Како да креирате табела во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Каде е алатката за табели во Adobe Illustrator? За жал, нема да го најдете. Сепак, постојат различни алатки што можете да ги користите за да направите табела во Adobe illustrator.

На пример, можете брзо да направите рамка за табела со помош на алатката Rectangular Grid, Алатката за сегменти на линии или да поделите правоаголник на мрежи.

Всушност, цртањето на рамката на табелата е лесно со кој било од методите подолу. Она што одзема повеќе време е пополнување на табелата со текст. Ќе видите зошто подоцна.

Во ова упатство, ќе научите три лесни начини за креирање и додавање текст на табела во Adobe Illustrator заедно со неколку совети за уредување табели.

Содржина [прикажи]

 • 3 начини да се направи табела во Adobe Illustrator
  • Метод 1: Алатка за сегменти на линија
  • Метод 2 : Сплит во мрежа
  • Метод 3: Алатка за правоаголна мрежа
 • Како да додадете текст во табелата во Adobe Illustrator
 • ЧПП
  • Како да копирам табела од Microsoft Word на Adobe Illustrator?
  • Како да копирам табела на Excel во Illustrator?
  • Каде е опцијата Table во Adobe?
 • Завршни мисли

3 начини да се направи табела во Adobe Illustrator

Цртањето линии (метод 1) е веројатно најтрадиционалниот начин за цртање табела. Потребно е подолго, но ви дава поголема контрола врз растојанието помеѓу ќелиите на табелата.

Методите 2 и 3 се многу побрзи, но со ограничувања, бидејќи кога користите методи 2 и 3, во основа стесоздавајќи решетки и тие ќе бидат рамномерно поделени. Па, не велам дека тоа е лошо. Плус, секогаш можете да ја користите алатката за директно избирање за да го прилагодите растојанието.

Во секој случај, ќе ви ги покажам трите методи во детални чекори и можете да одлучите кој од нив најдобро одговара за вас.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Алатка за сегменти на линија

Чекор 1: Користете ја Алатката за сегмент на линија (кратенка на тастатура \ ) да се повлече хоризонтална линија. Должината на линијата е вкупната должина на редот на табелата.

Пред да преминете на следниот чекор, треба да одлучите колку редови сакате да креирате на табелата.

Чекор 2: Изберете ја линијата што штотуку ја креиравте, држете ја Опција ( Alt за корисници на Windows) и Shift копчиња и повлечете го надолу за да го дуплирате повеќе пати. На пример, ако сакате да имате четири реда, дуплирајте ги четири пати за да има вкупно пет линии.

Совет: Ако креирате многу редови или колони, можете да користите чекор и повторување за побрзо дуплирање.

Чекор 3: Нацртајте вертикална линија на работ од почетните точки на хоризонталните линии.

Чекор 4: Умножете ја вертикалната линија и преместете ја надесно на кое било растојание што сакате за да ја креирате првата колона.

Продолжете да ја дуплирате линијата додека не го добиете бројот на колони што ви се потребни и не можете да го одлучите растојанието помеѓу колоните (ова е она што сакав да го кажам со поголема контрола на растојанието).

Последната вертикална линија треба да биде на завршните точки на хоризонталните линии.

Чекор 5 (опционално): Спојте ги линиите на рамката на табелата. Изберете ги горните и долните хоризонтални линии, а левата и десната вертикална линија на работ. Притиснете Command (или Ctrl за корисници на Windows) + J за да ги споите линиите и да ја направите рамка наместо посебни линии.

Сега, ако сакате да направите табела со парни редови и колони, можете да ги испробате методите подолу.

Метод 2: Поделете на мрежа

Чекор 1: Користете ја Алатката правоаголник (кратенка на тастатура M ) за цртање правоаголник. Овој правоаголник ќе биде рамката на масата, па ако имате специфично барање за големината на масата, поставете го правоаголникот да биде таа големина.

Препорачувам да се ослободите од бојата на полнењето и да изберете боја за да ја видите табелата појасно во следните чекори.

Чекор 2: Изберете го правоаголникот, одете во надземното мени и изберете Објект > Патека > Поделете се на мрежа .

Ќе отвори прозорец за поставки.

Чекор 3: Внесете ги саканите броеви на редови и колони. На пример, овде ставам 4 реда и 3 колони. Можете да проверитеполето Преглед за да видите како изгледа мрежата (табелата) додека ги менувате поставките.

Кликнете OK и ќе видите табела. Но, сè уште не сме готови бидејќи решетките се одвоени.

Чекор 4: Изберете ги сите мрежи и користете ја кратенката на тастатурата Command (или Ctrl за корисници на Windows) + G за да ги групирате.

