Како да уредувате портрети во Lightroom (10 брзи чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Има илјадници начини за уредување портрети во Lightroom. Тоа е дел од убавината на програмата. Секој фотограф може да додаде свој „специјален сос“ на своите слики за да создаде нешто уникатно.

Здраво! Јас сум Кара и ќе признаам дека ми требаа неколку години да се справам со уредувањето портрети во Lightroom. Има многу лизгачи и броеви за промена и сите тие влијаат на сликата на различни начини, од кои некои тешко се дешифрираат.

Но, сите треба да почнеме од некаде. Денес ќе ви покажам основен процес како да уредувате портрети во Lightroom.

Не мора нужно да ги следите сите чекори, бидејќи различните слики бараат различни уредувања, но дефинитивно можете да ги научите сите и да ги приспособите оттаму за да одговара на вашата слика.

Ајде да започнеме !

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на Windows 3 на Lightroom Classic. 4> Чекор 1: Увезете ја вашата слика во Lightroom

Првиот чекор е да го донесете вашиот портрет во Lightroom. Во модулот Библиотека , кликнете на копчето Увези во долниот лев агол на вашиот работен простор, веднаш над лентата за филмови.

На левата страна од вашиот екран, изберете го изворот, обично мемориска картичка или папка на вашиот компјутер. Изберете ги сликите што сакате да ги увезете икликнете Увези на долната десна страна на екранот.

Кога ќе заврши со увозот, Lightroom ќе скокне на вообичаениот работен простор со лентата за филмови на дното. Кликнете Развијте за да ги отворите панелите за уредување.

Чекор 2: Додајте претходно поставено

Прилагодените поставувања ви даваат почетна точка за работа при уредување. Може да изберете да користите една од вклучените мемории на Lightroom или можеби сте купиле или создале своја. (Погледнете ги нашите упатства за тоа како да додавате или инсталирате претходно поставени поставки или како да креирате сопствена претходно поставеност за повеќе информации).

Ако немате претходно поставено, прескокнете на чекор 3 за да продолжите со рачно уредување.

Чекор 3: Прилагодете го балансот на белата боја

Точната рамнотежа на белата боја е клучна за правилното поставување на тоновите на кожата на сликата. Се разбира, требаше да го поставите балансот на белата боја во вашиот фотоапарат на идеална поставка кога ја фотографиравте. Но, ако не сте го направиле или сè уште му треба дотерување, можете да го направите ова во Lightroom.

Отворете го панелот Основен на десната страна од вашиот работен простор. Алатката за балансирање на белата боја е погодно лоцирана на врвот.

Најлесен начин за поставување на балансот на белата боја е да кликнете на капалка за очи и да кликнете некаде на сликата што треба да биде бело. Ако ја немате таа опција, можете да ги лизгате лизгачите Temp и Tint додека не видите точни резултати.

Чекор 4: Изложеност, Определување, Сенки, итн.

Следниот чекор е правилно да се вклучи осветлувањетосликата. Можете да направите општи прилагодувања со лизгачите Изложеност и Контраст . Прилагодете ги Нагласените точки и Сенки поединечно со соодветните лизгачи. Играјте и со Белите и Црните додека не добиете задоволителен резултат.

Ако треба да направите некои напредни прилагодувања на осветлувањето, моќната функција за маскирање со вештачка интелигенција на Lightroom е супер корисна. Можете да го изберете предметот и небото или да користите радијални и линеарни маски за да осветлите или затемните одредени делови од сликата.

Чекор 5: Мојот таен сос

Во овој момент, повеќето фотографи ќе додадат малку боја на сликата. Видете како е малку благ?

Понекогаш, ова се прави со лизгачите Vibrance и Saturation .

Ако ги користите овие опции, внимавајте да не претерате. Премногу е лесно да се притисне Saturation и сликата изгледа претерано уредена. Опцијата Vibrance е малку посуптилна и поинтелигентна, но сепак, користете ја внимателно.

Преферирам да ја користам алатката Tone Curve , таа е моја „ таен сос“, така да се каже. Слично го прилагодив секој од каналите Црвена, Зелена, и Сина . Втората слика е мојата Точка крива .

Еве го мојот резултат:

Чекор 6: Прилагодете ги боите

Прилагодувањето на кривата на тон понекогаш може да биде малку силно со некои бои. Еве, нејзината кожа стана малку премногу портокалова. Но, ми се допаѓавибрации на сликата во целина, па не сакам повторно да се мешам со балансот на белата боја.

Наместо тоа, да влеземе во панелот HSL/Color и да направиме некои прилагодувања. Можете да пристапите до панелите Hue, Saturation и Luminance одделно со избирање на соодветната опција на врвот. За да ги видите сите како што ги имам овде, кликнете Сите.

Се собира!

Чекор 7: Прилагодете го отсекувањето

Во овој момент, ги отфрливме повеќето од главните уредувања. Време е да го дотерате портретот за навистина да блесне.

Ќе започнеме со сечење.

Пред да ја исечете сликата, размислете за вашата композиција. Која е приказната што се обидувате да ја раскажете со сликата? Ја имам оваа прекрасна девојка овде, но имам и прекрасна позадина. Сакам да задржам повеќе од позадината на сликата за да ја прикаже нејзината околина.

Сепак, мислам дека има повеќе позадина отколку што е потребно и таа е малку мала во рамката. Така ќе влезам вака. Проверете како да ја користите алатката за сечење овде.

Чекор 8: Детално прилагодување

Зумирајте до 100% на вашата слика за да го проверите шумот. Намерно ја подекспонирав девојката според мојот имиџ затоа што не сакав небото да се разнесе зад неа.

Можете да ги користите алатките за намалување на шумот во панелот Детали за да ја поправите зрната на вашата слика по потреба.

Чекор 9: Допирање на кожата

Малкумина од нас имаат беспрекорна кожа каква што посакуваме да ја имаме,но во Lightroom кожата може да изгледа неверојатно! Создадете маска со четка со симната проѕирност за нежно да ја омекне кожата на субјектот. Проверете го длабинското упатство за омекнување на кожата овде.

Можете да ја користите и алатката Отстранување дамки за да ги отстраните флеките како мозолчиња од кожата на субјектот.

Изберете ја алатката од лентата со алатки над панелот Основен . Поставете го на Heal и јас обично го ставам Feather некаде во средината за да му помогнам да се спои подобро. Прилагодете ја големината да биде само поголема од дамката и кликнете за да ја отстраните.

Чекор 10: избели заби, потемни усни, осветлени очи

Некои субјекти изгледаат прекрасно како што се, други би можеле да користат мало допир. Лесно е да се користат алатките за маскирање за да се осветлат/белеат забите на субјектот за да се добие таа брилијантна насмевка што сите ја сакаме. Проверете како да ги избелите забите овде.

Можете да ја користите истата техника за да додадете допир на боја и на нивните усни. Само подигнете ја заситеноста за да ги направите поживописни.

За да ги осветлите очите, едноставно додадете пар радијални градиенти на очите и покачете ја експозицијата со допир. Чувајте го ова суптилно! Очигледните уредувања ќе ја уништат вашата фотографија.

И тука го имаме!

Нема да ја следите истата точна формула за секој портрет што го уредувате. Не секоја фотографија ќе бара сите чекори. Сепак, ова ви дава добра почетна точка за работа.

Љубопитен за понапредните уредувањаможе да се обиде? Проверете поделено тонирање и како да го користите во Lightroom за да ги подигнете вашите фотографии на следното ниво!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.