Како да нацртате прави линии во потомството (чекори и совети)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Цртањето права линија во Procreate е многу едноставно. Сè што треба да направите е да нацртате линија и да го држите прстот или иглата надолу на платното две секунди. Линијата автоматски ќе се коригира. Кога сте задоволни со вашата линија, ослободете се.

Јас сум Керолин и го користам Procreate за да го водам мојот бизнис со дигитални илустрации повеќе од три години, така што оваа конкретна алатка е корисна за мене на дневна основа. Сметам дека го користам многу со проекти за професионален графички дизајн, повторувачки обрасци и перспективни цртежи.

Оваа карактеристика е многу слична на креаторот на форми на Procreate. Држењето на линијата, исто како и држењето на вашата форма, активира алатка за коректор што автоматски ја поправа вашата линија за да ја направи исправена. Ова може да биде досаден и бавен процес, но штом ќе се справите со него, станува втора природа.

Клучни производи

  • Цртајте и задржете за да го активирате QuickShape алатка која ќе ја коригира вашата линија.
  • Оваа алатка може да биде корисна за перспективи и архитектонски цртежи.
  • Можете да ги уредувате поставките на оваа алатка во вашите Препорачани преференции .

Како да нацртате права линија во потомството (2 брзи чекори)

Ова е многу јасен метод, но мора да се направи после секоја линија што ќе ја нацртате за да може станете малку досадни. Но, штом ќе се навикнеш на тоа, ќе стане втора природа.Еве како:

Чекор 1: Со помош на прстот или пенкалото, нацртајте ја линијата што сакате да ја исправите. Продолжете да ја држите линијата.

Чекор 2: Држете го прстот или иглата на крајната точка на линијата, почекајте неколку секунди. Ова ја активира алатката QuickShape . Линијата автоматски ќе се коригира и сега ќе биде права. Откако ќе бидете задоволни со вашата линија, ослободете се.

Уредување, преместување и манипулирање со вашата линија

Откако сте задоволни со вашата линија, можете да ротирате и сменете ја должината на вашата линија пред да го ослободите држењето. Или можете да го ослободите држењето и потоа да ја користите алатката Премести (икона со стрелка). Прикачив неколку примери подолу:

Професионален совет: Запомнете дека можете да ја користите оваа алатка со која било од четките на Procreate вклучувајќи ги и четките за бришење.

Како да Вратете ја вашата права линија

Како и повеќето други дејства на Procreate, оваа функција може да се врати со помош на допир со два прста или со кликнување на стрелката врати на дното на вашиот странична лента. Ако го направите ова еднаш, ќе ја вратите линијата на вашиот оригинален цртеж, а ако го направите ова двапати целосно ќе ја избришете линијата.

Прилагодување на алатката Quick Shape во Procreate

Ако овој метод не работи за вас можеби нема да го имате активирано во вашите Преференци . Или можеби ќе сакате да ја промените должината на времето што треба да го држите за да го исправите вашиотлинија. Можете да ги направите сите овие прилагодувања во поставките за Procreate. Еве како:

Чекор 1: Во горниот лев агол на вашето платно, допрете на алатката Дејства (икона со клуч). Потоа скролувајте надолу по паѓачката листа и изберете Контроли со гестови .

Чекор 2: Во Контролите со гестови, скролувајте надолу до Брз облик . Во ова мени, можете да скролувате надолу до опцијата Цртајте и задржете . Овде можете да бидете сигурни дека вашиот прекинувач е вклучен или исклучен и да го промените времето на одложување.

Обезбедување вашата права линија да биде избалансирана или еднаква – Водич за цртање

Често ме прашуваат дали Procreate има поставка за владетел. И за жал, тоа не го прави. Но, имам друг метод што го користам како замена за да имам пристап до линијар во апликацијата.

Го користам Водичот за цртање за да додадам мрежа на моето платно за да имам референца за да се осигурам дека моите линии се технички исправни.

Еве како:

Чекор 1: Изберете ја алатката Акции (икона со клуч) во горниот лев агол на нашето платно. Во Дејства, допрете на опцијата Платно . Скролувајте надолу и проверете дали е вклучен вашиот Водич за цртање . Потоа изберете Уреди Водич за цртање .

Чекор 2: Во вашиот Водич за цртање, во долната кутија со алатки изберете 2D мрежа . Потоа можете да ја прилагодите големината на решетката во зависност од тоа каде треба да ги поставите вашите исправени линии. Откако ќе бидете задоволни со вашата мрежа, допрете Готово и овие слаби линии ќе останат на вашиотплатно, но нема да биде видливо во вашиот последен зачуван проект.

Пример за оваа алатка во акција

Оваа алатка е особено корисна со цртежи во архитектонски стил. Погледнете го ова видео на YouTube од iPad For Architects за да видите некои прекрасни работи што можете да ги создадете со оваа поставка:

Рендерирање со Procreate: Сиетл U добива третман со рака со рендерирање-преку носорог

Најчесто поставувани прашања

Подолу накратко одговорив на некои од вашите најчесто поставувани прашања на оваа тема.

Како да добиете чисти линии во Procreate?

Користејќи го методот наведен погоре, може да постигнете чисти, технички линии во Procreate. Едноставно повлечете ја вашата линија и држете за да ја исправите линијата.

Дали Procreate има алатка за линијар?

Бр. Procreate нема алатка за линијар. Погледнете го методот наведен погоре што го користам за да го решам овој проблем.

Како да ја исклучите правата линија во Procreate?

Ова може да се направи во вашите контроли со гестови во картичката Дејства на вашето платно во Procreate.

Како да нацртате права линија во Procreate Pocket?

Методот за создавање прави линии во Procreate Pocket е точно ист како методот наведен погоре.

Како да се користи стабилизатор на линија во Procreate?

Оваа поставка може да се пристапи преку вашата алатка Дејства . Скролувајте надолу под Преференци и ќе имате опција да ги прилагодите Стабилизација , ДвижењеФилтрирање и Израз за филтрирање на движење .

Заклучок

Оваа алатка, откако ќе ги сфатите нејзините чудни карактеристики, е неверојатно корисна. Особено ако создавате уметнички дела со перспектива или архитектонски аспекти. Може да се користи за различни цели и ако се користи правилно, може да создаде навистина уникатни ефекти.

Препорачувам да поминете малку време за да се запознаете со оваа алатка и да видите дали може да ви користи. И обидете се да го отворите вашиот ум и да експериментирате со него, никогаш не знаете како може да испадне, па дури и може да ја подобри вашата игра со цртање.

Дали ја користите алатката за права линија? Споделете ја сопствената експертиза во коментарите подолу за да можеме сите да учиме еден од друг.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.