Преглед на Adobe Premiere Pro 2022: Моќен, но не и совршен

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Adobe Premiere Pro

Ефективност: Областите за уредување во боја и аудио се моќни и безболни за користење Цена: почнувајќи од 20,99 $ месечно за годишна претплата Лесност за користење: Длабоко учење крива, не толку интуитивно како неговите конкуренти Поддршка: Нуди корисни воведни видеа и тони совети на интернет

Резиме

Adobe Premiere Pro нашироко се смета за златен стандард на видео едитори со професионален квалитет. Нејзините алатки за прилагодување на бојата, осветлувањето и аудиото целосно ја исфрлаат неговата директна конкуренција.

Ако ви треба алатка за да ја направите вашата снимка да скокне од екранот, не гледајте подалеку од Premiere Pro. Многу од функциите и ефектите во Premiere Pro ќе се чувствуваат познати на оние со искуство во Adobe Creative Cloud. Една од најголемите продажни точки за Premiere Pro е неговата беспрекорна интеграција со другите програми на Adobe, особено со After Effects.

Ако сте спремни да се потрудите малку за комбинацијата на Premiere Pro и After Effects (или 49,99 долари/месечно за целиот Creative Cloud), мислам дека оваа комбинација од овие програми ќе биде подобра од било што друго на пазарот.

Што ми се допаѓа : Се интегрира со Adobe Creative Suite. Претходно поставените аудио режими неверојатно се вклопуваат во нивните описи. Работните простори и кратенките на тастатурата ја прават програмата полесна за користење откако ќе го добиете интерфејсотвежбајте пред да може да се користи брзо. Како што рече, штом ќе ги симнете сите копчиња и знаете каде да барате, корисничкиот интерфејс станува огромна предност.

Поддршка: 5/5

Тоа е најмногу широко користена програма за професионален квалитет од ваков вид. Ќе ви биде тешко да наидете на проблем што не можете да го решите со пребарување на Google. Adobe нуди и неколку корисни воведни видеа кои ќе ви помогнат да започнете со оваа програма за уредување видео.

Алтернативи на Adobe Premiere Pro

Ако ви треба нешто поевтино и полесно :

Двата главни конкуренти на Premiere Pro се VEGAS Pro и Final Cut Pro, и двата се поевтини и полесни за користење.

  • Корисниците на Windows можат да подигнат VEGAS Pro, кој исто така е способен да се справи со специјалните ефекти за кои ви требаат Adobe After Effects.
  • Корисниците на Mac можат да го земат Final Cut Pro, кој е најевтин и најлесен за користење од трите програми.

Ако ви требаат специјални ефекти :

Главно отсуствува од Premiere Pro можноста за создавање прекрасни специјални ефекти. Adobe очекува да земете лиценца за After Effects да се справи со нив во рамките на нивниот Creative Suite, што ќе ве чини уште 19,99 долари месечно. VEGAS Pro е целосно опремена програма која може да се справи и со уредување видео и со специјални ефекти.

Заклучок

Она што Adobe Premiere Pro го прави најдобро ја срами својата конкуренција. Ако сте афилмаџија има потреба од највисок степен на контрола врз вашите видео и аудио датотеки, тогаш ништо не е блиску до квалитетот на Premiere Pro. Нејзините алатки за прилагодување на бојата, осветлувањето и аудиото се најдобри во бизнисот, што ја прави програмата совршено прилагодена за уредниците и видеографите кои треба да извлечат максимум од нивната снимка.

Premiere Pro е моќна алатка, но тоа е далеку од совршено. Специјалните ефекти не се неговиот силен костим, а многу ефекти ми предизвикаа проблеми со перформансите. Програмата е многу гладна за ресурси и можеби нема да работи без проблеми на просечна машина. Неговиот интерфејс е дизајниран да биде лесен за навигација, но потребно е малку време да се навикнете кога штотуку почнувате. Мислам дека просечниот хобист ќе открие дека може да постигне се што е потребно со поевтина или поинтуитивна алатка.

