Преглед на ABBYY FineReader PDF: Дали вреди во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

ABBYY FineReader PDF

Ефективност: точен OCR и извоз Цена: 117+ $ годишно за Windows, 69 $ годишно за Mac Лесност за користење: Кориснички интерфејс лесен за следење Поддршка: Телефон, е-пошта и онлајн документација

Резиме

ABBYY FineReader нашироко се смета за најдобар OCR апликација таму. Може да препознае блокови од текст во скенираните документи и прецизно да ги конвертира во напишан текст. Потоа може да го извезе добиениот документ во низа популарни формати на датотеки, вклучувајќи PDF и Microsoft Word, задржувајќи го оригиналниот распоред и форматирање. Ако точната конверзија на скенирани документи и книги е најважна за вас, тогаш нема да бидете подобри од FineReader PDF.

Сепак, верзијата на Mac на софтверот нема можност за уредување на текстот и соработка со други и апликацијата не вклучува никакви алатки за обележување. Ако барате позаоблена апликација која ги вклучува тие карактеристики, една од апликациите во делот за алтернативи на оваа рецензија може подобро да се вклопи.

Што ми се допаѓа : Одличен оптички карактер препознавање на скенирани документи. Точна репродукција на изгледот и форматирањето на оригиналниот документ. Интуитивен интерфејс што не ме натера да го барам прирачникот.

Што не ми се допаѓа : Верзијата за Mac заостанува во однос на верзијата на Windows. Малку недостасува документација за верзијата на Mac.

4.5 Земи FineReaderпреглед.
 • DEVONthink Pro Office (Mac) : DEVONthink е целосно опремено решение за оние кои сакаат да одат без хартија во нивниот дом или канцеларија. Го користи моторот OCR на ABBYY за конверзија на скенирани документи во текст во лет.
 • Можете да го прочитате и нашиот најнов преглед на софтверот за уредување PDF за повеќе информации.

  Заклучок

  Дали сакате прецизно да конвертирате хартиена книга во е-книга? Дали имате куп хартиени документи што сакате да ги претворите во компјутерски документи што може да се пребаруваат? Тогаш ABBYY FineReader е за вас. Ненадмината е во вршењето оптичко препознавање знаци и извоз на резултатот во PDF, Microsoft Word или други формати.

  Но, ако сте на Mac машина и ги цените функциите како што е можноста за уредување и обележување PDF-датотеки, апликацијата може да разочара. Една од алтернативите, како Smile PDFpen, ќе ги задоволи вашите потреби поцелосно, а во исто време ќе ви заштеди пари.

  Земете ABBYY FineReader PDF

  Па, како ви се допаѓа новиот ABBYY FineReader PDF? Оставете коментар подолу.

  PDF

  Што прави ABBYY FineReader?

  Тоа е програма што ќе земе скениран документ, ќе изврши оптичко препознавање знаци (OCR) на него за да ја конвертира сликата на страница во вистински текст и претворете го резултатот во употреблив тип на документ, вклучувајќи PDF, Microsoft Word и повеќе.

  Дали ABBYY OCR е добар?

  ABBYY има свои сопствена OCR технологија, која ја развиваат од 1989 година, а многу лидери во индустријата ја сметаат за најдобра. OCR е силна страна на FineReader. Ако имате други приоритети, како што се создавање, уредување и забележување PDF-датотеки, проверете го делот за алтернативи на оваа рецензија за посоодветна апликација.

  Дали ABBYY FineReader е бесплатен?

  Не, иако тие имаат 30-дневна бесплатна пробна верзија за да можете темелно да ја тестирате програмата пред да ја купите. Пробната верзија ги содржи сите карактеристики на целосната верзија.

  Колку чини ABBYY FineReader?

  FineReader PDF за Windows чини 117 долари годишно (стандардно). ви овозможува да конвертирате PDF-датотеки и скенирања, да уредувате и коментирате PDF-датотеки. За SMBs (мали-средни бизниси) кои треба да споредуваат документи и/или да автоматизираат конверзија, ABBYY нуди и корпоративна лиценца од 165 долари годишно. FineReader PDF за Mac е достапен од веб-страницата на ABBYY за 69 долари годишно. Проверете ги најновите цени овде.

  Каде можам да најдам упатства за PDF на FineReader?

  Најдоброто место за наоѓањеосновната референца за програмата е во датотеките за помош на програмата. Изберете Help / FineReader Help од менито и ќе најдете вовед во програмата, водич за почеток и други корисни информации.

  Освен кратки ЧПП, центарот за учење ABBYY може да биде од некои помош. Има и некои корисни ресурси од трета страна кои ќе ви помогнат да го разберете OCR на ABBYY и како да го користите FineReader.

  Зошто да ми верувате за овој преглед?

  Јас се викам Адријан Тари. Користам компјутери од 1988 година, а Mac со полно работно време од 2009 година. Во мојата потрага да останам без хартија, купив скенер за документи ScanSnap S1300 и конвертирав илјадници парчиња хартија во PDF-датотеки што може да се пребаруваат.

