Како да зачувате шема во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

По креирањето на шема, шаблонот автоматски ќе се прикаже на панелот Swatches , заедно со примероците за боја и градиент. Сепак, тие НЕ се зачувани, што значи дека ако отворите нов документ, нема да ги видите шаблоните што ги креирате.

Има неколку опции од панелот Swatches што може да ве збунат, како што се Save Swatches, New Swatches, Save Swatch Library As ASE итн. И јас бев збунет на почетокот, затоа во ова упатство, ќе ви ги олеснам работите.

Денес ќе ја користиме само опцијата Зачувај примероци и ќе може да ги зачувуваш и користиш шаблоните што ги создаваш. Дополнително, ќе ви покажам и каде да ги најдете зачуваните и преземените обрасци.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Виндоус или други верзии може да изгледаат поинаку.

На пример, создадов два шеми на кактус од овие два вектори и тие сега се на панелот Swatches .

Сега следете ги чекорите подолу за да ги зачувате за понатамошна употреба.

Чекор 1: Изберете ја шемата(ите) што сакате да ги зачувате и кликнете на менито Swatch Libraries > Зачувај примероци . Во овој случај, ги избираме двата шаблони на кактуси.

Совет: ако сакате да ги зачувате примероците од шаблони и да ги споделите со други, добра идеја е да ги избришете несаканите примероци со бои. Едноставно држете гоКопчето Shift за да ги изберете несаканите бои и кликнете на копчето Delete Swatch на панелот Swatches .

Откако ќе кликнете Зачувај примероци , овој прозорец ќе се појави.

Чекор 2: Именувајте ги примероците и изберете каде сакате да ја зачувате датотеката. Важно е да ја именувате вашата датотека за да можете да ја најдете подоцна. Што се однесува до тоа каде да го зачувате, би рекол дека најдобро би било да го зачувате на стандардната локација (папка Swatches), така што подоцна е полесно да се движите до неа.

НЕ менувајте го форматот на датотеката. Оставете го како Swatch Files (*.ai) .

Чекор 3: Кликнете на копчето Зачувај и можете да ги користите обрасците во кој било друг документ на Illustrator.

Пробајте!

Како да најдете зачувани/преземени шаблони

Креирајте нов документ во Illustrator, одете на панелот Swatches, изберете Swatch Libraries мени > Дефинирано од корисникот и треба да ја видите датотеката со формат .ai со шаблон што сте ја зачувале порано. Мојот го нареков „кактус“.

Изберете го примерокот на шаблонот и тој ќе се отвори во поединечен панел. . и шаблоните. За среќа, можете да го направите тоа сами со менување на менито Прикажи ги видовите на Swatch .

Ако не сте ја зачувале датотеката со шемапапката Swatches, можете да ја најдете вашата датотека од менито Swatch Libraries > Друга библиотека .

Завршни мисли

Зачувувањето на шема е брз и едноставен процес. Понекогаш наоѓањето на шаблонот може да биде тежок дел ако не сте го зачувале во вистинскиот формат или не сте можеле да го најдете на вистинското место. Ако ги следите чекорите погоре, не би требало да има проблем со наоѓање или користење на шаблонот што сте го создале и зачувале.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.