Крајна линија — тоа е алатка за професионалци. Ако навистина ви треба, тогаш ништо друго нема да ви помогне.

Преземете Adobe Premiere Pro

Значи, дали ви е корисен овој преглед на Adobe Premiere Pro? Споделете ги вашите размислувања подолу.

надолу. Функциите за корекција на бојата и светлината се феноменални колку што очекувате од компанијата што го направи Photoshop.

Што не ми се допаѓа : Моделот за плаќање базиран на претплата. Огромен број на ефекти & засилувач; карактеристиките го отежнуваат наоѓањето основни алатки. Многу од вградените ефекти изгледаат лепливи и во голема мера се неупотребливи. Малку биче за ресурси. Сложените ефекти имаат тенденција да го забават или да го скршат прозорецот за преглед.

4 Преземете Adobe Premiere Pro

Што е Adobe Premiere Pro?

Тоа е програма за уредување видео за сериозни хобисти и професионалци. Тоа е најкористениот професионален уредувач на видеа во светот со добра причина, но доаѓа со голема крива на учење.

Што можам да направам со Premiere Pro?

Програмата менува и спојува видео и аудио датотеки за да прави филмови. Она што најмногу го одвојува Premiere Pro од неговата конкуренција се неговите фино дотерани алатки за боја, осветлување и аудио уредување. Исто така, се интегрира со остатокот од Adobe Creative Cloud, особено со After Effects за создавање 3Д специјални ефекти за вашите филмови.

Дали Premiere Pro е безбеден за користење?

Програмата е 100% безбедна. Adobe е една од најдоверливите софтверски компании во светот и скенирањето на папката што ја содржи содржината на Premiere Pro со Avast не покажа ништо сомнително.

Дали Premiere Pro е бесплатна?

Тоа чини 20,99 долари месечно ако одите нагодишен план за претплата — како самостојна програма. Доаѓа и со остатокот од Adobe Creative Cloud за 52,99 долари месечно.

Зошто да ми верувате за овој преглед?

Јас се викам Алеко Порс. Поминаа седум месеци откако почнав сериозно да се занимавам со уредување видео, па разбирам што значи да се земе нов софтвер за уредување видео и да се научи од нула.

Користев конкурентни програми како Final Cut Pro, PowerDirector, VEGAS Pro и Nero Video за да креирате видеа и за лична и за комерцијална употреба и да имате добро чувство и за квалитетот и за карактеристиките што треба да ги очекувате од уредувачот на видео.

Се надевам дека ќе можете да пешачите далеку од оваа рецензија за Премиера со добро чувство за тоа дали сте корисник кој ќе има корист од купувањето на Premiere Pro и се чувствувате како да не ви се „продава“ ништо додека го читате ова.

Не добив никакво плаќање или барања од Adobe за креирање на оваа рецензија и имам за цел само да го дадам моето целосно, искрено мислење за производот. Мојата цел е да ги истакнам силните и слабите страни на програмата, наведувајќи точно на кои видови корисници софтверот најмногу одговара без прикачени низи.

Преглед на Adobe Premiere Pro: Што има за вас?

UI

Софтверот за уредување е организиран во седум главни области, кои може да се видат на горниот дел од екранот. Одејќи од лево кон десно, ќе го видите Собранието,Уредување, боја, ефекти, аудио, графика и библиотеки.

Додека повеќето други видео едитори се одлучуваат за пристап од паѓачкото мени на нивниот интерфејс, Adobe одлучи да ја организира програмата на начин кој ја нагласува тековната задача вие користите. Ова му овозможува на Adobe да прикажува повеќе функции по екран отколку другите програми.

Сепак, интерфејсот има и некои недостатоци. Повеќето задачи може да се извршат само во нивната матична област, што значи дека ќе треба да направите многу скокање за да го најдете она што ви треба. За среќа, кратенките на тастатурата во Premiere Pro се исклучително корисни и ќе ви заштедат тони време ако се користат правилно.

