Крајниот преглед на ACDSee Photo Studio: Сè уште е добар во 2022 година?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

ACDSee Photo Studio Ultimate

Ефективност: одлично управување со работниот тек на RAW и уредување на слики Цена: 8,9 $/месечно за претплата или еднократно купување 84,95 $ Лесно за користење: прилично лесно за учење и употреба со некои проблеми со корисничкиот интерфејс Поддршка: многу видео упатства, активна заедница и посветена поддршка

Резиме

За секојдневни и полупрофесионални фотографи, ACDSee Photo Studio Ultimate е одличен вовед во светот на уредувањето RAW. Има одлични организациски алатки за управување со растечка библиотека со слики, а функционалноста за уредување RAW е подеднакво способна. Функциите за уредување базирани на слоеви би можеле да користат малку повеќе префинетост и веројатно нема да го заменат Photoshop како стандард за софтвер за манипулација со слики, но сепак се доста способни и функционални и покрај некои мали проблеми со корисничкиот интерфејс.

Генерално , вклучувањето на сите овие функции во една програма обезбедува привлечен и сеопфатен работен тек, иако можеби нема да биде доволно полиран за да задоволи професионален баран. На професионалците кои веќе имаат усвоено работен тек базиран на Lightroom ќе им биде подобро да останат со тоа поставување, иако секој што сака да бара алтернатива со професионален квалитет треба да погледне во DxO PhotoLab или Capture One Pro.

Што ми се допаѓа : Одлични организациски алатки. Мешавина Photoshop & засилувач; Карактеристики на Lightroom. Мобиленја прифатија улогата на камерата за паметни телефони, развивајќи мобилна придружна апликација достапна за платформите iOS и Android. Апликацијата е исклучително лесна за употреба, овозможувајќи ви да испраќате фотографии директно од телефонот до инсталацијата на Фото студио.

Безжичната синхронизација е брза и лесна, а всушност е најлесниот начин за пренесување фотографии на уредник што некогаш сум го користел. Апликацијата веднаш ја откри инсталацијата на фото студиото на мојот компјутер и префрли датотеки без сложени процеси на спарување или најавување. Секогаш е убаво кога вакво нешто работи без проблеми, без врева.

Причини зад моите рејтинзи

Ефективност: 4,5/5

Во најголем дел, алатките вклучени во Photo Studio се одлични. Организациските и библиотечните алатки за управување се особено добри, а многу други програми би можеле да научат нешто или две од начинот на кој ACDSee ги постави работите. Уредувачот RAW е доста способен и ја обезбедува целата функционалност што би ја очекувале од професионална програма, иако функциите за уредување базирани на слоеви би можеле да користат дополнителна работа. Апликацијата за мобилен придружник е одлична и работи совршено.

Цена: 5/5

Иако цената за еднократна набавка е малку висока од 84,95 УСД, достапноста на претплата која го вклучува целиот асортиман на производи ACDSee за помалку од 10 долари месечно обезбедува одлична вредност.

Лесност за користење:4/5

Повеќето од алатките се прилично лесни за учење и употреба за секој кој е запознаен со уредувачите на слики, а почетниците не треба да имаат проблем да ги научат основите. Има некои проблеми со корисничкиот интерфејс со модулот Уреди кои можат негативно да влијаат на леснотијата на користење, но тоа може да се надмине со одредена практика. Апликацијата за мобилен придружник е исклучително лесна за употреба и го олеснува ретуширањето на вашите фотографии пред да ги споделите онлајн.

Поддршка: 5/5

Има целосна опсег на видео упатства и активна заедница достапна на интернет која обезбедува многу корисна поддршка. Исто така, постои посветена база на знаење за поддршка и лесен метод за контактирање со поддршката за програмери доколку постојните информации не можат да ви помогнат да го решите вашиот проблем. Не наидов на грешки додека користев Фото студио, така што не можам да коментирам колку е ефективен нивниот тим за поддршка, но разговарав со нивниот тим за продажба накратко со одлични резултати.

Алтернативи на ACDSee Photo Студио

Adobe Lightroom (Windows/Mac)

Lightroom е еден од најпопуларните уредувачи на слики RAW, иако не го вклучува истиот степен на пиксели базирани алатки за уредување што ги нуди Photo Studio. Наместо тоа, тој е достапен во претплатен пакет со Photoshop за 9,99 американски долари месечно, обезбедувајќи ви пристап до софтвер со стандардна индустрија со споредлива цена. Организациските алатки на Lightroom се добри, но не толкусеопфатен како одличен модул за управување со Фото студио. Прочитајте ја нашата рецензија за Lightroom овде.

