Како да се дуплира слој во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Умножувањето на објекти не е исто како и дуплирањето слоеви во Illustrator. Ако сте навикнати да работите во Photoshop, треба да знаете дека кога копирате и залепувате во Photoshop, тој автоматски создава нови слоеви за дупликат објект.

Илустраторот не работи исто. Кога копирате и залепувате објект, тој не создава нов слој, дупликатиот објект ќе остане на истиот слој од кој копирате. Значи, одговорот не е да копирате и залепите.

Пред да започнете, проверете дали не ги мешате Artboards со слоеви. Може да имате повеќе слоеви на уметничка табла. Кога дуплирате слој, ги дуплирате објектите на уметничката табла.

Тоа ви е јасно? Сега ајде да влеземе во чекорите за дуплирање на слоеви во Illustrator.

3 лесни чекори за дуплирање на слој во Adobe Illustrator

Единственото место каде што можете да дуплирате слој во Illustrator е од панелот Layers . Следете ги чекорите подолу за да дуплирате слој.

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows го менуваат копчето за опции во Alt и Команди копче на Ctrl .

Чекор 1: Отворете го панелот Layers од надземното мени Прозорец > Слоеви .

Чекор 2: Изберете го слојот што сакате да го дуплирате, кликнетена менито со скриени опции и ќе ја видите опцијата Duplicate layer.

Чекор 3: Кликнете Дупликирајте го „името на слојот“ . На пример, претходно ги именував моите слоеви и избраниот слој е наречен „кругови“, така што опцијата покажува Дупликат „кругови“ .

Вашиот слој е дупликат!

Друг начин за дуплирање на слојот е да го повлечете избраниот слој до иконата Креирај нов слој.

Забележете дека дупликатниот слој има иста боја како и оригиналниот слој?

Можете да ја промените бојата на слојот за да избегнете забуна. Кликнете на менито со скриени опции и изберете Опции за „име на слој“ .

Ќе се прикаже дијалогот Опции за слоеви и од таму можете да ја смените бојата.

Помага да ве потсети на кој слој работите. Кога ќе го изберам дупликатниот слој, водичите или полето за ограничување ќе ја прикажат бојата на слојот.

Најчесто поставувани прашања

Други дизајнери како вас, исто така, ги поставија прашањата подолу. Погледнете дали ги знаете одговорите 🙂

Како да се дуплираат објекти во Illustrator?

Можете да дуплирате објекти користејќи ја кратенката на тастатурата Command + C за копирање и Command + V за залепување . Или од надземното мени Уреди > Копирај за да го копирате објектот, вратете се на Уреди и има неколку опции што можете да ги изберете за залепување на вашиот објект.

Која е кратенката за дуплирање во Illustrator?

Покрај класичното Команда + C и V, исто така можете да го користите копчето Опција за дуплирање. Држете го копчето Опција , кликнете на објектот што сакате да го дуплирате и повлечете го за да го дуплирате. Ако сакате да го порамните дупликатиот објект, држете го копчето Shift исто така додека влечете.

Како да додадете нов слој во Illustrator?

Можете да додадете нов слој со кликнување на копчето Креирај нов слој на панелот Слоеви или изберете Нов слој од менито со скриени опции.

Завршни зборови

Панелот Layers е местото каде што можете да дуплирате слој, тоа не е само копирање и залепување. Добра идеја е да го именувате вашиот слој и да ја смените бојата на слојот откако ќе го дуплирате за да ја одржувате работата организирана и да избегнете грешки 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.