe Lightroom

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Секој фотограф има свој стил. За некои, тој е усовршен и конзистентен, додека други, особено поновите фотографи, малку скокаат наоколу. Ако некогаш сте се запрашале како да го натерате вашиот стил да биде малку поконзистентен, ќе ви дозволам да влезете во една тајна - претходно поставени!

Здраво, јас сум Кара! Ми требаа неколку години да го развијам мојот стил како фотограф. По малку обиди и грешки, како и играње со (и учење од) претходно поставените поставки на другите луѓе, го сфатив мојот сопствен стил на фотографирање.

Сега, го одржувам тој стил со користење на претходно поставените поставки што ги создадов. Овие поставки им даваат на моите слики тој остар, смело шарен изглед што толку многу го сакам. Како можете да креирате сопствени поставки за Lightroom? Дојдете и ќе ви покажам. Супер е лесно!

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на Windows 3 на Lightroom Classic. 1>

Lightroom Preset Settings

Одете во модулот Develop во Lightroom и направете ги саканите уредувања на вашата слика.

Можете да започнете од нула со сопствено уредување од основата. Или можете да започнете со претходно поставено што сте го купиле или преземале бесплатно. Така добив многу од моите претходно поставени поставки, со прилагодување на претходно поставените поставки на другите луѓе додека не ми го дадат изгледот што го посакував.

Професионален совет: проучувањето на претходно поставените поставки на другите луѓе е исто такаодличен начин да се разбере како различните елементи за уредување работат заедно.

Создавање & Зачувување на вашите претходно поставени

Откако ќе ги изберете вашите поставки, одете на левата страна на екранот каде што ќе го видите панелот Претпоставки .

Чекор 1: Кликнете на знакот Плус на горната десна страна на панелот. Изберете Креирај Пресети .

Ќе се отвори голема табла.

Чекор 2: Наведете го вашето претходно поставено нешто што има смисла за вас во полето на врвот. Во паѓачкото мени под ова поле, изберете ја претходно поставената група каде што сакате да оди вашата претходно поставена поставеност.

Изберете кои поставки сакате да ги примени претходно поставеното. На пример, не сакам истите поставки за маски или трансформација да се применуваат на секоја слика на која ја користам оваа претходно поставена. Затоа, ќе ги оставам тие полиња нештиклирани. Проверените поставки ќе се применат на секоја слика кога ќе го примените претходно поставеното.

Чекор 3: Кликнете Креирај кога ќе завршите.

Тоа е тоа! Вашето претходно поставување сега ќе се појави во панелот Presets во претходно поставената група што ја избравте. Со еден клик можете да ги примените сите ваши омилени поставки на една или повеќе слики!

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку прашања поврзани со претходно поставените поставувања на Lightroom што можеби сакате да ги знаете.

Дали поставките на Lightroom се бесплатни?

Да и не. Adobe нуди колекција од бесплатни претходно поставени поставки, а пребарувањето на интернет за бесплатни поставки ќе врати многу резултати. Ете годефинитивно многу нови фотографи со кои можете да си играте.

Меѓутоа, бесплатните колекции на поставки на Lightroom често се нудат како поттик да се регистрирате за некоја програма или да тестирате неколку претходно поставени поставки од колекцијата на продавачот. Пристапот до целосната колекција (или повеќе множества претходно поставени) бара плаќање.

Како да направите добро претходно поставување?

Одличен начин да се разбере како функциите на Lightroom комуницираат едни со други е да ги проучувате претходно поставените поставки на другите луѓе. Преземете бесплатни поставки или купете ги вашите омилени. Во Lightroom, можете да ги испитате поставките и да играте со нивно менување за да видите како тие влијаат на сликата.

Со текот на времето, ќе развиете измени кои одговараат на вашиот стил на фотографија. Зачувајте ги како ваши претходно поставени поставки и наскоро ќе имате колекција на приспособени претходно поставени поставки што ќе донесат доследност во вашата работа.

Дали професионалните фотографи користат претходно поставени поставки?

Да! Претходно поставените поставки се одлична алатка што може да ја имате во вашиот фотографски арсенал. Повеќето професионални фотографи ги користат за да го забрзаат работниот тек и да одржуваат постојан изглед на нивните слики.

Иако некои луѓе може да претпостават дека користењето на претходно поставените поставки е „мамење“ или „копирање“ на туѓа работа, тоа не е така. Поставките нема да изгледаат сосема исто на секоја слика, тоа зависи од ситуацијата со осветлувањето и други фактори.

Понатаму, на претходно поставените поставки речиси секогаш ќе им требаат мали измени за да работат за поединецслика. Подобро е да размислувате за претходно поставените поставки како почетна точка што ги применува сите основни уредувања со еден клик што инаку би требало да ги примените рачно на сите ваши слики.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.