Најдобри апликации за продуктивност за Mac во 2022 година (Ултимативен водич)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Компјутерите се наменети да ја направат нашата работа попродуктивна, заштедувајќи ни време и напор. За жал, не секогаш го добиваме максимумот од нив - тие можат да бидат фрустрирачки, оттргнувачки, па дури и да создадат дополнителна работа. Но, не мора да биде така! Најдобриот пат до продуктивноста е да составите пакет апликации што ги задоволуваат вашите потреби, работат заедно и ви одговараат како ракавица.

Едно решение нема да одговара на сите. Работата што ја работите варира од личност до личност, а исто така и начинот на кој и пристапувате. Апликациите што ме прават продуктивен може да ве фрустрираат. Некои претпочитаат лесни за употреба алатки кои го измазнуваат вашиот работен тек, додека други ги фаворизираат сложените алатки за кои е потребно време да се постават, но заштедуваат време на долг рок. Изборот е ваш.

Во овој преглед, ќе погледнеме што е потребно за една апликација да ве направи попродуктивни. Ќе ве запознаеме со некои од нашите омилени, како и со апликации кои се високо препорачани од луѓе на кои им веруваме. Многу од апликациите што ги покриваме заслужуваат место на секој Mac.

Понекогаш најдобриот начин да ја зголемите вашата продуктивност е да ги промените вашите алатки. Работете попаметно, не понапорно. Затоа внимателно прочитајте ја оваа рецензија, идентификувајте ги алатките што ви изгледаат најмногу ветувачки и кажете им!

Зошто да ми верувате за овој водич?

Јас се викам Адријан и често имам многу во мојата чинија. Се потпирам на моите компјутери и уреди за да ја завршам работата и очекувам тие да ми го олеснат товарот, а не да го дополнат. Јас сум секогаш наобично разбираат што сакаш да кажеш.

PCalc (9,99 $) е уште една популарна апликација која работи како стандарден, научен и финансиски калкулатор.

Организирајте и пронајдете ги вашите датотеки и документи

Управувачите со датотеки ни дозволуваат да ги чуваме нашите датотеки и документи во значајна организациска структура, чувајќи ги поврзаните информации заедно на едно место и ни овозможуваат брзо да го најдеме и отвориме она што ни треба. Деновиве управувам со датотеки помалку од кога било, бидејќи многу од моите документи се чуваат во бази на податоци во апликации како Ulysses, Bear и Photos. Кога треба да се справам со вистинските датотеки, обично се обраќам до Пронаоѓачот на Apple.

Откако Norton Commander беше објавен во 80-тите, многу моќни корисници најдоа менаџери на датотеки со двоен панел за најефикасен начин за работа. Честопати кога сум заглавен со потребата да ги реорганизирам моите датотеки, се свртувам кон тој тип на апликација. Commander One (бесплатно, Pro $29,99) е одлична опција со многу функции, но честопати се наоѓам себеси како отворам прозорец на терминал за да напишете mc и го стартувам бесплатниот Midnight Commander базиран на текст.

ForkLift ( 29,95 $) и Transmit (45,00 $) исто така вреди да се користат, особено ако треба да управувате со датотеки преку Интернет. Иако многу добро управуваат со датотеките на вашиот хард диск, тие исто така можат да се поврзат со низа веб-услуги и да ви овозможат да управувате со датотеките што ги имате таму лесно како да се на вашиот сопствен компјутер.

Помоќно копирајте и залепете

Онлајнистражувањето може да ме натера да копирам и залепувам секакви работи од интернет. Управувачот со таблата со исечоци го прави ова многу поефикасно со запомнување на повеќе ставки.

Во моментов користам Copied (7,99$), бидејќи работи и на Mac и на iOS и ги синхронизира моите повеќекратни табла со исечоци со секој компјутер и уред што го користам. Сметам дека работи добро, но пропушти го сега прекинатото ClipMenu кое е побрзо и поедноставно за користење. Друга популарна опција што работи и на Mac и на iOS е Вметни (14,99 долари).

Безбедно управувајте со вашите лозинки

За да останете безбедни овие денови, треба да користите различна долга лозинка за секоја веб-локација. Тоа може да биде тешко да се запомни и фрустрирачки да се пишува. И не сакате да ги складирате сите тие лозинки несигурно на задниот дел од плико или во табеларна пресметка на вашиот хард диск. Добриот управувач со лозинки ќе ги реши сите овие проблеми.

