Како да направите ѕвезда во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Како ви изгледа ѕвезда? Совршена ѕвезда со пет точки или треперливи ѕвезди како оние околу еднорозите? Кој вели дека ѕвездата мора да има 5 поени? Со ѕвезда можете да бидете многу креативни и имагинативни.

Во зависност од тоа какви ѕвезди се обидувате да направите, постојат неколку начини да креирате ѕвезда во Illustrator. Двете алатки што ќе ги користите се Star Tool и Pucker & Ефект на надуеност.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да направите различни типови ѕвезди во Illustrator користејќи ја алатката Star Tool и Pucker & Ефект на надуеност.

Подготвени сте да направите неколку ѕвезди? Следете го.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку. Корисниците на прозорецот го менуваат копчето Command во Control , Опција копче до Alt .

Правење ѕвезда со Star Tool

Точно, Adobe Illustrator има алатка ѕвезда! Можете да најдете Star Tool во истото мени како и другите алатки за форма како елипса, правоаголник, полигон алатка итн.

Ако не ја видите таму, можете брзо пронајдете го од опцијата Уреди лента со алатки на дното на лентата со алатки, а потоа повлечете ја алатката Ѕвезда во менито со алатки за обликување.

Откако ќе ја пронајдете алатката, следете ги чекорите подолу за да направите ѕвезда. Да почнеме со ѕвезда со 5 крака која на сите ни е познатасо.

Чекор 1: Изберете ја Алатката Ѕвезда .

Чекор 2: кликнете на Artboard откако ќе ја изберете алатката Star Tool. Ќе го видите ова поле за дијалог Ѕвезда каде што можете да го внесете радиусот и бројот на точки.

Ќе направиме ѕвезда со 5 точки, па внесете 5 во опцијата Points и зачувајте ги стандардните радиус 1 и 2 засега . Откако ќе кликнете OK , ќе видите ѕвезда.

Забелешка: Радиус 1 е кругот околу точките на ѕвездите и Радиус 2 е кругот на внатрешното јадро на ѕвездата.

Што? Како треба да ја знам вредноста на радиусот?

Ако немате поим за вредноста на радиусот, друга опција е да кликнете и да влечете на таблата за сликање за да нацртате ѕвезда.

Можете да забележите дека ѕвездата не е исправена. Ако сакате да направите права ѕвезда, држете го копчето Shift додека влечете.

Откако ќе бидете задоволни со формата, можете да ги истражите опциите за боја.

Гледате? Многу е лесно да се направи ѕвезда! Тоа е обичен начин, а да станеме креативни и да направиме различни стилови на ѕвезди без алатката Star Tool?

Правење ѕвезда со Pucker & Bloat Effect

Можете да го најдете овој ефект од надземното мени Effect > DIstort & Transform > Pucker & Надуеност .

Пред да го користите овој ефект, прво ќе треба да креирате форма, какви било форми што ги сакате. Како започнувајќи со круг? Следете ги чекорите подолу и видете како можете да претворите квадрат во ѕвезда.

Волшебно време!

Чекор 1: Користете ја алатката Rectangle Tool ( M ) за да креирате квадрат и да го ротирате 45 степени.

Чекор 2: Одете во менито над глава и изберете го Pucker & Надуеност ефект. Ќе видите поле за поставки каде што можете да ја прилагодите вредноста. Поместете го лизгачот налево кон Pucker , околу -60% ќе ви даде убава ѕвезда како што можете да видите подолу.

Кликнете OK .

Совет: можете да ја дуплирате ѕвездата и да ги приспособите големините за да направите треперливи ѕвезди 🙂

Можете да направите многу различни ѕвезди користејќи го овој ефект на други алатки за обликување како алатките Ellipse и Polygon.

Нешто друго?

Можеби ќе ве интересираат одговорите и на овие прашања.

Како да направите совршена ѕвезда во Illustrator?

Можете да ја користите алатката Star за да направите совршена ѕвезда. Тајната е да го држите копчето Опција ( Alt за корисниците на Windows) кога ќе кликнете и влечете за да направите ѕвезда.

Како да додадам повеќе поени на ѕвезда во Illustrator?

Се сеќавате ли дека полето за дијалог Star има опција Points? Внесете го бројот на поени што ги сакате или можете да ги користите стрелките нагоре и надолу на вашата тастатура.

Притиснете ја стрелката нагоре или надолу додека кликнувате и влечете за да направите ѕвезда. Стрелката надолу го намалува бројот на поени и стрелката нагорезголемува поени.

Како да направите сјај во Illustrator?

Можете да направите квадрат и потоа да го користите Pucker & Ефект на издувување за создавање на сјај. Прилагодете го процентот на Pucker во зависност од тоа каков вид на сјај сакате.

Завиткување

Ако барате совршена ѕвезда, алатката Star Tool е најдобрата опција. Секако, со него можете да креирате и други форми на ѕвезди. Да речеме, поиконизираниот стил.

The Pucker & засилувач; Ефектот на издувување ви овозможува да ја истражите вашата креативност со прилагодување на вредноста на пукерот и да создадете различни видови ѕвезди, па дури и искри.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.