Преглед на Adobe Illustrator: добрите, лошите страни и засилувач; Пресуда (2022)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Adobe Illustrator

Ефективност: Исклучително способна алатка за создавање вектор и распоред Цена: Малку скапа, подобра вредност во зделката за целосниот пакет Лесност на употреба: Лесно се започнува со работа, но многу тешко се совладува Поддршка: Одлични упатства достапни од широк спектар на извори

Резиме

Adobe Illustrator е одличен мулти-талентиран векторски уредник. Може да се користи за создавање неверојатни илустративни уметнички дела, корпоративни логоа, распоред на страници, макети на веб-страници и речиси сè друго што можеби ќе ви треба. Интерфејсот е чист и добро дизајниран, а алатките се флексибилни, моќни и робусни благодарение на долгата историја на развој на Illustrator.

Во негативна страна, Illustrator може да биде малку поразителен за новите корисници. Лесно е да се започне со учење како да се користи, но многу е тешко да се стане господар на сè што нуди. Огромниот број на алатки што ги содржи може да биде застрашувачки, и речиси е услов да следите некој вид на упатства за упатство кога ќе започнете да го користите.

Што ми се допаѓа : Моќно создавање вектор Алатки. Флексибилен распоред на работниот простор. Креативна интеграција во облак. Поддршка за забрзување на графичкиот процесор. Повеќе интеграции на мобилни апликации.

Што не ми се допаѓа : стрмна крива на учење.

4.5 Земете Adobe Illustrator

Што е Adobe Илустратор?

Тоа е креација со векторска графика со стандардна индустријазачувајте го на вашата сметка на Creative Cloud и пристапете до неа подоцна.

Причини зад моите рејтинзи

Ефективност: 5/5

Illustrator има импресивен опсег на опции за креирање на векторска графика, типографија, распоред на страници и друго. Работи беспрекорно со другите апликации на Creative Cloud и мобилните апликации на Adobe за да воспостави целосен работен тек за создавање слики од прототипирање до готови производи. Има повеќе алатки отколку што повеќето корисници некогаш ќе најдат употреба, а главните функции се исклучително добро развиени.

Цена: 4/5

Купување на Illustrator како самостојна апликација е малку скапа, од 19,99 долари или 29,99 американски долари месечно, особено кога ќе се спореди со планот за фотографија што обезбедува и Photoshop и Lightroom за само 9,99 долари. Достапни се бесплатни програми кои обезбедуваат слични функции, иако не се толку добро поддржани.

Лесност за користење: 4/5

Illustrator е необичен спој на лесно и тешко да се користи. Почетните концепти бараат малку објаснување, но штом ќе ја добиете идејата, следните неколку чекори се исклучително лесни. Програмата е добро дизајнирана и корисничкиот интерфејс може да се прилагоди за да одговара на стилот на работа на речиси секој тип на проект.

Поддршка: 5/5

Благодарение на Доминацијата на Adobe во светот на графичките уметности, има огромен опсег на упатства и други информации за поддршка достапни на интернет. јас неискусете какви било грешки додека работите со оваа најнова верзија, а Adobe има обемен форум за решавање проблеми со активна технологија за поддршка што одговара на прашања. Исто така, постои посветена заедница на други корисници кои можат да обезбедат насоки и помош.

Алтернативи на Adobe Illustrator

CorelDRAW (Window/macOS)

Ова е најновата верзија на долгогодишниот ривал на Corel за индустриската круна на Illustrator и нуди директна конкуренција функција-за-функција. Достапно е како дигитално преземање или како физички производ, но само како дел од пакетот CorelDRAW Graphics Suite. Ова ја прави цената за пристап до овој аспект од огромни 499 долари за самостојна копија, но цената на претплатата за целосниот пакет е далеку поевтина од претплата само за Illustrator со само 16,50 долари месечно, наплаќана годишно. Прочитајте го нашиот целосен преглед на CorelDRAW овде.

Sketch (само за macOS)

Sketch е алатка за векторско цртање само за Mac која работи напорно за да им се допадне на графичките дизајнери кои не не сакате да користите Illustrator. Не сум имал шанса да го тестирам, бидејќи сум корисник на компјутер, но се чини дека неговиот сет на функции тесно се совпаѓа со оној на Illustrator. Се чини дека корисничкиот интерфејс остава нешто да се посакува, но може да им се допадне на другите. Цената е разумна од 99 американски долари за самостојна копија, која доаѓа со една година бесплатни ажурирања.

