Како да зумирате или одзумирате во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сакате слободно да зумирате и одзумирате додека работите на одреден дел од вашиот дизајн? Всушност, секогаш треба да зумирате и одзумирате за да го проверите и измените вашиот дизајн. Речиси е невозможно да се создаде целосен дизајн без зумирање.

Како графички дизајнер, јас правам многу Command плус и минус (на Mac) за да зумирате и одзумирате за време на мојата работа секој ден. Често го користам заедно со алатката за пенкало кога создавам векторска графика, мазни рабови, двојно ги проверувам моите уметнички дела итн. Верувај ми, тоа е толку корисно.

Во оваа статија, ќе научите четири од многуте начини за зумирање или одзумирање во Adobe Illustrator.

Подгответе го софтверот за Ai.

4 начини да зумирате или одзумирате во Adobe Illustrator

Споменатите слики од екранот и кратенките се од Mac, верзијата на Windows може да биде малку поинаква. За кратенки, сменете го копчето Command во копчето Ctrl и сменете го Опција до Alt .

Можете да се движите во вашата работна област користејќи ги најлесните кратенки на тастатурата или ако сакате да го правите тоа рачно, има и некои опции. Ќе започнам со најчесто користениот метод.

1. Кратенка на тастатура

Јас користам команда плус и минус исто колку што ја користам командата Z. Да, кратенките на тастатурата за зумирање се Команда + и за одзумирате е Команда – , има смисла нели?

Јас силноВи препорачуваме да ги запомните кратенките на тастатурата за зумирање бидејќи тоа ви овозможува слободно и ефикасно да се движите во вашата работна област.

2. Алатка за зумирање ( Z )

Алатката за зумирање ви овозможува брзо да зумирате и одзумирате со кликнување на вашата Artboard. Притиснете Z на тастатурата за да ја користите алатката за зумирање.

Или можете да го поставите во лентата со алатки. Уреди Лента со алатки > Навигација > Алатка за зумирање .

Можете еден или двоен клик. Едно кликнување ви овозможува да зумирате во помал размер, а двоен клик ви овозможува да зумирате двојно повеќе од процентот на вашата моментална работна површина.

3. Рачна алатка ( H )

Рачната алатка често се користи заедно со алатката за зумирање за лесно движење низ уметничката табла. Можете привремено да ја користите рачната алатка дури и додека користите друга алатка (освен кога ја користите алатката Type. Во овој случај, држењето на празно место ќе направи само дополнителни празни места.)

Кога ја имате рачната алатка ( H ) избрано, кликнете и повлечете за да ја преместите таблата. Ако сакате да го користите навистина брзо за да проверите нешто, едноставно држете го празно место, кликнете и повлечете до саканата работна област.

Можете да ја користите и рачната алатка за да зумирате, држете го копчето Опција ( Alt) и празно место заедно, а потоа скролувајте го глувчето нагоре за да зумирате одзумирајте и надолу за да зумирате.

4. Прикажи мени

Ова е веројатно најрачниот метод за зумирање во Illustrator. Одете нанадземно мени Преглед > Зумирај или Одзуми . Можеби ќе треба да кликнете повеќе пати ако зумирате во голем обем.

Друг начин да го направите тоа е рачно менување на процентот од левото дно на документот.

Најчесто поставувани прашања

Можеби ќе сакате да ги знаете и овие прашања што ги имаат вашите пријатели дизајнери.

Што е анимирано зумирање во Illustrator?

Анимираното зумирање ви овозможува непречено да зумирате во Adobe Illustrator. Овозможувате анимирано зумирање од надземното мени Illustrator > Preferences > Performance .

И потоа проверете Анимиран зум .

Како да ги сменам поставките за зумирање во Illustrator?

Можете да ги промените поставките за зумирање во Преференции > Перформанси на графичкиот процесор .

Како брзо да зумирам во Adobe Illustrator?

Ако сакате брзо да зумирате во голем обем, најдобриот начин е да ја користите алатката за зумирање. Притиснете Z на тастатурата и потоа кликнете на Artboard за да зумирате и притиснете го копчето Опција , потоа кликнете на Artboard за да одзумирате.

Сè зависи од вас!

Постојат различни начини за зумирање и одзумирање во Adobe Illustrator. Зависи од различната употреба, можеби сакате да го видите прегледот на уметничкото дело, па потоа можете да го изберете процентот со два клика наместо да ја користите тастатурата за постепено зумирање.

Вие избирате 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.