  Тоа беше можно бидејќи скенерот вклучуваше ABBYY FineReader за ScanSnap , вградена софтверска апликација за оптичко препознавање знаци што може да ја претвори скенираната слика во напишан текст. Со поставување на профили во ScanSnap Manager, ABBYY автоматски може да ги вклучи и OCR моите документи веднаш штом ќе се скенираат.

  Бев многу задоволен од резултатите и сега можам да најдам точниот документ што го барам со едноставно пребарување на Spotlight. Со нетрпение очекував да ја пробам самостојната верзија на ABBYY FineReader PDF за Mac. ABBYY обезбеди NFR код за да можам да ја проценам целосната верзија на програмата и темелно ги тестирав сите нејзини карактеристики во последните неколкуденови.

  Што открив? Содржината во полето за резиме погоре ќе ви даде добра идеја за моите наоди и заклучоци. Прочитајте за деталите за сè што ми се допадна и не ми се допадна за FineReader Pro.

  Детален преглед на ABBYY FineReader PDF

  Софтверот е за претворање на скенираните документи во текст што може да се пребарува. Ќе ги опфатам нејзините главни карактеристики во следните три секции, прво истражувајќи што нуди апликацијата, а потоа споделувајќи го мојот личен став.

  Ве молиме имајте предвид дека моето тестирање беше засновано на верзијата за Mac и сликите од екранот подолу се базираат и на таа верзија, но ќе се повикам на наодите за верзијата на Windows од други авторитетни списанија во индустријата.

  1. OCR Вашите скенирани документи

  FineReader е може да трансформира хартиени документи, PDF-датотеки и дигитални фотографии на документи во текст што може да се уредува и пребарува, па дури и во целосно форматирани документи. Процесот на препознавање на знаците во сликата и нивно претворање во вистински текст се нарекува OCR, или оптичко препознавање знаци.

  Ако треба да конвертирате печатени документи во дигитални датотеки или да конвертирате печатена книга во е-книга, ова може да заштеди многу време за пишување. Исто така, ако вашата канцеларија е без хартија, примената на OCR на скенирани документи ќе ги направи тие да се пребаруваат, што може да биде многу корисно кога го барате вистинскиот документ меѓу стотици од нив.

  Бев заинтересиран даоцени ја способноста на програмата да препознава текст на хартија. Прво скенирав училишна белешка користејќи го мојот скенер ScanSnap S1300, а потоа ја внесов добиената JPG-датотека во FineReader користејќи ја опцијата Увези слики во нов документ на полето за дијалог Ново ….

  FineReader бара блокови од текст во документот и ги поставува OCR.

  Од она што можам да кажам во оваа фаза, документот изгледа совршено.

  За втор тест, направив неколку фотографии од четири страници од книга за патувања со мојот iPhone и ги внесов во FineReader на ист начин. За жал, фотографиите беа малку нејасни, како и доста искривени.

  Ги избрав сите четири слики (со помош на Command-click). За жал, тие беа увезени по погрешен редослед, но тоа е нешто што можеме да го поправиме подоцна. Алтернативно, можев да ги додадам страниците една по една.

  Сигурен сум дека таквото „скенирање“ со низок квалитет ќе претставува многу поголем предизвик. Ќе дознаеме кога ќе дојдеме да го извеземе документот - верзијата за Mac не ви дозволува да го видите во документот.

  Мој личен став : силата на FineReader е неговата брза и прецизно оптичко препознавање знаци. Ова е нашироко препознаено во повеќето други прегледи што ги прочитав, а ABBYY тврди дека има точност од 99,8%. За време на моите експерименти, открив дека FineReader може да обработи и OCR документ за помалку од 30 секунди.

  2. Преуредете ги страницитеи Области на увезен документ

  Иако не можете да го уредувате текстот на документот користејќи ја Mac верзијата на FineReader, можеме да направиме други промени, вклучително и прередување страници. Тоа е среќа бидејќи нашиот патен документ ги има страниците во погрешен редослед. Со влечење и пуштање на прегледите на страниците во левиот панел, можеме да го поправиме тоа.

  Сликата на цела страница не изгледа сосема правилно, поради заобленоста на книгата кога ја фотографирав . Пробав неколку опции и отсекувањето на страницата и го даде најчистиот изглед.

  Втората страница има малку пожолтување на десната маргина. Тоа е всушност дел од оригиналниот распоред на хартија, но не сакам да биде вклучен во извезената верзија на документот. Нема зелена или розова граница околу себе, па затоа не е препознаена како слика. Значи, сè додека извезуваме без вклучена слика во заднина (скенирана), тоа не е загрижувачко.

  Четвртата страница е иста, меѓутоа, третата страница вклучува граници околу некои од жолт дизајн. Можам да ги одберам и да притиснам „избриши“ за да ги отстранам. Можам да нацртам правоаголник околу бројот на страницата и да го сменам во Површина на слика. Сега ќе се извезе.

