Како да направите слика во сиви тонови во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дизајнот со сиви тонови е трендовски стил што го сакаат многу дизајнери, вклучувајќи ме и мене. Мислам, сакам бои, но сивата боја дава друго чувство. Пософистициран е и сакам да го користам како позадина за постер или банер за да ја издвојам мојата информативна содржина. Да, тоа е мојот трик.

Замислете, кога дизајнирате постер со малку информации (два до четири реда текст), што правите со празниот простор?

Можете едноставно да додадете позадина во боја, но додавањето фотографија во сиви тонови поврзана со вашиот настан ќе даде надградба на изгледот и ќе го направи вашиот текст да се истакне.

Видете, оваа слика е малку потемна од стандардната сива скала. Точно, можете исто така да ја прилагодите осветленоста и да ги направите вашите информации почитливи. Изгледа добро? Можете да го направите и вие.

Продолжете да читате за да научите различни начини како да направите слика во сива скала и како да ја прилагодите.

Ајде да нурнеме внатре.

3 начини да се направи слика сиво во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се направени на верзијата Illustrator CC Mac, верзијата на Windows може да изгледа малку поинаку.

Уреди бои > Конвертирање во сива скала е најчестиот начин за правење слика на сива скала. Но, ако сакате да го прилагодите нивото на црно-бело на сликата или други поставки, можеби ќе сакате да се префрлите на други методи.

1. Конвертирај во сива скала

Ова е најбрзиот и најлесниот начин да се направи слика на сива скала, ноРежимот на сиви тонови е стандардно. Ако она што ви треба е стандардна слика со сиви тонови. Одете по тоа.

Чекор 1 : Изберете ја сликата. Ако е постер и сакате да го конвертирате целото уметничко дело во сива боја. Потоа изберете ги сите ( Команда А ).

Чекор 2 : Одете во надземното мени Уреди > Уреди бои > Конвертирај во сиви тонови .

Тоа е сè!

Ви реков, дека е брзо и лесно.

2. Дезатурација

Можете и да ја промените заситеноста на сликата за да ја направите сива скала.

Чекор 1 : Како и секогаш, изберете ја сликата.

Чекор 2 : Одете на Уреди > Уреди бои > Заситете.

Чекор 3 : Поместете го лизгачот за интензитет докрај налево ( -100 ). Проверете Преглед за да видите како изгледа сликата додека ја прилагодувате.

Еве ти!

Ако не сакате вашата слика да биде целосно сива, можете соодветно да го прилагодите лизгачот.

3. Прилагодете го балансот на бојата

Во овој метод, можете да го промените нивото на црно-бело на сликата. Движете се налево за да ја зголемите осветленоста и движете се надесно за да ја направите сликата потемна.

Чекор 1 : Повторно, изберете ја сликата.

Чекор 2 : Одете на Уреди > Уреди бои > Прилагодете го балансот на бојата.

Чекор 3 : Променете го режимот на боја во сиви тонови . Проверете го полето Преглед за да видите како изгледа сликата.

Чекор 4 : Проверете го полето Конвертирај .

Чекор 5 : Прилагодете ја црнатаи ниво на бело ако ви треба или можете да го оставите како што е.

Чекор 6 : Кликнете OK .

Нешто друго?

Барате повеќе одговори поврзани со претворање на слики во сиви тонови во Illustrator? Проверете што прашале и другите дизајнери.

Може ли да додадам боја на слика со сиви тонови во Adobe Illustrator?

Да, можеш. На пример, сакате да го обоите текстот на постерот во сиви тонови. Изберете го текстот со сиви тонови и одете на Уреди бои > Конвертирај во RGB или Конвертирај во CMYK .

И потоа одете на панелот за боја и изберете ја саканата боја.

Ако сакате да додадете боја на фотографијата, можете да го прилагодите балансот на бојата или да додадете објекти во боја на сликата за да направите мешавина.

Како да конвертирате слики од сива скала во RGB или CMYK режим во Adobe Illustrator?

Можете да конвертирате слика на сива скала во режим RGB или CMYK врз основа на вашата оригинална поставка за режим на боја на датотека. Ако сте ја создале датотеката со RGB режим, можете да ја конвертирате во RGB, обратно или обратно. Одете во Уреди > Уреди бои > Претворете во RGB/CMYK.

Како да направите PDF сива скала во Adobe Illustrator?

Отворете ја вашата PDF-датотека во Illustrator, изберете ги сите ( Команда A ) објекти и потоа одете на Уреди > Уреди бои > Конвертирај во сиви тонови . Истите чекори како конвертирање на слика во сива скала.

Подготвени сте!

Сега научивте како да конвертирате слика во сива скала, можете да го користитегоренаведените методи за конвертирање на објекти и во сиви тонови. За сите методи, изберете ги вашите објекти, одете на Уреди бои и можете слободно да истражувате.

Се сеќавате на мојот трик? Мешавина од позадина на сива боја и шарена содржина не е лоша идеја.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.