Како да се користи Mesh Tool во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Обично ја користам Mesh Tool за создавање овошни слики со 3D изглед за реклами, бидејќи можам да манипулирам со боите и ми се допаѓа како тие изгледаат помеѓу рамна графика и вистинска фотосесија.

Меш алатката е одлична, но може да биде доста комплицирана за почетници бидејќи ќе треба да користите неколку различни алатки за да создадете реален или 3Д ефект.

Во ова упатство, ќе научите како да направите објект да изгледа пореалистично со помош на Mesh Tool и gradient mesh.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Каде е Mesh Tool во Adobe Illustrator

Можете да ја најдете Mesh Tool од лентата со алатки или да ја активирате користејќи ја кратенката на тастатурата U .

Ако сакате да креирате градиентна мрежа, друг начин да ја најдете е од надземното мени Објект > Креирај градиентна мрежа . Оваа алатка работи само кога е избран објект. Во спротивно, опцијата Create Gradient Mesh ќе биде сива.

Било која алатка ќе ја изберете, прво ќе треба да го следите прегледот на објектот. Следете ги чекорите подолу за да направите мрежа.

Како да се користи Mesh алатката

Бидејќи вообичаено се користи за боење на овошје и зеленчук, ќе ви покажам пример за користење на Mesh Tool за да направите реална пиперка.

Чекор 1: Направете нов слој на врвот на слојот на сликата. Можете да го заклучитеслој на слика само во случај случајно да го преместите или уредите на погрешен слој.

Чекор 2: Користете ја алатката за пенкало за да ја нацртате формата на новиот слој. Ако имате повеќе бои на објектот, би било добра идеја да го следите прегледот одделно. На пример, прво го следев портокаловиот дел од пиперката, а потоа зелениот дел.

Чекор 3: Поместете ги двете патеки на алатката за пенкало од оригиналната слика и користете ја алатката за капка за очи за да ги испробате боите од оригиналната слика. Ако не сакате да ја користите истата боја како оригиналната слика, можете да ја наполните и со други бои.

Чекор 4: Изберете го објектот и креирајте мрежа. Сега имате две опции, можете да ја користите Mesh Tool за да креирате слободна мрежа или да креирате градиентна мрежа.

Мрежата за градиент е полесна бидејќи е малку претходно поставена. Само одете во надземното мени и изберете Објект > Креирај градиентна мрежа . Можете да ги прилагодите редовите, колоните, изгледот на градиентот и означувањето.

Ако одлучите да ја користите Mesh Tool од лентата со алатки, ќе треба да кликнете на проследениот објект за да создадете мрежа со слободна рака.

Направивте грешка? Можете да избришете ред или колона со притискање на копчето Избриши .

Чекор 5: Користете ја алатката за директно избирање за да ги изберете точките за прицврстување на мрежата каде што сакате да означите или додадете сенка. Држете го копчето Shift за да изберете повеќе точки за прицврстување и изберете гобојата што сакате да ја пополните со бојата на таа специфична област.

Користев капалка за очи за да земам бои директно од оригиналната слика.

Потребно е малку трпение да ги уредувате областите поединечно за да го добиете вашиот идеален резултат. Одвојте време.

Најчесто поставувани прашања

Создавањето мрежа бара одредени софтверски вештини затоа што ќе треба да користите други алатки како што се алатки за пенкало, директен избор и алатки за боја. Еве неколку прашања на кои може да наидете кога ја користите Mesh Tool.

Како да следам слика во Illustrator?

Постојат различни начини и значења на следење. Најчестиот начин за следење на контурите на сликата е користење на алатката за пенкало. Можете исто така да ја користите алатката за четка за да следите рачно нацртана слика во стилот ако користите графички таблет.

Или најлесниот начин за следење на слика е користењето на алатката Image Trace.

Како го поврзувате текстот во Illustrator?

Алатката Mesh не работи на текст во живо, па затоа треба да го опишете текстот пред да се поврзете. Потоа можете да го користите истиот метод во ова упатство за да го обоите. Ако сакате да го искривувате текстот, тогаш одете до Објект > Изобличување на плико > Направи со мрежа и уредете ги точките за прицврстување.

Како можам да ја сменам бојата на мојата мрежа?

Тоа е истиот метод како Чекор 5 погоре. Изберете ги точките за прицврстување на решетката и изберете нова боја за полнење. Можете да ја користите алатката за капка за очи за да пробате боја или да ја изберете бојата од која Часовници .

Завршни зборови

Би рекол дека најкомплицираниот дел кога се користи Mesh Tool е делот за боење. Понекогаш е тешко да се добие точно совршено осветлување или сенка на објектот.

Креирањето на градиентна мрежа е некако полесно бидејќи има претходно поставена мрежа и се што треба да направите е да го промените изгледот и бојата на градиентот. Можете исто така да ги уредувате точките за прицврстување со Алатката за директно селектирање. Значи, ако се борите со Mesh Tool, прво пробајте ја мрежата за градиент.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.