Apple вклучува iCloud Keychain во macOS и тоа е разумен управувач со лозинки што се синхронизира на сите ваши Mac и iOS уреди. Иако е погоден за повеќето корисници и веројатно најдоброто бесплатно решение, не е совршено. Лозинките што ги предлага не се најсигурни, а пристапот до поставките е малку непријатен.

1Password е веројатно најдобриот менаџер за лозинки таму. Иако е бесплатно преземање од Mac App Store, апликацијата доаѓа со претплата - 2,99 $/месец за поединци, 4,99 $/месец за пет семејствачленови, а достапни се и деловни планови. Покрај документите, можете и безбедно да складирате 1 GB документи.

Ако не сте љубител на претплати, проверете ги Secrets. Може да ја испробате бесплатно со најмногу десет лозинки и може да ја отклучите апликацијата со купување во апликација од 19,99 долари.

Пребарајте што било!

Да можете брзо да пребарувате документи и да ги пронајдете е огромен поттик за вашата продуктивност. Apple ја вклучи Spotlight, сеопфатна апликација за пребарување, од 2005 година. Само кликнете на иконата со лупа на лентата со мени или напишете Command-Space и можете брзо да најдете кој било документ на вашиот хард диск со внесување неколку зборови од насловот или содржината на тој документ.

Ја сакам едноставноста на само пишување на моето барање за пребарување во еден запис, и тоа функционира доволно добро за мене. Но, можеби претпочитате апликација како HoudahSpot (29 долари) што ќе ве натера да пополните формулар за прецизно да ја утврдите точната датотека што ја барате.

Ако сте моќен корисник на Mac, вие Веројатно веќе користите стартер на апликации како Alfred и LaunchBar, а ние ќе ги покриеме подоцна во овој преглед. Овие апликации вклучуваат сеопфатни, приспособливи функции за пребарување и го нудат најмоќниот начин за брзо наоѓање датотеки на вашиот компјутер.

Користете апликации што управуваат и го следат вашето време

Продуктивните луѓе добро управуваат со своето време. Тие се свесни за состаноците и состаноци што ги очекуваат, иисто така блокирајте го времето за трошење на важни проекти. Тие го следат нивното време за да знаат што да им наплатат на клиентите и да идентификуваат каде се губи времето или се троши премногу време на одредени задачи.

Тајмерите може да се користат и за да бидете фокусирани. Техниката Помодоро развиена од Франческо Сирило во 80-тите ви помага да го задржите фокусот работејќи во интервали од 25 минути, проследени со паузи од пет минути. Покрај намалувањето на прекините, оваа практика е добра и за нашето здравје. Ќе ги покриеме Pomodoro тајмерите во следниот дел.

Управувајте со вашите задачи и проекти

Управувањето со времето започнува со управување со задачи , каде што ги разработувате најважните работи за трошете го вашето време на. Веќе ги разгледавме апликациите за листа на најдобри за правење за Mac, и вреди да се прочита внимателно за да се избере најдобрата алатка за вас. Моќните апликации како Things 3 и OmniFocus ви дозволуваат да ги организирате вашите сопствени задачи. Флексибилните апликации како Wunderlist, Reminders и Asana ви дозволуваат да го организирате вашиот тим.

Посложени проекти може да се планираат со софтверот управување со проекти , кои се алатки кои ви помагаат внимателно да ги пресметате роковите и ресурсите потребни за да се заврши голем проект. OmniPlan (149,99 $, Pro $299) можеби е најдобриот софтвер за управување со проекти за Mac. Втората опција е Pagico (50 долари), која носи многу функции за управување со проекти во апликација која може да управува со вашите задачи, датотеки ибелешки.

Следете како го трошите вашето време Апликациите за следење време можат да ви помогнат да бидете попродуктивни со тоа што ќе ве информираат за апликациите и однесувањата што ви го трошат времето. Тие, исто така, може да го следат времето поминато на проекти за да можете попрецизно да ги наплаќате вашите клиенти.

Тајмингот (29 $, Pro $49, Expert $79) автоматски го следи времето што го трошите на сè. Набљудува како го користите вашиот Mac (вклучувајќи ги и апликациите што ги користите и кои веб-локации ги посетувате) и категоризира како го поминувате вашето време, прикажувајќи го сето тоа на корисни графикони и графикони.

Користење (бесплатно), едноставна апликација за лента со мени за следење на користењето на вашата апликација. Конечно, TimeCamp (бесплатно соло, 5,25 $ Основен, $ 7,50 Pro) може да го следи времето на целиот ваш тим, вклучувајќи компјутерски активности, следење на продуктивноста и следење на присуство.

