Како да станете аниматор во 8 чекори (со совети)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали уживате да раскажувате приказна преку подвижни графички слики? Ако е така, можеби размислувате да продолжите со кариера како аниматор.

Имаше бум во играните анимирани филмови во театарот, кратки филмови, телевизиски емисии, реклами и социјалните мрежи. Не заборавајте на популарноста на видео игрите, кои исто така се потпираат на анимација со врвен квалитет. Се чини дека ова царство постојано расте - а со тоа и потребата од квалитетни аниматори.

Полето на анимацијата не е ново. Сепак, голем дел од технологијата што се користи во денешните продукции е на најсовремена, што го прави возбудлив пат за кариера за разгледување. За оние од вас кои веќе се на ова патување, можеби имате план - но не е повредено да бидете сигурни дека сè уште сте на правиот пат.

Ако само размислувате за кариера во анимација, можеби ќе сакате некои совети за тоа од каде да започнете и што е потребно за да успеете.

Ајде да погледнеме што е анимација, кои способности се потребни и чекорите што треба да ги преземете за да ја направите оваа кариера реалност.

Што е аниматор?

Аниматор е личност која создава анимација. Анимацијата е уметност на создавање илузија на движење преку серија на брзо прикажани слики. Тие слики можат да бидат цртежи, фотографии или компјутерски слики - техники кои уметниците ги користеле и развиле брзо како што еволуирала уметничката форма.

Анимацијата била засекогаш. Суровите форми имаатпостои уште од античко време. Првите анимации на филм потекнуваат од крајот на 19-тиот и почетокот на 20-тиот век, создадени со снимање на серија слики или фигури од глина.

Зборот анимација доаѓа од латинскиот збор animare , што значи „ да внесеме живот во “. Во суштина, аниматорот им дава живот на неживите предмети или цртежи правејќи ги да изгледаат како да се движат и да комуницираат еден со друг.

Што прави аниматорот?

Најмодерната анимација сега се прави на компјутери. Можеби не мислите на компјутерски генерирана анимација како серија од слики, но тоа е.

Сликите се цртаат на екранот на компјутерот со доволно брзо темпо што изгледа дека се движат. Додека компјутерите ги цртаат вистинските слики, модерниот аниматор треба да знае како да користи софтвер и алатки за компјутерска анимација.

Ова ќе вклучи длабоко познавање на компјутерската графика и софтверот за графички дизајн. Исто така, треба да научите традиционални вештини како што се цртање, пишување приказни, па дури и методи на глума.

Зошто глума? Аниматорот мора да знае како да создава изрази, движења и звуци за да раскаже приказна на ист начин како филм со вистински актери.

Зошто да се стане аниматор?

Како аниматор, може да работите во различни индустрии. Додека филмот и телевизијата се најпопуларни, вие исто така можете да се вклучите во создавање видео игри.

Всушност, анимацијата се протега на многу други областикако што се образованието, правото и здравството - речиси секој простор што користи приказни создадени од подвижни слики.

Одличното нешто во тоа да се биде аниматор е што комбинирате уметност, раскажување приказни, компјутерска експертиза и повеќе во една кариера . И можностите на ова поле растат експоненцијално.

Кои вештини ви се потребни?

Како и со секоја кариера, потребни се одредени специфични вештини и таленти. Повеќето од нив можат да се научат. Имајте на ум дека не секој аниматор ќе биде одличен во секоја област.

Да имате мнозинство или дури некои од овие способности обично е доволно добро за да започнете. Само вложете напорна работа за да ги подобрите или да ги надоместите областите во кои можеби недостасувате. Подолу се дадени некои од вештините што треба да ги негувате како аниматор.

Уметност

Да имате основни уметнички вештини е од суштинско значење за да станете аниматор. Природниот уметнички талент може да биде вистински плус, но не е неопходност. Повеќето модерни креирања на слики се прават со компјутери, вештина која го комбинира уметничкото со техничкото.

Да имате талент за цртање и сликање може да имате голема предност, но важно е да ги визуелизирате сликите што ќе ги користите за да раскажете приказна.

Раскажување приказни

Ќе треба да смислите идеи за приказни и потоа да ги раскажете преку вашата работа.

Основно пишување, комуникација и способност да ги изразите вашите идеи

Комуникацијата е суштинска за секоја кариера, но тоа еекстра-критични во анимацијата. Ќе треба јасно да ги изразите вашите идеи во детали и да им ги пренесете на другите.

Иако вашиот финален производ можеби не вклучува пишан текст, ќе треба да креирате сценарија, приказни и други пишани комуникации. Потоа треба да ги преведете тие идеи во анимиран производ.

Аудиовизуелни

Основните аудиовизуелни знаења ќе ви бидат неопходни за да креирате, уредувате и произведувате анимирани видео производи.

Компјутерски знаења, технологија и алатки

Дури и ако креирате рачно нацртани или анимации од типот claymation, во одреден момент, ќе треба да користите компјутер и апликации за нивно внесување во производство.

Модерната анимација користи многу технологија, така што знаењето во оваа област може многу да помогне. Учењето како да ги користите достапните алатки и апликации е од суштинско значење.

Логика

Иако ова е главно креативно и уметничко поле, ќе сакате да имате одредена способност да користите логички размислување за справување со одлуки и технички работи.

Трпение

Создавањето анимирани видеа и филмови бара големо трпение. Може да потрае неколку недели за да се произведе видео од 30 секунди.

