Како да спакувате датотека InDesign (чекор-по-чекор + совети)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

InDesign е импресивна програма за распоред на страници, која им овозможува на дизајнерите да креираат што било, од едноставна дигитална брошура до обемни и сложени заеднички проекти за печатење.

Но, кога ќе дојде време да го финализирате вашиот проект, ќе се најдете со безброј фонтови, поврзани слики и графики кои мора внимателно да се управуваат и собираат за да се гарантира дека вашите колеги и персоналот за поддршка можат да го видат работниот документ правилно.

Тука доаѓа пакувањето на вашата датотека InDesign!

Што значи да се пакува датотека InDesign?

Датотеките на InDesign обично се многу подинамични од другите креативни документи што може да ги креирате во Photoshop или Illustrator, па затоа бараат посебно внимание.

Додека се дизајнира распоред на книги, сликите, графиката, па дури и главната копија, исто така се работат и од други тимови на колеги кои се специјализирани во тие области.

За да дозволите повеќе тимови да работат истовремено, обично е добра идеја да се создаде врска до надворешна датотека наместо да се вградува директно во самиот документ на InDesign .

На пример, кога графичкиот тим ги усовршува уредувањата на нивните илустрации, може да ги ажурира поврзаните датотеки со слики, а ажурирањата ќе бидат прикажани во документот на InDesign без тимот за распоред на страницата да мора повторно да ја вметне ажурирани датотеки секогаш кога има промена.

Пакување на InDesignдатотеката ги копира сите овие надворешно поврзани слики, графики и фонтови во една папка за да може вашиот документ лесно да се сподели без никакви проблеми со приказот.

Подготовка да ја спакувате вашата InDesign датотека

Ако сте соло дизајнер, да започнете со конзистентна конвенција за именување долго пред чекорот на пакувањето е добра идеја, така што кога вашите InDesign датотеки се спакувани заедно во една папка, датотеките ќе бидат јасно организирани.

Не е важно каква е шемата, сè додека сте доследни.

Се разбира, ако работите во поколаборативна средина, уште поважно е да следите конзистентна конвенција за именување!

Но, ако сакате навистина да бидете сигурни дека процесот на пакување ќе заврши правилно, ќе треба да се осигурате дека сите датотеки и фонтови се достапни.

Поради сложената природа на документите на InDesign и потенцијалните проблеми со приказот предизвикани од врските што недостасуваат, Adobe создаде систем познат како Preflight кој проверува дали недостасуваат поврзани датотеки, фонтови, текст за преместување и други потенцијални проблеми со приказот .

Можете да извршите проверка пред лет со отворање на менито Прозорец , избирање на подменито Излез и кликнување на Предлетување . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Команда + Опција + Shift + F (користете Ctrl + Alt + Shift + F ако користите InDesign на компјутер).

Во зависност од вашиот тековен работен простор, можеби ќе можете да го прегледате и прегледот на Preflight во лентата за информации за документот на дното на главниот прозорец на документот.

Прозорецот Preflight ќе ви каже какви потенцијални грешки открил и кои страници се засегнати. Секој запис во списокот Preflight делува како хиперврска до секоја локација на грешка, што ви овозможува брзо да ги исправите сите проблеми.

Како да спакувате датотека InDesign

Откако ќе ги прегледате предупредувањата за Preflight, време е да ја спакувате датотеката InDesign!

Чекор 1: Отворете го менито Датотека и изберете Пакет до дното на менито. Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Command + Опција + Shift + P (користете Ctrl + Alt + Shift + P ако сте на компјутер).

InDesign ќе го отвори Пакетот дијалог, кој содржи неколку информативни јазичиња за вашата датотека. Резимето се прикажува стандардно, и се додека сте ги коригирале сите ваши грешки користејќи Preflight, тука не треба да има изненадувања.

Ако ја пакувате датотеката InDesign за печатење, можете да го штиклирате полето Креирај инструкции за печатење , кое ви овозможува да обезбедите детали за печатење и информации за контакт во обична текстуална датотека.

