Преглед на Dr.Fone: Дали навистина функционира? (Моите резултати од тестот)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Dr.Fone

Ефективност: Нуди тони корисни функции иако несовршени Цена: Започнува од 29,95 $ за да се купи специфична алатка Лесност за користење: Многу лесен за употреба со јасни упатства Поддршка: Брз одговор на е-пошта во рок од 24 часа

Резиме

Wondershare Dr.Fone е сеопфатен софтвер за управување со податоци на вашите уреди со iOS и Android. Може да ги врати вашите избришани датотеки, да направи резервна копија на зачуваните податоци и да ги врати на друг уред. Дополнително, Dr.Fone нуди голем број корисни алатки како што се отстранување на заклучениот екран, искоренување, снимање на екранот и повеќе за да помогне во управувањето со вашиот телефон или таблет. Во овој преглед, ќе се фокусираме на функцијата за обновување податоци, што е веројатно причината зошто сакате да ја користите програмата.

Излегува дека Обновата на податоците не помина многу добро за време на нашите тестови. Фотографиите што беа „повратени“ беа всушност фотографии кои сè уште беа на самиот уред. Некои обновени фотографии го немаа истиот квалитет како оригиналите. Dr.Fone можеше да врати неколку други работи, како обележувачи и контакти, но тест-датотеките што намерно ги избришавме за програмата да ги пронајде беа изгубени. Вашата километража може да варира.

Ќе споделиме повеќе детали за нашите наоди подолу. Вреди да се напомене дека обновувањето на податоците е само една од многуте функции што ги нуди Dr.Fone. Малку е премногу за нас да ги прегледаме сите во моментов. Треба да забележиме дека ни се допаѓа сè-во-еднопод Албуми. Отстранив и некои неважни контакти само за да додадам малку сложеност.

Потоа ја отселектирав опцијата „Постоечки податоци на уредот“ и кликнав на Start. Еве слика од екранот на скенирањето во процес. Беше потребно скоро исто време за да се заврши процесот.

А резултатот? Само неколку обележувачи на Safari беа пронајдени и наведени таму, и не знам кога ги избришав. Она што најмногу ме изненади е што ниту една од моите избришани фотографии, видеа и контакти не беа пронајдени. dr.fone дефинитивно не успеа на овој тест.

Тест 3: Враќање податоци од Samsung Galaxy со Dr.Fone за Android

За верзијата на Android, ќе се обидам да опфатам што повеќе карактеристики што е можно, иако за овој дел од прегледот, ќе се фокусираме само на обновувањето на податоците. Dr.Fone е компатибилен со повеќето уреди на Samsung и LG, како и со голем број стари уреди со Android.

За да ја тестирам програмата, создадов некои контакти, текстуални пораки, повици, слики итн. Samsung Galaxy кој потоа го избришав. За да ја дадам програмата најдоброто можно сценарио, го скенирав паметниот телефон веднаш по бришењето на податоците за да ја намалам веројатноста да бидат препишани.

Забелешка: и покрај тоа што оваа програма се продава за Android, таа не работи на сите уреди со Android. За да проверите дали вашиот уред е компатибилен со dr.fone, прво користете ја пробната верзија. Алтернативно, можете да проверите овде за да видите дали вашиот уредмоделот е поддржан.

Прозорецот за стартување на Dr.Fone покажува многу функции за избор. Треба да бидете поврзани на интернет кога користите функција за прв пат бидејќи програмата ќе треба да презема дополнителни датотеки.

Ќе ја тестираме функцијата за обновување податоци на Dr.Fone, иако за да работи, ќе треба да го конфигурираме паметниот телефон. Дебагирањето преку USB мора да биде овозможено за да се овозможи Dr.Fone да прави промени на уредот. Процесот изгледа различно на секој модел на уред, но инструкциите треба да бидат многу слични.

Апликацијата има многу јасни упатства за тоа како да се овозможи USB дебагирање за повеќето верзии на Android. Прво, одете до вашите поставки, а потоа кликнете на „За телефонот“. Сега, побарајте го „Build Number“ и допрете го 7 пати. Опциите за програмери потоа треба да се појават во менито за поставки, обично веднаш над текстот „За телефонот“. Кликнете на „Опции за програмери“, потоа кликнете на горниот десен прекинувач за да овозможите промени во поставките. На крај, скролувајте надолу, побарајте „USB debugging“ и овозможете го.

