Како да пополните форма со текст во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Како да пополните облик со текст во Adobe Illustrator

Се обложувам дека веќе сте виделе ваков супер кул дизајн на текстуален ефект?

Да бев почетник во графички дизајн пред десет години, секогаш се прашував како се случува тоа? Едноставно не мислев дека е толку лесно додека не се обидов. Ништо лудо, само изберете и кликнете неколку пати.

Можете да креирате извонреден текстуален постер или вектор користејќи ја алатката за искривување на плико или едноставно да го пополните вашиот пасус во форма со помош на алатката Type Tool. Што и да правите, ќе најдете решение денес.

Во ова упатство, ќе споделам со вас два брзи и лесни начини да пополните форма со текст во Adobe Illustrator.

Ајде да се нурнеме!

Содржина

 • 2 лесни начини за пополнување форма со текст во Adobe Illustrator
  • 1. Искривување на ковертот
  • 2. Алатка за типови
 • ЧПП
  • Како пополнувате писмо со текст?
  • Како да ја смените бојата на текстот пополнет во форма?
  • Како да пополнам различен текст во форма?
 • Завиткување

2 лесни начини за пополнување форма со текст во Adobe Illustrator

Можете да пополните текст во форма користејќи Envelope Distort и познатата Type Tool во неколку избирања и кликнувања. Envelope Distort го вклопува текстот во форма со искривување на текстуалната форма додека алатката Type едноставно го пополнува текстот во форма без да го искривува текстот.

Забелешка: сликите од екранот се преземени одAdobe Illustrator CC 2021 Mac верзија. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку.

1. Изобличување на пликови

Можете да создадете навистина кул текстуален ефект користејќи ја алатката за изобличување на пликовите и тоа е многу лесно за правење.

Чекор 1: Создадете форма во која ќе го пополните текстот. Ако сте преземале векторска форма, ставете ја на вашата уметничка табла. На пример, создавам облик на срце и ќе го пополнам со текст.

Чекор 2: Користете ја алатката тип за да додадете текст во документот на Illustrator. Го напишав зборот љубов.

Чекор 3: Донесете ја формата напред со кратенките на тастатурата Command + Shift + ] или кликнете со десното копче на обликот Наредете > Донесете напред .

Забелешка: Вашиот горен објект мора да биде патека. 3>

Чекор 4: Изберете ја формата и текстот и одете во менито над глава Објект > Изобличување на плико > Направете со Горен објект .

Треба да видите вакво нешто.

Работи исто ако имате став од текст. Изберете го полето за текст и обликот, следете ги истите чекори.

2. Алатка за типови

Ако пополнувате пасус или текст во објект, но не сакате да искривувате ниту еден текст, алатката тип е најдобрата опција -до.

Чекор 1: Креирајте форма или поставете форма во Illustrator.

Чекор 2: Изберете ја Тип алатката . Кога ќе го ставите глувчето во близина на патеката на обликот, ќе видите испрекинат круг околу иконата за тип.

Чекор 3: Кликнете во близина на границата на формата и треба да го видите текстот на Lorem Ipsum пополнет во формата. Едноставно заменете го вашиот текст на него.

Прилично лесно, нели?

Најчесто поставувани прашања

Подолу ќе најдете брзи одговори на некои од прашањата поврзани со пополнување форма со текст во Adobe Illustrator.

Како пополнувате писмо со текст?

Создадете текстуален преглед на буквата и одете во менито над глава Објект > Композицијана патека > Ослободување . Потоа можете да користите кој било од горенаведените методи за да го пополните со текст.

Како да ја смените бојата на текстот пополнет во форма?

Ако го користите методот Type Tool, можете директно да ја промените бојата на текстот со избирање на текстот и избирање боја од Swatches или Color Picker.

Ако сакате да ја промените бојата на текстот направен со искривување на пликот, кликнете двапати на текстот во формата и променете ја бојата од одвоениот слој. Кликнете двапати на уметничката табла повторно за да излезете од режимот за уредување слоеви.

Како да пополнам различен текст во форма?

Претпоставувам дека зборувате за користење на Envelope Distort?

Ќе треба да креирате различни патеки и да пополните различен текст користејќи гоистиот метод: Објект > Искривување на пликот > Направете со Top Object и комбинирајте ги.

Завиткување

Пополнувањето на текст во форма во Adobe Illustrator е само неколку клика далеку. Методот на алатката тип најдобро функционира кога едноставно сакате да го вклопите текстот во форма. Брзо е и ви овозможува лесно да уредувате текст.

Ако размислувате да креирате текстуален вектор или дизајн и не ви пречи да го искривувате текстот, обидете се со опцијата Извртување на плико. Само имајте на ум дека вашиот врвен објект мора да биде патека.

Забавувајте се со создавањето!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.