Како да направите срце во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Го користам Adobe Illustrator повеќе од девет години и создадов толку многу икони и логоа користејќи ги алатките за обликување, особено правоаголникот и алатките за елипса.

Срцето има крива, веројатно размислувате да ја искористите алатката за елипса за да го направите, нели? Сигурно можете, но денес ќе ви покажам како да направите срце со помош на алатката правоаголник. Верувај ми, тоа е полесно и побрзо.

Во ова упатство, ќе научите три брзи и лесни начини да креирате различни форми на срце во Adobe Illustrator и како да ги зачувате за понатамошна употреба.

Веројатно се прашувате како можете да користите правоаголник за да направите форма на срце, да, звучи чудно. Но, ќе видите!

3 начини да направите срце во Adobe Illustrator (различни стилови)

Без разлика дали сакате да направите совршена икона во форма на срце или да додадете малку љубов на вашиот плакат во стилот на илустрација, ќе најдете решенија за двете. Постојат повеќе начини да се создаде облик на срце во Adobe Illustrator, но познавањето на овие три треба да биде повеќе од доволно.

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку.

1. Алатка за заоблен правоаголник + Алатка за пронаоѓање патеки + алатка за градење форми

Можете да создадете совршен облик на срце користејќи го овој метод! Чекорите можеби изгледаат малку долги и комплицирани, но верувајте ми, тоа е супер лесно да се следи.

Чекор1: Изберете ја Алатката заоблен правоаголник . Ако не е на вашата лента со алатки, можете да го најдете од менито Уреди лента со алатки, кликнете и повлечете го до лентата со алатки. Јас би предложил да го ставите заедно со други алатки за обликување.

Чекор 2: Кликнете на вашата уметничка табла и повлечете за да нацртате заоблен правоаголник. Кликнете на еден од малите кругови во близина на аголните рабови и повлечете го кон центарот за да го направите што е можно позаоблено.

Чекор 3: Завртете го под агол од 45 степени и дуплирајте го заоблениот правоаголник.

Чекор 4: Изберете ги двете форми. Порамнете ги двата заоблени правоаголници хоризонтално и вертикално до центарот.

Чекор 5: Изберете една од формите и одете до Објект > Трансформирајте > Рефлектирај .

Чекор 6: Изберете ги двете облици и ќе ги видите пронаоѓачите на патеки на панелот Пронаоѓач на патеки . Кликнете на менито за проширување за да видите повеќе опции и изберете Подели .

Чекор 7: Десен клик на обликот и изберете Одгрупирај .

Чекор 8: Изберете ги двете полукружни форми на дното и избришете ги.

Сега можете да видите форма на срце.

Чекор 9: Изберете ја алатката Shape Builder за да комбинирате форми.

Чекор 10: Кликнете и повлечете низ обликот. Областите на сенки се формата што ја комбинирате.

Ете!

Сега можете да ја наполните со која било боја што ја сакате!

2.Rectangle Tool + Anchor Point Tool

Ова е најбрзиот начин да се направи облик на срце. Сè што треба да направите е да креирате квадрат и да ја користите алатката Anchor Point за да направите неколку кривини!

Чекор 1: Изберете ја Алатката правоаголник .

Чекор 2: Држете го притиснато Shift копчето, кликнете на вашата уметничка табла и повлечете за да направите квадратна форма.

Чекор 3: Завртете го квадратот за 45 степени.

Чекор 4: Изберете ја Алатката за прицврстување точка која е скриена под Алатката за пенкало.

Чекор 5: Држете го копчето Shift , кликнете на горната лева страна на навалениот квадрат и повлечете го во горната лева насока.

Повторете го истото за десната страна, но влечејќи го во горниот десен правец и ќе добиете форма на срце 🙂

Совети: свртете го паметниот водичи за да можете да видите дали двете кривини се на исто ниво.

3. Алатка за молив

Можете брзо да креирате форма на срце за цртање со слободна рака користејќи го овој метод што е одличен за дизајн во стилот на илустрација.

Чекор 1: Изберете ја алатката за молив (кратенка на тастатура N ), ако не ја гледате на лентата со алатки, обично таа е скриена под алатката Paintbrush.

Чекор 2: Кликнете на уметничката табла и нацртајте форма на срце. Не заборавајте да ја затворите патеката.

Совети: Ако не сте задоволни со кривините, можете да уредите криви користејќи ја алатката за директно селектирање, алатката Anchor Point, или алатката Curve.

Можете и да додадете боја на обликот на срцето.

Дали нешто друго?

Подолу се дадени неколку вообичаени прашања што ги имаат дизајнерите за создавање на облик на срце во Adobe Illustrator. Дали ги знаете одговорите?

Како можам да зачувам облик на срце во Illustrator?

Можете да го зачувате срцето како симбол во Illustrator. Одете во менито над глава Прозорец > Симбол и ќе се прикаже панелот со симболи и можете да го повлечете срцето на панелот.

Друг начин е да ја зачувате како SVG-датотека на вашиот компјутер и можете лесно да ја отворите во Illustrator за да ја уредите или користите.

Видете исто така: Бесплатна колекција Heart SVG

Може ли да ја уредувам формата на срцето во Illustrator?

Ако е векторска датотека, да, може да ја смените бојата на срцето, да додадете удар или да ги уредите точките за прицврстување на векторската форма на срце. Но, ако се работи за растерска слика на срце, тогаш не можете директно да ја уредувате формата на срцето.

Како да зачувате облик на срце во формат SVG?

Стандардниот формат Save As во Adobe Illustrator е секогаш .ai. Ако сакате да ја зачувате како SVG, кога ќе ја зачувате вашата датотека, кликнете на опцијата Формат и сменете ја во .svg.

Тоа е доста

Можете да направите SVG од кој било стил на срцето во Adobe Illustrator. Најбрзиот начин да се добие икона за срце е да се користи методот на алатката правоаголник, а ако креирате дизајн во стилот на рачно цртање, користењето на методот на алатката со молив треба да ви донесе подобар резултат.

Забавувајте се со создавањето!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.