Како да прегледате во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Пред да го испратите вашето уметничко дело за печатење или објавување на интернет, не е лоша идеја да го прегледате. Знаете, понекогаш очекувањата и реалноста не се совпаѓаат. Но, можете да го прегледате проблемот и да се потрудите работите да функционираат.

Работата како графички дизајнер речиси девет години со различни начини на дизајн, вклучувајќи дигитални, печатени и мултимедијални, прегледувањето на мојата работа пред поднесувањето стана навика. Еден добар. Па, научив од моите грешки.

Земете ги боите како пример, бидејќи тие можат да бидат доста незгодни. Откако ги испечатив моите 3000 копии од брошури за изложба на vape без претходно прегледување. Боите и сенките на уметничкото дело излегоа сосема поинакви од нивното гледање на екранот. Каква катастрофа.

Значи, да, важно е да го прегледате вашето уметничко дело. Во ова упатство, ќе научите четири различни типови на режими на гледање во Adobe Illustrator и неколку корисни совети за секој од нив.

Ајде да нурнеме!

Различни типови на преглед во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата Illustrator CC Mac. верзијата на Windows може да изгледа малку поинаква.

Можете да ја прегледате вашата уметничка табла на четири различни начини. На пример, изберете режим на преглед кога работите со линии, режим на пиксели кога креирате веб-банери и режим на печатење кога дизајнирате материјали за печатење.

Outline

Користете го режимот Outline кога сте работи надетали! Ви овозможува да видите дали линиите или предметите се вкрстуваат. Режимот Outline е особено корисен кога создавате форми или комбинирате објекти.

Расположението на прегледот изгледа вака. Без бои, без слики.

Можете да го вклучите режимот за преглед за лесно да ги видите векторските патеки на вашето уметничко дело. Само одете на Прикажи > Преглед од надземното мени .

Друг начин за преглед на прегледот на уметничкото дело е со кликнување на иконата на очното јаболко на панелот Слоеви. Овој метод ви овозможува да прегледате одредени слоеви. Држете го притиснато копчето Command кога ќе кликнете на иконата до слојот(ите) што сакате да ги прегледате.

Преглед на отпечаток

Пред да го испратите вашето уметничко дело за печатење, можете да прегледате како ќе изгледаат боите, сенките или другите ефекти со избирање Преглед > Преглед на отпечаток.

Потпечатениот дизајн може да изгледа поинаку од дигиталниот, особено боите. Прегледувајќи го однапред, можете да ги приспособите поставките поблиску до вашиот идеален дизајн.

Pixel Preview

Изберете Pixel Preview кога сакате да видите како ќе изгледа вашиот дизајн на веб-прелистувач. Ви овозможува да прегледате како ќе изгледаат предметите кога ќе се растеризираат.

Следете ги истите чекори како и другите режими за преглед. Два клика ќе ве одведат таму. Изберете Преглед > Преглед на пиксели .

Можете да зумирате за да го видите поединечниот пиксел.

Преглед на отсекување

Приказ на скратувањее одговорот за гледање само уметничко дело во уметничката табла во Illustrator. Можете истовремено да изберете Trim View со еден од горенаведените режими за преглед и се разбира, можете да го прегледате и прегледот.

Кога создаваме графички позадини е нормално да има вишок слика надвор од уметничка табла. Ако сакате да видите како дизајнот ќе изгледа без разлика дали е печатен или објавен на интернет, изберете Trim View од паѓачкото мени View.

На пример, двете форми на правоаголник се поголеми од мојата уметничка табла.

Со избирање на приказот за отсекување, можам да го видам само делот што се наоѓа во уметничката табла.

Нешто друго?

Можеби ќе ве интересираат и овие прашања за режимот за преглед во Adobe Illustrator. Проверете ги!

Кратенка на режимот за преглед на Adobe Illustrator?

Најчесто користената кратенка на тастатурата на режимот за преглед на преглед е Command+Y (Ctrl+Y на Windows). Можете да го вклучите и исклучите режимот на преглед користејќи ја истата кратенка на тастатурата.

Што е преглед на графичкиот процесор во Adobe Illustrator?

GPU е кратенка за Графичка процесорска единица . Првично е дизајниран да го забрза процесот на прикажување на графика. Може да вклучите преглед на графичкиот процесор од менито над глава Прикажи > Гледајте користејќи графички процесор .

Можете да ги овозможите или оневозможите перформансите на графичкиот процесор од менито на апликацијата Illustrator > Preferences > Перформанси > Перформанси на графичкиот процесор , штиклирајте го полетоза да овозможите или отштиклирајте го полето за оневозможување.

Како да го исклучам режимот за преглед во Illustrator?

Заглавивте во режимот за преглед? Вистина е дека многу дизајнери наидоа на овој проблем, вклучувајќи ме и мене.

99% од времето кратенката на тастатурата ( Command+Y ) работи, но кога ќе се најдете во 1%, обидете се да кликнете на иконата на очното јаболко на панелот Layers додека го држите Копче Команда . Треба да можете да го исклучите режимот за преглед.

Завиткување

Пред да го зачувате, печатите или објавите вашиот конечен дизајн, важно е да го прегледате ако сакате да избегнете нешто неочекувано, како на пр. разликата во бојата, позициите на сликите во заднина итн.

Режимот за преглед ви овозможува да ги видите и поправите проблемите што може да ги има вашиот дизајн. Силно препорачувам да го направите овој дополнителен чекор пред да ја вклучите вашата креативна работа за да ја покажете нејзината максимална вредност.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.