Часовници и календари

Apple помага става часовник во горниот десен агол на екранот и опционално може да го прикаже датумот. Го гледам често. Што повеќе ви треба?

iClock (18 долари) го заменува часовникот на Apple со нешто многу попрактично. Не само што го прикажува времето, туку кликнувањето на него нуди дополнителни ресурси. Со кликнување на времето ќе се прикаже локалното време каде било во светот, а со кликнување на датумот ќе се прикаже практичен календар. Други карактеристики вклучуваат стоперка, тајмер за одбројување, часовни ѕвончиња, фази на месечината и основни аларми за кој било датум и време. Ако сакате да го користите вашиот Mac како целоснаопремен будилник, проверете го Времето за будење. Бесплатно е.

Ако сте во контакт со други ширум светот, ќе го цените World Clock Pro (бесплатно). Не само што го прикажува тековното време на градовите низ светот, туку можете да скролувате напред до кој било датум или време за да го најдете вистинското време на друго место. Совршено за закажување повици и вебинари на Skype.

Apple исто така обезбедува календарска апликација која се синхронизира со iOS и нуди доволно функции за да ги одржува повеќето луѓе среќни. Но, ако календарите се важен дел од вашата работа, може да ја цените апликацијата што го олеснува додавањето нови настани и состаноци побрзо и нуди повеќе функции и интеграција со други апликации.

Две омилени се BusyCal од BusyMac и Flexibits Fantasical, и двете чинат 49,99 долари од Mac App Store. Фокусот на BusyCal е на моќните функции, а силата на Fantasical е способноста да користи природен јазик за да влезе во вашите настани. И двете се многу популарни, а конкуренцијата меѓу овие популарни апликации значи дека тие воведуваат нови функции во секоја нова верзија.

Од друга страна, ако цените поминималистички календар, тогаш InstaCal (4,99 $) и Itsycal (бесплатно ) и двете вреди да се погледнат.

Користете апликации што ве одржуваат фокусирани

Веќе споменавме користење на тајмер Pomodoro за да бидете фокусирани на вашата работа, а ќе ве запознаеме со некои корисни апликации во овој дел. Тоа е само еден начин да го задржите вашиот фокус идруги апликации нудат различни стратегии.

Проблемот со Mac - особено оној со голем екран - е што сè е токму пред вас, што ве одвлекува од задачата што ја имате. Зарем не би било одлично ако можете да ги избледите прозорците што не ги користите за да не врескаат за вашето внимание? И ако немате волја, можеби ќе ви треба компјутерот да го блокира пристапот до апликациите и веб-локациите што го одвлекуваат вниманието.

Останете фокусирани во кратки рафали

Апликациите Pomodoro користат тајмери ​​за да ве поттикнат да се фокусирате на вашата работа . Полесно е да работите постојано 25 минути, а потоа да имате брз одмор, отколку да седите таму со часови без да му се гледа крајот. И да се оддалечите од вашето биро во редовни интервали е добро за очите, прстите и грбот.

Бидете фокусирани (бесплатно) е добар бесплатен начин да започнете. Тоа е едноставен тајмер за фокусирање што живее во вашата лента со мени и ги зголемува вашите 25-минутни (кои може да се конфигурираат) работни сесии, како и вашите паузи. Про верзијата со повеќе функции е достапна за 4,99 долари.

Други опции се достапни со повеќе функции. Time Out (бесплатно, со опции за поддршка на развојот) ве потсетува да правите паузи на редовна основа, но исто така може да ја следи вашата активност и да прикажува графикони ако апликациите што сте ги користеле, како и времето што сте го поминале надвор од вашиот Mac.

Витаминот-Р (24,99 долари) нуди најмногу функции и ја структурира вашата работа во кратки периоди без одвраќање,високо фокусирана активност, наизменично со можности за „обновување, размислување и интуиција“. Тоа ви помага да дефинирате јасни цели и да ги исечете застрашувачките задачи на помали делови за оптимални перформанси. Корисните графикони ви овозможуваат да го видите вашиот напредок и да го пронајдете вашиот ритам од ден на ден и од час во час. Вклучува аудио за да го блокира шумот или да го создаде вистинското расположение и може автоматски да ги затвори апликациите што ви го одвлекуваат вниманието.

Fade Out Distracting Windows

HazeOver (7,99 $) ги намалува одвлекувањата за да можете да се фокусирате на вашата тековна задача со означување на предниот прозорец и избледување на сите задни прозорци. Вашиот фокус автоматски оди таму каде што е наменет, а одлично е и за работа ноќе.

