Колку слоеви може да имате во потомството?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Количината на слоеви што може да ги имате во Procreate зависи од големината и DPI на вашето платно во комбинација со количината на RAM меморија што ви е достапна на вашиот iPad. Колку е поголемо вашето платно и помалку RAM меморија, толку помалку слоеви ќе има вашето платно.

Јас сум Керолин и го користам Procreate за да го водам мојот бизнис со дигитални илустрации повеќе од три години. Се соочувам со секојдневни предизвици кога станува збор да бидам ограничен на одредена количина слоеви, особено кога создавам детални и детални уметнички дела за моите клиенти.

Денес, ќе ви објаснам како оваа многу техничка аспектот на програмата Procreate може да има ефект на вашето платно и на тој начин да има ефект врз сите дигитални уметнички дела што ги произведувате на апликацијата. И неколку лични совети за тоа како да се движите околу него.

Клучни производи

  • Колку е помал квалитет на вашето платно, толку повеќе слоеви ќе имате.
  • Моделот на iPad што го имате ќе одреди и колку слоеви може да имате.
  • Можете да го зголемите бројот на слоеви што ги имате со менување на димензиите на платното.

3 фактори кои Одредете го вашето ограничување на слојот

Постојат три фактори кои придонесуваат што ќе го одредат бројот на слоеви што може да ви ги понуди секое ваше платно на Procreate. Подолу накратко го објаснив секој од нив и како тоа има ефект врз вашиот додаток за слоеви.

Големина и димензии на вашето платно

Кога првпат ќе отворите ново платно од вашата галерија Procreate, ќе ви биде претставена паѓачка листа која содржи серија од различни големини на платно. Вашите опции вклучуваат екран големина , квадрат , 4K , A4 , 4×6 фотографија , стрип и многу повеќе.

Секоја од овие големини ќе ги има нејзините димензии наведени десно од списокот заедно со просторот за боја на секоја опција. Овие димензии играат огромен фактор во тоа колку слоеви ќе имате на располагање откако ќе го изберете вашето платно.

На пример, популарната однапред вчитана големина на платно Квадрат има димензии 2048 x 2048 px. Оваа димензија се пресметува со пиксели и ако се користи со просечен DPi од 132, ќе имате пристап да креирате 60 слоеви, во зависност од тоа кој модел iPad го користите.

DPI на вашето платно

DPI значи Точки по инч . Ова е мерна единица која го пресметува квалитетот на резолуцијата на вашата слика. DPI на вашето платно во комбинација со димензиите што ќе ги изберете може да има ефект врз тоа до колку слоеви ќе имате пристап.

Колку повисоко го имате поставеното DPI, толку повеќе точки на боја по инч добивате. Ова е причината зошто можете да користите различни количини на DPI од различни причини. На пример, ако сакате да испечатите јасна слика, треба да го поставите DPI на 300.

RAM меморија Достапност на вашиот уред

RAM е кратенка замеморија за случаен пристап. Ова ја одредува количината на капацитет на меморија што го има вашиот уред. Procreate има пристап до одредена количина RAM меморија на вашиот iPad и сето тоа зависи од моделот на iPad што го имате и со колкава RAM меморија доаѓа.

На пример, ако имате iPad од 7-та генерација, вашиот уредот ќе има 3 GB RAM. Ако имате iPad Air од 5-та генерација, вашиот уред ќе има 8 GB RAM. Сето тоа е специфично за уредот, така што навистина нема начин да го гарантирате вашиот максимален додаток за слоеви врз основа на вашиот уред.

Забавен факт: ако RAM-от ви беше достапен, би можеле да имате дури 999 слоеви по платно. Може да се сонува!

Како да проверите колку слоеви имате во Procreate

Ова е едноставниот дел. Потребни се само неколку секунди за да проверите со колку слоеви доаѓа вашето платно, колку сте користеле и колку ви останале. Ова е одлична работа што треба да го знаете за да можете да ги следите работите без да останете без слоеви. Еве како:

Чекор 1: На вашето платно, допрете ја алатката Дејства (икона со клуч) и изберете го менито Платно . Скролувајте надолу и допрете таму каде што пишува Информации за платно .

