Како да зачувате/извезете лого во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Откако ќе поминете часови за дизајнирање лого, ќе сакате да го покажете најдоброто од него, па затоа е важно да го зачувате логото во вистинскиот формат за различни намени, како што се дигитални или печатени. Зачувувањето на логото во „погрешен“ формат може да предизвика лоша резолуција, недостиг на текст итн.

Во ова упатство, ќе научите како да зачувате и извезувате лого, вклучително и како да го финализирате логото за извоз. Дополнително, ќе споделам неколку совети за различните формати на лого и кога да ги користите.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата Adobe Illustrator CC 2022 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да зачувате лого како векторска датотека во Adobe Illustrator

Најдобар начин да зачувате висококвалитетно лого е да го зачувате како векторска датотека, бидејќи се додека сте Не растеризирајте го, можете слободно да го размерите логото без да го изгубите неговиот квалитет.

Кога го дизајнирате и зачувувате логото во Adobe Illustrator, тоа е веќе векторска датотека, бидејќи стандардниот формат е .ai , а .ai е векторски формат датотека. Можете исто така да изберете други векторски формати како што се eps, svg и pdf. Да, можете да уредувате pdf-датотека и во Adobe Illustrator!

Постои важен чекор пред да зачувате лого како векторска датотека - наведете го текстот. МОРА да го нацртате текстот на вашето лого за да го финализирате логото пред да го испратите на некој друг. Во спротивно, некој што го нема инсталирано фонтот на логотонема да го гледа истиот текст на логото како вас.

Откако ќе го нацртате текстот, продолжи и следете ги чекорите подолу за да го зачувате или извезете како векторска датотека.

Чекор 1: одете во надземното мени Датотека > Зачувај како . Ќе ве прашам дали сакате да ја зачувате датотеката на вашиот компјутер или на Adobe Cloud. Можете да го изберете форматот само кога ќе го зачувате на вашиот компјутер, затоа изберете На вашиот компјутер и кликнете Зачувај .

Откако ќе кликнете Зачувај, можете да изберете каде да ја зачувате датотеката на вашиот компјутер и да го промените форматот на датотеката.

Чекор 2: Кликнете на опциите Форматирај и изберете формат. Сите опции овде се векторски формати, така што можете да изберете кој било што ви треба и да кликнете Зачувај .

Во зависност од тоа кој формат ќе го изберете, следните прозорци за поставки ќе прикажуваат различни опции. На пример, ќе го зачувам како Illustrator EPS (eps) па ќе се појават опциите EPS. Можете да ја промените верзијата, форматот за преглед, итн.

Стандардната верзија е Illustrator 2020, но добра идеја е да ја зачувате датотеката како пониска верзија само во случај некој со верзија на Illustrator пониска од 2020 не може да ја отвори датотеката. Illustrator CC EPS работи за сите корисници на CC.

Кликнете OK откако ќе завршите со поставките и ќе го зачувате вашето лого како вектор.

Еве брза проверка за да се види дали функционира. Отворете ја датотеката EPS и кликнете на вашаталогото и видете дали можете да го уредите.

Како да зачувате лого како висококвалитетна слика во Adobe Illustrator

Ако ви треба слика од вашето лого за прикачување на вашата веб-локација, можете исто така да ја зачувате како слика наместо вектор. Иако вашето лого ќе биде растеризирано, сепак можете да добиете висококвалитетна слика. Два вообичаени формати на слики се jpg и png.

Кога зачувувате лого како слика, вие всушност го извезувате, па наместо да одите на опцијата Зачувај како , ќе отидете на Извези опција.

Следете ги чекорите подолу за да извезете лого во Adobe Illustrator.

Чекор 1: Одете во надземното мени Датотека > Извези > Извези како .

Ќе го определи прозорецот за извоз и можете да изберете формат и табли за извоз.

Чекор 2: Изберете формат на слика, на пример, да го зачуваме логото како jpeg, па кликнете JPEG (jpg) .

Проверете дали е означена опцијата Use Artboards , во спротивно, ќе ги прикаже елементите надвор од уметничките табли.

Ако не сакате да ги извезувате сите уметнички табли, можете да изберете Опсег наместо Сите и да ја внесете низата табли што сакате да ги извезете .

Чекор 3: Кликнете Извези и можете да ги промените JPEG Опциите. Променете го квалитетот на Висок или Максимум .

Можете и да ја промените резолуцијата во Висока (300 ppi) , но искрено, стандардниот екран(72ppi) доволно е добро за дигитална употреба.

Кликнете OK .

Ако сакате да го зачувате логото без бела позадина, можете да ја зачувате датотеката како png и да изберете проѕирна позадина.

Како да зачувате лого со проѕирна позадина во Adobe Illustrator

Следејќи ги истите чекори како погоре, но наместо да изберете JPEG (jpg) како формат на датотека, изберете PNG (png ) .

И во опциите PNG, сменете ја бојата на позадината во Транспарентна.

Не сте сигурни кој формат да го изберете? Еве брзо сумирање.

Ако го испраќате логото за печатење, најдобро би било да ја зачувате векторската датотека бидејќи работата за печатење бара висококвалитетни слики. Плус, печатницата може соодветно да ја прилагоди големината или дури и боите на векторската датотека. Како што знаете, она што го гледаме на екранот може да се разликува од она што е испечатено.

Ако ќе го уредувате вашето лого во друг софтвер, зачувувањето како EPS или PDF може да биде добра идеја бидејќи го зачувува дизајнот во Adobe Illustrator и можете да ја отворите и уредувате датотеката во други програми кои поддржете го форматот.

За дигитална употреба, сликите со лого се најдобри бидејќи се помали датотеки и лесно можете да ја споделите датотеката со секого.

Завршни мисли

Како да го зачувате или кој формат да го зачувате вашето лого зависи од тоа за што ќе го користите. Две важни забелешки:

  • Тоа еважно е да го финализирате вашето лого кога ќе го зачувате како векторска датотека, погрижете се да го нацртате текстот на логото.
  • Проверете Користете Artboards кога го зачувувате/извезувате вашето лого како слики.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.