Како да напишете внатре во круг во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Пишување во круг звучи малку широко, што точно барате? Буквално, додавајте текст во круг, напишете патека на внатрешен круг или мислите да го искривувате текстот во круг?

Во оваа статија, ќе ви покажам три начини за пишување во круг со помош на алатката за тип и искривување на плико.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Додавање текст во круг

Во овој метод, се што треба да направите е да креирате круг и да додадете текст во кругот . Она што прави огромна разлика е каде ќе кликнете кога додавате текст. Ќе ги објаснам деталите во чекорите подолу.

Чекор 1: Изберете ја алатката Ellipse Tool (L) од лентата со алатки, држете го притиснато копчето Shift , кликнете и влечете на таблата за уметност да се создаде круг.

Чекор 2: Изберете ја Тип алатката (T) од лентата со алатки.

Кога вашиот глушец лебди над патеката на кругот, треба да ја видите патеката означена со бојата на вашиот слој (бојата на изборот), во мојот случај, таа е сина.

Чекор 3: Кликнете во близина на патеката на кругот и ќе го видите кругот исполнет со lorem ipsum.

Можете да уредувате текст на панелите Карактер и Параграф .

На пример, го сменив фонтот и избрав Порамни центар.

Како што можете да видитекругот исчезнува кога се додава текстот. Можете да креирате друг круг и да го испратите назад како текстуална позадина.

Забелешка: мора да кликнете на патеката ако сакате да го пополните кругот со текст. Ако кликнете внатре во кругот, ќе додадете текст во областа на која ќе кликнете.

Метод 2: Напишете на патека

Можете да го натерате текстот да ја следи секоја патека што ја сакате во Adobe Illustrator и можете да ја користите оваа техника за пишување во круг исто така .

Чекор 1: Користете ја алатката Ellipse за да креирате круг.

Совет: кога ќе напишете на кругот подоцна, патеката на кругот ќе исчезне, па ако сакате да го прикажете кругот, дуплирајте и ставете го на истата позиција.

Чекор 2: Изберете ја алатката Type on a Path Tool од истото мени како и алатката Type Tool.

ќе видите дека текстот следи по кругот.

Чекор 4: Изберете ја алатката за избор (V) и можете да видите неколку рачки. Кликнете на единечната рачка и повлечете ја во насока на центарот на кругот за да го направите текстот внатре во кругот.

Сега текстот треба да биде внатре во кругот. Можете да ја користите истата рачка за да ја прилагодите позицијата на текстот.

Ајде да го смениме текстот за да видиме како вообичаено би изгледал кога ќе му додадете конкретен текст.

Можетеиграјте наоколу и видете што друго можете да направите, како додавање боја на заднина или движење низ текстот.

Метод 3: Искривување на плико

Можете да го користите изобличувањето на пликот за создадете прекрасни текстуални ефекти вклучувајќи текст во круг. Следете ги чекорите подолу и видете како функционира оваа магија!

Чекор 1: Користете ја алатката тип за додавање текст. Препорачувам да користите подебел фонт за подобри резултати.

Чекор 2: Направете круг на врвот на текстот.

Чекор 3: Изберете и круг и текст.

Одете во менито над глава и изберете Објект > Изобличување на пликот > Направи со горниот објект .

Можете да додадете цврст круг зад текстот.

Завиткување

Типот во круг најчесто се користи во дизајнот на лого и постери за типографија. Можете да ги користите горенаведените методи за пишување во круг во Adobe Illustrator и може да добиете различни текстуални ефекти. Запомнете, ако користите изобличување на пликовите, кругот мора да биде на врвот на текстот.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.