За да проверите дали сте го направиле правилно, поврзете го паметниот телефон со компјутерот преку USB и проверете дали има известување на екранот на телефонот што покажува дека дебагирањето преку USB работи.

Откако правилно ќе го конфигурирате USB дебагирањето, поврзете го паметниот телефон со компјутерот. Треба автоматски да се поврзе. Ако не, кликнете на следно. Dr.Fone потоа ќе инсталира драјвери, кои треба да ги презематсамо неколку секунди. Откако ќе заврши инсталацијата, ќе ви бидат дадени опции за тоа каков тип на податоци сакате да ги вратите. Решив само да одберам сè и да видам што ќе се случи. Откако ќе завршите, едноставно кликнете „Следно“.

Др. Fone потоа ќе го анализира уредот, што трае околу 5 минути. Исто така, ќе побара дозвола за root доколку е достапна, која ќе треба да биде одобрена на самиот паметен телефон. Нашиот уред беше вкоренет и му дадовме дозволи, надевајќи се дека ќе помогне во враќањето на нашите избришани податоци.

Штом ќе заврши анализата, тој автоматски ќе започне да го скенира вашиот уред. Нашиот уред имаше само 16 GB внатрешна меморија без приклучена microSD-картички. Dr.Fone немаше проблем со скенирањето; процесот траеше само 6 минути.

Dr.fFone најде околу илјада датотеки во износ од 4,74 GB. За жал, не можеше да врати ниту една текстуална порака или историја на повици. Ги барав моите контакти за тестирање, но никој не беше пронајден. Ја вклучив опцијата „Прикажи само избришани ставки“ на врвот - сè уште нема контакти. Очигледно, контактите кои беа пронајдени сè уште беа на паметниот телефон. Не разбирам зошто тие сè уште се вклучени во скенирањето и не можам да видам голема корист од таа функција.

Одејќи во галеријата, имаше тони фотографии. Некои се фотографии што ги направив со камерата, но повеќето од сликите беа составени од датотеки од различни апликации. не најдовтест сликите што ги барав. Чудно, сите наведени фотографии и датотеки со слики сè уште беа на самиот уред. Ниту една од овие датотеки не беше избришана од паметниот телефон. Истото го забележав и со видеата што ги најде Dr.Fone. Исто како што функционираше со уредите на Apple, Dr.Fone сепак не успеа да врати ниту една од нашите избришани датотеки.

Други карактеристики

Обновата на податоците е само една од многуте функции Dr. Fone нуди. Како што можете да видите од главниот интерфејс на Dr.Fone за iOS (на macOS), голем број други мали комунални услуги кои се дел од програмата. Интересно е што долниот десен агол е празен. Мојата претпоставка е дека тимот на Wondershare го направи тоа намерно во случај да се додадат нови функции во програмата.

 • Viber Backup & Враќање – Оваа функција ви овозможува да направите резервна копија од вашите Viber текстови, прилози и историја на повици и да ги вратите подоцна. Можете или да ги вратите вашите датотеки на друг уред на Apple или да извезувате датотеки за разговор како HTML за читање на вашиот компјутер. Можете да проверите овде за да видите дали вашиот уред на Apple е компатибилен.
 • Обнова на системот – Обновувањето на системот може да биде корисно кога вашиот уред на Apple е мек тули. Ова значи дека уредот е неупотреблив, но сепак се вклучува. Ова вклучува проблеми како што се црн екран, заглавен на логото на Apple при стартување итн. Оваа функција го враќа iOS во нормала без да избрише некој од вашитеважни податоци. Dr.Fone вели дека оваа функција работи за сите уреди со iOS, што е одлично.
 • Бришач за целосни податоци – Бришачот за целосни податоци трајно ги брише сите податоци што ги сакате од вашиот iOS уред. Ова го прави софтверот сосема нов како да не бил користен порано. Исто така, ги прави алатките за обновување податоци (како што се функциите за обновување податоци во самиот Dr.Fone) да не можат да ги повратат вашите податоци. Мислам дека тоа е прилично корисна карактеристика ако некогаш сакате да го продадете или подарите вашиот уред со iOS. Оваа функција моментално е достапна само за уреди со iOS.
 • Приватна бришач на податоци – Оваа функција е слична на целосната гума за податоци, но ги брише само вашите избрани приватни податоци. Ви овозможува да одржувате одредени апликации и непотребни податоци непроменети. Ова може да биде корисно за вашите избришани податоци да бидат неповратни без да мора да го избришете целиот уред.
 • Kik Backup & Restore – Слично на функцијата Viber, оваа е за Kik. Ќе можете да направите резервна копија на вашите пораки и други податоци од апликацијата и да ги вратите на истиот или на друг уред. Ова е одлично за кога се менувате на друг уред и сакате да ги зачувате вашите Kik податоци.
 • Резервна копија на податоци и засилувач; Restore – Оваа функција ви овозможува да направите резервна копија на сите ваши податоци од вашиот iOS уред со само еден клик. Податоците на кои е направена резервна копија може или да се извезат на компјутер или да се обноват на друг уред со iOS. Ова моментално работи за сите iOSуреди.
 • Пренос на WhatsApp, резервна копија и засилувач; Враќање – Функцијата WhatsApp ви овозможува да ги префрлите вашите податоци од еден уред со iOS на друг уред со iOS или Android. Слично на другите функции, можете исто така да направите резервна копија на вашите податоци, како што се пораките, и да ги обновите.
 • Линеска резервна копија & Restore – Заедно со функциите Viber, Kik и WhatsApp, Dr.Fone исто така ги има истите карактеристики како LINE. Можете да ги зачувате вашите пораки, историјата на повици и други податоци од вашиот уред со iOS за да ги вратите на истиот уред со iOS или на друг уред.