Собрание

Првата област е менито за собрание, каде што можете увезете датотеки од вашиот компјутер во вашиот проект. Иако е прилично разбирливо да се увезуваат датотеки во програмата, треба да се забележи дека ова е првиот уредувач на видео што некогаш сум го користел каде што не можев да влечам и пуштам датотека во програмата од папка на мојот компјутер.

Уредување и алатки

Областа за уредување е местото каде што ќе ги споите и ќе ги организирате аудио и видео датотеките во вашиот проект. Прилично е едноставно да се користи: само повлечете и испуштете ги увезените датотеки во временската линија за да започнете да ги движите наоколу. Областа за уредување е, исто така, местото каде што ќе го добиете вашиот прв поглед на „алатките“ во Premiere Pro:

Тука можете да видите дека ја имам нагласено алатката за избор.Тоа е стандардната алатка што ја користите за да ги изберете елементите на вашиот проект и да ги преместите. Вашиот курсор ќе се смени за да ја одрази тековната алатка што сте ја избрале.

Морам да кажам дека се чувствувам малку сомнително за потребата од алатки во Adobe Premiere Pro. Имаат многу смисла во Photoshop, но не можам а да не се чувствувам како конкурентните видео уредници да можат да ги претстават истите карактеристики на поинтуитивен начин. Има нешто да се каже за одржување на интерфејсот конзистентен низ Adobe Creative Suite, но алатките во програмата може да се чувствуваат малку незгодни или непотребни за луѓето кои се запознаени со други програми за уредување видео.

Боја

Областа на бои е можеби најголемата продажна точка на целата програма. Количината на контрола што ја имате врз бојата во вашето видео е феноменална. Интерфејсот за оваа област е одговорен и многу интуитивен за секој што има дури и трошка искуство во уредување видео или фотографии.

На левата страна од оваа област, добивате многу детален преглед на податоците за бојата во вашата видео клипови, што е веројатно покул отколку што е корисно за просечниот корисник. Adobe прави уредување на бои подобро од кој било друг, а Premiere Pro не е исклучок од ова.

Ефекти

Областа за ефекти е местото каде што применувате готови ефекти на вашите аудио и видео клипови. Со кликнување на ефектот десно од екранот, неговите параметри се испраќаат во менитона левата страна на екранот, кој се нарекува Изворен монитор. Изворниот монитор ви овозможува да ги приспособите различните поставки на ефектот.

Откако се навикнав на овој метод за примена на ефекти, навистина ми се допадна. Другите видео едитори обично бараат од вас да се движите низ низа скокачки менија за да примените ефекти, додека методот на Adobe ви овозможува брзо избирање, примена и прилагодување поставки со што е можно помалку чекори. Беше исклучително лесно да се копираат ефектите што веќе ги применив на еден клип и да се залепат во друг.

Adobe Premiere Pro класифицира многу работи што не би ги очекувал како ефекти. Основните промени, како што се прилагодување на порамнувањето на вашето видео во рамката или примена на копче за хромирање (зелен екран), се постигнуваат со примена на ефект. Зборот „ефект“ може подобро да се опише како „модификатор“. Речиси сè што го модифицира вашиот видео или аудио клип на кој било начин се категоризира како ефект во Премиера.

Огромното мнозинство на видео ефекти применуваат некаква шема на бои на вашите видео клипови. Многумина изгледаат сосема слични еден на друг, но овој фин пристап за изработка на совршени шеми за бои и осветлување е токму она што им треба на професионалните уредници.

Покрај ефектите за модификација на бојата, има и неколку посложени ефекти кои искривување или менување на содржината на вашите видеа. За жал, мнозинството од поинтересните ставаат аголем товар на ресурсите на мојот компјутер. Со покомплексен ефект како што е „светло за строб“ применет на мојот клип, прозорецот за преглед на видеото стана бескорисно бавен. Програмата или се замрзна, паѓаше или требаше да се рестартира секогаш кога применував еден од овие сложени ефекти, што е нешто што никогаш не ми се случило кога го тестирав VEGAS Pro на истата машина.

