Преглед на Adobe Photoshop CC: Дали е сè уште најдобар во 2022 година?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Adobe Photoshop CC

Ефективност: Најдобрите алатки за уредување слики достапни на пазарот во моментов Цена: Достапни како дел од месечна претплата (9,99$+ по месец) Лесност за користење: не е најлесната програма за учење, но достапни се многу упатства Поддршка: одлична поддршка достапна од Adobe и извори од трети страни

Резиме

Adobe Photoshop е златен стандард во уредувањето слики речиси откако беше првично лансиран, а најновата верзија ја продолжува таа традиција со најмоќните достапни алатки за уредување слики. Тоа е исто така исклучително сложена програма и дефинитивно наменета за професионални корисници кои можат да одвојат време да ја научат правилно.

Ако го сакате апсолутното најдобро во однос на способноста за уредување, Photoshop е одговорот на вашето пребарување - но некои корисници почетници и ентузијасти можеби ќе биде подобро да работат со поедноставна програма како Photoshop Elements. Многу корисници на Photoshop едвај ќе ја изгребат површината на она што може да го направи, но ако сакате да работите со индустрискиот стандард, ова е тоа.

Она што ми се допаѓа : Исклучително моќни опции за уредување. Одлична поддршка за датотеки. Целосно приспособлив интерфејс. Креативна интеграција во облак. Забрзување на графичкиот процесор.

Што не ми се допаѓа : Тешка крива за учење

4.5 Земете Adobe Photoshop CC

Што е Adobe Photoshop CC ?

Фотошоп е еден од најстарите фото-алатка за работниот тек за споделување датотеки, но таа е исклучително корисна за оние кои работат на повеќе уреди.

Можно е да земете нешто создадено на вашиот мобилен уред во Adobe Draw и веднаш да го отворите во Photoshop благодарение на Creative Облак. Можете исто така да ги синхронизирате датотеките со вашата сметка директно од вашиот компјутер со зачувување во папката Creative Cloud Files, а апликацијата Creative Cloud автоматски ќе ја следи папката и ќе ја постави директно на вашата сметка.

Ова е многу поефикасно од копирање на секоја датотека што ја имате на секој уред што го имате, особено кога тоа е нешто на што работите редовно и постојано го ажурирате. Негативната страна е тоа што бара брза интернет конекција за да биде ефективна и може брзо да стане скапа, освен ако не се придржувате до користење на WiFi за синхронизација на мобилни уреди.

Причини зад моите оценки за CC Photoshop

Ефикасност: 5/5

И покрај бројот на конкуренти кои го бараат својот врв, Photoshop сè уште ги обезбедува најдобрите алатки за уредување достапни во уредувачот на слики денес. Има огромен сет на функции благодарение на долгогодишниот постојан развој и нема речиси ништо што не можете да направите со него. Како што видовте претходно, можно е секојдневно да се користи Photoshop за професионална и приватна употреба, а сепак само да се изгребе површината на она што може да го направи. Можеби не е најефективниот уредувач на 3D текстура или видео (не сум квалификуванда речеме на тој резултат), но сè уште е неспоредлив во однос на можностите за уредување слики.

Цена: 4/5

Достапно за само 9,99 УСД месечно како дел од претплата за Creative Cloud, тешко е да се победи во однос на вредноста. Некои корисници претпочитаат да го купат својот софтвер еднократно, но последната еднократна куповна цена на Photoshop беше 699 УСД - така што 9,99 долари за постојано ажурирана програма изгледа многу поразумно. Се разбира, ако сте задоволни со функциите достапни денес, може да ви изгледа неправедно да продолжите да плаќате за ажурирања што не ви се потребни.

Лесност за користење: 4/5

Поради огромниот обем на можностите на Photoshop, на почетокот не е најлесната програма во светот за користење. Може да потрае доста време за да се чувствувате удобно со тоа како функционира, но штом ќе го сфатите, брзо станува втора природа. Фактот дека сè може да се приспособи за да одговара на задачата што е при рака го прави многу полесен за користење отколку програма со постатички интерфејс.

