Како да се забрза резервната копија на iCloud (2 стратегии кои функционираат)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Apple препорачува да направите резервна копија на телефонот пред да го сервисирате или надградите на нова верзија на iOS. Иако постои разумна шанса ништо да не тргне наопаку, тоа е разумна мерка на претпазливост. Првиот пат кога ќе направите резервна копија, сите ваши податоци и поставки се префрлени на iCloud. Тој дел може да одземе многу време.

Типична резервна копија трае помеѓу 30 минути и два часа . Сепак, тоа зависи од неколку фактори, вклучувајќи ја големината, брзината на интернет, итн. Значи, што можете да направите? Многу фактори можат значително да го намалат времето потребно за правење резервна копија од телефонот на iCloud.

Во оваа статија, ќе ги истражиме стратегиите за забрзување на резервната копија на iCloud. Наша цел е да ги подобриме двете променливи што ги испитавме во овој дел: правење на резервната копија што е мала што е можно попрактична и поставувањето брзо што е можно повеќе.

Стратегија 1 : Минимизирајте ја големината на вашата резервна копија

Ако можете да ја преполовите големината на вашата резервна копија, ќе го преполовите времето што ќе ви биде потребно. Како може да го постигнете тоа?

Избришете се што не ви треба пред да направите резервна копија

Дали имате апликации на телефонот што никогаш не ги користите? Размислете да ги отстраните пред да направите резервна копија. Додека самите апликации не се резервни, податоците поврзани со нив се. Ова е брз и лесен начин да ја забрзате вашата резервна копија.

За да го направите ова, отворете ги Поставки и допрете Општо , потоа Складирање на iPhone .

Тука, ќе најдете препораки за тоа какоминути 53 секунди - речиси една минута подолго од проценката. За време на резервната копија, проценките за времето беа прикажани на мојот iPhone. Започна со „1 минута преостана“ и ескалира на 2, 3, а потоа преостануваат 4 минути.

Повеќето од нас можат да си дозволат три или четири минути. Но, што ако правев целосна резервна копија за која се очекува да потрае најмалку два часа на 4G или пет часа на мојата домашна мрежа? Би било убаво, во најмала рака, ако може да се забрза.

Завршни зборови

резервната копија на iCloud е вградена во секој iPhone и iPad. Тоа е пригоден, ефикасен начин за заштита на фотографии, документи и други податоци. Уште подобро, тоа е систем за поставување и заборавање кој безбедно ги копира новите или изменетите датотеки од вашиот телефон на серверите на Apple. Резервната копија се случува додека спиете. Откако ќе го поставите, нема ни да знаете дека тоа се случува.

Ако нешто несреќно се случи со вашиот телефон или купите нов, враќањето на тие податоци е лесно. Всушност, тоа е дел од процесот на поставување за вашиот уред за замена.

Според поддршката на Apple, еве што е заштитено со резервна копија на iCloud:

  • Фотографии и видеа
  • Податоци од вашите апликации
  • iMessage, СМС и ММС текстуални пораки
  • Поставки за iOS
  • Историја на купување (ваши апликации, музика, филмови и ТВ емисии и книги)
  • Рингтонови
  • Вашата визуелна лозинка за говорна пошта

Тоа е многу - првичната резервна копија може да бара повеќе времеотколку што имате. На пример, може да ја превидите препораката да направите резервна копија на телефонот до утрото на состанокот со Apple Genius. Премногу време! Се надеваме дека горенаведените стратегии ви помогнаа да направите бекап на iCloud малку побрзо.

можете да заштедите простор на вашиот телефон. Првиот е да се симнат неискористените апликации. Ова автоматски ги брише апликациите од вашиот телефон што не биле користени, но ги остава иконите на апликациите достапни за повторно преземање кога е потребно.

Во примерот погоре, можете да видите дека ќе ослободи огромни 10,45 GB на мојот телефон. Сепак, тоа нема да ја намали големината на резервната копија бидејќи апликациите не се резервни.

Следно, можете да прегледате големи прилози на Messages и да ги избришете сите што повеќе не се потребни. Во мојот случај, мојата големина на резервната копија ќе се намали до 1,34 GB. Списокот со прилози е подреден по големина за да можете да видите кој ќе заштеди најмногу простор.

