Како да направите маска за клипинг во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Clipping Mask е уште една алатка која дизајнерот мора да ја знае во Adobe Illustrator. Креирање текст со позадина, прикажување на сликата во форми, сите овие кул и забавни дизајни се создадени со правење маска за клипинг.

Работам со Adobe Illustrator повеќе од осум години и дозволете ми да ви кажам, Make Clipping Mask е алатка што ќе ја користите доста често како графички дизајнер. Од едноставни работи како што е отсекување на вашата фотографија од портфолио до брилијантен дизајн на постер.

Во ова упатство, ќе ви покажам четири начини да направите маска за клипинг заедно со неколку корисни совети.

Ајде да се нурнеме!

Што е маска за клипинг

Ништо комплицирано. Може да ја разберете маската за отсекување како форма наречена патека за отсекување која оди на врвот на предмети како слики и цртежи. Кога правите маска за отсекување, можете да го видите само предметот под дел во областа на патеката за отсекување.

На пример, имате слика на целото тело (објектот под дел), но сакате само да ја прикажете вашата слика од главата, а потоа креирате форма (пат за клипинг) на врвот на сликата за да ја исечете само главата дел од сликата.

Сè уште сте збунети? Визуелните слики ќе помогнат да се објасни подобро. Продолжете да читате за да видите визуелни примери.

4 начини да направите маска за клипинг

Забелешка: снимките од екранот подолу се направени на Mac, верзијата на Windows може да изгледа малку поинаква.

Постојат четири различни начини да се направи исечокмаска. Имајте на ум дека во сите методи, патеката за отсекување мора да биде на врвот на објектот што сакате да го исечете.

На пример, сакам да ја прикажам само сликата од главата на оваа слика.

Чекор 1 : Создадете патека за отсекување. Ја користев алатката за пенкало за да ја креирам оваа патека.

Чекор 2 : Ставете го на врвот на предметот што сакате да го исечете. Можете исто така да ја пополните патеката со боја за да видите јасно каде е патеката. Затоа што понекогаш кога ќе ја поништите патеката, тешко е да се види прегледот.

Чекор 3 : Изберете и патеката за отсекување и објектот.

Чекор 4 : Имате четири опции. Може да направите маска за клипинг користејќи ја кратенката, кликнете со десното копче од менито над глава или во панелот Слој .

1. Кратенка

Команда 7 (за корисници на Mac) е кратенка за правење маска за клипинг. Ако сте на Windows, тоа е Control 7 .

2. Надземно мени

Ако не сте лице со кратенки, можете да направите и Објект > Маска за клипирање > Направи .

3. Десен-клик

Друг начин е надесно -Кликнете на глувчето и потоа кликнете Направете маска за клипинг .

4. Панел за слоеви

Можете да направите и маска за клипинг на дното на панелот Слој . Запомнете, исечените објекти мора да бидат во истиот слој или група.

Ете!

Најчесто поставувани прашања

Можеби ќе сакате да ги знаете и одговорите на овие прашања коивашите пријатели дизајнери имаат.

Зошто маската за клипинг во Illustrator не работи?

Имајте на ум дека патеката за отсекување мора да биде вектор. На пример, ако сакате да додадете слика во заднината на текстот, прво мора да го нацртате текстот, а потоа да направите маска за клипинг.

Како можам да уредувам маска за клипинг во Illustrator?

Не сте задоволни со областа за сечење? Може да отидете до Објект > Маска за клипирање > Уреди содржина и ќе можете да се движите низ сликата подолу за да ја прикажете областа што ја сакате.

Може ли да ја отповикам маската за клипинг во Adobe Illustrator?

Можете да ја користите кратенката ( контрола/команда 7 ) за да ја ослободите маската за отсекување или можете да кликнете со десното копче > Остави ја маската за клипирање .

Што е сложена маска за клипинг во Illustrator?

Можете да ги разберете сложените патеки за отсекување како контури на објектот. И можете да групирате објекти во една сложена патека за да направите маска за отсекување.

Завиткување

Има многу интересни работи што можете да ги правите со алатката за маска за отсекување во Adobe Illustrator. Запомнете ги советите што ги споменувам во статијата и ќе ја совладате оваа алатка за кратко време.

Едвај чекам да видиме што ќе направите!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.