Поддршка: 5/5

Photoshop е златниот стандард за уредување слики на пазарот денес, и како резултат на тоа, достапни се повеќе упатства и поддршка отколку што некогаш би можеле да ги користите во еден животен век. Системот за поддршка на Adobe не е најдобар во светот, но бидејќи толку многу луѓе користат Photoshop, речиси секогаш можете да најдете одговор на вашето прашање или на форумите за поддршка или прекубрзо пребарување на Google.

Заклучок

Ако веќе сте професионалец или аспиратор, Photoshop CC е дефинитивно програмата за вас. Има неспоредливи способности и поддршка, и штом ќе го надминете почетниот шок од тоа колку многу можете да постигнете со него, никогаш нема да погледнете назад.

Уметниците и фотографите, исто така, веројатно ќе се најдат најсреќни кога работат со Photoshop CC, но за оние од вас кои повеќе се занимаваат со едноставни и вообичаени проекти за уредување, можеби е најдобро да започнете со Photoshop Elements или алтернатива на Photoshop што е или бесплатно или има помалку крива за учење.

Преземете Adobe Photoshop CC

Значи, дали ви е корисен овој преглед на Photoshop CC? Известете нè така што ќе оставите коментар подолу.

програми за уредување и денес се достапни на пазарот. Првично беше развиен во доцните 1980-ти, кога беше купен од Adobe и конечно објавен во јавноста во 1990 година. Оттогаш помина низ импресивен број на изданија, конечно достигнувајќи ја најновата верзија на 'CC'.

CC е кратенка за „Creative Cloud“, новиот модел на издавање базиран на претплата на Adobe кој обезбедува редовни ажурирања за сите активни претплатници како дел од нивната месечна претплата.

Колку чини Adobe Photoshop CC?

Photoshop CC е достапен во една од трите планови за претплата на Creative Cloud. Најприфатливиот е планот Photography, кој го спојува Photoshop CC со Lightroom CC за 9,99 американски долари месечно.

Можете да добиете пристап до Photoshop како дел од целосниот пакет Creative Cloud кој ги вклучува сите професионални апликации на Adobe за 52,99 долари месечно. Исто така, можно е да се купи која било од апликациите Creative Cloud (вклучувајќи го и Photoshop CC) како самостоен производ за 20,99 долари месечно, но би било многу пологично да се избере опцијата за фотографски пакет за половина од таа цена.

Некои корисници се расправаат со моделот на претплата, но тој всушност е прилично добар систем за оние кои сакаат да останат актуелни. Кога беше објавена последната верзија на Photoshop за едно купување, таа чинеше 699 американски долари за стандардната верзија и 999 долари за продолжената верзија која вклучуваше 3D уредувањеподдршка. Ако го купите планот за фотографија, ќе останете актуелни по цена од 120 долари годишно и дефинитивно може да очекувате голема верзија (или неколку) пред да постигнете еквивалентна цена.

Adobe Photoshop CC наспроти CS6

Photoshop CS6 (Creative Suite 6) беше последното самостојно издание на Photoshop. Оттогаш, поновите верзии на Photoshop се достапни само за корисниците кои се претплатиле на еден од месечните планови на Adobe Creative Cloud, кој чини месечна претплата за пристап.

Ова овозможува CC верзијата на Photoshop да добива редовни ажурирања без да бара ново купување ажурирање со висока цена. Од јануари 2017 година, Photoshop CS6 веќе не беше достапен за купување од Adobe.

Каде да се најдат добри упатства за Adobe Photoshop CC?

Бидејќи Photoshop беше околу толку долго и има толку посветено следбеници и кај обичните и кај професионалните корисници, има огромен број на ресурси за упатства достапни од широк спектар на извори, вклучувајќи видео упатства.

За оние од вас на кои им е поудобно со офлајн стил на учење, има многу одлични Photoshop CC книги достапни од Амазон.

Зошто да ми верувате за овој преглед на Photoshop

Здраво, јас се викам Томас Болд и сум бил професионалец фотограф и графички дизајнер повеќе од една деценија. Почнав да работам со Photoshop 5.5 во раните 2000-ти во училишна компјутерска лабораторија, а мојатасе роди љубовта кон графичките уметности.

Работев со широк спектар на програми за уредување слики (и Windows и macOS) во текот на мојата кариера и секогаш сум во потрага по нови програми и методи за подобрување на мојот процес на професионално уредување и мојата лична пракса.

