Како да нацртате стрелка во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Стрелките се корисни за информативни дизајни како што се менија. Тие ги наведуваат читателите да најдат информации побрзо и не мора да ги притискате сликите веднаш до вашиот текст. Понекогаш кога има ограничени места за фотографии, најлесното решение беше користењето стрелка за да се насочи кон соодветното јадење.

Кога дизајнирав менија за храната & засилувач; индустријата за пијалоци со текот на годините, ги создадов сите видови стрелки за различни типови менија. Значи, ако сакате да нацртате заоблена стрелка, рачно нацртан стил или едноставно стандардна стрелка? На вистинското место сте!

Во ова упатство, ќе ви покажам четири различни начини за цртање стрелка во Adobe Illustrator. Можете да ја користите алатката за линија, алатки за обликување или алатки за цртање.

Подгответе ги алатките и ајде да започнеме.

4 начини да нацртате стрелка во Adobe Illustrator

Можете да користите различни алатки за да цртате различни видови стрелки во Adobe Illustrator . На пример, ако сакате да направите стандардна права стрелка, едноставно нацртајте линија и додадете ја стрелката од панелот Stroke. Ако сакате симпатичен рачно нацртан стил, користете ја алатката со четка или молив.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Стил на удар

Ова е најбрзиот метод за правење стрелка во Illustrator. Технички, не мора да го нацртате, се што ви требада направите е да изберете стил на стрелка од опциите Stroke.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за сегмент на линија (\) за да нацртате линија.

Чекор 2: Изберете ја линијата и ќе го видите панелот Stroke на десната страна од прозорецот на документот. Ако не, отворете го панелот Изглед од надземното мени Прозорец > Изглед и ќе видите Мозочен удар. Кликнете на Мозочен удар .

Ќе видите повеќе опции како тежина, стил на агол, врвови на стрелки, итн.

Чекор 3: Кликнете на опцијата со стрелки за изберете ги врвовите на стрелките што ги сакате. Ако го изберете левото поле, стрелката ќе се додаде на левиот крај на линијата, обратно.

На пример, ја додадов стрелката 2 на левиот крај.

Ако стрелката е премногу тенка, можете да ја зголемите тежината на ударот за да ја направите подебела.

Можете и да додадете стрелка на десната страна ако ви треба. Двете врвови на стрелките можат да бидат различни.

Под опцијата Врвови на стрелки, можете да ја прилагодите скалата за да ја промените големината на врвот на стрелките. На пример, ја сменив скалата на 60% за да изгледа попропорционално на линијата.

Метод 2: Алатки за обликување

Ќе обедините правоаголник и триаголник за да направите стрелка.

Чекор 1: Користете ја алатката Rectangle Tool (M) за да нацртате слаб и долг правоаголник.

Чекор 2: Користете ја Алатката полигон за да направите триаголник. Едноставноизберете ја алатката Polygon од лентата со алатки, кликнете на платното и внесете 3 страни во дијалог прозорецот.

Забелешка: Можете да користите кој било метод за да го направите триаголникот . Ја користам алатката Polygon Tool затоа што е полесно.

Чекор 3: Завртете го триаголникот за 45 степени, поставете го на двете страни од правоаголникот и порамнете ги двете форми во центарот. Променете ја големината на формите соодветно.

Изгледа дека е готово, но сè уште ни недостасува еден важен чекор! Ако притиснете Command / Ctrl + Y за да ги видите контурите, ќе видите дека овие две се посебни форми, па ќе треба да ги направиме во едно.

Чекор 4 (Важно): Изберете ги двете форми, одете на панелот Пронаоѓач на патеки и кликнете Соединување .

Сега, ако повторно отидете во прегледот Outline, ќе видите дека комбинираниот облик.

Излезете од прегледот Outline со кликнување на Command / Ctrl + Y повторно и можете да додадете боја што одговара на вашиот дизајн.

Метод 3: Алатка за пенкало

Можете да ја користите алатката за пенкало за да направите заоблена стрелка. Идејата е да нацртате линија на крива, а потоа можете или да додадете врвови од стрелките од панелот Stroke или да нацртате своја со алатката за пенкало.

Чекор 1: Изберете ја алатката за пенкало, кликнете на уметничката табла за да ја создадете првата точка за прицврстување, кликнете повторно, држете го глувчето и повлечете за да ја креирате втората точка за прицврстување, и ќе види крива.

Чекор 2: Нацртајте триаголник или анформа на врв на стрела користејќи кој било метод/стил што ви се допаѓа. Ќе продолжам да ја користам алатката за пенкало.

Совет: може да додадете и врв од стрелка од панелот Stroke. Ако го направите тоа, можете да го прескокнете чекорот 3.

Чекор 3: Изберете ја и линијата на кривата и стрелката, одете во менито над глава и изберете Објект > Патека > Контурен удар . Овој чекор ја претвора кривата линија (удар) во патека (облик).

Чекор 4: Изберете ги и двете повторно, одете на панелот Пронаоѓач на патеки и кликнете Уедини .

Совет: Ако сакате да направите луда брановидна стрелка, можете да продолжите да додавате точки за прицврстување на чекор 1.

Метод 4: четка/молив

Можете користете ја алатката Paintbrush Tool или Pencil Tool за да нацртате стрелка со слободна рака.

Чекор 1: Изберете алатка за цртање (четка или молив) и започнете со цртање. На пример, ја користев алатката Paintbrush за да ја нацртам оваа стрелка.

Ако одите во прегледниот приказ, ќе видите дека врвот на стрелката не е поврзана со линијата и дека и двете се потези наместо форми.

Чекор 2: Изберете ја и линијата на кривата и стрелката, одете во надземното мени и изберете Објект > Патека > Контурен мозочен удар . Сега се покажува вистинската форма на стрелката.

Тука е доста хаос, но не грижете се, ќе ги комбинираме формите и контурата ќе изгледа вака.

Чекор 3: Повторно изберете ги двете, одете наПанелот Pathfinder и кликнете Unify , исто како и чекор 4 од Методот 2.

Тоа е тоа!

Многу е лесно да се нацрта стрелка во Adobe Illustrator. Ако го изберете методот 1, во основа треба само да нацртате линија и да ги промените опциите за потези.

За други методи, не заборавајте да го претворите во преглед на потезите бидејќи подоцна ќе ви биде полесно да го уредите. Исто така, не заборавајте да ги комбинирате облиците така што ќе се движите, пропорционално измерете ја стрелката. Ако сакате, можете да ги комбинирате и алатките за да ги направите вашите омилени стрелки.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.