Брз совет: Ако сакате да го стесните горниот ред, користете ја Алатката за директен избор (кратенка на тастатура A ) за да ги изберете горните рабови на решетките, држете го копчето Shift и повлечете надолу за да го стесните редот.

Ако сакате да го промените растојанието помеѓу другите редови или колони, изберете ги линиите на рабовите, држете го копчето Shift и повлечете за да го прилагодите растојанието.

Сега, има уште еден брз начин да креирате мрежи за да направите табела.

Метод 3: Алатка за правоаголна мрежа

Чекор 1: Изберете ја Алатката за правоаголна мрежа од лентата со алатки. Ако ја користите лентата со алатки Advanced, таа треба да биде во истото мени како и алатката Line Segment Tool.

Чекор 2: Кликнете и влечете на уметничката табла и ќе видите правоаголна мрежа. Додека влечете, можете да ги користите копчињата со стрелки за да го контролирате бројот на колони и редови. НЕ пуштајте го глувчето кога ќе ги притиснете копчињата со стрелки.

Левата и десната стрелка го контролираат бројот на колони. Стрелките нагоре и надолу го контролираат бројот наредови.

Можете да додадете онолку колони и редови колку што ви треба.

Истото како погоре, можете да ја користите Алатката за директен избор за да го прилагодите растојанието ако ви треба. Можете исто така да ја промените тежината на ударот на рамката на табелата од панелот Карактеристики .

Сега кога ја создадовме табелата, време е да ги додадеме податоците.

Како да додадете текст во табелата во Adobe Illustrator

Се обложувам дека веќе сте се обиделе да кликнете внатре во ќелијата на табелата за да напишете, нели? Јас дефинитивно, направив. Па, не функционира така да се создаде текстуална табела во Adobe Illustrator.

За жал, ќе треба рачно да ги внесете сите податоци . Да, исто така се прашувам зошто создавањето табела во Adobe Illustrator не е толку погодно како креирањето график.

Значи, еве како функционира.

Чекор 1: Користете ја Тип алатката (кратенката на тастатура T ) за да додадете текст и преместете го во ќелија. Не грижете се за содржината на текстот во моментов, бидејќи прво ќе создадеме текстуален образец.

Чекор 2: Изберете го текстот, кликнете со десното копче и изберете Наредете > Однесете напред .

Чекор 3: Изберете го текстот и дуплирајте го во ќелиите каде што ќе го користите истиот стил на текст. Ако го користите истиот стил на текст на целата табела, тогаш дуплирајте го текстот во сите ќелии во табелата.

Како што можете да видите, позицијата на текстот не е организирана, па следниот чекор е да се усогласаттекст.

Чекор 3: Изберете го текстот од првата колона и изберете како сакате да го порамните текстот од Карактеристики > Порамни панел. На пример, обично го порамнувам текстот во центарот.

Можете и рамномерно да го распределите растојанието помеѓу текстот.

Повторете го истиот процес за останатите колони и кога ќе завршите, користете го истиот метод за вертикално порамнување на текстот на секој ред.

Чекор 4: Променете ја текстуалната содржина на секоја ќелија.

Тоа е тоа.

Знам, не е многу погодно да се работи со текст.

Најчесто поставувани прашања

Еве повеќе прашања поврзани со креирање табела во Adobe Illustrator.

Како да копирате табела од Microsoft Word на Adobe Illustrator?

Ако сакате да користите табела од документ Word, ќе мора да да ја извезете табелата како PDF во Word и да ја поставите PDF-датотеката во Adobe Illustrator . Ако директно ја копирате табелата од Word и ја залепите во Adobe Illustrator, ќе се прикаже само текстот.

Како да копирам табела на Excel во Illustrator?

Можете да ја копирате табелата во Excel како слика и да ја залепите во Adobe Illustrator. Или користете го истиот метод како копирање табела од Word - извезете ја како PDF бидејќи Adobe Illustrator е компатибилен со PDF-датотеки.

Каде е опцијата Table во Adobe?

Нема да најдете опција за табела во Adobe Illustrator, но можете лесно да креирате иуредете табела во InDesign. Едноставно одете во надземното мени Табела > Креирај табела и можете да кликнете на секоја ќелија за директно да додадете податоци.

Ако треба да ја користите табелата во Illustrator, можете да ја копирате табелата од InDesign и да ја залепите во Illustrator. Ќе можете да го уредувате текстот во Adobe Illustrator.

Финални мисли

Иако е лесно да се креираат табели во Adobe Illustrator, не е 100% погодно да се работи со текстуален дел. Да речеме, тоа не е доволно „паметно“. Ако користите и InDesign, топло препорачувам да ја креирате табелата во InDesign (со податоци) и потоа да го уредите изгледот на табелата во Adobe Illustrator.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.