Блокирајте апликации и веб-страници што го одвлекуваат вниманието

Друг извор на одвраќање е нашата постојана врска со интернет и инстант пристап што ни го дава до вестите и сајтовите за социјално вмрежување. Фокусот (24,99 $, Тимот 99,99 $) ќе ги блокира апликациите и веб-локациите што го одвлекуваат вниманието, помагајќи ви да останете на задачата. SelfControl е добра бесплатна алтернатива.

Freedom (6,00 $/месец, 129 $ засекогаш) прави нешто слично, но се синхронизира низ Mac, Windows и iOS за да го блокира одвлекувањето на вниманието од секој компјутер и уред. Покрај индивидуалните веб-локации, може да го блокира и целиот интернет, како и апликациите што ви го одвлекуваат вниманието. Доаѓа со напредно закажување и може да се заклучи за да не можете да го оневозможите кога стеволјата е особено слаба.

Користете апликации што ја автоматизираат вашата работа

Кога имате премногу да направите, делегирајте - споделете го обемот на работа со другите. Дали некогаш сте размислувале да делегирате работа на вашиот компјутер? Апликациите за автоматизација ви дозволуваат да го правите токму тоа.

Автоматизирајте го пишувањето

Најлесен начин да започнете е да го автоматизирате пишувањето. Дури и брзата дактилографка може да заштеди многу време овде, а како симпатична функција, TextExpander (3,33 $/месец, Team $7,96/месец) го следи ова за вас и може да ви даде извештај за тоа колку денови или часови што сте ги зачувале откако сте почнале да ја користите апликацијата. TextExpander е најпознатата и најмоќната од овие апликации и се активира кога внесувате неколку уникатни знаци, кои се прошируваат на долга реченица, параграф или дури и целосен документ. Овие „фрагменти“ може да се персонализираат со приспособени полиња и форми што се појавуваат, што ги прави уште поразновидни.

Ако не сте љубител на цените за претплата, постојат алтернативи. Всушност, можете да креирате фрагменти што може да се прошират користејќи ги системските поставки на macOS - пристапот до него е само малку непријатен. Под табулаторот „Текст“ во вашите поставки на тастатурата, можете да дефинирате фрагменти од текстот што го пишувате, како и текстот со кој се заменува фрагментот.

Typinator изгледа малку застарен, но има многу од карактеристиките на TextExpander за 24,99 евра. Помалку скапи опции се Rocket Typist (4,99 евра) и aText(4,99 $).

Автоматизирајте го чистењето на текстот

Ако уредувате многу текст, правите големи промени или преместувате текст од еден тип документ во друг, TextSoap (44,99 долари за два Mac, 64,99 долари за пет) може да ви заштеди многу време. Може автоматски да ги отстрани несаканите знаци, да ги поправи неисправните враќања на превозот и да автоматизира широк опсег на операции за пребарување и замена. Поддржува редовни изрази и може да се интегрира во уредувачот на текст што го користите.

Автоматизирајте го управувањето со датотеки

Hazel (32 $, Family Pack $49) е моќна апликација за автоматизација која автоматски го организира датотеки на тврдиот диск на вашиот Mac. Ги гледа папките на кои му кажувате и ги организира датотеките според збир на правила што ги креирате. Може автоматски да ги внесе вашите документи во вистинската папка, да ги преименува документите со покорисни имиња, датотеките за отпадоци што повеќе не ви требаат и да ја одржува работната површина чиста од нередот.

Автоматизира сè

Ако сè од оваа автоматизација ве привлекува, дефинитивно ќе сакате да го проверите Маестро на тастатурата (36 долари), мојот омилен во овој дел. Тоа е моќна алатка која може да ги изврши повеќето задачи за автоматизација и ако добро ја поставите, може да замени многу од апликациите што ги споменуваме во овој преглед. Вашата имагинација е единственото ограничување.

Ако сте моќен корисник, ова може да биде вашата крајна апликација. Може да ви заштеди тон време и напор со покривање на задачи какобарам алатки кои ми дозволуваат да постигнам резултати со подобар квалитет додека користам помалку труд.

Како тебе, голем дел од мојот живот е дигитален, без разлика дали тоа е пишување написи на моите Mac компјутери, читање на мојот iPad, слушање музика и подкасти на мојот iPhone или следење на моите возења со Strava. Во последните неколку децении, составував комбинација на софтвер што постојано се развива за сето тоа да се случи непречено, ефикасно и ефективно.