На врвот на мојата листа се две видео-датотеки кои се исто така во апликацијата Фотографии. Со нивно бришење, можев да ослободам 238,5 MB.

Конечно, ќе најдете список со апликации. Оние кои заземаат најмногу простор се појавуваат на врвот. Она што е корисно со оваа листа е тоа што ви покажува и кога последен пат сте ја користеле апликацијата, ако некогаш.

Кога погледнав, забележав дека SampleTank е една од моите најголеми апликации и никогаш не била користена на мојот телефон (нормално го користам на мојот iPad). Кога ќе допрам на апликацијата, имам две опции.

Прво, можам да ја симнам апликацијата, која ќе ослободи 1,56 GB од мојот телефон, но нема да влијае на резервната копија. Второ, можам целосно да ја избришам апликацијата, што ќе ја намали мојата резервна копија за значителни 785,2 MB.

Можеби ќе имате дополнителни препораки на вашиот телефон.Ако гледате видео на iTunes, ќе ви биде понуден лесен начин да ја избришете гледаната содржина. Со тоа може значително да се намали големината на вашата резервна копија.

Друг предлог што може да го видите е да овозможите iCloud Photo Library ако веќе не ја користите. Ова ќе ги постави вашите фотографии на iCloud, што ќе ги забрза вашите идни бекап. Меѓутоа, ако брзате да направите резервна копија на телефонот, тоа ќе чини барем онолку време колку што ќе ви заштеди, па вклучете го подоцна.

Исклучете ги датотеките и папките што не треба да бидат Направена резервна копија

Наместо да бришете податоци, можете едноставно да го конфигурирате телефонот да не прави резервна копија на одредени категории. Повторно, вежбајте грижа. Ако нешто се случи со вашиот телефон, колку ќе ве чини ако ги изгубите тие податоци?

Еве како да ги исклучите датотеките или папките. Прво, отворете ја апликацијата Поставки , допрете на вашето име или аватар, потоа допрете iCloud .

Следно, допрете Управувајте со просторот , потоа Резервни копии , потоа името на вашиот уред. Ќе ја видите големината на вашата следна резервна копија, проследена со листа на вашите апликации кои имаат најмногу податоци за да се направи резервна копија. Имате можност да ги оневозможите сите непотребни резервни копии, а големината на следната резервна копија ќе се ажурира соодветно.

Ајде повторно да го погледнеме SampleTank. 784 MB податоци на апликацијата се виртуелни инструменти и звучни библиотеки што ги преземав преку апликацијата. Исто толку лесно би можел да ги преземам во иднина. Податоците беаподдржан непотребно; Научив дека можам да заштедам малку време со оневозможување. За да го направам тоа, само го исклучив прекинувачот, а потоа избрав Исклучи & засилувач; избришете .

Ако сакате, допрете Прикажи ги сите апликации за да ги видите другите апликации за кои не треба да се прави резервна копија.

Во мојот случај, немаше наведени лесни добивки, па продолжив понатаму.

Исчисти непотребни датотеки

Чистењето непотребни датотеки ќе ослободи простор на вашиот телефон. Во многу случаи, ова исто така ќе ја намали големината на вашата резервна копија. Апликациите за iOS од трета страна ветуваат дека ќе ослободат уште повеќе простор на вашиот телефон, потенцијално намалувајќи ја големината на резервната копија.

Една апликација што ја препорачуваме е PhoneClean. За 29,99 долари, ќе го скенира вашиот уред со iOS од Mac или Windows компјутер.

Не ве занесувај

Кога го чистите телефонот, барајте брзи добивки. Во рок од неколку минути, веројатно ќе најдете многу можности за значително намалување на големината на вашата резервна копија. Земете ги и продолжи понатаму. Апликациите за чистење може да одземат доста време; Законот за намалени приноси е на дело. Последното нешто што сакате да го направите е да потрошите повеќе време за чистење на телефонот отколку што би било потребно само за да направите резервна копија на прво место.

Стратегија 2: Максимизирајте ја брзината на прикачување

Двојно брзината на прикачување и ќе го преполовите времето за резервна копија. Како можеме да го направиме тоа?