Способност за работа како дел од тим

Речиси сите анимирани продукции се составени од тим. Ако некогаш сте гледале анимиран филм на Pixar или Dreamworks, погледнете ги насловите и крајот на филмот. Потребни се еден тон луѓе за данаправи долгометражен филм!

Дури и ако работите на помали продукции, најверојатно ќе работите со група аниматори и други техничари.

Добро око за уметност и кадрирање

Ќе треба да можете да разликувате што изгледа добро и што функционира на екранот. Како приказната се вклопува во рамката на екранот?

Добро уво за звук и постигнување

Исто така ќе треба да научите како да ги усогласите саундтраките и гласовите со видеото. Аудио и визуелно мора да работат заедно за да создадат едно уметничко дело.

Планирање

Анимираните продукции не се случуваат само преку ноќ; тие земаат еден тон планирање. Ќе треба да бидете експерт за планирање и делегирање.

Креативност

За производство на анимирани видеа потребни се различни технички вештини. Сепак, ќе треба да бидете креативни за да смислите нови идеи за да привлечете гледачи.

Способност да примате критики

Ќе треба да бидете во можност да слушате и учи од критичарите. Тоа е еден од најдобрите начини да се подобрите себеси.

Чекори за да станете аниматор

Како што можете да видите, има многу вештини и таленти што ќе ви бидат потребни за да станете аниматор. Иако некои од нив може да ви дојдат природно, повеќето може да се научат, па не грижете се ако не сте експерт за се што е наведено погоре.

Ајде да ги погледнеме основните чекори што ќе треба да ги следите за да ги остварите вашите соништа за анимација.

1. Добијтеобразование

Добивањето образование може да биде важно за секоја кариера. Иако тоа не е апсолутно неопходно, тоа оди долг пат кон започнување.

Диплома од 4-годишен колеџ може да биде голема предност, но вонреден степен од технички колеџ сепак може да ве одведе таму каде што треба да одите. Многу аниматори избираат да студираат уметност, а потоа се фокусираат на компјутерско програмирање, снимање филмови или други области кои помагаат во анимацијата.

Некои технички и трговски училишта имаат програми специјално за анимација. Се фокусира на работите што ви се потребни како аниматор и е дизајниран да ве одведе на вашиот пат кон кариера побрзо од 4-годишен колеџ. Обично, тие исто така ќе ви помогнат да најдете работа за да започнете кога ќе дипломирате.

Било кој пат е одличен избор. Навистина зависи од вас, колку време сакате да поминете на училиште и дали сакате или не да учите поширока наставна програма. Во секој случај, квалитетното образование ќе ви даде добар скок во кариерата.

2. Поставете ги вашите цели

Каков тип на анимација сакате да правите? Во кои области сакате да се специјализирате? Каде или каква компанија сакате да работите? Ова се сите работи за кои ќе почнете да размислувате кога ќе започне вашето патување со анимација.

Знам дека може да биде тешко да се донесат овие одлуки во раните фази, но не грижете се премногу. Во ред е да ги менувате вашите цели додека учите и растете - само погрижете седека имате нешто кон што работите за да го видите вашиот напредок.

3. Креирајте и градете портфолио

Како што учите и градите вештини, почнете да го креирате вашето портфолио. Ова ќе биде збирка од вашата најдобра работа што можете да ја покажете на потенцијалните работодавци.

4. Совладете ги вашите вештини

Продолжете да ги усовршувате вашите таленти и да ги наоѓате областите во кои сте најдобри. Работете на подобрување на оние што ви недостасуваат.

Проверете дали сте умешни во сите метрики што ги наведовме погоре, како и во сите други за кои ќе дознаете на патот. Користете го вашето образование во ваша корист; не се обидувајте само да го пребродите. Научете од него.

5. Барајте работа

Можете да започнете да барате работа во секое време. Ако ви е удобно да работите додека одите на училиште, можеби ќе сакате да барате стажирање, стажирање или било каков вид на почетна работа дури и пред да го завршите училиштето. Треба да влезете во вратата, така што секоја свирка што ќе ве внесе во бизнисот е значаен чекор.

Ако треба да започнете како асистент или дури да извршувате работи за други аниматори, искористете го тоа можност да го научат бизнисот и да набљудуваат како искусни аниматори ја работат својата работа. Започнете од дното и напредувајте нагоре!

6. Направете врски

Без разлика дали сте на училиште или на работа, не заборавајте да се поврзете со оние со кои работите. Врските во индустријата одат на долг пат за да ви обезбедат иднинаможности.

Никогаш не знаете кога вашиот пријател или колега ќе се вработат во таа филмска компанија за која отсекогаш сте сакале да работите. Можеби ќе ви дадат препорака или ќе ви помогнат да се вработите.

7. Останете на врвот на технологијата и трендовите

Секогаш продолжете да учите. Само затоа што сте завршиле училиште не значи дека престанувате да учите. Технологијата и трендовите постојано се менуваат, а вие треба да останете на врвот на нив доколку сакате да бидете успешни.

8. Најдете ја работата од соништата

Користете го вашето образование, портфолио, работно искуство, врски и усовршени способности да ја пронајдете вашата работа од соништата.

Завршни зборови

Светот на анимацијата е широко отворено поле со многу можности, но тоа не значи дека ќе биде лесно. Ќе ви требаат различни вештини, таленти, посветеност и многу напорна работа. Заедно со одредена самодоверба и одлучност, наскоро можете да креирате анимација за работата од вашите соништа.

Известете ни ги вашите планови и искуство во светот на анимацијата. Ние би сакале да слушнеме од вас.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.