Во оваа статија, ќе ве запознаам со висококвалитетен софтвер алатки кои ќе ви помогнат да го сторите истото. Некои ги користам, а други ги почитувам. Ваша задача е да ги пронајдете оние кои ќе ве одржуваат продуктивни и ќе ве насмеат.

Може ли апликацијата навистина да ве направи попродуктивни?

Како апликацијата може да ве направи попродуктивни? Доста голем број начини. Еве неколку:

Некои апликации ви овозможуваат да работите поефикасно. Тие вклучуваат паметни функции и непречени работни текови кои ви овозможуваат да ја завршите работата за помалку време и напор или со повисок квалитет , отколку другите апликации.

Некои апликации го ставаат она што ви треба на дофат на раката. Тие ви овозможуваат лесен пристап до она што ви треба со предвидување на вашите потреби и исполнување на нив креативно, без разлика дали тоа е телефон број за бирање, датотека што ви треба или некои други релевантни информации.

Некои апликации ви дозволуваат да управувате и да го следите вашето време за да има помалку потрошено време. Тие ве мотивираат, ви покажуваат каде трошите иовие:

 • стартирање апликации,
 • проширување на текст,
 • историја на таблата со исечоци,
 • манипулирање со прозорци,
 • дејства со датотеки,
 • обезбедување менија и копчиња,
 • лебдечки палети на лентата со алатки,
 • макроа за снимање,
 • приспособени известувања,
 • и многу повеќе.

Конечно, ако сакате вашата работа да се одвива автоматски, размислете да го автоматизирате и вашиот онлајн живот. Веб-услугите IFTTT („ако ова, тогаш тоа“) и Zapier се местата за да се случи тоа.

Користете апликации што го оптимизираат вашиот дигитален работен простор

macOS вклучува корисни елементи на корисничкиот интерфејс за да се изедначи работниот тек и ви овозможуваат да работите поефикасно. Може да стартувате апликации од Dock или Spotlight, да прикажувате повеќе апликации на екранот во Windows и да работите на различни задачи во различни простори или виртуелни екрани.

Еден начин да ја зголемите вашата продуктивност е да научите како да направите повеќето од овие карактеристики. Друга е да ги турбополните со помоќни апликации.

Моќни начини за стартување на вашите апликации и повеќе

Носувачите се практични начини за извршување на апликациите, но прават многу повеќе, како пребарување и автоматизација. Ако научите да ја искористите моќта на вистинскиот фрлач, тој ќе стане центар на сè што правите на вашиот Mac.

Алфред е одличен пример и мој личен омилен. Изгледа како Spotlight на површината, но има неверојатна количина на сложеност под хаубата.Ја зголемува вашата ефикасност со брзи копчиња, клучни зборови, проширување на текстот, пребарување и сопствени дејства. Иако е бесплатно преземање, навистина ви треба Powerpack од 19 GBP за да го искористите максимумот.

LaunchBar (29 $, семејни 49 $) е сличен. Како и Алфред, тоа е одличен начин да ги завршите работите ако сакате да ги држите прстите на тастатурата. И двете од овие апликации го преземаат копче за командно-простор на Spotlight (или различно ако сакате), тогаш само почнувате да пишувате. Лентата за стартување може да ги стартува вашите апликации (и документи), да пристапува до настаните, потсетниците и контактите, да управува со вашите датотеки, да бара информации и да чува историја на вашата таблата со исечоци. Потребна ви е само една од овие апликации за фрлач и ако научите да ја совладате, а вашата продуктивност може да помине низ покривот.

Ако сакате бесплатна алтернатива, размислете за Quicksilver, апликацијата која започна сè.

Организирајте работни простори на различни виртуелни екрани

Сакам да користам повеќе простори (виртуелни екрани, дополнителни работни површини) додека работам и да се префрлам меѓу нив со бришење на лево и десно со четири прсти . Движењето со четири прста нагоре ќе ми ги прикаже сите мои простори на еден екран. Ова ми овозможува да ја организирам работата што ја работам за различни задачи на различни екрани и брзо да се префрлам помеѓу нив.

Ако не користите Spaces, пробајте. Ако сакате уште поголема контрола, еве една апликација што треба да ја земете во предвид.

Workspaces (9,99$) не ви дозволувасамо за да се префрлите на нов работен простор, но исто така автоматски ги отвора сите апликации што ќе ви бидат потребни за таа задача. Се сеќава каде оди секој прозорец, за да можете да останете повеќе фокусирани кога работите на повеќе проекти.

