macOS Ventura Slow: 7 можни причини и поправки

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Најновата верзија на macOS на Apple е Ventura. Во моментот на пишување на овој напис, Вентура сè уште е во фаза на лансирање бета. Ова значи дека само неколку Mac компјутери ја користат најновата верзија на оперативниот систем. И бидејќи не е последното издание, понекогаш може да биде бавно.

Најдобар начин да го направите macOS Ventura побрз е да ги ажурирате вашите апликации, да ја инсталирате најновата бета верзија, да го рестартирате вашиот Mac и неколку други методи.

Јас сум Џон, експерт за Mac и сопственик на MacBook Pro од 2019 година. Ја имам најновата бета верзија на macOS Ventura и го составив овој водич за да ви помогне да го забрзате.

Затоа, продолжете да читате за да ги дознаете сите причини зошто macOS Ventura може да работи бавно и што вие може да го поправи .

Причина 1: Вашиот Mac е стар

Една од основните причини зошто вашиот Mac работи бавно е едноставно затоа што е стар. Како што компјутерите стареат, тие имаат тенденција да се забавуваат. Macs не се исклучок. Ова се должи на неколку фактори, вклучувајќи:

  • Акумулација на непотребни датотеки и апликации со текот на времето
  • Општото абење што доаѓа со употреба
  • Побавно процесор

Со тоа, повеќето Macbooks траат многу години без никакви значајни проблеми. Меѓутоа, ако вашиот Mac е премногу стар и работи бавно со macOS Ventura (без друга причина), можеби е време за надградба.

Забелешка: 2017 година е најстарата моделска година што macOS Ventura ја поддржува.

Како да се поправи

Аковашиот Mac е стар повеќе од пет до шест години, веројатно е дека едноставно не е толку брз како порано. Во овој случај, инвестирањето во понов Mac е остварливо решение.

За да ја проверите годината на производство на вашиот Mac, кликнете на логото на Apple во горниот лев агол на екранот. Потоа кликнете За овој Mac .

Ќе се отвори прозорец кој ги прикажува спецификациите на вашиот Mac. Кликнете на „Повеќе информации…“

Ќе се отвори поголем прозорец и годината на моделот на вашиот Mac е наведена под иконата на Mac.

Но, не мора да добивате сосема нов врвен модел; дури и Macbook од средна класа од последните неколку години ќе биде значително побрз од постар.

Меѓутоа, пред да излезете и да купите нов Mac, обидете се со нашето дополнително решавање проблеми подолу.

Причина 2: Spotlight повторно се индексира

Spotlight е одлична функција која ви овозможува да го пребарувате целиот ваш Mac за датотеки, апликации и повеќе. Сепак, повремено Spotlight може да го реиндексира вашиот диск, особено по надградбата на macOS Ventura. Ова може да го забави вашиот Mac во процесот.

Реиндексирањето генерално се случува само кога првпат ќе го поставите вашиот Mac или по големо ажурирање на софтверот. Сепак, тоа може да се појави и случајно од време на време.

Како да се поправи

Добрата вест е дека штом Spotlight ќе заврши со реиндексирањето, вашиот Mac треба повторно да забрза.

Меѓутоа, ако сакате да го запрете процесот (ако трае премногу долго, на пример),може да го стори тоа со одење до Системски параметри > Siri & Spotlight .

Потоа отштиклирајте го полето до опциите во „Резултати од пребарување“ под Spotlight.

Причина 3: Многу апликации и процеси за стартување

Друга причина зошто macOS Ventura може да биде бавен е тоа што едноставно има премногу апликации и процеси за стартување. Кога ќе го вклучите вашиот Mac, голем број апликации и процеси автоматски почнуваат да работат во заднина.

Ако имате многу апликации што се отвораат за време на стартувањето, ова може да го заглави вашиот Mac.

Како за да го поправите

Отворете Системски параметри , кликнете на Општо , потоа изберете Ставки за најавување .

Можете да ги видите сите апликации што се поставени автоматски да се отвораат кога ќе го стартувате вашиот Mac. За да го оневозможите отворањето на апликацијата при стартување, едноставно изберете ја и кликнете на симболот „-“ под неа.