По сите програми што ги тестирав, сè уште се враќам на Photoshop како најфлексибилна и најсеопфатна програма за уредување достапна.

Детален преглед на Adobe Photoshop CC

Забелешка: Photoshop е огромна програма и има толку многу функции што дури и повеќето професионални корисници не ги користат сите. Наместо тоа, ќе го разгледаме корисничкиот интерфејс, како се справува со уредувањето и креирањето слики, како и некои други предности од работењето со Photoshop.

Кориснички интерфејс

Photoshop има изненадувачки чист и ефективен кориснички интерфејс, иако општите принципи на дизајнот не се многу променети во текот на неговиот животен век. Ја користи убавата темно сива позадина која помага вашата содржина да излезе од остатокот од интерфејсот, наместо помалку привлечната неутрална сива боја што ја карактеризираше (иако можете да се вратите на неа, ако сакате).

Работниот простор „Essentials“

Колку е посложена програмата, толку е потешко да се дизајнира интерфејс што ќе им овозможи на корисниците да го добијат она што го сакаат од него без да ги преоптоваруваат . Adobe го реши овој проблемво Photoshop на уникатен начин: целиот интерфејс е речиси целосно приспособлив.

Adobe обезбеди голем број претходно поставени распореди познати како „работни простори“ и тие се насочени кон различните задачи со кои Photoshop може да се справи – фото уредување, 3D работа, веб дизајн и така натаму. Можете да работите со било кој од овие какви што се или да ги користите како почетна точка за додавање или отстранување на сопствени сопствени панели.

Јас имам тенденција да ја приспособувам мојата за типот на работа што ја работам во Photoshop, што обично е спој на работа за уредување фотографии, композитирање и веб-графика, но можете да го приспособите секој елемент.

Мојот прилагоден работен простор е насочен кон клонирање, слоеви за прилагодување и текст

Штом ќе го добиете онака како што сакате, најдобро е да заштедите тоа како претходно поставено. Ова се прави прилично лесно и ви овозможува да експериментирате со претходно поставените поставки и разни други опции додека можете да продолжите со работа во вашиот сопствен работен простор во секое време.

Најновите верзии на Photoshop CC се додадени во исто така неколку нови функции на интерфејсот, вклучувајќи брз пристап до неодамнешните датотеки при вчитување на програмата и брзи врски до некои упатства (иако се чини дека досега е малку ограничено, со достапни само четири опции).

Adobe, исто така, почна да се помирува со тоа колку огромен стана Photoshop, инкорпорирајќи функција за пребарување што директно ве поврзува со ресурси за која било конкретназадача на која сакате да работите. Ова е малку покорисно за почетници, но ако сте корисник на Adobe Stock (нивната библиотека со слики), убаво е да го интегрирате директно во програмата со која ќе ја користите.

Единственото нешто што ми е навистина фрустрирачко во врска со корисничкиот интерфејс на Photoshop, всушност не се случува додека ја користите програмата, туку додека ја вчитувате. Многу професионални корисници извршуваат многу задачи одеднаш, и бидејќи на Photoshop му требаат неколку секунди за да се вчита дури и на најмоќниот компјутер, ние тежнееме да работиме во други прозорци додека се вчитува - или барем, би го направиле ако можеме.

Photoshop има неверојатно иритирачка навика да го краде фокусот додека се стартува, што значи дека ако се префрлите на друга програма, Photoshop ќе го принуди компјутерот да се врати на екранот за вчитување без оглед на тоа што сакате да прави. Не сум единствениот на кого ова му е фрустрирачко (само направете брзо пребарување на „фотошоп крадење фокус“ ​​на Google), но се чини дека ова однесување нема да се промени наскоро.

Уредување слики

Откако работев со широк опсег на уредувачи на слики од проекти со отворен код како GIMP до идни конкуренти како Affinity Photo, сè уште најмногу уживам во уредувањето со Photoshop. Делумно тоа е затоа што се навикнав на тоа, но тоа не е сè - уредувањето во Photoshop е исто така најлесноод сите искуства што ги пробав.

