Како да зумирате Lightroom (4 корисни совети + кратенки)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Понекогаш треба да се запознаете со вашите слики. Без разлика дали се обидувате да маскирате одредена област или лекувате дамки на кожата, треба да се приближите за да видите што правите. Тогаш стапува во игра функцијата за зумирање.

Здраво, јас сум Кара! Adobe Lightroom е мојот главен уредник на фотографии во мојата работа како професионален фотограф. Функцијата за зумирање е една од многуте без кои едноставно не можев да живеам кога уредувам детали за сликата.

Во оваа статија, ќе научите четири лесни начини за зумирање во Lightroom. Можете да зумирате со глувчето или тастатурата. Дозволете ми да ви покажам како функционира.

1. Брзо зумирање во Lightroom

Најбрзиот начин за зумирање е едноставно да кликнете на сликата на местото каде што сакате да зумирате. Кога имате отворена слика или во библиотеката или во модулот за развој, ќе забележите дека курсорот автоматски е лупа со знак плус.

Кликнете и зумирате, кликнете повторно и одзумирате.

Ако користите некоја од алатките, како алатка за маскирање или четка за лекување, лупата ќе исчезне. Држете ја лентата Space за да се појави повторно. Држете празно место додека кликнувате за да зумирате и кликнете повторно за да одзумирате.

Алтернативно, можете да притиснете Z на тастатурата за да се префрлате помеѓу зумирање и одзумирање. Овој метод работи исто дури и кога користите алатка.

Забелешка: снимките од екранот подолу се направениод верзијата за Windows на Lightroom Classic. Ако ја користите верзијата за Mac, тие ќе изгледаат малку поинаку. контролата може да не работи како што очекувате. Ајде да погледнеме како да го поставите според вашите параметри.

Отворете го панелот Навигатор на горната лева страна на Lightroom. Ќе видите мал преглед на вашата слика. На врвот има 3 опции. Првиот е или FIT или FILL , вториот е 100%, а третиот е процент што можете да го промените.

Кога ќе кликнете на вашата слика, зумирањето ќе се префрли помеѓу првата опција и една од другите две (која и да сте користеле последно).

На пример, јас го имам моето поставено на FIT и последно ја користев опцијата 100%. Така, кога ќе кликнам на сликата, таа ќе се префрли помеѓу овие две опции.

Ако сакате да зумирате на друго ниво, можете да го изберете процентот што го сакате од третата опција. Еве јас избрав 50%. Сега кога ќе кликнам на сликата, таа ќе се префрли помеѓу FIT и 50%. За да се вратите на 100%, само кликнете на втората опција повторно.

Имате смисла?

Забелешка: опцијата FILL ќе го пополни работниот простор со вашите слика. Ова обично отсекува делови од сликата во зависност од соодносот, така што речиси никогаш не ја користам. Затоа, повеќе се препорачува да го поставите зумот на FIT.

3. Зумсо лентата со алатки

Што ако сакате попрецизен метод на зумирање? Можеби ниту еден од процентите не ви одговара или повеќе би сакале да работите со лизгачка вага. Ова може да го најдете во лентата со алатки под сликата во вашиот работен простор.

Ако алатката за зумирање ја нема, кликнете на стрелката од десната страна на лентата со алатки. Кликнете на зборот Зумирање за да ставите ознака до него.

Сега само кликнете и повлечете го лизгачот за зумирање нагоре и надолу за да зумирате или одзумирате како што сакате.

Без разлика кој процент ќе го изберете во оваа лента со алатки ќе стане процент во третата опција нагоре во панелот Навигатор. Ова значи дека можете брзо да скокате напред-назад до вашиот сопствен процент.

4. Практични кратенки за зумирање на Lightroom

Важно е целосното разбирање како работи алатката за зумирање. Сега да погледнеме неколку кратенки на тастатурата што можете да ги користите за да го забрзате работниот тек.

  • Брзо зумирање : Притиснете Z , кликнете на сликата или држете Space и кликнете на сликата додека користите алатка
  • Зумирајте : Ctrl или Команда и + (плус знак)
  • Зумирање : Ctrl или Command и (знак минус)
  • Изберете област за зумирање : задржете Ctrl или Команда потоа повлечете ја околу точната област што сакате да ја зумирате
  • Панирајте додека е зумирана : Кликнете и влечете за да ја преместите сликата додека ја зумирате (исто така можете скокнете до точката што ја сакате со кликнување на неа во прегледотво панелот Навигатор)

Дали се чувствувате како мајстор за Зумирање во Lightroom сега? Ти би требало! Ова е сè што ви треба за да ги зумирате вашите слики за да им помогнете да ги направат најдобри што можат.

Љубопитни сте за другите функции во Lightroom? Проверете како да ги користите алатките за маскирање овде!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.