Управувајте со вашиот Windows како професионалец

Apple неодамна воведе неколку нови начини на работа со Windows, вклучувајќи го и Split View. Само држете го зеленото копче на цел екран во горниот лев агол додека прозорецот не се намали, а потоа повлечете го на левата или десната половина од екранот. Тоа е практично, особено на помалите екрани каде што треба да го искористите максимумот од вашиот простор.

Мозаикот (9,99 GBP, Pro 24,99 GBP) е како Split View, но многу повеќе може да се конфигурира, што ви овозможува „без напор да ја менувате големината и репозиционирајте ги апликациите за macOS“. Со употреба на влечење и спуштање, можете брзо да преуредите голем број прозорци (не само два) во различни прикази на распоред, без прозорци кои се преклопуваат.

Moom (10$) е поевтин, а малку поограничено. Ви овозможува да ги зумирате вашите прозорци на цел екран, половина екран или четвртина екран. Кога ќе го ставите глувчето над зеленото копче на цел екран, се појавува палета на распоред.

Повеќе измени во вашиот кориснички интерфејс

Ќе го завршиме нашиот преглед на продуктивноста со неколку апликации кои можат да ве направат попродуктивни со различни измени во корисничкиот интерфејс.

PopClip (9,99 $) ви заштедува време со автоматско прикажување дејства секогаш кога ќе изберете текст, малку какошто се случува на iOS. Можете веднаш да исечете, копирате или залепите текст, да пребарувате или проверувате правопис или да го приспособите менито со 171 бесплатни екстензии кои се интегрираат со други апликации и додаваат напредни опции.

Треба да се движите до вистинската папка секој пат кога ќе зачувате датотеката може да биде фрустрирачка, особено ако користите многу подпапки. Стандардна папка X (34,95 $) помага на повеќе начини, вклучувајќи ви овозможува брз пристап до неодамнешните папки, брза навигација преку глувчето што не бара кликнување и кратенки на тастатурата до вашите омилени папки.

BetterTouchTool ( $6,50, доживотно $20) ви овозможува да преземете целосна контрола над влезните уреди на вашиот Mac. Ви овозможува да го приспособите начинот на работа на подлогата, глувчето, тастатурата и лентата на допир. Искористете го максимумот од апликацијата со дефинирање кратенки на тастатурата, снимање на секвенци на копчиња, дефинирање на нови гестови на подлогата за следење, па дури и управување со вашата таблата со исечоци.

Конечно, некои апликации (вклучувајќи неколку споменати во овој преглед) ставаат икона на вашата лента со мени. Ако имате неколку апликации што го прават ова, работите може да излезат од контрола. Bartender ($15) го решава овој проблем со тоа што ви дозволува да ги скриете или преуредите или да ги преместите во специјална лента со икони Bartender. Ванилата е добра бесплатна алтернатива.

губете време, покажувајте што е следно и заштедете го вашето здравје со охрабрување разумни паузи кога ви требаат и ги заслужувате.

Некои апликации отстрануваат одвлекување и ве одржуваат фокусирани . Тие го одземаат трошењето време од вашето видно поле, го задржуваат погледот кон задачата што ви е при рака и ве мотивираат подалеку од одвлекување и одолговлекување.

Некои апликации ја одземаат работата од вашите раце и делегираат на вашиот компјутер преку автоматизација. Тие ве спасуваат од тоа да морате да правите мали работи, па дури и ако заштедувате само неколку минути или секунди секој пат, сето тоа се собира! Апликациите за автоматизација можат да ги поднесат вашите документи каде што припаѓаат, да пишуваат долги фрази и пасуси за вас и автоматски да извршуваат сложени комбинации на задачи. Вашата имагинација е единственото ограничување.

Некои апликации го оптимизираат вашиот дигитален работен простор за да стане средина без триење која ви одговара како ракавица. Тие ги земаат вашите омилени делови од корисничкиот интерфејс на Mac и ставете ги на стероиди. Тие го прават искуството со користење на вашиот компјутер помазно и побрзо.

Кому му е потребна друга апликација за продуктивност?

Дали!

Совршената нова апликација е како здив на свеж воздух. Откривањето на неколку апликации кои работат заедно непречено и беспрекорно е откритие. Наградувачко е да имате внимателно склопен пакет софтвер кој постојано се развива, така што од година во година ќе бидете свесни за зголемување на продуктивноста.

Но, не претерувајте!Не трошете толку многу време гледајќи нови апликации за да не завршите работа. Вашиот напор треба да има заработка во заштеденото време и напор или да го зголеми квалитетот на вашата работа.