Можете да се префрлите на која било од картичките за да дознаете повеќе за поврзаните области и, доколку е потребно, да пронајдете или замените фонтови што недостасуваат и да ги ажурирате поврзаните датотекина нивните најнови верзии.

Сакам да се справам со сите овие корекции пред чекорот за дијалог Пакет во случај да треба подетално да прегледам еден од засегнатите распореди, но секој дизајнер има свој претпочитан работен тек.

Чекор 2: Откако ќе се уверите дека сè е подготвено, кликнете на копчето Пакет . Ако сте го означиле полето Креирај инструкции за печатење на страницата Резиме, сега ќе имате можност да ги внесете вашите информации за контакт и сите инструкции за печатење.

Следно, InDesign ќе го отвори прозорецот Публикација на пакети . За повеќето проекти, стандардните опции се прифатливи.

InDesign ги копира сите фонтови и поврзани слики во папката пакет, ги ажурира поврзаните слики во главниот документ INDD, генерира датотека IDML (InDesign Markup Language), која често се користи за меѓупрограмска компатибилност и на крајот создава PDF-датотека од вашиот документ со користење на една од достапните мемории за извоз на PDF.

Забелешка: прозорецот изгледа малку поинаков на компјутер со Windows, но опциите се исти.

Чекор 3: Кликнете на копчето Пакет (ќе биде збунувачки наречено Отвори на компјутер), и InDesign ќе продолжи да ја спакувате вашата датотека. Може да добиете предупредувања за копирање на датотеки со фонтови, потсетувајќи ве да се придржувате до сите локални закони и договори за лиценца (и така треба, очигледно).

ЧПП

За оние од вас со повеќеспецифични прашања за пакување датотеки со InDesign, одговорив на некои од најчесто поставуваните прашања подолу.

Имате прашање што го пропуштив? Дозволете ми да знам во делот за коментари.

Како да ги пакувам сите врски во InDesign?

InDesign стандардно ќе ги спакува сите видливи врски, но можете да се погрижите да ја спакувате секоја можна врска во вашата датотека со тоа што ќе бидете сигурни дека и Копирате поврзани графики и вклучуваат фонтови и Врски од скриени и непечатени содржини се избираат за време на процесот на пакување.

Можете ли да спакувате повеќе датотеки InDesign одеднаш?

За жал, во моментов не постои официјален метод за пакување на повеќе датотеки на InDesign одеднаш. Некои скрипти создадени од корисникот се достапни на форумите за корисници на Adobe, но тие не се официјално поддржани и можеби не работат правилно.

Како да испратите е-пошта на пакет на InDesign?

Откако ќе ја спакувате вашата датотека InDesign, можете да ја конвертирате папката во една компресирана датотека што можете да ја испратите преку е-пошта. Инструкциите се малку различни на macOS и Windows, но општата идеја е иста.

На Windows 10:

  • Чекор 1: Лоцирајте ја папката што ја создадовте користејќи ја командата Package во InDesign
  • Чекор 2: кликнете со десното копче на иконата на папката, изберете го подменито Испрати до и кликнете Компресирана (зипирана) папка
  • Чекор 3: Прикачете ја новата зипирана датотека на вашата е-пошта и испратете ја!

На macOS:

  • Чекор 1: Лоцирајте ја папката што ја создадовте користејќи ја командата Package во InDesign
  • Чекор 2: кликнете со десното копче на иконата на папката и изберете Компресирај го „Името на папката овде“
  • Чекор 3: Прикачете ја вашата нова зипувана датотека на вашата е-пошта и испратете ја!

Завршен збор

Тоа е речиси сè што треба да се знае за тоа како да се пакува датотека InDesign - како и неколку дополнителни совети за системот Preflight, конвенции за именување и создавање зипувани датотеки. Можеби на почетокот изгледа малку преголемо, но брзо ќе почнете да сфаќате колку може да биде корисно да ги пакувате вашите датотеки InDesign.

Среќно пакување!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.