Како да се дуплира фотографија во Lightroom (Брз водич)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали некогаш сте се запрашале како да дуплирате фотографија во Lightroom? Иако техниката е едноставна, одговорот не е лесно очигледен.

Здраво! Јас сум Кара и ќе бидам искрен. Во мојата работа како професионален фотограф, речиси никогаш не сум имал потреба всушност да дуплицирам фотографија во Lightroom. Тоа е, создадете цела втора верзија на мојата слика.

Сепак, создавањето виртуелни копии и снимки е многу корисно за создавање различни верзии на иста слика или споредување на уредувања.

Бистро како кал? Дозволете ми да објаснам!

Зошто би дуплицирале фотографија во Lightroom?

Главните причини поради кои луѓето ги дуплираат фотографиите за време на процесот на уредување се да споредат различни уредувања или да создадат различни верзии на иста слика. Во минатото, (т.е. ахем, Фотошоп) ова се правеше со создавање дупликат на сликата.

Сепак, овој метод е непристоен и брзо го полни вашиот хард диск. Кога копирате датотека со слика која е 20 MB, сега имате информации во вредност од 40 MB за складирање. Можете да замислите како ова може да има снежни топки. Ова не е ефикасен начин за обработка на големи количини на слики.

Големата причина за создавањето на Lightroom беше како начин за поефикасна обработка на многу слики. Така, можете да дуплирате фотографии во Lightroom без всушност да ја дуплирате датотеката со слики .

Што?

Да, ајде да погледнеме како функционира ова.

Забелешка: сликите од екранот се подолуПреземено од верзијата за Windows на Lightroom Classic. Ако ја користите верзијата за Mac, тогаш тие ќе изгледаат 2 <0 малку 2> Сликата најпрво ќе се разликува

методот за дуплирање на слика во Lightroom е со создавање виртуелна копија.

Запомнете дека Lightroom е недеструктивен уредник. Ова значи дека кога ги менувате вредностите во вашите алатки за уредување, всушност не правите промени во оригиналната датотека со слики.

Наместо тоа, Lightroom создава XMP-датотека за странична карта што е прикачена на вашата оригинална датотека со слика. Оваа странична датотека ги содржи упатствата за уредување што ќе се користат за креирање на JPEG сликата кога ќе ја извезете од Lightroom.

Кога креирате виртуелна копија, едноставно креирате втора датотека со странична лента која исто така е прикачена на оригиналната датотека со слика. Кога ја извезувате вашата слика, Lightroom ги применува упатствата за уредување во соодветната датотека со странична карта за да ја создаде конечната JPEG слика.

На овој начин, можете да креирате различни верзии на истата слика без да ја копирате целата RAW-датотека. Прилично убаво, нели?

Ајде да погледнеме како да креираме и работиме со виртуелни копии.

Како да креирате виртуелна копија

Десен-клик на сликата што сакате да ја дуплирате. Можете да го направите ова во лентата за филмови или во работниот простор и работи и во модулите Library и Develop. Изберете Креирај виртуеленКопирај .

Алтернативно, можете да притиснете Ctrl + „ или Command + „ на тастатурата.

Втората копија од сликата ќе се појави во лентата за филмови на дното на вашиот работен простор. Ќе се појави број на врвот на оригиналната слика за да покаже дека има копии. Виртуелните копии ќе се појават со мала намена за да се покаже дека се копии.

Можете да креирате повеќе виртуелни копии. Сега можете да примените различни уредувања на секоја од копиите. Потоа, кога извезувате, Lightroom ќе ги примени соодветните упатства за уредување за да ја создаде датотеката JPEG.

За да го исчистите работниот простор, можете да ги поднесете сите копии зад оригиналната слика. Само кликнете на бројот на оригиналната слика и копите ќе се срушат зад неа.

Направете слика во Lightroom

Постои уште еден метод за создавање копија во Lightroom што е корисен за поставување обележувачи на вашето патување за уредување.

На пример, кажете дека сакате да споредите две уредувања на слика. До одреден момент уредувањата се исти. Можеби балансот на белата боја, експозицијата и другите основни прилагодувања се исти. Но, сакате да пробате поделено тонирање во една верзија, но ќе ја користите кривата на тонот во друга.

Наместо да морате да ги правите сите основни уредувања двапати, можете да креирате слика на местото каде што уредувањата се разминуваат . Да го погледнеме ова на дело.

Со некои измени применети на вашата слика,притиснете го знакот Плус веднаш до Слики во панелот лево од вашиот работен простор.

Именувајте ја вашата слика во полето што се појавува. Стандардно, ќе се појави со датумот и времето, но можете да го именувате како што сакате. Кликнете Креирај .

Копија ќе се појави во панелот Снимки . Може да продолжите и да правите дополнителни уредувања и да креирате нови снимки. Кога ќе кликнете на зачуваната слика во панелот за снимки, ќе се вратите на сите уредувања кои биле активни при креирањето на снимката.

Ако заборавите да ја направите вашата снимка во точниот момент, не грижете се. Може да направите слика во која било точка од панелот за историја. Едноставно кликнете со десното копче на местото каде што сакате да направите слика и изберете Креирај слика .

Забележете дека исто така можете да Копирате поставки за чекори од историјата на Пред . Ова значи дека можете да поставите нова точка како ваша слика „пред“ кога ги споредувате сликите пред и потоа со кратенката \ .

Умножете слика на вашиот хард диск

Виртуелните копии и снимките се пригодни начини за работа со различни верзии на истата слика без да треба да креирате сосема нова копија. Ако навистина сакате нова RAW верзија на вашата слика, ќе мора да ја дуплирате надвор од Lightroom.

Одете до вашата слика на вашиот хард диск и направете копија. Ќе треба да ја увезете оваа копија и во Lightroom.

Сепак,стандардно Lightroom се обидува да избегне увоз на сомнителни дупликати. За да ја исклучите оваа функција, отштиклирајте го полето Не увезувајте сомнителни дупликати под Ракување со датотеки на десната страна од екранот за увоз.

И тоа е отприлика! Lightroom има едноставни начини на кои можете да ги копирате и споредувате уредувањата без непотребно да го пополнувате вашиот хард диск. Ова е само уште една причина зошто оваа програма е неверојатна.

Љубопитни сте да дознаете повеќе за можностите на Lightroom? Проверете како да поправите преекспонирани фотографии во Lightroom овде.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.