Како да прикачите аудио или музика на Canva (9 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За да вклучите аудио или музика во видео проект на Canva, едноставно поставете го посакуваниот клип или користете претходно снимен од библиотеката и додајте го на вашето платно. Можете да го уредувате целото аудио со кликнување на него и приспособување на ефектите во текот на вашиот проект.

Повикување на сите аспиранти видео уредници! Здраво. Моето име е Кери, и тука сум да ги споделам со вас сите совети, трикови и чекори за создавање на најдобри проекти користејќи веб-локација наречена Canva. Иако јас лично сакам да создавам постери, инфографици и други медиуми, можете да ја користите оваа платформа и за вашите потреби за видео!

Во овој пост, ќе објаснам како можете да додавате музика или аудио на вашите видео проекти на Канва. Ако сакате да креирате за социјални медиуми, маркетинг кампањи или проекти со личност, ова е карактеристика што ќе ја подигне и приспособи вашата работа за да одговара на вашиот стил и потреби.

Дали сте подготвени да дознаете повеќе за уредувањето на вашите видеа со додавање приспособено аудио на нив?

Одлично! Ајде да се нурнеме!

Клучни средства за преземање

  • Ако сакате да вклучите аудио во видео проект на Canva, можете или да користите клипови што постојат во библиотеката на Canva или да прикачите сопствен претходно снимен аудио на платформата.
  • Можете да креирате видео проект од почеток со пребарување на видео шаблон и уредување на веб-локацијата или да поставите видео со кликнување на копчето Креирај нов дизајн и увезување на вашата видео датотеказа да работите.
  • Откако ќе го додадете аудиото или музиката во вашиот проект, можете да кликнете на него под платното за да го приспособите и уредите времетраењето, транзициите и ефектите.

Зошто да се користи Canva за уредување и додавање аудио на видеа

Дали знаевте дека една од најкористените платформи за креаторите на видео кои ја објавуваат својата работа на веб-локации како Youtube е Canva? Ова е веројатно затоа што платформата е толку лесна за навигација и дозволува некои прекрасни опции за уредување, дури и за оние што штотуку тргнуваат на своето патување!

Со разновидните приспособувања што се достапни, корисниците можат да избираат звуци што одговараат на нивните стил со прикачување на сопствени аудио клипови или со лизгање низ музичката библиотека која има претходно лиценцирани клипови.

Исто така, при користење на Canva за додавање на овие звуци на вашите видеа, ви се дава професионална способност да ги уредувате уште повеќе со прилагодување на јачината на звукот, примена на транзиции и позиционирање на вистинскиот простор!

Како да додадете музика или аудио во вашите Canva Projects

Способност за додавање музика и аудио во видео проектите е навистина одлична карактеристика на Canva. Чекорите за додавање на овој елемент во вашите проекти се прилично едноставни и можете дури и да вклучите своја претходно снимена музика!

Следете ги овие чекори за да научите како да додавате аудио и музика на вашите видеа на Canva:

Чекор 1: Прво ќе треба да се најавите на Canva користејќи ги ингеренциите што гисекогаш користете за да се најавите на вашата сметка. На почетниот екран, одете до лентата за пребарување на врвот на платформата.

Чекор 2: Изберете го шаблонот за видео што сакате да го користите за создавање видео со пребарување на клучниот збор во лентата за пребарување. Имајте го на ум типот на формат во кој сакате да ја задржите вашата креација, без разлика дали тоа е за YouTube, TikTok, Instagram итн.)

Исто така, имате опција да прикачите сопствено видео со навигација на копчето Креирај дизајн во горниот десен дел од веб-локацијата, кликнувајќи на него, а потоа увезете видео на тој начин за да работите.

Чекор 3 : Откако ќе отворите ново платно или ќе го поставите видеото што сакате да го уредите, време е да ги додадете вашите аудио и музика! (Ако користите видео кое има повеќе клипови, прво мора да ги распоредите вашите клипови во временската линија на дното на екранот за да го споите вашето видео.)

Чекор 4: Навигација на левата страна на екранот до главната кутија со алатки за да пребарувате за аудио или музика. Можете или да кликнете на копчето Прикачувања и да го поставите аудиото што сакате да го вклучите или да пребарувате во картичката Елементи за оние во библиотеката на Canva. (Погрижете се да кликнете на опцијата Аудио за да ги добиете тие аудио клипови!)

(Само имајте на ум дека некој од аудио клиповите или елементите што имаат прикачена круна до дното на него е достапно само за користење прекуплатена сметка за претплата на Canva Pro.)

Чекор 5: Кликнете на аудиото што сакате да го вклучите во вашиот проект и тој ќе биде додаден во вашата работа. Ќе ја видите должината на звукот под вашето платно. Можете да го додадете на целото видео или да го примените на одредени делови со кликнување на крајот од виолетовата временска рамка за аудио и влечење за да одговара на вашите потреби.

Исто така, ќе можете да ја видите должината на клипот, како и вашите слајдови (и вкупно видео) на дното на платното. Ова е корисно кога сакате да бидете сигурни дека вашето аудио се совпаѓа со времетраењето на одредени делови од вашиот проект!

Чекор 6: Ако сакате да снимате аудио директно на Платформа Canva, одете на јазичето Прикачувања во главната алатка и кликнете на копчето што е означено Снимајте се .

Откако ќе кликнете на ова копче , ќе се појави скокачки прозорец за да му даде дозвола на Canva да го користи микрофонот на вашиот уред. Одобрете ја употребата на вашиот микрофон и ќе можете да снимате аудио клипови кои потоа ќе бидат вклучени во вашата библиотека и платно!

Чекор 7: Ако сакате да го промените дел од аудиото што се применува на слајдот или проектот, кликнете на аудио временската линија и ќе видите копче на врвот на платното со ознака Прилагоди.

Кликнете на тоа копче и ќе можете да ја повлечете аудио временската линија во вашиот проект за да примените поинаквадел од музиката или клипот до посакуваната област.

Чекор 8: Кога ќе кликнете на временската линија за аудио, ќе видите и друго копче кое се појавува на врвот на платното што е означено Аудио ефекти . Можете да кликнете на ова ако сакате да го прилагодите времето кога звукот ќе згасне или ќе исчезне, создавајќи непречени транзиции.

Чекор 9: Откако ќе бидете подготвени да го зачувате вашиот проект, одете до копчето Сподели во горниот десен дел од екранот и кликнете на него. Ќе можете да изберете тип на датотека, слајдови и други опции за зачувување на вашето видео. Предлагаме да го зачувате како тип на датотека MP4!

Завршни мисли

Да можете да поставувате различни видови аудио во вашите проекти на Canva е толку одлична алатка , бидејќи додавањето звук на вашата работа навистина може да ја оживее! Без разлика дали ја користите библиотеката што се наоѓа на платформата, сакате да прикачувате пронајдени датотеки, па дури и да снимате свој глас, музика или звучни ефекти - небото е граница со оваа функција!

Дали некогаш сте користеле Canva за креирање или уредување видеа, особено со вклучување аудио или музички клипови? Би сакале да ги слушнеме вашите размислувања и примери за проекти! Исто така, ако имате какви било совети или трикови за работа со аудио клипови на платформата, ве молиме споделете ги во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.