DxO PhotoLab (Windows/Mac)

PhotoLab е исклучително способен RAW уредник, кој има корист од користењето на екстензивното тестирање на леќите на DxO податоци за да помогнат автоматски да се обезбедат оптички корекции. Не вклучува никаков вид функционални организациски алатки освен основната навигација со папки, а исто така не вклучува никаков вид уредување на ниво на пиксели. Прочитајте го нашиот целосен преглед на PhotoLab овде.

Capture One Pro (Windows/Mac)

Capture One Pro е исто така одличен уредник RAW, иако е насочен повеќе кон врвниот професионален пазар за фотографи кои работат со скапи камери со среден формат. Иако е компатибилен со почесто достапни фотоапарати, кривата на учење е прилично стрмна и всушност не е наменета за обичниот фотограф.

Заклучок

ACDSee Photo Studio Ultimate е одлична програма за управување со работниот тек и уредување слики RAW со многу прифатлива цена. Можеби сум премногу навикнат на софтверот Adobe, но бев пријатно изненаден од тоа колку добро е дизајнирана програмата, со исклучок на неколку чудни избори за дизајн и распоред. Алатките за каталогизација се добро обмислени и сеопфатни, додека алатките за уредување покриваат сè што би очекувале од квалитетен уредувач на слики RAW. Додавање на уредување базирано на слоеви комплетно со пикселиуредувањето и прилагодувањето на слоевите создаваат солидна завршница на работниот тек на оваа програма.

Иако севкупно е одличен софтвер, има неколку проблеми со интерфејсот кои би можеле да користат малку повеќе измазнување. Некои од елементите на корисничкиот интерфејс се многу чудно размерени и нејасни, а некои од одделните модули за преглед и организација може да се комбинираат за да го насочат работниот тек понатаму. Се надеваме дека ACDSee ќе продолжи да инвестира ресурси за развој во подобрувањето на овој веќе многу способен уредувач на слики.

Преземете го ACDSee Photo Studio

Па, дали го наоѓате овој преглед на ACDSee Photo Studio Крајна корисна? Оставете коментар подолу.

Придружничка апликација. Достапно.

Што не ми се допаѓа : Корисничкиот интерфејс треба да работи. Бавно каталогизирање.

4.6 Преземете го ACDSee Photo Studio Ultimate

Што е ACDSee Photo Studio?

Тоа е комплетен RAW работен тек, уредување слики и алатка за организација на библиотеката. Иако сè уште нема посветено професионални следбеници, тој има за цел да биде целосно решение за професионални корисници, како и за посекојдневни и полупрофесионални фотографи.

Дали ACDSee Photo Studio е бесплатно?

ACDSee Photo Studio не е бесплатен софтвер, но има 30-дневен бесплатен пробен период со сите достапни функции. После тоа, имате можност да ја купите тековната верзија на софтверот за еднократна такса од 84,95 американски долари (цена со намалена цена од ова ажурирање). Или може да добиете лиценца за еден уред ограничена на лична употреба за 8,90 американски долари месечно за најмногу 5 уреди.

Не сум сосема сигурен која е логиката зад раздвојувањето на овие различни шеми за цени, но вие не може да негира дека сите тие се исклучително достапни. Секој од овие планови за претплата, исто така, вклучува лиценци за низа други софтвери ACDSee, што дополнително ја зголемува нивната вредност.

ACDSee Photo Studio Home vs. Professional vs. Ultimate

The различните верзии на Photo Studio доаѓаат со многу различни цени, но имаат и многу различни сетови на функции.

Ultimate очигледно е најмоќната верзија, но Професионалецот сè уште е способен RAW уредувач на работниот тек и менаџер на библиотека. Не нуди можност за користење уредување засновано на слоеви или можност за уредување во стилот на Photoshop на вистинскиот распоред на пиксели на вашите слики.

Home е многу помалку способен, и воопшто не може да отвора или уредува RAW слики, но сепак ви овозможува да организирате фотографии и да уредувате JPEG слики. Како резултат на тоа, веројатно не вреди да се размислува, бидејќи секој фотограф кој е од далечина сериозен за квалитетот на својата работа ќе снима RAW.

ACDSee наспроти Lightroom: Што е подобро?

Adobe Lightroom е веројатно најпопуларниот конкурент на Фото студио, и иако секој од нив дуплира многу карактеристики еден на друг, тие исто така имаат свои уникатни пресврти на работниот тек на RAW.

Lightroom нуди функции како „Tethered Capture“ за фотографирање директно во Lightroom и му дозволува на Photoshop да се справи со секое големо уредување на ниво на пиксели, додека Photo Studio го прескокнува делот за снимање и вклучува уредување слики во стилот на Photoshop како последна фаза од својот работен тек.

