Како да претворите фотографија во илустрација во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Не, не зборуваме за Image Trace.

Претворањето фотографија во дигитална илустрација или цртеж е малку различно од векторизирање на слика. Нема да користиме Image Trace овде, наместо тоа, ќе ви покажам како да креирате дигитален цртеж од нула во Adobe Illustrator.

Постојат различни стилови на дигитална илустрација, но 90% од нив започнуваат со линии. Така, ќе ви покажам како прво да ја претворите фотографијата во цртање на линија, а ние ќе додадеме елементи на цртањето на линијата за да создадеме векторска верзија на сликата.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Виндоус или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да претворите слика во цртање линија во Adobe Illustrator

Графички таблет се препорачува за создавање дигитални илустрации. Тоа го олеснува цртањето на линии и пополнувањето на боите. Технички, можете да користите и глушец, но кога цртате слободна рака, резултатот не е идеален.

По исцртувањето на сликата, можете исто така да додавате бои или форми на цртањето на линијата и да креирате дигитална графичка илустрација.

Чекор 1: Ставете ја сликата што сакате да ја претворите во цртање/илустрација во Adobe Illustrator. На пример, ќе создадам линиски цртеж врз основа на оваа слика од коктел.

Чекор 2: Намалете ја непроѕирноста и користете ја кратенката на тастатурата Команда + 2 или( Ctrl + 2 за корисници на Windows) за да ја заклучите сликата.

Добра идеја е да се намали непроѕирноста бидејќи ќе ја следите сликата со алатки за цртање и линијата што ја цртате ќе се покаже подобро. Заклучувањето на сликата спречува нејзино поместување случајно и мешање на уметничкото дело.

Чекор 3: Изберете алатка за цртање и почнете да ги следите линиите на сликата. Можете да започнете од кој било дел од сликата. Само зумирајте и следете.

На пример, јас ја користам алатката Пенкало за прво да го проследам прегледот на стаклото.

Во зависност од стилот на цртање на линии што сакате да го креирате, можете да изберете Pen tool, Pencil или Paintbrush за цртање во Adobe Illustrator. Алатката за пенкало создава попрецизни линии, моливот создава патеки со слободна рака, а четките се подобри за цртање линии со слободна рака.

Јас обично ја користам алатката Пенкало за следење на контурите, а потоа користам четки за додавање детали.

На пример, овде веќе го следев контурите за да можете да го видите стилот на цртање линии што го создава алатката за пенкало.

Сега ќе ги користам четките за да додадам детали. Кога ја користите алатката четка за цртање, отворете го панелот Четки за да можете лесно да избирате и да се префрлате помеѓу различни четки.

И ова е она што го добив.

Сега можете да ја отклучите оригиналната слика и да ја избришете за да видите како изгледа цртежот.

Можете да го промените стилот и тежината на ударот или да имате различни тежини заразлични линии. се зависи од вас.

На пример, секогаш сакам да го менувам профилот на ширината на ударот за да го направам цртежот да изгледа помалку крут.

Алтернативно, можете да додадете стил на четкање наместо да го менувате профилот на ширината на ударот.

Значи, вака ја претворате фотографијата во цртање на линија во Adobe Illustrator.

Како да направите дигитална илустрација во Adobe Illustrator

По следењето на линиите, можете да додадете боја и форми на сликата. Ако сакате да направите верзија на слика со дигитална илустрација, следете ги чекорите подолу.

Да ја користиме истата слика одозгора.

Чекор 1: Следете го прегледот на фотографијата користејќи го методот што го воведов погоре за создавање цртање на линија.

Чекор 2: Одете во надземното мени Објект > Отклучи Сите за да можете да ја преместите сликата што сте ја заклучиле порано за цртање на линиите.

Чекор 3: Поместете ја сликата веднаш до линиите што сте ги нацртале и вратете ја непроѕирноста на 100%. Овој чекор е да се подготви сликата за земање примероци на бои.

Чекор 4: Користете ја алатката Eyedropper (кратенка на тастатура I ) за да ги испробате боите од оригиналната слика и да направите боја палета.

Чекор 5: Обојте го цртежот. Постојат различни начини за пополнување боја во Adobe Illustrator, во зависност од ефектите што сакате да ги создадете.

На пример, ако сакате да направите стил на акварелилустрација, користете четки за акварел. Во спротивно, користењето на Live Paint Bucket е најбрзиот начин. Друга опција е едноставно да се изберат објектите и да се изберат бои, но овој метод работи подобро за затворени патеки.

Ако одлучите да ја користите Live Paint Bucket, одете во надземното мени Object > Live Paint > Make за да креирате група за бои во живо. Ќе видите дека сите потези и патеки се групирани заедно.

Изберете ја алатката Live Paint Bucket и започнете со боење! Можете да ја отстраните или задржите бојата на ударот.

Можеби нема да ги обоите сите области бидејќи областите на отворената патека тешко се контролираат.

Но, секогаш можете да користите четки за додавање детали и финализирање на уметничкото дело.

Еве што добив. Прилично слично, нели?

Завршни мисли

Претворањето фотографија во дигитална илустрација или цртање линии бара одреден напор, но ако ги изберете вистинските алатки и ги следите вистинските чекори, процесот може да се поедностави.

И сите детали се важни. На пример, заклучувањето на сликата ве спречува случајно да ја преместите или избришете, намалувањето на непроѕирноста помага да се следи контурата итн.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.