Едноставни ефекти како „ остри“ или „заматување“ функционираа добро сами по себе, но доволно од нив додадени заедно ги предизвикаа истите проблеми што ги направија сложените ефекти. Сè уште можев да го прикажувам секој ефект што го тестирав без никакви проблеми, но не можев правилно да ги прегледам повеќето од нив во прозорецот за преглед пред да го направам тоа. Да бидеме фер, Premiere Pro очигледно не беше дизајниран да биде уредник за специјални ефекти. За тоа е Adobe After Effects.

Ако сте заинтересирани да проверите некои од ефектите во Premiere Pro, погледнете го моето демо видео овде:

Аудио

Ова нè носи до областа за аудио, за која сфатив дека е еден од најимпресивните делови од целата програма. Алатките за дотерување на звукот се речиси исто толку чисти како и алатките за боја и осветлување. Поставките се шокантно прецизни и за нивните описи, „од радио“ или „во голема просторија“ ќе го направат вашиот аудио звук точно како што е опишано.

Графика

Графиката табот е местото каде што можете да ги примените сите видови на генерирана содржина на вашатафилм. Наслови, вињети, текстуални заднини или што било друго што треба да се појави на врвот на вашето видео може да најдете овде. Само повлечете и испуштете ја генерираната содржина директно во временската линија на вашето видео и тоа ќе стане нов елемент што можете да го менувате како што ќе одберете. Графичката област е една од многуте силни карактеристики на Premiere Pro.

Библиотеки

Во областа на библиотеките, можете да пребарувате низ огромната база на податоци на Adobe со залихи слики, видеа и шаблони. Многу е погодно сликите и видеата со висок квалитет да бидат толку лесно достапни, но сè во библиотеката на Adobe бара дополнителна лиценца за да се купи пред да може да се додадат во вашиот проект. Квалитетот не е евтин со Adobe.

Работни простори

Последниот елемент во лентата со алатки за навигација се работните простори. Работните простори се како снимки од работната област што ви овозможуваат брзо да скокате помеѓу местата во вашиот проект што најмногу ги користите. Сфатив дека оваа одлика е исклучително удобна и сакам да ја замените меѓу работните простори со помош на кратенка на тастатурата.

Рендерирање

Последниот чекор до кој било видео проект е рендерирање, што беше исклучително едноставно и безболно со Premiere Pro. Само изберете го саканиот формат на излез и оставете го Adobe да го направи останатото.

Причини зад моите рејтинзи

Ефективност: 4.5/5

Никој не го прави тоа подобро отколку Adobe кога станува збор за бојата. НаОбластите за уредување во боја и аудио се исклучително моќни и релативно безболни за употреба. Приклучокот со половина ѕвезда во оценката доаѓа од проблемите со перформансите што ги наидов кога се обидов да применам ефекти на моите видеа. Тоа е проблем што никогаш не го сретнав кога го тестирав VEGAS Pro на истиот компјутер.

Цена: 3/5

Тоа чини 19,99 долари месечно за годишна претплата, што додава брзо нагоре. Ако ви требаат специјални ефекти во вашите филмови, тогаш тоа ќе ве чини уште 19,99 долари месечно за Adobe After Effects. Според мене, моделот на претплата е во спротивност со намерите на програмата. Би било многу логично доколку програмата е дизајнирана да биде интуитивна или лесна за користење, бидејќи тогаш обичните уредувачи на видео би можеле да се претплатат на Premiere Pro кога им е потребно и да ја испуштат претплатата кога не им е потребно.

Сепак, програмата не е за секојдневен уредувач на видео. Дизајниран е за професионалци на кои им треба највисок можен квалитет, што значи дека веројатно ќе потрошите повеќе за претплата на Adobe отколку што би потрошиле за да платите за друг уредувач на видео.

Лесност за користење: 3.5/ 5

Оние кои имаат висок степен на блискост со другите алатки во Adobe Creative Suite можеби ќе им биде полесно да користат Premiere Pro отколку другите програми за уредување видео, но на мнозинството корисници ќе им биде огромно во прво. UI на програмата понекогаш се чувствува рестриктивно и бара некои

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.