Inkscape (Windows/macOS/Linux)

Inkscape е бесплатен, со отворен кодалатка за создавање вектор. Тврди дека е „професионален“, но тешко е да му верувате на вашето професионално време на софтвер кој не ја достигнал верзијата 1.0 по 12 години. Како што е кажано, тие 12 години не се залудно потрошени, а Inkscape има многу од истите функции што ќе ги најдете во Illustrator. Мора да го цените времето и напорот донирани на овој проект од страна на развојната заедница, а тие сè уште стојат цврсто зад тоа - плус сигурно не можете да се расправате со цената!

Заклучок

Adobe Illustrator е водечка во индустријата алатка за создавање векторска графика со добра причина. Има моќни, флексибилни алатки кои можат да ги задоволат речиси сите работни барања и прекрасно функционира со другите апликации на Adobe за да обезбеди целосен работен тек за создавање слики. Мобилните апликации се синхронизираат беспрекорно, а Adobe постојано развива нови функции за целиот екосистем.

Единствениот вистински недостаток на Illustrator е стрмната крива на учење, но штом ќе ги совладате основите, можете да создадете неверојатна работа. Цената е малку висока за самостојна апликација, но тешко е да се најде друга програма која обезбедува иста вредност за парите.

Преземете Adobe Illustrator

Што мислите за овој Adobe Преглед на илустратор? Оставете коментар подолу.

алатка достапна и за Windows и за Mac. Користи математички дефинирани патеки за да создаде контури на форми кои потоа може да се манипулираат и комбинираат за да се создаде саканата конечна слика. Најновата верзија на програмата е дел од пакетот програма Adobe Creative Cloud.

Што е векторска слика?

За оние од вас кои не се запознаени со поимот, постојат два вида дигитална слика: растерски слики и векторски слики. Растерските слики се најчести, и тие се составени од решетки пиксели од кои секоја има вредност на боја и осветленост - сите ваши дигитални фотографии се растерски слики. Векторските слики се всушност серија од математички изрази кои ги дефинираат формите и вредностите на бојата на секој елемент на сликата. Ова има голем број на предности, но најголемата е тоа што бидејќи векторската слика е чиста математика, може да се скалира до која било големина без губење на квалитетот.

​Дали Adobe Illustrator е бесплатен?

Adobe Illustrator не е бесплатен софтвер, но има 7-дневен бесплатен пробен период. После тоа, Illustrator е достапен како месечен пакет за претплата во еден од трите формати: како самостојна програма за 19,99 американски долари месечно со едногодишна обврска, 29,99 долари за претплата од месец до месец или како дел од целосната Creative Претплата за Cloud Suite која вклучува пристап до сите производи на Adobe за 49,99 $ месечно.

Каде можам да купам AdobeIllustrator?

Adobe Illustrator е исклучиво достапен како дигитално преземање од веб-локацијата на Adobe. Adobe ги префрли сите нивни софтверски понуди во дигитален формат под системот за брендирање на Creative Cloud, така што веќе не е можно да се купуваат физички копии од софтверот на ЦД или ДВД. Може да ја посетите страницата Adobe Illustrator тука за да дознаете повеќе за опциите за купување.

Некои добри упатства за Adobe Illustrator за почетници?

Illustrator е лесен за започнување со учење и тешко господар, но за среќа, достапни се обемни упатства и ресурси за поддршка кои ќе помогнат да се олесни процесот на учење. Има многу специфични упатства достапни на интернет преку едноставно пребарување на Google, но тие не секогаш ја користат најновата верзија на Illustrator и немаат секогаш соодветни објаснувања или најдобри практики. Еве неколку ресурси за почетници кои ви го покажуваат вистинскиот начин на кој треба да се прават работите:

  • Упатства за сопствени Illustrator на Adobe (бесплатни)
  • Упатства за Adobe Illustrator од IllustratorHow (супер длабински водичи)
  • Adobe Illustrator CC Classroom in a Book
  • Основна обука за Illustrator на Lynda.com (потребна е платена претплата за целосен пристап)

Зошто да ми верувате за овој преглед

Здраво, јас се викам Томас Болд, и јас сум графички дизајнер со универзитетско образование со долгогодишно искуство со работа со креирање и уредување сликисофтвер. Го користам Illustrator уште кога беше објавено првото издание на Creative Suite во 2003 година, и работев со него и лично и професионално во текот на неговиот развој во тековното издание на Creative Cloud.

