Како да ротирате текст во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали се обидувате да го ротирате текстот за да го усогласите со објекти за да го следи текот? Сигурен сум дека ова ви се случило кога се обидувате да ротирате, но текстот се прикажува по случаен редослед? Ова е она за што зборувам.

А зошто е тоа така? Затоа што го користите типот област. Можете лесно да го решите проблемот со конвертирање на типот на текст. Ако не сакате да го задржите типот на областа, можете да ја користите алатката за ротирање.

Во ова упатство, ќе ви покажам три едноставни методи за ротирање текст и решение за ротирање на типот област со помош на алатката за ротирање и полето за ограничување.

3 начини за ротирање текст во Adobe Illustrator

Пред да ги воведете методите подолу, користете ја алатката Type за да додадете текст во вашиот документ. Можете да ја користите алатката за ротирање за да го ротирате типот на точка или област. Но, ако сакате да го користите методот за ограничување на полето за да го ротирате текстот, треба да го промените типот на текст во тип на точка.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

1. Bounding Box

Чекор 1: Конвертирај го твојот текст во тип на точка. Одете во надземното мени и изберете Тип > Конвертирај во тип на точка . Ако вашиот текст е веќе додаден како тип на точка, одлично, преминете на следниот чекор.

Чекор 2: Кога лебдите над полето за текст на кое било од котвите, ќе видите мала крива икона со двојна стрелка на полето за текст, што значи дека можеротирајте ја кутијата.

Кликнете и повлечете за да го ротирате полето во која било насока што ја сакате.

2. Трансформирајте > Ротирај

Ајде да видиме пример користејќи го типот област.

Чекор 1: Изберете го текстот, одете во надземното мени и изберете Објект > Трансформирајте > Ротирај .

Чекор 2: Ќе се појави прозорец за дијалог Ротирај и можете да го напишете аголот на ротација. Проверете го полето Преглед за да можете да го видите резултатот додека го менувате. На пример, сакам да го ротирам текстот за 45 степени, па во полето Angle value, напишав 45.

Овој метод најдобро функционира ако веќе го знаете аголот што сакате да го ротирате.

Совет: ако кликнете двапати на алатката за ротирање од лентата со алатки, ќе се појави и полето за дијалог Rotate.

3. Rotate Tool

Чекор 1: Изберете го текстот и одете во лентата со алатки за да ја изберете Rotate Tool ( R ).

Ќе видите точка на прицврстување на текстот, во мојот случај, точката на прицврстување е светло сина и се наоѓа во центарот на полето за текст.

Чекор 2: Кликнете и повлечете го полето за текст за да се ротира околу точката на прицврстување. Можете да ја преместите точката на прицврстување каде што сакате и текстот ќе се ротира врз основа на таа точка на прицврстување.

Тоа е тоа!

Многу е лесно да се ротира текстот во Illustrator, кој било метод што ќе го изберете, потребни ви се само два брзи чекори. Ротирање на граничната кутија епогодно кога сакате да го ротирате текстот за да го усогласите со други објекти, а алатката Ротирај најдобро функционира кога веќе знаете кој агол ќе го ротирате.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.