Како да ротирате текст во Microsoft Paint (3 едноставни чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Понекогаш фенси софтверот за уредување слики е премногу. Само сакате брзо да додадете неколку допири на сликата и не сакате да поминувате часови за учење Photoshop.

Здраво! Јас сум Кара и можам да ви кажам дека во тие ситуации корисниците на Windows имаат среќа! Microsoft Paint е едноставна програма која обично доаѓа веќе инсталирана во вашиот Windows софтвер. Иако неговите опции се ограничени, лесно е да се користи за основните работи.

На пример, можете лесно да додавате текст на слика и можеби ќе сакате да ја ротирате за да додадете интерес. Значи, ајде да погледнеме како да ротирате текст во Microsoft Paint во три чекори.

Чекор 1: Додадете малку текст

Во картичката Почетна, ќе видите група алатки. Кликнете на алатката Текст , која изгледа како големо А.

Долу во работниот простор, кликнете и повлечете за да креирате поле за текст. Се појавува лебдечка лента каде што можете да го изберете стилот на фонтот, големината и другите опции. Внесете го вашиот текст во полето за текст.

Чекор 2: Изберете го текстот

Овде работите стануваат малку незгодни. За да го ротирате текстот, може да очекувате да се појават мали стрелки кога лебдите на аглите на полето за текст - но нема да се појават. Прво треба да го изберете текстот пред да можете да го ротирате.

Ако ги притиснете копчињата за ротирање без да го изберете текстот, ќе се ротира целиот проект, а не само текстот.

Затоа притиснете го копчето Избери во групата Image. Потоа нацртајте кутија наоколутекстот што сакате да го изберете.

Чекор 3: Ротирајте го текстот

Сега кликнете на алатката ротирај , исто така во групата Image. Ќе добиете опција да ротирате надесно или лево за 90 степени или да го ротирате текстот за 180 степени.

Еве што се случува кога ротираме 180 степени.

Ако сте користеле друг едноставен софтвер за уредување фотографии, можеби мислите дека овој процес на селекција е малку тежок. Но, всушност има одлична предност. Не треба да го ротирате целиот текст одеднаш ако не сакате.

На пример, да го избереме само зборот боја. Сега, кога ќе кликнете на копчето за ротирање, се ротира само зборот боја, што овозможува некои супер лесни, но сепак интересни ефекти.

И исто така, можете да ротирате текст во Microsoft Paint!

Љубопитни сте за што друго можете да го користите софтверот? Проверете ја нашата статија за тоа како да додавате слоеви во MS Paint овде.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.