Одрекување: Adobe не ми обезбеди никакво компензација или друго внимание за пишувањето на оваа рецензија и тие немаа никаков уреднички внес или преглед на содржината. Исто така, мора да се забележи дека јас сум претплатник на Creative Cloud (вклучувајќи го и Illustrator) надвор од целите на овој преглед.

Детален преглед на Adobe Illustrator

Illustrator е голем програма и немам време или простор да покривам сè што може да направи, па затоа ќе се фокусирам на главните употреби на апликацијата. Една од силните страни на Illustrator е тоа што може да се користи на многу различни начини, па наместо едноставно да ги набројувам неговите карактеристики, ќе ги разделам работите по функција и внимателно ќе го разгледам интерфејсот.

Сликите од екранот подолу се направени со помош на верзијата на програмата за Windows, но верзијата за Mac изгледа речиси идентично.

Работниот простор на Illustrator

Отворањето на Illustrator ви дава неколку опции за тоа како да продолжите , но за целите на сликите од екранот овде, ние само ќе создадеме нов документ од 1920×1080 користејќи го режимот на боја RGB.

​Бидејќи Illustrator може да се дотерува за да одговара на вашата конкретна цел илистил на работа, интерфејсот доаѓа со голем број на различни претходно поставени распоред. Овие поставки можат да бидат неверојатно корисни, но често е најдобро да ги приспособите работите за да одговараат на вашиот уникатен личен стил на работа. Се разбира, треба да се запознаете со програмата за да знаете што ќе ви треба, така што претходно поставеното работно место на Essentials е добра основа за работа. Имам тенденција да го приспособувам моето со додавање различни алатки за типографија и порамнување, но тоа е само одраз на тоа како ја користам програмата.

Во принцип, го имате панелот Алатки лево, опции за алатката ги користите горе, а дополнителните опционални поставки на десната страна. Ако претпочитате различен распоред, можете целосно да ги приспособите овие опции со влечење и пуштање на различните панели каде што сакате, или можете да ги откачите и да ги оставите како лебдечки прозорци.

​Ако го направите ова случајно или ако се покаже дека вашиот нов работен простор не работи толку добро како што се надевавте, можете целосно да ги ресетирате работите со одење во менито Window, навигација до Workspaces и избирање на опцијата Reset. Можете да креирате онолку сопствени работни простори колку што сакате или да приспособите која било од претходно поставените поставки.

Векторска илустрација

Не треба да изненадува што ова е една од главните намени на Illustrator – на крајот на краиштата, има причина зошто го нарекоа така. Ова е исто така еден од најтешките делови на Illustratorгосподар, во зависност од тоа колку сложени сакате да бидат вашите илустрации. Ако работите со икони или графики во стил на емотикони, може да биде прилично лесно да се создаде она што го сакате. Има низа претходно поставени форми со кои можете да започнете, а потоа да ги приспособите, што ќе ви овозможи брзо да изградите симпатична фигура за кратко време.

Ова плишано мече е целосно направено од модифицирани кругови

​Ако сакате да навлезете во посложени илустрации, тогаш ќе треба да се помирите со употребата на алатката Пенкало. Ова е една од најмоќните алатки во Illustrator, но може да биде и една од најтешките за совладување. Основите се лесни: креирате точки за прицврстување со кликнување, кои потоа се спојуваат со линии за да формираат целосна форма. Ако кликнете и влечете додека креирате точка за прицврстување, одеднаш вашата линија почнува да станува крива. Секоја крива влијае на последователните кривини, и тоа е моментот кога работите почнуваат да стануваат незгодни.

​За среќа, Illustrator сега вклучува специфична алатка за создавање мазни кривини, незамисливо наречена алатка Curvature. Ова е огромно подобрување на употребливоста за повеќето цртежи базирани на пенкало, иако понекогаш премногу се држи за рака.

Се разбира, секогаш можете слободно да илустрирате користејќи ја алатката Paintbrush ако сакате, иако го користите ова алатка со глушец може да биде фрустрирачка. Најефективно е ако имате пристап до таблет за цртање, што ево суштина глушец во облик на пенкало на површина чувствителна на притисок. Овој додаток е задолжителен за секој кој сака да работи сериозна работа со слободна рака, иако сега е можно да се користи таблет или паметен телефон со екран осетлив на допир со една од мобилните апликации на Adobe (повеќе за нив подоцна!).