За да ги оневозможите апликациите во заднина, едноставно исклучете го прекинувачот со кликнување на неа. Можете исто така да го промените редоследот по кој се отвораат апликациите; само кликнете и повлечете ги за да ја преуредите листата.

Поврзано: Најдобар софтвер за чистење Mac

Причина 4: Работат премногу апликации

Друга причина што Вентура може да биде бавна е тоа што имате премногу отворени апликации кои работат во исто време. Кога имате отворени многу апликации, таа користи RAM меморија, процесорска моќ, итн. Ако се отворени премногу апликации со големи ресурси, вашиот Mac може да почне да забавува.

Како да го поправите

наједноставноначин да го решите овој проблем е да ги затворите сите апликации што не ги користите. За да го направите ова, само кликнете со десното копче (или контролниот клик) на иконата Dock на апликацијата, а потоа изберете „Quit“ од менито што се појавува.

Ако имате отворени многу апликации и не сте сигурни кои да затворите, можете да го користите Activity Monitor за да видите кои апликации користат најмногу ресурси.

За да го направите ова, отворете го Activity Monitor (може да го најдете во Апликации ) и потоа кликнете на јазичето CPU .

Ова ќе ви покаже листа на сите апликации што работат на вашиот Mac и колкав дел од процесорот што го користат. Размислете за затворање на оние што користат премногу од вашиот процесор.

Поврзано: Како да го поправите Mac системот остана без меморија за апликации

Причина 5: грешки по ажурирањето

Понекогаш по ажурирање на Ventura, вашиот Mac може да има некои грешки веднаш по инсталирањето на Ventura.

На пример, откако ја инсталирав MacOS Ventura бета, мојот Macbook Pro нема да го препознае мојот USB-C центар.

13> Како да се поправи

Во овој случај, најдоброто нешто што треба да направите е да го почекате или да го рестартирате вашиот Mac откако ќе заврши ажурирањето. Во мојот случај, го оставив мојот MacBook Pro вклучен неколку дена по надградбата на macOS бета верзијата. Мојот USB-C центар не работеше додека не го рестартирав.

Затоа, за да ги поправите овие типови грешки, рестартирајте го вашиот Mac. Ако тоа не функционира, побарајте ажурирање на најновата верзија на macOS. Кликнете на иконата Apple во горниот лев агол на екранот> За овој Mac , потоа изберете „Повеќе информации...“

Ако има достапно ажурирање, тоа ќе се појави под „macOS“. Ако има достапно ажурирање, инсталирајте го.

Причина 6: На апликациите им требаат ажурирања

Понекогаш, старите верзии на апликации на вашиот Mac може да се некомпатибилни со Ventura. Во тој случај, тие би можеле да направат вашиот Mac да работи бавно.

Како да го поправите

За да го поправите ова, едноставно ажурирајте ги апликациите на вашиот Mac. За да го направите ова, отворете ја App Store и кликнете на јазичето Ажурирања .

Овде, можете да ги видите сите апликации што имаат достапни ажурирања. Само кликнете на „Ажурирај“ до апликацијата за да ја ажурирате. Ако сакате да ги ажурирате сите ваши апликации, кликнете на „Ажурирај ги сите“ во горниот десен агол.

Причина 7: Проблем со бета

Ако користите macOS Ventura бета, можно е вашиот Mac е бавен едноставно затоа што е бета верзија. Бета верзиите на софтверот обично не се толку стабилни како конечната верзија, така што не е изненадувачки што тие може да бидат малку побавни.

Иако лансирањето на бета macOS на Apple обично е прилично солидно, сепак може да има некои грешки. Ако имате проблеми како овој со бета верзијата, задолжително користете го „Помошникот за повратни информации“ за да го пријавите на Apple.

Како да го поправите

ако користите бета а вашиот Mac е неподносливо бавен, веројатно е најдобро да почекате да излезе конечната верзија. Или, можете да видите дали има понова верзија на бетадостапно.

Како да го забрзате macOS Ventura

Ако вашиот Mac работи бавно со Ventura, можете да направите неколку работи за да го забрзате. Еве неколку совети кои би можеле да помогнат да се зголеми брзината на вашиот Mac на macOS Ventura.

