Како да направите облаци во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Создавањето вектори од нула беше мојата најмалку омилена работа. Би преземал вектори готови за употреба само за да ја прескокнам неволјата. Но, откако почнав да ги користам Pathfinder и Shape Builder Tool пред некое време, никогаш повеќе не морав да барам вектори на акции бидејќи е толку лесно да се создадам мои.

Барате вектор на облак или цртеж? На вистинското место сте!

Без разлика дали сакате да направите векторски или рачно нацртан облак во стилот, ќе го најдете решението. Можеби размислувате да ја користите алатката за пенкало кога зборуваме за правење вектори, но за правење облаци, не мора! Има полесен начин. Во суштина, треба само да направите кругови.

Што е трикот?

Алатката Shape Builder ќе ја заврши работата! Ќе ви покажам како во ова упатство. За оние од вас кои сакаат да нацртаат облак за да одговараат на вашиот дизајн со слободна рака, имам нешто и за вас.

Продолжете да читате.

Како да направите облаци во Adobe Illustrator (2 стила)

Можете да ги користите Shape Builder Tool и Pathfinder панелот за да направите векторски облак, но ако сакате да направите облаци во стилот на цртање со слободна рака, би работеле или алатката со четка или алатката со молив.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Vector Cloud

Чекор 1: Изберете ја Ellipse Tool (L) од лентата со алатки и задржете гоКопче Shift за да нацртате круг.

Чекор 2: Направете неколку копии од кругот. Можете да копирате и залепите или да го задржите копчето Опција и да го повлечете за да се дуплира.

Чекор 3: Променете ја големината и распоредете ги круговите за да го направите саканиот облик на облак. Држете го копчето Shift додека ја менувате големината за да ја задржите пропорцијата.

Чекор 4: Изберете ги сите кругови и изберете ја Алатката за градење форми ( Shift + M ) од лентата со алатки.

Кликнете и повлечете ги низ круговите за да ги комбинирате во една форма. Погрижете се да не оставите празни места во средината. Мора да кликнете низ сите кругови.

Сега треба да видите облик на облак.

Можете да го наполните со боја или да додадете небесна позадина за да видите како изгледа.

Ова е основна и лесна верзија. Ако сакате да направите пореален облак, продолжете да читате и следете ги дополнителните чекори подолу.

Чекор 5: Дуплирајте го облакот двапати. Една на врвот на оригиналната форма, друга одвоена од другите две.

Чекор 6: Отворете го панелот Pathfinder од надземното мени Window > Pathfinder .

Чекор 7: Изберете ги двата облаци кои се преклопуваат еден со друг.

Кликнете на опцијата Minus Front на панелот Pathfinder.

Ќе ја добиете оваа форма.

Чекор 8: Преместете го под другиот облак.

Чекор 9: Скријпотезите и пополнете ја бојата до облакот.

Ако сакате да го видите очигледниот резултат, можете да додадете позадина на небото, можете да го оставите облакот со целосна форма во бело и малку да го прилагодите долниот дел.

Ви се допаѓа бојата на сенката? Слободно користете го истото. Тоа е #E8E6E6.

Совет: ако сакате да направите посложени облаци, едноставно дуплирајте повеќе кругови на чекор 2.

Слободен Облак

Чекор 1 : Изберете ја Алатката за четка за сликање (B) или Алатката за молив (N) од лентата со алатки.

Чекор 2: Цртајте на уметничката табла како на хартија. На пример, ја користев алатката Paintbrush за да го нацртам овој облак.

Не мора да ја поврзете целата форма одеднаш. Патеката што ја цртате може да се уреди подоцна. Како што можете да видите, ова е отворен пат.

Ако сакате да ја затворите патеката или да ја уредите формата на дел од патеката, можете да ја користите Алатката за директен избор (A) за да ги измените.

Тоа е тоа! Можете исто така да го наполните со боја, да го промените стилот на удар, сакате, итн. Забавувајте се!

Заклучок

Кога правите облак во векторски стил, важно е да запомните дека мора да ги изберете сите делови што ќе ја направат конечната форма и да кликнете низ нив со алатката Shape Builder.

Рачно нацртаниот облак е прилично лесно да се направи со четка или молив, и секогаш можете да ја користите алатката за директно избирање за да го уредите подоцна.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.