Како да зумирате времеплов на Adobe Premiere Pro

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Во Adobe Premiere Pro, вашиот Времеплов во основа е местото каде што ја изведувате целата своја магија. Пред да можете да уредувате кој било слој, клипови или снимки во вашата временска линија, мора да зумирате на временската линија за да видите што ќе направите за поголема прецизност и прецизност.

За да го направите ова, треба само да го притиснете копчето + на тастатурата за да зумирате на времепловот и копчето – за да одзумирате. Тоа е толку едноставно како тоа. И ако сте на Windows, можете да држите alt на тастатурата и потоа да го користите копчето за лизгање на глувчето за да зумирате и одзумирате.

Можете да ме викате Дејв. Користев Adobe Premiere Pro во последните 10 години. Уредив толку многу проекти за креатори на содржини и филмски компании. Да, ја знам внатрешноста и надворешноста на Premiere Pro.

Во оваа статија, ќе ви покажам како да зумирате и одзумирате на вашата временска линија, кратенките на тастатурата што треба да ги користите на Windows, како да го направите вашиот времепловот одговара, ви дава неколку професионални совети кога работите на вашиот времеплов и на крајот објаснете зошто имате дополнителен празен простор во вашиот времеплов.

Како да зумирате и одзумирате на вашиот времеплов

Во основа , постојат два начини на кои можете да зумирате и одзумирате на вашата временска линија. Едниот ја користи тастатурата, а другиот ја користи тастатурата со глувчето.

Немате глушец? Ве молиме земете едно, тоа е многу неопходно при уредување. Тоа ќе направи подобрување на начинот на кој уредувате плус виеуживајте повеќе при уредување. Звукот на кликнување… Тоа дава еден вид одлично чувство.

Како да зумирате и одзумирате со помош на кратенката на тастатурата

За да зумирате, проверете дали сте на панелот за временска линија. Ќе знаете дека сте на панелот за временска линија кога ќе видите сина тенка линија околу рабовите исто како на сликата подолу

Откако ќе бидете сигурни дека сте на временската линија, притиснете + копчето на вашата тастатура и ќе видите како зумира до местото каде што е вашиот маркер. Толку едноставно!

За да одзумирате, точно погодивте, ќе кликнете на копчето на вашата тастатура. Еве и вие.

Други начини за зумирање и одзумирање на вашата временска линија

Најдобриот и најзгодниот начин што го користам за да зумирате и одзумирате на временската линија е притискање и држејќи го копчето alt на мојата тастатура и потоа користејќи го тркалцето за лизгање на мојот глушец. Тоа е рајот. Имам особено слатко чувство од него.

За да се преселите на која било локација на вашата временска линија, можете да го користите тркалото за лизгање на глувчето. Тој е брз и практичен. Потоа за да зумирате и одзумирате, воведете го копчето alt.

Конвенционалниот начин е да ја користите лентата за лизгање под вашата временска линија . Кликнете и задржете на кој било од круговите на лентата за лизгање и повлечете го глувчето лево или десно за да зумирате и одзумирате соодветно. Тоа е исто како да влечете конец.

Како да го прилагодите вашиот времеплов на екранот

Алтернативно, за да одзумирате, можете само двоен клик на лентата за лизгање и таму го имате. Ова ќе ја направи вашата временска рамка да одговара. Значи, ако имате оставено клип зад себе, ќе можете да го видите.

Професионални совети кога работите со Timeline во Premiere Pro

Adobe Premiere Pro е толку паметен што дава имате повеќе од доволно простор за работа во вашата временска линија.

Начин да го искористите ова добро е да ги делите или организирате вашите клипови таму кога уредувате. Можете да ги ставите клиповите што мислите дека ви требаат подоцна кон крајот и да продолжите да работите на главните клипови. Потоа, откако ќе завршите со уредувањето, можете да ги избришете. Подолу е слика од мене како го правам тоа.

Друг совет е да се погрижите да не заборавите ниту еден клип на празниот простор во вашата временска линија. На пример, ако ја извезам низата погоре, Premiere Pro ќе ги извезе тие неискористени клипови и ќе го видите празниот простор помеѓу, исто така ќе го извезе и ќе даде црн екран за тоа во извезената датотека.

Да направете го ова, кога ќе завршите со уредувањето, погрижете се да одговарате на вашата временска линија и погрижете се да ги избришете сите неискористени клипови.

Зошто дополнителен простор во вашата времеплов

Но, зошто дополнителен простор во вашата временска линија ? Тоа е само за да имате доволно за работа. Веќе разговарав за тоа како добро да го користам погоре во оваа статија. Досега не заборавивте ниту еден клип по вашиот наводен последен клип, не грижете се, Premiere Pro нема да го вклучи во вашата извезена датотека.

Заклучок

Сегадека знаете да си поигрувате со вашата временска линија, се надевам дека ќе уживате. Дали сте со мене користејќи го копчето alt и тркалцето за лизгање на глувчето? Или ќе одите со копчето – и + на тастатурата? Кажете ми ја вашата одлука.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.