Преземете ја најновата верзија на macOS

Еден лесен начин да се осигурате дека вашиот Mac работи што е можно побрзо е да го користите најновата верзија на macOS Ventura. За да го направите ова, кликнете на иконата Apple во горниот лев агол на екранот и потоа изберете „За овој Mac“.

Овде, треба да видите која верзија на macOS Ventura ја користите. Ако има достапно ажурирање, тоа ќе се појави овде. Само кликнете на „Ажурирај“ за да го инсталирате. Имајте на ум дека ажурирањата за вложување на macOS ќе бидат почести за време на бета периодот.

Reindex Spotlight

Spotlight е одличен начин за брзо пребарување на датотеки на вашиот Mac, но понекогаш може да се заглави надолу и бавно. Ако тоа се случи, можете да го реиндексирате Spotlight за да го забрзате.

За да го направите ова, само отворете System Preferences и потоа кликнете на Siri & Рефлектор. Следно, кликнете на табулаторот „Приватност“ и потоа отштиклирајте, а потоа повторно проверете ја целата листа. Ова ќе го принуди Spotlight да го реиндексира целиот ваш диск, што може да потрае.

Штом ќе се заврши, треба да видите значително зголемување на брзината во Spotlight.

Оневозможи ефекти на работната површина

Ако имате овозможени ефекти на работната површина, тоа може да го забави вашиот Mac. За да ги исклучите овие ефекти,само отворете System Preferences и кликнете на Accessibility .

Оттука, кликнете на „Display“ и потоа отштиклирајте го полето до „Reduce motion“. Ова ќе ги исклучи сите ефекти на работната површина на вашиот Mac, што може да ги подобри перформансите.

Можете да се обидете и да овозможите „Намали транспарентност“ во истото мени. Ова ќе ги направи приклучокот и менијата на вашиот Mac непроѕирни, што исто така може да помогне да се подобрат перформансите.

Ажурирајте ги вашите апликации

Еден од најдобрите начини за забрзување на macOS Ventura е да бидете сигурни дека сите ваши апликации се ажурирани. Постарите верзии на апликации може да имаат некомпатибилност со новиот оперативен систем, што може да го забави вашиот Mac.

Можете да ги ажурирате апликациите директно од App Store. Само отворете ја продавницата за апликации и кликнете на табулаторот „Ажурирања“. Оттука, можете да ги видите сите апликации што имаат достапни ажурирања. Кликнете на „Ажурирај“ до апликацијата за да ја ажурирате.

ЧПП

Еве неколку чести прашања што ги добиваме за macOS Ventura.

Што е macOS Ventura?

macOS Ventura е најновата верзија на оперативниот систем Mac на Apple. Тој е во фаза на бета верзија од септември 2022 година.

Кои се барањата за macOS Ventura?

За да инсталирате и стартувате macOS Ventura, вашиот Mac мора да го има следново:

  • Година на модел на Mac од 2017 или понова
  • инсталиран macOS Big Sur 11.2 или понова верзија
  • 4 GB меморија
  • 25 GB достапно складирање

Поврзано: Како да го исчистите „СистемСкладирање податоци“ на Mac

Како да добијам macOS Ventura?

Можете да добиете macOS Ventura со регистрирање за преглед на Apple Ventura овде.

Може ли да инсталирам macOS Ventura на мојот MacBook Air?

Да, можете да инсталирате macOS Ventura на вашиот MacBook Air сè додека ги исполнува системските барања.

Заклучок

macOS Ventura е одличен оперативен систем, но може работи бавно на некои Mac компјутери. Ако доживувате забавување, има неколку работи што можете да ги направите за да го забрзате.

Прво, проверете дали ја користите најновата верзија на macOS Ventura. Можете да го направите ова со кликнување на иконата Apple во горниот лев агол на екранот и потоа изберете „За овој Mac“. Потоа инсталирајте го ажурирањето.

Ако тоа не помогне, следете ги чекорите погоре за да го направите побрзо.

Дали сте ја преземале бета верзијата на macOS Ventura? Кажете ни што мислите во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.