Се надеваме дека овој напис ќе ви заштеди дел од времето што би го потрошиле во потрага. Бевме внимателни да вклучиме само квалитетни апликации кои вредат напор за преземање, плаќање и користење. Тоа не значи дека треба да ги користите сите. Започнете со неколку што задоволуваат моментална потреба или изгледаат дека ќе го подобрат вашиот работен тек.

Некои од апликациите се премиум производи што доаѓаат со премиум цена. Се препорачуваат. Исто така, ви даваме алтернативи кои се поевтини, а каде што е можно, бесплатни.

Конечно, треба да го споменам Setapp, услуга за претплата на софтвер што ја разгледавме. Многу од апликациите и категориите на апликации што ќе ги најдете во оваа статија се вклучени во претплатата на Setapp. Плаќањето десет долари месечно за цел пакет апликации може да има смисла кога ќе ги соберете вкупните трошоци за купување на сите.

Користете апликации што ви овозможуваат ефикасно да работите

Кога ќе помислите на зборот „продуктивност“, можеби ќе помислите да ги поминете сите задачи што треба да ги остварат и добро да го направите тоа. Можеби ќе помислите да го правите тоа ефикасно, така што истата работа ќе се заврши за помалку време или со помал напор. Работете попаметно, не понапорно. Започнете со апликациите што ви се потребни за да ја завршите вашата работа.

ВнимателноИзберете ги вашите апликации поврзани со работата

Ќе ви требаат повеќе од една апликација за да го завршите сето тоа, а тие апликации ќе варираат во зависност од видот на работата што ја работите и вашите лични преференции. Ќе треба да ја пронајдете вистинската комбинација на апликации, кои работат заедно на начин што е поефективен од начинот на кој тие работат одделно.

Значи, вашето пребарување нема да започне со „апликации за продуктивност“, туку со апликации што дозволете да ја работите вашата вистинска работа, продуктивно. Апликациите што ви се потребни варираат од личност до личност и може да го најдете она што ви треба во една од следниве непристрасни прегледи:

 • Софтвер за чистење Mac
 • Софтвер за виртуелна машина
 • Софтвер за HDR фотографија
 • Софтвер за управување со фотографии
 • Софтвер за уредување PDF
 • Софтвер за векторска графика
 • пишување апликации за Mac
 • Клиент за е-пошта Апликација за Mac
 • Софтвер за анимација Whiteboard

Покрај софтверот специфичен за индустријата, постојат неколку категории на апликации кои можат да им помогнат на повеќето луѓе да работат продуктивно. На повеќето од нас им треба апликација за складирање на нашите мисли и референтни информации, а многумина можат да имаат корист од софтверот за бура на идеи.

Снимајте ги вашите мисли и пристапувајте до вашите белешки

Повеќето од нас треба да ги доловат нашите мисли, чувајте ги референтните информации и брзо пронајдете ја вистинската белешка. Apple Notes е претходно инсталиран на вашиот Mac и врши одлична работа. Ви овозможува да снимате брзи мисли, да креирате форматирани белешки со табели,организирајте ги во папки и синхронизирајте ги помеѓу нашите компјутери и уреди.

Но, на некои од нас им треба повеќе. Ако поминете дел од денот на компјутер со Windows, ќе ја цените апликацијата со повеќе платформи или можеби сте гладни за функции што Notes не ги нуди. Evernote (од 89,99 $/годишно) е популарен. Може да управува со огромен број белешки (околу 20.000 во мојот случај), работи на повеќето платформи, нуди и папки и ознаки за структура и има брза и моќна функција за пребарување. OneNote и Simplenote се бесплатни алтернативи со различни интерфејси и пристапи.

Ако барате нешто што изгледа и се чувствува повеќе како апликација за Mac, nvALT (бесплатно) е омилена многу години, но е задоцнета ажурирање. Мечка (1,49 долари/месец) е новото (наградувано) дете на блокот и мојот моментален фаворит. Изгледа прекрасно и е многу функционално без да се комплицира премногу.

Конечно, Milanote е алтернатива на Evernote за креативци што може да се користи за организирање идеи и проекти во визуелни табли. Тоа е одлично место за собирање на вашите белешки и задачи, слики и датотеки и линкови до интересни содржини на интернет.

Скокни Стартувајте го вашиот мозок и визуелизирајте ја вашата работа

Без разлика дали пишувате блог пост, планирање важен проект или решавање на проблем, често е тешко да се започне. Корисно е да се бура на идеи на визуелен начин, ангажирајќи ја креативната десна страна на вашиот мозок.Тоа најдобро го правам со мапирање на мислите и контури - понекогаш на хартија, но често користејќи апликација.

