Како да се провери правописот во Adobe InDesign (Совети и водичи)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Без разлика дали го сакате или мразите, правилниот правопис е суштински дел од секој добар дизајн проект, а документите на InDesign не се исклучок. Никој не сака да остави правописна грешка во готовиот дел, но повеќето од нас немаат време да бидат уредници на копии, како и дизајнери на распоред.

За среќа, InDesign доаѓа со неколку различни начини да се уверите дека целиот текст во вашите проекти е совршено напишан! Може да користите рачна проверка на правописот или да користите автоматска проверка на правописот.

Не сте сигурни како? Следете ги методите подолу.

Рачна проверка на правописот во InDesign

Рачното правописно проверување на вашиот документ користејќи наредбата Check Spelling е најдиректниот пристап . Ова може да биде малку побавно од другите опции опишани подолу, но исто така е најтемелниот начин да се осигурате дека не сте пропуштиле правописни грешки.

Чекор 1: Отворете го менито Уреди , изберете го подменито Правопис и кликнете Проверете правопис . Може да ја користите и кратенката на тастатурата Command + I (користете Ctrl + I ако користите InDesign на компјутер).

InDesign ќе го отвори дијалогот Провери правопис .

Вообичаено, InDesign автоматски ќе го започне процесот на проверка на правопис, но во некои случаи, можеби ќе треба да кликнете на копчето Start , како што можете да видите погоре.

InDesign ќе го започне процесот на проверка на правопис почнувајќи од вашата моментална позиција на курсорот ако е поставен воактивна област за текст, но ако ништо не е избрано во изгледот, тој ќе започне на почетокот на документот, работејќи од горниот лев агол на првата страница.

Кога InDesign ќе наиде на грешка, тој прикажува листа на предложени корекции.

Чекор 2: Изберете ја точната верзија на зборот од списокот и кликнете на копчето Промени .

Ако сте забележале грешка која се повторува, можете да кликнете на копчето Промени ги сите, што ќе ги исправи сите појави на истата грешка во документот.

Ако ниту еден од предлозите не е точен, можете да внесете свој со внесување нов текст во полето Промени во .

Внимавајте да не кликнете на копчето Игнорирај ги сите освен ако не сте навистина сигурни затоа што ќе мора да го рестартирате InDesign за да ја ресетирате проверката на правопис.

Повторете процесот додека InDesign не открие повеќе грешки во вашиот документ.

Ако се чини дека InDesign не го проверува вашиот документ правилно, проверете дали сте ја поставиле правилно опцијата Search на дното на прозорецот Проверете правопис (видете подолу).

Стандардно, полето Барај е поставено на Документ , што ќе го провери правописот на целиот ваш документ (изненадувачки, знам).

Ако користите поврзани полиња со текст, можете да изберете Приказна за да ги проверите само тие поврзани полиња. Можете исто така да изберете Сите документи за да ги проверувате сите отворени документи одеднаш.

Користење на динамична проверка на правопис во InDesign

Динамичното проверување на правопис треба веднаш да му биде познато на секој што користел процесор на текст во последните 10 години.

Погрешно напишаните зборови веднаш се подвлекуваат со црвено за да укажат на грешка и можете да кликнете со десното копче на која било грешка за да видите контекстно мени со предложени алтернативи, како и опции за додавање на грешката во Корисничкиот речник или игнорирајте ја грешката за остатокот од документот.

Исто како со командата Провери правопис, ако случајно кликнете Игнорирај ги сите , ќе треба да го рестартирате InDesign за да ја ресетирате проверката на правописот. Ова изгледа како област на InDesign што може да користи малку полирање бидејќи треба да има многу поедноставен начин да се врати погрешната команда Игнори.

Автоматска корекција на правописот во InDesign

Иако многумина од нас се навикнати на функцијата за автоматска корекција која се наоѓа на нашите паметни телефони, системот за автоматска корекција на InDesign работи малку поинаку. Навистина повеќе личи на „автоматска замена“ отколку „автокорекција“, бидејќи текстуалните низи се сите однапред дефинирани грешки.

На пример, ако постојано пишувате „freind“ наместо „friend“, можете да ја користите Autocorrect за веднаш да ја замените грешката со правилниот правопис.

За да ја конфигурирате автоматската корекција во InDesign, ќе треба да ги отворите поставките за InDesign. На macOS, можете да го најдете прозорецот Preferences во менито на апликацијата InDesign, додека е вклученWindows, се наоѓа во менито Уреди.

Изберете го делот Автоматска корекција и ќе го видите списокот со автоматски поправени зборови за вашиот моментално избран јазик.

За да додадете нов запис за автоматска корекција, кликнете на копчето Додај , потоа внесете ја грешката што сакате да ја поправите како и поправениот текст и кликнете OK . Повторете го овој процес онолку пати колку што ви треба.

Договорено, најкорисната карактеристика на Autocorrect е способноста за автоматска корекција на грешките во големи букви, што е вообичаена карактеристика на повеќето модерни текстуални процесори. Не знам зошто InDesign го има стандардно оневозможено, но можеби има добра причина за одлуката.

Имајќи го тоа на ум, сепак, сакам да препорачам да не го користите InDesign како процесор на текст бидејќи има многу подобри апликации за таа цел! Внесувањето мали делови од текст е неизбежно, но за големи делови од копирање, ќе бидете многу попродуктивни работејќи со вистински процесор на текст.

Откако ќе ја конфигурирате автоматската корекција на начинот на кој сакате, исто така ќе треба да ја овозможите за секој документ со отворање на менито Уреди , избирајќи го подменито Правопис , и кликнете Автоматска корекција .

Бонус: Промена на јазикот за проверка на правописот во InDesign

Без разлика дали треба да пишувате сосед, сосед или voisine, InDesign ве опфати со низа јазици што може да се проверат правопис, вклучувајќи ги и САД и верзии на Велика Британија наАнглиски. Но, за да ги користите, ќе треба да го дефинирате специфичниот јазик за секоја текстуална област користејќи го панелот за знаци.

Изберете го текстот со помош на алатката Type и отворете го панелот Карактери .

Користете го паѓачкото мени Јазик за да го изберете соодветниот јазик што одговара на содржината на текстот и готово! Следниот пат кога ќе ја користите командата Check Spelling, таа ќе го препознае јазикот и ќе го користи правилниот речник.

Забелешка: ако панелот Character не е видлив, можете да го активирате со отворање на менито Window , избирајќи го Впишете & засилувач; Подмени Табели и кликнување на Клик .

Завршен збор

Тоа е речиси сè што треба да знаете за тоа како да се провери правописот во InDesign! Лично, сметам дека методот за рачна проверка на правописот е наједноставната и најдиректната опција, бидејќи другите два методи најдобро функционираат ако всушност го составувате вашиот текст во InDesign и има подобри алатки достапни за основна обработка на текст. Впрочем, InDesign е специјализиран за распоред на страници!

Среќно дизајнирање!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.