Никогаш нема задоцнување при клонирање, лекување, втечнување или кое било друго уредување базирано на четка. Ова го олеснува фокусирањето на создавање сложени проекти наместо да се фрустрирате со ограничувањата на софтверот што го користите.

Работата со големи панорами како оваа е исто толку одговорна како и работата со мала слика наменета за веб

Можно е да се работи целосно недеструктивно со користење на слоеви за клонирање и заздравување, додека се користат слоеви за прилагодување за сите ваши други прилагодувања на сликата. Ако сакате да тргнете по нешто покомплексно, Photoshop нуди широк спектар на корисни алатки за уредување како што се движење со свесност за содржината и ликвидација со свесност за лице за потешки проекти за уредување.

Јас генерално претпочитам целата моја работа на клонирање да ја извршувам рачно, но тоа сум јас. Тоа е, исто така, една од одличните работи на Photoshop - обично постојат неколку начини да се постигне истиот крај, и можете да најдете работен тек кој работи за вашиот конкретен стил.

Алатки за создавање слика

Во Покрај тоа што е моќен уредувач на фотографии, можно е да се користи и Photoshop како алатка за создавање слики, почнувајќи од апсолутно нула. Можете да креирате слики користејќи вектори, иако ако тоа е вашата цел, можеби е подобро да работите со Illustrator наместо Photoshop, но Photoshop е подобар во комбинирање векторски и растерски слики заедново едно парче.

Работата со четки и графички таблет е уште една одлична опција за работа од почеток со Photoshop за дигитално сликање или четкање со воздух, иако кога ќе почнете да работите со сложени четки со резолуции со квалитет на печатење, може да почнете да трчате во некое заостанување. Photoshop има импресивна низа опции за прилагодување и претходно поставени четки, но колку повеќе сакате да постигне со секој потег на четката, толку побавно ќе оди.

Вие сте навистина ограничени само од вашата имагинација кога станува збор за можностите за четкање (или додека имате на располагање да креирате слики од екранот за прегледот што го пишувате), иако поседувањето графички таблет е огромна помош за овој вид на работа.

Дополнителни опции за уредување

И покрај името, Photoshop веќе не е ограничен да работи исклучиво со фотографии. Во текот на последните неколку верзии, Photoshop доби можност да работи со видео и 3D објекти, па дури и да ги печати тие објекти на поддржани 3D печатачи. Иако 3D печатачот би бил забавно нешто да се има, тоа навистина не е нешто што можам да го оправдам купувањето, така што немав многу шанси да работам со овој аспект од него.

Се вели дека е доста интересно искуство да можеш да сликаш 3D директно на 3D модел, бидејќи повеќето 3D програми со кои се занимавав во минатото беа екстремно ужасни во однос на текстурирањето. Јас навистина не правам никаков вид на 3D работаповеќе, но ова дефинитивно вреди да се погледне за оние од вас кои го прават тоа.

Благодарение на Photoshop, постои изрека дека никогаш повеќе нема да може да се верува на ниту една слика – но Photoshop може да работи и со видео, осигурувајќи дека никогаш навистина нема да можеме да им веруваме на видео доказите.

Извртувањето на Juniper во средината на видеото кадар по кадар би било досадно, но едноставниот факт дека тоа може да се направи со неколку кликања е повеќе од малку надреално.

Сепак, ми се чини малку чудно и од перспектива на дизајнот на програмата. Ако Adobe веќе немаше уредувач на видео од холивудската класа со Premiere Pro, можев да видам зошто тие би вклучиле опции за уредување видео во Photoshop - но Премиерата е совршено способна и се чини дека би било многу подобра идеја да се задржат тие работите се одвојуваат.

Ако секоја од нивните програми продолжи да прифаќа карактеристики и способности кои навистина им припаѓаат на другите програми, на крајот тие ќе завршат со само една, масивна, претерано комплицирана програма која манипулира со секаков вид дигитална содржина. еднаш. Некако се надевам дека тоа не е нивната цел, но некој дел од мене се прашува.

Креативна интеграција во облак

Еден од најинтересните аспекти на Photoshop CC е начинот на кој тој комуницира со Adobe Creative Cloud. Системот за именување е малку збунувачки бидејќи Creative Cloud е и името на верзијата на Photoshop и

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.