Умислените карти се многу визуелни. Започнувате со централна мисла и работите од таму. Започнав со FreeMind (бесплатно) и додадов уште неколку омилени на мојот Dock:

 • MindNote (39,99$)
 • iThoughtsX (49,99$)
 • XMind ($27,99, $129 Pro)

Контурите нудат слична структура на умствената мапа, но во полинеарен формат што може да се користи како основа за документ. Вообичаено е можно да ги преместите вашите идеи за мапирање на мислите во преглед со извоз и увоз на стандардна датотека OPML.

 • OmniOutliner (9,99 $, 59,99 $ Pro) е веројатно најмоќниот преглед за Mac. Го користам за следење на сложени проекти и честопати почнувам да наведувам некоја статија таму. Се одликува со сложен стајлинг, колони и режим без одвраќање.
 • Cloud Outliner Pro (9,99$) е малку помалку моќен, но ги складира вашите контури во Evernote како посебни белешки. За мене, тоа е убиствена карактеристика.

Користете апликации што ви овозможуваат лесен пристап до она што ви треба

Просечниот човек троши десет минути дневно барајќи погрешно поставени предмети - клучеви, телефони , паричници и постојано скриениот далечински управувач за телевизорот. Тоа се речиси три дена во годината! Истото непродуктивно однесување може да се пренесе и на начинот на кој ги користиме нашите компјутери и уреди, барајќи изгубени датотеки, телефонски броеви илозинки. Значи, еден огромен начин на кој можете да станете попродуктивни е да користите апликации кои ви помагаат брзо да го најдете кога ви е потребно.

Брзо најдете детали за контакт

Започнете со луѓето со кои одржувате контакт. Една апликација која им е потребна на повеќето од нас е апликацијата за контакти за да ги следи телефонските броеви, адресите и другите информации за луѓето со кои се поврзувате. Веројатно повеќето од тоа ќе го направите на вашиот телефон, но корисно е ако информациите се синхронизираат и со вашиот Mac, особено затоа што можете да го користите Spotlight за брзо наоѓање детали.

Вашиот Mac доаѓа со Контакти апликација која е прилично основна, но прави се што им е потребно на повеќето луѓе и се синхронизира со вашиот iPhone.

Тоа е сè што користам во моментот и најчесто користам брза Пребарување во центарот на вниманието до деталите што ми се потребни. Ќе забележите дека го спомнав Spotlight неколку пати во овој дел - тоа е начин на Apple да ви овозможи брз пристап до сите видови ресурси на вашиот Mac, iPhone и iPad.

Ако ви треба повеќе, има многу на алтернативи. Идеално, тие ќе се синхронизираат со вашата апликација „Контакти“ за да ги имате истите информации насекаде и на секој уред.

Ако редовно закажувате состаноци, може да помогне да користите управник за контакти што тесно се интегрира со вашиот календар. Се работи за наоѓање апликации за продуктивност кои добро функционираат заедно. Популарните развивачи на календари се согласуваат:

 • BusyContacts (49,99 $) е создаден од Busymac, креаторите наBusyCal.
 • CardHop (19,99$) е создаден од Flexibits, развивачите на Fantasical.

Тука гледаме дека Busycontacts влече адреси од голем број извори и прикажува многу поврзани информации, вклучувајќи настани, е-пошта и пораки. Сигурно е многу помоќна од стандардната апликација.

Чувајте го калкулаторот при рака

На сите ни треба практичен пристап до калкулатор и за среќа, Apple вклучува прилично добар со macOS.

Тој е разноврсен, нуди распоред за научни и програмери и поддржува обратна нотација за полирање.

Но, да бидам искрен, речиси никогаш не го користам. Со брзо притискање на Command-Space (или кликнување на иконата со лупа во горниот лев агол на мојот екран), можам да го користам Spotlight како брз и практичен калкулатор. Само напишете го вашиот математички израз, користејќи ги вообичаените копчиња како „*“ за множење и „/“ за делење.

Кога ми треба нешто помоќно, можеби ќе се обратам до апликација за табеларни пресметки, но наоѓам Соулвер (11,99 долари) добра средина. Тоа ми дозволува да решавам секојдневни проблеми со броеви преку повеќе линии и да ги нотирам броевите со зборови за да имаат смисла. Можам да се навратам на претходните редови, за да може да работи малку како табела. Корисно е.

Ако не ви е толку удобно со бројките и повеќе сакате да ги внесувате равенките како текст, погледнете го Numi (19,99 долари). Изгледа одлично, и ќе

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.