Колку време е потребно за да се направи резервна копија од iPhone на iCloud?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Размислете за сите вредни информации на вашиот телефон: фотографии, видеа, пораки од пријатели, белешки, документи и многу повеќе. Дали некогаш сте замислиле дека ќе изгубите сè ако телефонот ви биде украден, скршен или пад во базен? Можеби сте имале дури и кошмари за тоа.

Добрата вест е што Apple може да го задржи сето тоа во iCloud, така што ако треба да го замените телефонот, да ги вратите тие информации. Вклучувањето на резервната копија на iCloud е лесен начин да се смирите кога станува збор за вашите вредни податоци.

Вашата резервна копија на iCloud вклучува само информации и поставки на телефонот што веќе не може да се преземат. Тоа значи дека нема да направи резервна копија на ништо зачувано во iCloud Drive или вашите апликации, кои може повторно да се преземат од App Store. Ако не правите резервна копија на ништо непотребно, вашите резервни копии ќе трошат помалку простор и ќе одземат помалку време.

Прикачувањето на сите тие информации може да потрае одредено време, особено за почеток. Така, Apple чека додека вашиот телефон не се приклучи на струја и не се поврзе на Wi-Fi, и закажува резервна копија да се направи кога спиете. Тоа не е инстант решение, но вреди да одвоите време за да ги заштитите вашите информации.

Прочитајте за да дознаете како да го вклучите iCloud Backup и колку долго треба да потрае.

Колку долго Типично земате резервна копија на iCloud?

Краткиот одговор е: Ако ви е прв пат да направите резервна копија, подгответе се најмалку еден час, а потоа 1-10 минути секојден.

Долгиот одговор е: тоа зависи од капацитетот за складирање на телефонот, колку податоци имате и брзината на вашата интернет врска (брзината на прикачување, а не брзината на преземање). Вашиот телефон треба да биде поврзан со извор на енергија и Wi-Fi мрежа пред да може да се направи резервна копија.

Ајде да погледнеме на пример од реалниот свет - мојот телефон. Имам iPhone од 256 GB и моментално користам простор од 59,1 GB. Поголемиот дел од тој простор го заземаат апликациите, а потоа медиумските датотеки.

Но, како што споменав претходно, не треба да се направи резервна копија од сите тие податоци. Ниту една од моите апликации нема да има резервна копија, а бидејќи користам iCloud Photos, нема да бидат ниту моите фотографии и видеа. Нема да се направи резервна копија на сите податоци од апликацијата што се зачувани на iCloud Drive.

Можам да видам точно колкави се моите резервни копии ако погледнам во делот „Управување со просторот“ од моите поставки за iCloud. Мојот iPhone користи 8,45 GB меморија на iCloud. Но, тоа е само првата резервна копија, а не големината на типична дневна резервна копија. После првиот, треба само да направите резервна копија на нешто ново или изменето. Значи, мојата следна резервна копија ќе бара само околу 127,9 MB простор.

Колку долго ќе трае тоа? Брзината на прикачување на мојот домашен Wi-Fi е обично околу 4-5 Mbps. Според калкулаторот за време на пренос на датотеки MeridianOutpost, еве проценка колку долго ќе потрае моето поставување:

  • 8,45 GB почетна резервна копија: околу еден час
  • 127,9 MB дневна резервна копија: околу минута

Нотоа е само водич. Количината на податоци што ви треба да направите резервна копија и брзината на вашата домашна Wi-Fi веројатно ќе се разликуваат од мојата. Дополнително, големината на вашата дневна резервна копија се менува од ден на ден.

Очекувајте вашата прва резервна копија да трае најмалку еден час (подобро е да дозволите неколку часа), а потоа 1-10 минути секој ден.

Постојаното време кое е потребно за резервната копија на iCloud не е голема грижа, особено по првата. Apple обично ги закажува доцна навечер или рано наутро - под претпоставка дека го полните телефонот секоја вечер, резервната копија ќе се случи додека спиете.

Ако сте загрижени дека вашата резервна копија не е завршена, можете проверете дали се случило или колку време ќе потрае во поставките за резервна копија на iCloud што ги споменавме во претходниот дел.

Што ако резервната копија на вашиот iPhone трае премногу долго?

Многу луѓе пријавија дека нивните резервни копии им биле потребни многу подолго отколку преку ноќ. Еве еден пример: во еден разговор на Форумите на Apple, откривме дека за една резервна копија се потребни два дена, додека за друга седум дена. Вториот корисник го охрабри првиот да биде трпелив бидејќи на крајот ќе заврши ако чекаше.

Зошто толку бавно? Може ли да се направи нешто за да се забрзаат бавните бекап?

Вториот корисник имаше телефон од 128 GB кој беше речиси полн. Иако вистинската големина на резервната копија би била помала од тоа, очигледно ќе биде потребно подолго време да се направи резервна копија на полн телефон отколку на празен. Тоа е самоматематика. Слично на тоа, ќе биде потребно подолго време при бавна интернет конекција во споредба со брзата.

Тоа предлага два начини за забрзување на резервната копија:

  1. Избришете сè од телефонот што сте не треба. Освен што ја успорувате резервната копија, непотребно трошите простор на телефонот.
  2. Ако е можно, направете ја почетната резервна копија преку брза Wi-Fi конекција.

Трет начин е да изберете да не направите резервна копија на сè. Во поставките за iCloud, ќе забележите дел наречен Управувајте со просторот. Таму ќе можете да изберете за кои апликации се прави резервна копија, а кои не.

Тие се наведени по редослед, а апликациите користат најмногу простор на врвот. Изберете внимателно. Ако одлучите да не правите резервна копија на апликација и нешто тргне наопаку со вашиот телефон, нема да можете да ги вратите тие податоци.

Затоа, пред да направите нешто драстично, земете здив. Запомнете дека само вашата прва резервна копија веројатно ќе биде бавна. Штом ќе ја надминете таа пречка, следните резервни копии ќе бидат многу побрзи бидејќи копираат само што било ново или изменето од последната резервна копија. Трпението е најдобриот начин на дејствување.

Како да го вклучите iCloud Backup

iCloud Backup не е стандардно вклучен, па ќе ви покажеме како да го направите тоа. Исто така, може да бара повеќе простор на iCloud отколку што имате моментално; ќе разговараме како да го поправиме тоа.

За почеток, вклучете iCloud Backup во Поставки апликација.

Следно, внесете го делот Apple ID и iCloud со допирање на вашето име или фотографија на горниот дел од екранот.

Допрете iCloud , потоа скролувајте до влезот iCloud Backup и допрете го исто така.

Тука, можете да ја вклучите резервната копија.

Кога првпат ќе го поставите iCloud, ви се дава 5 GB простор бесплатно. Не целиот тој простор ќе биде достапен за резервна копија бидејќи може да складирате и документи, фотографии и податоци од апликациите.

Ако немате многу на телефонот, тоа може да биде доволно простор. Ако не, можете да купите повеќе складирање на iCloud ако ви треба:

  • 50 GB: 0,99 $/месец
  • 200 GB: 2,99 $/месец
  • 2 TB: 9,99 $/месец

Алтернативно, можете да направите резервна копија од телефонот на вашиот Mac или компјутер. Сè што треба да направите е да го приклучите и да ги следите инструкциите. Ќе треба да имате веќе инсталирано iTunes на вашиот компјутер.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.