Користете ја најбрзата интернет конекција што можете да ја најдете

Ова е нашиот најочигледен совет за тоа како да ја забрзате вашата резервна копија на iCloud: користетепобрза интернет конекција. Особено, користете оној што нуди најбрза брзина на прикачување.

Ви покажавме како да ја измерите брзината на прикачување претходно во оваа статија. Открив дека брзината на поставување на мобилниот широкопојасен интернет на мојот iPhone е повеќе од двапати поголема од брзината на мојата домашна мрежа. Сè додека големината на резервната копија не ме превзема над мојата квота за податоци, користењето на мојот 4G ќе биде најдобрата одлука. Сакате да ги избегнете трошоците за вишок податоци, затоа проверете го вашиот план.

Ако сте мотивирани и спремни да ја напуштите куќата, тестирајте некои други мрежи. Можеби познавате пријател со подобар интернет од вас. Може да пронајдете брза Wi-Fi точка во локален трговски центар. Среќен лов!

Намалете ја употребата на Интернет за време на резервната копија

Која и да е брзината на интернетот, сакате да бидете сигурни дека се користи за резервна копија, а не за нешто друго. Затоа престанете да го користите вашиот телефон! Конкретно, не користете интернет или какви било апликации жедни за ресурси. Не преземајте датотеки, не гледајте YouTube или не пренесувајте музика.

Не ја знам вашата ситуација, но ако е можно, натерајте ги другите на истата мрежа да престанат да користат интернет. Ако користите јавна точка на пристап или деловна мрежа, тоа можеби не е можно. Ако сте дома и завршувањето на резервната копија е приоритет, сепак, вашето семејство се надеваме дека ќе разбере.

Приклучете го напојувањето

Како заштита, ви препорачувам да го приклучите вашиот iPhone на извор на енергија. Ако батеријата на вашиот телефон се намали,режим на напојување, што ќе забави сè. Исто така, постојаното користење на интернет на резервната копија ќе ви ја троши батеријата побрзо. Не сакате телефонот целосно да се испразни пред да се заврши резервната копија.

Ако сè друго не успее...

Ако треба итно да направите резервна копија на телефонот, а сè уште трае премногу долго откако ќе ги следите овие совети, постои уште еден начин. iCloud не е единствениот начин да направите резервна копија на телефонот - можете да направите резервна копија и на вашиот компјутер или Mac. Тој метод е обично многу побрз затоа што датотеките ги пренесувате преку кабел наместо безжична врска. Можете да најдете упатства за тоа како да го направите ова на поддршката на Apple.

Ако не брзате, препорачувам трпение. Потребно е подолго време првиот пат кога ќе направите резервна копија на телефонот бидејќи сите ваши податоци треба да се префрлат. Следните резервни копии ќе прават резервни копии само на новосоздадените или изменети датотеки. Ви препорачувам да го вклучите телефонот кога одите во кревет. Се надеваме дека резервната копија ќе биде завршена додека ќе се разбудите.

Никогаш не сум имал проблем со тоа што резервната копија не заврши преку ноќ. Кога одам во кревет, треба да се пренесат нови и изменети датотеки вредни само еден ден; обично се завршува за само неколку минути додека спијам. Сепак, познавам други кои не го полнат телефонот преку ноќ за да можат да го користат наизменично кога не спијат. Тоа е помалку од идеално за вашата резервна копија!

Сега да го разгледамефактори кои одредуваат колку долго ќе трае резервната копија.

Колку долго ќе трае резервната копија на iCloud?

За правење резервна копија во облакот може да биде потребно време. Можеби ќе бидете изненадени од тоа колку е потребно. Ако имате многу податоци и бавна интернет конекција, може да потрае уште подолго.

Колку долго може да биде тоа? Детално го разгледавме тоа прашање во нашата статија, Колку време е потребно за да се направи резервна копија од iPhone на iCloud? Ајде повторно да ги покриеме основите овде.

За да дознаете, потребни ви се две информации: колку податоци треба да се направат резервна копија и брзината на прикачување на вашата интернет конекција.

Како да Одредете колку податоци треба да се направи резервна копија

Можете да дознаете колку податоци треба да направите резервна копија во апликацијата Поставки .

