Како да спакувате датотеки на Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога зачувувате датотека во Adobe Illustrator и ја испраќате на некој друг, лицето што ја отвора ги нема елементите што ги користите во вашата оригинална датотека. Елементите овде вклучуваат фонтови, слики (кои не се вградени), врски, итн.

Тоа се случува кога испраќате датотека ai што може да се уредува на некого или печатница, и кога тие ја отвораат датотеката, документот покажува фонтови, врски или слики што не сте ги вградувале.

Можете да им ги испратите фонтовите и сликите во посебни датотеки, но зошто да не им олесните кога можете да ги спакувате во една? Ова е моментот кога функцијата Датотека на пакетот ќе ви помогне.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да пакувате датотека за споделување во Adobe Illustrator.

Содржина [прикажи]

  • Што е пакет-датотека во Adobe Illustrator
  • Како да спакувате датотека во Adobe Illustrator
  • Што да правите кога датотеките на пакетот не работат во Adobe Illustrator
  • Завршување

Што е датотека за пакети во Adobe Illustrator

Па што се случува кога ќе пакувате Adobe Илустраторска датотека? Зар не е исто што и зачувување датотека?

Одговорот е не на двете.

Кога споделувате датотека со вградени слики и исцртан текст со некој друг, точно е дека тој може да ги гледа сликите и да ја уредува датотеката, но во овој случај, нема да може да го смени фонтот затоа што тоа е наведено.

Ако сакате да споделите датотека и да дозволите некој другсменете го фонтот или намалете ја големината на датотеката со тоа што нема да ги вметнете сликите во вашиот документ, решението е да ја спакувате датотеката за споделување.

Кога пакувате датотека во Adobe Illustrator, таа ги вклучува сите врски и фонтови на елементите што ги користите во документот заедно со датотеката .ai.

Ако ја внесете папката Фонтови , ќе го најдете фонтот што се користи во документот, а од папката Врски, можете да ги видите сликите што се користат во документот. Во овој случај, не мора да ги испраќате фонтовите или сликите одделно на некој што ја уредува вашата датотека .ai.

Како да спакувате датотека во Adobe Illustrator

Еве ги двете едноставни чекори за пакување датотека во Adobe Illustrator за споделување.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Кратенките на тастатурата се исто така од Mac. Корисниците на Windows треба да го променат копчето Command во Ctrl и Опција клуч за Alt .

Чекор 1: Зачувајте ја датотеката што сакате да ја спакувате со помош на кратенката на тастатурата Command + S или одете на надземни мени Датотека > Зачувај како . Ако пакувате постоечка датотека, можете да го прескокнете овој чекор бидејќи вашата датотека е веќе зачувана.

Чекор 2: Вратете се во менито над глава Датотека > Пакет или користете ја кратенката на тастатурата Shift + Команда + Опција + P .

Изберете каде сакате да ја зачувате датотеката со пакетот на вашиот компјутер, именувајте ја датотеката, проверете ги сите опции подолу (или прескокнете ја опцијата Креирај извештај) и кликнете Пакет .

Ќе добиете предупредувачка порака за авторските права. Прочитајте го и ако се согласувате со условите, едноставно кликнете OK .

Потоа ќе се појави друг скокачки прозорец и вие и кликнете Прикажи пакет за да видите што има во датотеката со пакетот.

Што да направите кога датотеките со пакети не работат во Adobe Illustrator

Датотеката што се обидувате да ја спакувате мора прво да се зачува, во спротивно, ќе го видите пакетот сив.

Или можеби ќе видите ваква порака кога ќе се обидете да ја користите кратенката на тастатурата Пакет.

Значи, ако пакувате нов документ што сè уште не сте го зачувале, прво зачувајте ја датотеката. Потоа треба да ја видите достапната опција Пакет.

Завиткување

Пакувањето на датотека во Adobe Illustrator ви овозможува да ја споделите уредувачката датотека .ai заедно со врските и фонтовите што се користат во документот. Запомнете дека мора да го зачувате документот пред да го спакувате.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.