Чекор 2: Менито за информации за платно сега ќе се појави. Допрете ја опцијата Слоеви. Овде можете да ги видите вашите максимални слоеви, употребените слоеви и колку слоеви сè уште се достапни за користење. Откако ќе ги добиете информациите што ги барате, допрете на Готово за да го затворитемени.

Како да ги промените димензиите на вашето платно

Ако треба да креирате повеќе слоеви и сакате да ја намалите големината на вашето платно, можете да го направите ова пред или после почнавте да создавате ваши уметнички дела. Еве како:

Чекор 1: На вашето платно, допрете ја алатката Дејства (икона со клуч) и изберете го менито Canvas. Допрете на првата опција каде што пишува Иссечете & засилувач; Променете ја големината . Вашата култура & засилувач; Ќе се појави менито за промена на големината.

Чекор 2: Во картичката Поставки, ќе имате опција да ги промените димензиите на пикселите и DPI на вашето платно. Откако ќе ги направите промените, можете да изберете Готово за да потврдите или Ресетирање за да го вратите платното на неговите оригинални поставки.

Како да направите компромис со ограничени слоеви

Ако морате да го одржувате вашето платно со поголема резолуција со поголеми димензии поради која било причина, постојат неколку трикови за да го заобиколите. Еве некои од моите омилени начини за работа околу снемувањето слоеви:

Избришете дупликат слоеви

Редовно треба да филтрирате низ менито Слоеви за да се осигурате дека немате никакви дупликат или празни слоеви што сте ги создале по грешка. Ќе се изненадите колку од нив навистина би можеле да најдете штом ќе почнете да ги барате.

Комбинирајте слоеви

Може да има слоеви кои можеби не мора нужно да се одвојат. Ако имате два слоја со мали форми или деталинив, обидете се да ги комбинирате за да ослободите простор за слоеви во вашето платно.

Duplicate Entire Project

Ова може да биде ризично ако не е доволно добро обмислено, затоа внимавајте кога го пробувате. Можете да го дуплирате целиот проект, а потоа да ги комбинирате сите слоеви заедно за да ви даде речиси двојно поголем капацитет на слојот со кој требаше да започнете.

Бидете внимателни со овој метод бидејќи тоа значи ќе не можете да правите никакви уредувања или промени на комбинираниот проект. Сепак, дуплирањето на платното пред да го направите тоа, го одржува вашиот оригинал безбедно и звук.

Најчесто поставувани прашања

Подолу накратко одговорив на некои од вашите најчесто поставувани прашања за оваа тема.

Дали постои калкулатор за ограничување на слојот на Procreate?

Такво нешто не постои. Сепак, веб-страницата Procreate Folio ви прикажува преглед на максималните капацитети на слоеви врз основа на секој модел на Apple iPad.

Како да го промените максималниот износ на слоеви во Procreate?

Препорачувам менување на димензиите на вашето платно и/или намалување на DPI во зависност од тоа за што ви треба сликата. Можете да одите пониско со вашиот DPI без пречки ако вашата слика ќе се користи само онлајн наместо да се печати.

Дали има ограничување на слоевите во Procreate?

Технички да. Ограничувањето на слојот во Procreate е 999 . Сепак, ретко е дека ќе имате уред со доволно RAM меморија за да го поддржи оваколичина на слоеви.

Колку слоеви може да имате во Procreate Pocket?

Ова е исто како што е наведено погоре. Сето тоа зависи од големината на вашето платно, сепак, откривам дека максимумот на слојот е обично многу поголем кај апликацијата Procreate Pocket во споредба со оригиналот.

Дали имате повеќе прашања за слоевите на Раѓање? Оставете ги вашите прашања во коментарите подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.