Се чини дека Adobe посвети малку повеќе внимание на нијансите на корисничкиот интерфејс и искуството, додека ACDSee се фокусираше на создавање на најкомплетната можна самостојна програма. Ако веќе сте навикнати на стилот на Adobe на работниот тек, можеби нема да сакате да го промените, но за младиот фотограф кои сè уште треба да го направат тој избор.ACDSee претставува сериозна конкуренција по атрактивна цена.

Зошто да ми верувате за овој преглед на ACDSee

Здраво, јас се викам Томас Болд и работам во графичката уметност повеќе од еден деценија, но моето искуство со софтверот за уредување слики (и Windows и Mac) датира уште подалеку од раните 2000-ти.

Како фотограф и графички дизајнер, имам големо искуство со работа со голем број уредувачи на слики , од индустриски стандардни софтверски пакети до програми со отворен код. Ова ми дава единствена перспектива за тоа што е можно и што да очекувам од уредувач на слики со професионален квалитет. Додека неодамна го користев пакетот Creative Cloud на Adobe за огромното мнозинство на мојата работа со слики, секогаш сум во потрага по нова програма која дава предности над и повеќе од она на што сум навикнат. Мојата лојалност е на квалитетот на добиената работа, а не на некој посебен бренд на софтвер!

Исто така, контактиравме со тимот за поддршка на ACDSee преку разговор во живо, иако прашањето не беше директно поврзано со карактеристиките на производот. Првично требаше да го прегледаме ACDSee Ultimate 10, но кога се обидов да ја преземам пробната верзија (која е бесплатна 30 дена) наидов на мал проблем. Накратко, се чини дека компанијата ги ребрендираше ACDSee Pro и Ultimate во Photo Studio Ultimate. Затоа, го поставивме прашањето (види во скриншот) преку полето за разговор и Брендан однивниот тим за поддршка одговори да.

Одрекување: ACDSee не обезбеди никаков надомест или сметка за пишувањето на оваа рецензија на Фото студио и тие немаа уредувачка контрола или преглед на содржината.

ACDSee Photo Studio Ultimate: Детален преглед

Ве молиме имајте предвид дека сликите од екранот што ги користев за овој преглед се преземени од верзијата на Windows, а верзијата за Mac ќе изгледа малку поинаку .

Инсталација & засилувач; Почетна конфигурација

Морам да признаам, моето прво искуство со преземачот/инсталаторот на Photo Studio не ми даде голема доверба. Можеби станува збор само за проблем со распоредот на Windows 10, но се чини дека сериозна програма за уредување слики треба да се потруди да користи програма што ги држи нејзините копчиња целосно видливи во прозорецот, барем. Сепак, преземањето беше релативно брзо, а остатокот од инсталацијата помина без проблеми.

Имаше кратка (опционална) регистрација што ја завршив, но колку што можев да кажам немаше голема вредност да го направам тоа . Не ми обезбеди пристап до дополнителни ресурси и можете да го прескокнете ако сте толку наклонети. Само не обидувајте се да го затворите полето за дијалог со „X“ - поради некоја причина, ќе помисли дека се обидувате да ја напуштите програмата, па наместо тоа изберете го копчето „Прескокни“.

Штом сето тоа ќе заврши, ќе видите дека Photo Studio е организирано на сличен начин како AdobeLightroom. Програмата е поделена на неколку модули или јазичиња, до кои се достапни горе десно. Управување, фотографии и преглед се сите организациски и модули за избор. Develop ви овозможува да го извршите целото ваше недеструктивно прикажување на слики RAW, а со модулот Уреди, можете длабоко да копате во нивото на пиксели со уредување засновано на слоеви.

Некои од ефективноста на овој систем за распоред на модули е компромитирана со поставување на неколку опции на модулот „Управување“ по истиот ред како и целокупната навигација на модулот, што го прави малку тешко да се разликува кои копчиња се однесуваат на која функција. Ова не е голем проблем, но ми беше повеќе од малку збунувачки кога првпат го погледнав распоредот на програмата, а само големото црвено копче „Купи сега“ помогна да се разделат концептуално. За среќа, ACDSee вклучи темелен водич за брз почеток на екранот за да им помогне на новите корисници да се навикнат на софтверот.

Организација на библиотеката & Управување

Фото студиото обезбедува одличен опсег на организациски опции, иако начинот на кој тие се распоредени е малку контраинтуитивен. Од петте модули во програмата, три се организациски алатки: Управување, Фотографии и Преглед.