Брзи прототипови

Ова е една од моите омилени употреби на Illustrator, бидејќи всушност не правам многу илустрации во мојата пракса освен за работа со лого. Фактот дека е неверојатно лесно да се преместуваат предметите наоколу во Illustrator го прави одличен работен простор за брзо креирање и споредување на различни верзии на лого, разни фонтови и други проекти каде што треба да развиете многу различни повторувања.

Се разбира, зборовите честопати почнуваат да го губат значењето кога предолго зјапате во нив…

​Обидувањето да се направи ваква работа во апликација заснована на слоеви, како што е Photoshop, прави процесот е многу побавно, затоа што треба да го изберете поединечниот слој на кој работите за да го приспособите, а тие неколку дополнителни чекори навистина се зголемуваат со текот на времето. Можно е да се создадат слоеви и во Illustrator, но тие се покорисни како организациона алатка. Имајќи го секој предмет како посебен објект, манипулирањето со нив е прилично лесно, речиси исто толку едноставно како да имате физички предмети на маса пред вас.

Композиција на распоред

И покрај тоа што е првенствено наменета за илустрација, страницата распоред е одлична употреба наСпособностите на илустраторот. Не работи добро за документи со повеќе страници (работа каде што Adobe InDesign е крал), но за една страница работи доста добро. Има вклучено одличен сет на типографски алатки, а фактот што можете брзо да изберете кој било објект го олеснува движењето на предметите наоколу за време на фазата на композиција.

​Можност за брзо избирање на различни објекти во вашиот состав и порамнете ги со кликнување на едно копче е неверојатно корисно и огромно заштедува време. Иако Illustrator е првенствено за векторска графика, тој сè уште може ефикасно да работи со растерски слики и многу лесно да ги вградува во распоред.

Ако сакате длабински да уредувате растерска слика, тоа е едноставно како да ја изберете сликата и изберете „Уреди оригинал“. Ако имате инсталирано и Photoshop, тој ќе го користи како стандарден растерски уредувач и штом ќе ги зачувате вашите уредувања во Photoshop, верзијата во документот Illustrator веднаш ќе се ажурира. Оваа интероперабилност е една од големите предности за прифаќање на целиот Creative Cloud, иако можете да изберете да користите кој било друг растерски уредувач на слики што сте го инсталирале.

Овие алатки исто така го прават Illustrator одлична опција за креирање модели на веб-локации, иако Adobe моментално развива нова програма наречена Adobe Comp CC. Сепак, во моментов е достапен само за мобилни уреди, така што Illustrator е сè уште одличенизбор за десктоп околина.

Интеграции на мобилни апликации

Adobe инвестираше многу во развојот на нивните мобилни апликации, а еден од поефикасните резултати од ова е придружната апликација за мобилни телефони на Illustrator, Adobe Illustrator Draw (или само накратко Adobe Draw). Има и интеграции за Photoshop Sketch и Comp CC, кои ги следат истите принципи. Како и секогаш, важно е да се избере вистинската алатка за работата, а Adobe ги опфати сите основи овде.

​Самата апликација Draw е бесплатна и за Android и за iOS и ја користи целосната предност на екранот на допир на вашиот паметен телефон или таблет за да ви овозможи да креирате работа со векторска илустрација во движење, делувајќи како дигитална книга со скици. Ако немате пристап до таблета за цртање на вашиот десктоп, одеднаш можете лесно да внесете рачно нацртани предмети во вашите дизајни на Illustrator. Создавањето нешто во апликацијата е едноставно, а синхронизирањето со вашата сметка на Creative Cloud се случува автоматски.

Ова не е баш калиграфско ремек-дело, но ја разбира поентата 😉

​Потоа е веднаш достапен на вашиот компјутер и може да се отвори веднаш штом ќе го вчитате Illustrator. Ако веќе го користите Illustrator и имате отворени проекти, можете само да го допрете копчето „Подигни“ во мобилната апликација, потоа да изберете „Испрати до Illustrator CC“ и датотеката брзо ќе се отвори во нова картичка во Illustrator. Алтернативно, можете

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.