На Apple ID и iCloud поставките може да се пристапат со допирање на вашето име или фотографија на горниот дел од екранот.

Допрете на iCloud , а потоа скролувајте надолу до Управувајте со просторот и допрете го. Конечно, допрете Бекап.

Забележете ја големината на следната резервна копија. Овде можеме да видиме дека мојата е само 151,4 MB. Тоа е затоа што мојот телефон се прави резервна копија секоја вечер; таа бројка е количината на податоци што не е променета или создадена од последната резервна копија.

Ако правев резервна копија на мојот телефон прв пат, големината на резервната копија ќе биде вкупната големина на резервната копија што ја имате видете на сликата погоре, што е 8,51 GB. Тоа е повеќе од педесет пати повеќе податоци, што значи дека би биле потребни околу педесетпати подолго.

Случајно, 8,51 GB е повеќе податоци отколку што се вклопува во бесплатна сметка на iCloud. Apple ви дава 5 GB бесплатно, но ќе треба да го надградам на следното ниво, планот од 50 GB што чини 0,99 долари месечно, за да ги спакувам сите мои податоци во iCloud.

Како да ја одредите брзината на прикачување на Вашата интернет-врска

Колку време ќе биде потребно за да се постави резервната копија на iCloud? Тоа зависи од брзината на вашата интернет конекција, особено од брзината на испраќање. Повеќето даватели на интернет услуги се фокусираат на обезбедување добра брзина на преземање, додека брзините на прикачување често се многу побавни. Ја мерам брзината на прикачување со помош на веб-локацијата Speedtest.net или мобилната апликација.

На пример, имам две интернет конекции: Wi-Fi на мојата домашна канцеларија и мобилните податоци на мојот телефон. Како што можете да видите на скриншот подолу, ги тестирав и двете. Прво, го исклучив домашното Wi-Fi и ја измерив брзината на мојата мобилна 4G конекција. Брзината на прикачување беше 10,5 Mbps.

Потоа, повторно го вклучив Wi-Fi и ја измерив брзината на мојата безжична мрежа. Брзината на прикачување беше 4,08 Mbps, помалку од половина од брзината на мојата мобилна врска.

Можам да го преполовам времето на моето бекап со користење на моите мобилни податоци. Тоа е само добра идеја ако вашиот мобилен план обезбедува доволно податоци за големината на вашата резервна копија. Плаќањето такси за вишок податоци може да биде скапо!

Како да одредите колку долго ќе трае резервната копија

Сега можеме разумно да процениме колку долгонашата резервна копија ќе потрае. Најлесен начин да се пресмета одговорот е со онлајн алатка како што е калкулаторот за време за пренос на датотеки MeridianOutpost. На таа локација, ја внесувате големината на вашата резервна копија, а потоа погледнете ја дадената табела за да ја најдете најблиската брзина на прикачување и одговорот.

Мојата следна резервна копија е 151,4 MB. Кога го впишав во калкулаторот и притиснав Enter, еве што добив:

Следно, го најдов записот во табелата најблиску до 10 Mbps. Проценетото време наведено беше околу 2 минути. Правењето резервна копија преку мојата домашна мрежа би траело околу пет.

Потоа ги поминав истите чекори за да разберам колку време е потребно за да се направи целосна резервна копија од 8,51 GB. Онлајн калкулаторот процени околу два часа.

Овие бројки се само најдобри проценки бидејќи неколку други фактори можат да влијаат на времето потребно за резервна копија на телефонот. На пример, побрзо е да направите резервна копија на една голема датотека отколку многу мали датотеки со иста комбинирана големина. Дополнителните корисници на вашата интернет-врска, исто така, ја намалуваат брзината на прикачување.

Колку е блиска проценката? Направив резервна копија од 151,4 MB за да дознаам.

Еве како да го направите тоа: отворете Поставки и допрете на вашето име или фотографија. Кликнете iCloud , потоа скролувајте надолу и допрете iCloud Backup . Проверете дали прекинувачот е вклучен, па допрете Направи резервна копија сега .

Мојата резервна копија започна во 11:43:01 часот и заврши во 11:45:54, одредено време од 2

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.