Како да направите задебелен текст во Adobe InDesign (Брзи совети и водич)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Многу луѓе ги започнуваат своите патувања во InDesign со тоа што очекуваат да функционира како апликација за обработка на текст. Но, фокусот на InDesign на типографијата и дизајнот значи дека тој работи сосема поинаку, дури и кога станува збор за основни операции како што е дел од вашиот текст задебелен.

Процесот е сè уште прилично едноставен, но вреди да се погледне зошто InDesign е различен.

Клучни препарати

  • Задебелениот текст во InDesign бара датотека со задебелени букви.
  • Контурите на црти не треба да се користат за создавање лажен задебелен текст .
  • Задебелени букви за употреба со InDesign се достапни од Adobe Fonts бесплатно.

Креирање задебелен текст во InDesign

Во многу текстуални процесори, можете едноставно да кликнете копчето Задебелено и веднаш вашиот текст е задебелен. Можете и брзо да креирате задебелен текст со InDesign, но само ако имате инсталирана задебелена верзија на избраниот фонт на вашиот компјутер.

Најбрзиот начин за задебелување на текст во InDesign е да ја користите кратенката на тастатурата за задебелување.

Изберете го текстот што сакате да го задебелите со помош на алатката Type , а потоа користете ја кратенката на тастатурата Command + Shift + Б. Ако имате достапна задебелена верзија на фонтот, вашиот текст веднаш ќе се прикаже како задебелен.

Можете да креирате и задебелен текст во InDesign со користење на знакот таблата или Контролната табла што се протега преку горниот дел одпрозорец за документи.

Кога имате избран објект на текстуална рамка, панелот Control ја реплицира целата функционалност на панелот Карактери , така што зависи од вас кој панел сакате да го употреба.

Каде и да одберете да го правите тоа, овој метод ви го дава крајното ниво на контрола врз вашиот задебелен текст, бидејќи многу фонтови создадени за професионалци во дизајнот имаат достапни повеќе различни типови на задебелени букви .

На пример, Garamond Premier Pro има четири различни задебелени верзии, како и четири задебелени закосени верзии, а да не ги спомнуваме средните и полузадебелените тежини, кои нудат огромен степен на флексибилност за типографски дизајн.

Ако сакате да отстраните задебелени букви, едноставно изберете Regular или друга верзија на фонтот.

Кога сакате да го направите текстот подебел, изберете го текстот што сакате да го приспособите, а потоа изберете ја задебелената буква што сакате да ја користите од паѓачкото мени.

Тоа е сè што е тука!

Додавање задебелени фонтови со Adobe фонтови

Ако сакате да користите задебелен фонт, но немате задебелен фонт верзија на вашиот фонт инсталиран на вашиот компјутер, треба да ја проверите веб-локацијата Adobe Fonts за да видите дали можете да инсталирате еден.

Многу од фонтовите на Adobe Fonts се достапни бесплатно за секој со сметка на Adobe, а достапни се над 20.000 фонтови доколку имате активен Creative Cloud претплата.

Проверете дали сте најавени со вашата сметка на Creative Cloud . Ова ви овозможува да инсталирате нови фонтови од веб-локацијата и да ги подготвите за употреба во InDesign со само неколку кликања.

Кога ќе пронајдете задебелен букви што ви се допаѓа, едноставно кликнете на копчето за лизгање за да го активирате и тој треба да се преземе и да се инсталира на вашиот компјутер. Ако не работи, проверете дали апликацијата за десктоп Creative Cloud работи и е најавена со истата сметка.

Не сте сигурни како да додадете нови фонтови? Имам туторијал за како да додавате фонтови во InDesign што ги покрива сите точки на процесот.

Правење задебелен текст во InDesign на грозоморен начин

Треба уште на почетокот да кажам дека не препорачувам никогаш да го правите ова. Воопшто не би го спомнал во оваа статија, освен што многу други упатства се преправаат дека тоа е прифатлив начин за промена на тежината на фонтот во InDesign - и дефинитивно не е добра идеја, како што ќе видите.

InDesign може да додаде преглед (познат како удар) околу кој било објект, вклучително и текстуални знаци. Додавањето линија околу вашиот текст дефинитивно го прави да изгледа подебел, но исто така целосно ќе ги уништи формите на буквите, па дури и може да предизвика тие да се преклопуваат едни со други, претворајќи го секој збор во нечитлив хаос, како што можете да видите подолу.

Толку многу упатства го препорачуваат ова, но тоа еапсолутно грозни

Соодветните задебелени букви се дизајнирани да бидат задебелени уште од самиот почеток, така што буквите не се искривуваат и не предизвикуваат проблеми со приказот кога се користат.

InDesign е омилена алатка на типографите, и ниеден типограф кој е вреден за овој наслов, никогаш не би го користел методот на удар за да направи задебелен текст во InDesign бидејќи целосно го уништува стилот на фонтот.

Без разлика на нивото на вашата вештина, веројатно и вие не треба да го користите!

Завршен збор

Тоа е сè што треба да знаете за тоа како да се задебели текст во InDesign, како и предупредувачка приказна за тоа зошто не треба да користите потези за задебелен текст во InDesign.

Како што ќе се запознаете повеќе со типографијата и дизајнот на буквите преку вашата работа на InDesign, ќе разберете зошто е важно да работите со добро дизајнирани фонтови што нудат соодветни задебелени верзии.

Среќно наборување!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.