Како да направите векторска слика во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Изработката на вектор е една од повеќето часови што треба да ги научите пред да станете графички дизајнер. Лесен начин да започнете е со следење растерски слики и нивно претворање во вектори. Барем така научив пред 12 години.

Кога првпат почнавте, создавањето нешто од нула може да биде тешка задача, особено не знаејќи кои алатки да ги користите. Но, ако навистина сакате, сигурно постои начин, а јас ќе ви покажам како.

Во оваа статија, ќе дознаете повеќе за векторските слики и неколку начини како да направите векторска слика во Adobe Илустратор.

Веројатно веќе знаете дека Adobe Illustrator е познат по изработката на векторска графика. Но, што е вектор? Како да знаете дали сликата е вектор?

Што е векторска слика?

Техничко објаснување би било: тоа е слика направена со математички формули како точки, линии и криви. Што значи дека можете да ја промените големината на сликата без да ја изгубите резолуцијата. Некои вообичаени типови векторски датотеки се .ai , .eps , .pdf , .svg .

Звучи збунувачки? Дозволете ми да ви олеснам. Во основа, сите слики што може да се уредуваат се векторски слики. Кога креирате дизајн од нула во Adobe Illustrator, тој е вектор освен ако не го растеризирате. На пример, тоа може да биде форма, проследена слика, исцртан текст и професионално лого.

Има многу начини да се направи векторска слика во Adobe Illustrator, но јас ќе одамда ги ставиме во две главни категории: векторизирање растерска слика и правење вектор од нула.

Векторизирање слика

Можете да претворите растерска слика во векторска слика користејќи ја алатката за пенкало или функцијата за следење слика. Најбрзата и најлесната опција е дефинитивно следењето на сликата, а тоа можете да го направите од панелот Карактеристики > Брзи дејства .

На пример, да направиме вектор од оваа слика од ананас. Ќе ви покажам како да ја векторизирате сликата на два начина и резултатите може да изгледаат сосема поинакви.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Следење на слика

Чекор 1: Исечете ја сликата на областа што сакате да ја векторизирате.

Чекор 2: Изберете ја сликата и изберете Следење на слика од панелот Својства > Брзи дејства .

Изберете резултат за следење.

На пример, ако изберете Црно-бело лого , тоа ќе изгледа вака.

Ако не сте задоволни со тоа како изгледа, можете да го отворите панелот за следење на слики за да приспособите повеќе поставки. На пример, можете да го прилагодите Прагот .

Изгледате подобро?

Чекор 4: Изберете ја сликата и кликнете Прошири од Брзи дејства . Сега вашата слика може да се уредува и можете да ги видите точките и линиите.

Променете ја бојата за да ја видитекако изгледа 🙂

Слободно пробајте неколку опции. Ајде да видиме уште еден резултат на следење. Вака би изгледало ако изберете 16 бои на чекор 2.

Ако го проширите, ќе ги видите патеките што може да се уредуваат.

Одгрупирајте го објектот и можете да ги избришете областите што не ги сакате или да додадете друга боја на заднина на него. Не заборавајте да ги групирате повторно откако ќе ги направите уредувањата. Ако не, може да пропуштите некои делови од уметничкото дело кога ќе се преселите.

Премногу сложено? Како да создадете поедноставен дизајн со алатката за пенкало.

Алатка за пенкало

Алатката за пенкало ви дава многу слобода да бидете креативни. Иако ја користиме алатката за пенкало за да го следиме контурите, но кој вели дека мора да ги следите линиите? Можеме да направиме едноставен линиски арт вектор.

Чекор 1: Вратете се на оригиналната слика и намалете ја непроѕирноста на околу 70% за да можете да ја видите патеката на алатката за пенкало појасно. Заклучете ја сликата во случај случајно да ја преместите.

Чекор 2: Изберете ја Алатката за пенкало (P) од лентата со алатки, изберете боја на такт и променете го Пополнете во ништо.

Чекор 3: Следете го прегледот на обликот на сликата. Ако сакате да додадете боја подоцна, треба да ја затворите патеката на алатката за пенкало и ви предлагам да креирате форми врз основа на областа на бојата. Заклучете ја патеката што ја завршувате за да избегнете уредување на погрешна патека.

На пример, ќе го следам делот за главата одделно од долниот дел.

Сега ајдеработете на некои детали. Очигледно, ако го обоите токму сега, ќе изгледа навистина основно.

Чекор 4: Време е да станете креативни! Можете да следите повеќе детали од оригиналната слика или да додадете свој допир. На пример, додадов некои детали на главата со моите четки за акварел и создадов некои геометриски форми за телото.

Чекор 5: Избришете ја оригиналната слика и ја имате вашата векторска слика. Можете да ја зачувате сликата како png за понатамошна употреба.

Правење вектор од нула

Има толку многу начини да се направи вектор од нула. Можете да правите линиски уметности, да креирате форми, да користите четка за цртање итн. Некои популарни алатки за правење форми се алатката за пенкало, алатките за обликување (елипса, правоаголник, полигон итн.) и алатката Shape Builder.

Дозволете ми да ви покажам како да направите векторски ананас од нула за помалку од пет минути.

Чекор 1: Користете ја алатката за пенкало за да го нацртате делот од главата, може да биде едноставно како ова.

Чекор 2: Користете ја Алатката Елипса (L) за да го нацртате телото од ананас и повлечете го за да ја поврзете главата. Треба да има две точки што се преклопуваат.

Чекор 3: Изберете ги двете форми и изберете ја Алатката Изградувач на форми ( Shift + M ).

Кликнете и повлечете низ главата и преклопениот дел од обликот на елипсата за да ги комбинирате формите.

Овој чекор е да се одделат главата и телото за бојата за полнење.

Чекор 4: Додајбоја на двете форми и имате едноставен ананас.

Чекор 5: Користете ја алатката Сегмент на линија (\) за да нацртате прави линии за да додадете некои детали.

Супер лесно, нели? Ова е само еден од многуте начини да се направи вектор од нула. Можете исто така да креирате ананас во стил на цртање со слободна рака користејќи четки и да ги оцртувате потезите од надземното мени Објект > Патека > Контурен потег .

Завиткување

Можете да користите кој било метод погоре за да направите векторска слика во Adobe Illustrator. Ако сакате да ја задржите датотеката што може да се уредува, зачувајте ја во векторски формати на датотеки. Ако го зачувате векторот што го креирате како jpeg, тој нема да може да се уредува.

Најлесен начин да се направи вектор е со следење на постоечките слики. Секогаш можете да комбинирате методи, да ја користите алатката за пенкало или други алатки за да создадете нешто уникатно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.