  Мој личен став : додека верзијата на Windows на FineReader има низа функции за уредување и соработка, вклучувајќи редакција, коментирање, следење промени и споредба на документи , во моментов недостасува верзијата за Macовие. Ако тие карактеристики се важни за вас, ќе треба да побарате на друго место. Сепак, FineReader за Mac ќе ви овозможи да преуредите, ротирате, додавате и бришете страници и да правите прилагодувања на областите каде што програмата препознава текст, табели и слики.

  3. Конвертирајте ги скенираните документи во PDF и типови документи што може да се уредуваат

  Почнав со извоз на училишната белешка во PDF.

  Постојат голем број начини на извоз. Сакав да видам колку FineReader може да се приближи до изгледот и форматирањето на оригиналниот документ, па ја користев опцијата „Само текст и слики“, која нема да ја вклучува оригиналната скенирана слика.

  Извезената PDF е совршен. Оригиналното скенирање беше многу чисто и со висока резолуција. Квалитетното внесување е најдобриот начин да се обезбеди квалитетен излез. Истакнав некој текст за да покажам дека OCR е применет, а документот содржи вистински текст.

  Исто така, го извезов документот во тип на датотека што може да се уредува. Немам инсталирано Microsoft Office на овој компјутер, па наместо тоа, извезував во формат ODT на OpenOffice.

  Повторно, резултатите се совршени. Имајте предвид дека полињата за текст се користеле секаде каде што бил идентификуван текст во FineReader со „област“.

  Следно, се обидов со скенирање со послаб квалитет - четирите страници од книгата за патувања.

  И покрај слабиот квалитет на оригиналното скенирање, резултатите се многу добри. Но, не е совршено. Забележете на десната маргина: „Возењето велосипед низ Тосканае доволно ридско за да го оправда cttOraftssaety оброкот.“

  Ова треба да каже „...оправдајте дополнителни обилни оброци“. Не е тешко да се види од каде доаѓа грешката. Оригиналното скенирање овде е многу нејасно.

  Слично на последната страница, насловот и голем дел од текстот се измешани.

  Повторно, овде е оригиналното скенирање многу сиромашен.

  Тука има лекција. Ако барате максимална точност во оптичкото препознавање знаци, погрижете се да го скенирате документот со што е можно поголем квалитет.

  Мој личен став : FineReader Pro може да извезува скенирани и OCR документи во низа популарни формати, вклучувајќи типови на датотеки PDF, Microsoft и OpenOffice. Овие извози можат да го задржат оригиналниот распоред и форматирање на оригиналниот документ.

  Причини зад моите рејтинзи

  Ефективност: 5/5

  FineReader нашироко се смета за најдобра апликација за OCR таму. Моите тестови потврдија дека може точно да препознае текст во скенираните документи и да го репродуцира изгледот и форматот на тие документи кога извезува во низа типови датотеки. Ако ваш приоритет е прецизната конверзија на скенирани документи во текст, ова е најдобрата апликација таму.

  Цена: 4,5/5

  Нејзината цена се споредува позитивно со другите врвни - Ниво на OCR производи, вклучувајќи го и Adobe Acrobat Pro. Достапни се поевтини опции, вклучувајќи PDFpen и PDFelement, но ако сакатенајдоброто, производот на ABBYY вреди за парите.

  Лесност за користење: 4.5/5

  Најдов лесен за следење интерфејсот на FineReader и можев да ги завршам сите задачи без повикување на документација. За да се извлече максимумот од програмата, дополнително истражување е вредно, а помошта на FineReader е прилично сеопфатна и добро поставена.

  Поддршка: 4/5

  Покрај документација за помош на апликацијата, делот за ЧПП е достапен на веб-локацијата на ABBYY. Сепак, во споредба со апликациите за Windows на компанијата, недостига документација. Телефон, е-пошта и онлајн поддршка се достапни за FineReader во текот на работното време, иако немав потреба да контактирам со поддршката за време на мојата евалуација на програмата.

  Алтернативи на ABBYY FineReader

  FineReader може бидете најдобрата OCR апликација таму, но таа не е за секого. За некои луѓе тоа ќе биде повеќе отколку што им треба. Ако не е за вас, еве неколку алтернативи:

  • Adobe Acrobat Pro DC (Mac, Windows) : Adobe Acrobat Pro беше првата апликација за читање, уредување и OCR на PDF документи, и сè уште е една од најдобрите опции. Сепак, тоа е прилично скапо. Прочитајте го нашиот преглед на Acrobat Pro.
  • PDFpen (Mac) : PDFpen е популарен Mac PDF уредувач со оптичко препознавање знаци. Прочитајте го нашиот преглед на PDFpen.
  • PDFelement (Mac, Windows) : PDFelement е уште еден прифатлив PDF уредник со можност за OCR. Прочитајте го нашиот PDF-елемент

  Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.