Како да направите слика црно-бела во Microsoft Paint

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Зошто би ја претвориле сликата во црно-бела? Понекогаш, тоа е за креативни/естетски цели. Во други случаи, можеби едноставно се обидувате да ја поедноставите фотографијата за да го олесните печатењето.

Здраво! Јас сум Кара и ако првата е вашата цел, Microsoft Paint ќе се бори, како што ќе видиме за една минута. Меѓутоа, ако сакате да креирате поедноставена црно-бела слика за печатење, програмата е добро.

Ајде да погледнеме како да направите слика црно-бела во Microsoft Paint.

Чекор 1: Отворете ја сликата во Paint

Отворете ја Microsoft Paint и изберете го Отвори команда од менито Датотека .

Одете до сликата што сакате да ја користите и притиснете Отвори.

Чекор 2: Променете во црно-бело

Менувањето во црно-бело е едноставен чекор. Одете во менито Датотека и изберете Својства на сликата .

Поставете го радијалното копче на Црно-бело и притиснете OK .

Ќе го добиете ова предупредување. Само притиснете OK .

И сега вашата слика ќе се претвори во црно-бела.

Ограничувањата на бојата

Сега, ако сте користеле друг софтвер за уредување фотографии за да ги претворите сликите во црно-бели, тоа можеби не е она што го очекувавте.

Microsoft Paint буквално ги претвора сликите во црно-бели. Потемните бои стануваат црни, посветлите бои стануваат бели и тоа е тоа.

Проверете што се случи кога јасја претвори оваа слика од мобилен телефон во црно-бела со помош на Microsoft paint.

И кога се обидов да претворам поголеми слики од мојот професионален фотоапарат во црно-бели, тие станаа целосно црни.

Што се случува овде?

Поголемиот дел од времето кога мислиме на црно-бели слики, всушност зборуваме за сиви тонови. Елементите во сликата добиваат различни нијанси на сиво од црно до бело. Ова ги зачувува деталите на сликата дури и без боја.

MS Paint ја претвора сликата во црно-бела, точка. Ова е одлично за печатење клипарт во црно-бело или слични задачи, но не очекувајте да добиете нерасположен портрет со секаква длабочина и димензија.

Ако сакате сликата да биде главно бела наместо главно црна, проверете како да ги превртите боите овде!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.