Модулот Управување ја покрива вашата општа интеракција со библиотеката, каде што ги правите сите ваши ознаки, означување и внесување клучни зборови. Можете исто така да направите низа задачи за сериско уредување, да ги прикачувате вашите слики во серијана онлајн услуги, вклучувајќи ги Flickr, Smugmug и Zenfolio, и креирајте слајдови. Овој модул го најдов исклучително корисен и сеопфатен, а многу други уредници на RAW можеа да запишуваат белешки, со исклучок на фактот дека не можете да прегледувате ставки со 100% зум без да се префрлите на модулот „Прикажи“.

Модулот „Фотографии“ со нејасно име е едноставно начин на гледање на сите ваши слики по хронолошки редослед, кој – иако е интересен – навистина не вреди свој посебен таб и не дава уникатни функции освен чувство за перспектива. Можете да ги филтрирате сликите, но се чини дека ова навистина треба да биде вградено во модулот Управување.

Модулот View е единствениот начин за прегледување на верзии со целосна големина на вашите слики, а исто така ќе биде многу покорисен како поинаков начин на прикажување на модулот „Управување“. Нема добра причина да морате да се префрлате помеѓу двете за да ги видите вашите фотографии во целосна големина, особено кога сортувате многу слики и сакате да споредите неколку кандидати со знаме со целосна резолуција.

Едно нешто што навистина го ценев во врска со тоа е тоа што го користи вградениот преглед на датотеката RAW наместо однапред да ги применува поставките за рендерирање на бои, што ќе ви овозможи да видите како камерата ќе ја прикаже сликата. Има и интересен допир во метаподатоците прикажани долж дното на екранот: наИнформациската табла на десната страна ја прикажува фокусната должина пријавена од објективот, која прецизно се прикажува како 300 mm. Самиот долен ред ја прикажува фокусната должина како 450 mm, што е точна пресметка на ефективната фокусна должина поради 1,5x факторот на отсекување во мојата камера со формат DX.

Уредување слика

Модулот Develop е местото каде што ќе го правите најголемиот дел од уредувањето на слики RAW, приспособувајќи ги поставките како баланс на белата боја, експозиција, острење и други недеструктивни уредувања. Во најголем дел, овој аспект на програмата е многу добро направен, и го ценам повеќеканалниот хистограм со лесен пристап до исечоци за нагласување и сенка. Можете да ги примените вашите уредувања на одредени области на сликата со четки и градиенти, како и да направите некои основни заздравувања и клонирање.

Навистина открив дека многу од нивните автоматски поставки беа премногу агресивни во нивната примена , како што можете да видите во овој резултат на автоматско прилагодување на балансот на белата боја. Се разбира, тоа е тешка слика за автоматско прилагодување на кој било уредник, но ова е најнеточниот резултат што сум го видел.

Повеќето од вклучените алатки се прилично стандардни за уредувачи на слики, но постои уникатна алатка за прилагодување на осветлувањето и контрастот наречена LightEQ. Малку е тешко да се објасни едноставно како да се користат лизгачите во панелот, но за среќа, можете едноставно да ги преместите областите на сликата со глувчето и потоа да кликнете и повлечете нагоре или надолу за да ја зголемитеили намалете го ефектот на избраниот опсег на пиксели. Тоа е интересно приспособување на осветлувањето, иако автоматската верзија на алатката е исто така исклучително агресивна.

Можете да работите и на вашата слика во модулот Уреди, кој содржи голем број функции кои се повеќе Слично на Photoshop отколку што го вклучуваат повеќето уредници RAW, вклучувајќи ја и можноста за работа со слоеви. Ова ви овозможува да креирате композити на слики, преклопувања или кој било друг вид на уредување на пиксели, и иако ова е убав додаток, открив дека може да користи малку повеќе полирање во однос на неговото извршување.

Не сум сигурен дали тоа е само затоа што работам на екран со резолуција 1920×1080, но открив дека многу од елементите на интерфејсот беа премногу мали. Самите алатки се доволно способни, но може да се најдете фрустрирани поради тоа што постојано ги пропуштате вистинските копчиња, што не е она со што сакате да се занимавате додека работите на сложено уредување. Се разбира, постојат кратенки на тастатурата, но и овие се чудно избрани. Зошто да ја направите кратенката на алатката за бришење „Alt+E“ кога ништо не е доделено на „E“?

Сите овие се релативно мали проблеми, но мислам дека овој уредувач нема да го предизвикува Photoshop како индустриски стандард за уредување фотографии и манипулација со слики во скоро време. Дефинитивно има потенцијал, но му треба дополнително усовршување за да стане вистински конкурент.

ACDSee Mobile Sync

ACDSee има

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.