Како да направите SVG-датотеки за Cricut во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Како графички дизајнер кој работи со брендирање од 2013 година, создадов толку многу брендирани производи за училишни проекти, клиенти, па дури и за себе. Откако експериментирав со различни формати на Adobe Illustrator, сфатив дека зачувувањето на датотеката во вистинскиот формат е клучно за квалитетно печатење.

Се обидов да печатам со JPEG, PDF, PNG итн. Па, морам да кажам дека PDF не е лош, но кога се работи за производи, SVG е мојот врвен избор.

Во ова упатство, ќе научите како да креирате SVG-датотека во Adobe Illustrator за да го подготвите вашиот дизајн за Cricut.

Ако не сте запознаени со SVG-датотеките, еве брзо објаснување.

Содржина [прикажи]

  • Што се SVG-датотеки
  • Како да направите/создадете SVG-датотеки за Cricut во Adobe Illustrator
    • Креирање нова SVG-датотека во Adobe Illustrator
    • Конвертирање слика во SVG во Adobe Illustrator
  • Заклучок

Што се SVG датотеки

SVG е кратенка за скалабилна векторска графика и SVG-датотеките се графика базирана на вектор со висока резолуција што можете да ја уредувате и скалирате без да го изгубите нивниот квалитет на сликата. Главно се користи за логоа, икони, инфографици и илустрации.

SVG е популарен формат на датотеки бидејќи е компатибилен со различен софтвер и најчесто се користи за Cricut, кој е паметна машина која ви овозможува да креирате персонализирани дизајни на производи.

Сега, ајде да погледнеме како да креирамеперсонализиран дизајн и зачувајте го како SVG за Cricut во Adobe Illustrator.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата Adobe Illustrator CC 2022 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да направите/создадете SVG-датотеки за Cricut во Adobe Illustrator

Ако веќе имате слика што сакате да ја користите за Cricut, можете да конвертирате JPEG-датотека во SVG . Во спротивно, можете да креирате нов дизајн од почеток во Adobe Illustrator и да го зачувате како SVG за Cricut.

Креирање нова SVG-датотека во Adobe Illustrator

Искрено, сè што ќе креирате во Adobe Illustrator може да се зачува како SVG бидејќи самиот Adobe Illustrator е програма базирана на вектор. Затоа, напред и креирајте облици или текст што сакате да ги испечатите на вашиот производ.

На пример, да речеме дека сакаме да направиме лого во Adobe Illustrator и да користиме Cricut за да направиме брендирани производи.

Чекор 1: Создадете форма, нацртајте, направете шема или едноставно додајте текст во зависност од тоа што сакате да испечатите. На пример, брзо го користев мојот Wacom таблет за цртање/пишување на овие букви.

Тие се веќе вектори, особено патеки, па следниот чекор е да ги претворите во форми. Ако сте користеле текст, треба да креирате текстуален преглед користејќи ја кратенката на тастатурата Shift + Command + O . (Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl .)

Чекор 2: Изберете ја патеката,одете во надземното мени и изберете Објект > Патека > Одгледување на прегледот .

И ќе видите дека патеката стана контури, но има преклопувачки форми помеѓу потезите.

Чекор 3: Изберете ги контурите и користете ја Градење на форми Алатка (кратенка на тастатура Shift + M ) за да комбинирате форми.

Едноставно нацртајте низ означените форми додека не исчезнат сите преклопувачки области.

На крајот, текстот треба да изгледа вака, без да се преклопуваат контурите.

Чекор 4: Променете ја големината и финализирајте го уметничкото дело.

Чекор 5: Одете во надземното мени Датотека > Зачувај како или Извези > Извезете како и изберете SVG (svg) како Формат. Проверете ја опцијата Користете Artboards .

Кога ќе кликнете Зачувај, ќе биде побарано да ги изберете опциите за SVG. Можете да ги оставите SVG-профилите како стандардни SVG 1.1 и да изберете да го промените типот на фонтови во Конвертирај во преглед .

Кликнете OK , и можете да ја отворите вашата SVG-датотека во Cricut.

Конвертирање слика во SVG во Adobe Illustrator

На пример, најдовте убава слика на интернет и сакате да ја испечатите на вашиот производ. Во овој случај, можете да ја конвертирате растерската слика во векторска датотека користејќи Adobe Illustrator и можете да ја користите одликата Image Trace за лесно векторизирање на сликата.

Сепак, работи само кога сликата не е премногу сложена,во спротивно, следениот резултат можеби не е идеален.

Еве пример за конвертирање на слика во SVG:

Чекор 1: Ставете ја и вметнете ја сликата во Adobe Illustrator. На пример, брзо ја создадов оваа слика на Canva и ја зачував како PNG.

Чекор 2: Изберете ја сликата и кликнете Следење слика под Брзи дејства на панелот Својства . Можете да изберете резултат на следење. Бидејќи мојата слика има само две бои, ќе ја изберам опцијата 3 бои .

Вашата слика е веќе векторизирана, но има уште неколку дополнителни чекори за да се финализира за извоз.

Чекор 3: Кликнете на иконата веднаш до Preset за да го отворите панелот за следење на слики.

Проширете ја опцијата Напредно и кликнете на Игнорирај бело . Ова ќе се ослободи од белата позадина на сликата.

Чекор 4: Кликнете Прошири под Брзи дејства на Својства панелот.

И ако сакате да го уредите векторот, можете да го одгрупирате. На пример, можете да ја промените нејзината боја.

Чекор 5: Одете во надземното мени Датотека > Зачувај како или Датотека > Извези > Извези како и изберете (SVG) svg како формат на датотека.

Тоа е тоа! Сега можете да ја отворите датотеката SVG во Cricut за да направите персонализирани дизајни!

Заклучок

Без разлика дали конвертирате слика во вектор или создавате нешто од почеток за Cricut, тоа еважно е да ја зачувате датотеката како SVG. Погрижете се да го нацртате текстот и да ја векторизирате сликата ако оригиналната датотека е растерска.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.