Андроид верзијата на Dr.Fone за Windows има и други функции покрај обновувањето на податоците. Има доста голема разлика помеѓу двете верзии. Ќе ве водам низ секоја функција и нејзината компатибилност со различни уреди со Android.

Снимач на екран – Функцијата за снимање на екран го прави токму она што го кажува. Снима што се случува на екранот на вашиот телефон со Android. Треба само да го стартувате рекордерот на екранот на вашиот компјутер, а потоа да го поврзете паметниот телефон со Android преку USB. Направено правилно, треба да можете да го видите екранот со Android на вашиот компјутер и да започнете со снимање. Исто така, нема потреба да се грижите за компатибилноста на уредот бидејќи оваа функција работи на СИТЕ уреди со Android. Уредно!

Резервна копија на податоци & засилувач; Restore – Оваа функција создава резервна копија од вашите важни датотеки и ги обновува кога е потребно. Список на поддржани датотекиза резервна копија и обновување се:

 • Контакти
 • Пораки
 • Историја на повици
 • Фото галерија
 • Видео
 • Календар
 • Аудио
 • Апликација

Забележете дека за резервните копии на апликациите, може да се направи резервна копија само на самата апликација. Податоците на апликацијата, од друга страна, може да се направат резервна копија само за уреди со вкоренети. За разлика од функцијата за снимање на екран, резервна копија на податоци & засилувач; обновувањето е достапно само за одредени уреди. Можете да ја проверите оваа листа на поддржани уреди за да дознаете дали вашиот уред со Android е компатибилен.

Root – Искоренувањето на вашиот уред со Android го отвора за сосема нов свет на можности, иако таа привилегија ќе ве чини гаранцијата на вашиот уред. Бидете внимателни кога го искотнувате телефонот: Една несреќа и може да завршите со хартиена тежина. Со оваа функција, можете лесно (и безбедно) да го искорените вашиот уред со Android. Прво, проверете ја нивната листа на поддржани уреди за искоренување на Android пред да започнете со чепкање.

Екстракција на податоци (оштетен уред) – Немојте да ја мешате оваа функција со обновување податоци. Враќањето податоци е за уреди кои сè уште работат. Извлекувањето податоци, од друга страна, ги обновува податоците од оштетените уреди. Податоците за физички оштетените уреди веројатно не можат да се вратат, иако уредите со софтверски проблеми сè уште можат да работат. Оваа функција се надеваме дека ќе работи за уреди каде што системот паднал, на екранот ецрна или други видови проблеми. Ова звучи како одлична карактеристика, но достапна е само за одреден број уреди на Samsung.

Отстранување на заклучен екран – Ова е прилично самообјасниво. Го отстранува заклучениот екран на уредот со Android што ќе ви овозможи пристап до паметниот телефон. Заедно со повеќето функции, ова е ограничено само на одредени уреди LG и Samsung. Обесхрабруваме да ја користите оваа одлика без согласност на сопственикот на уредот.

Бришач на податоци – Ако планирате да го подарите или продадете вашиот паметен телефон, Data Eraser ќе се покаже како многу корисен. Сега кога знаеме дека програмите за обновување податоци се достапни за паметни телефони, обезбедувањето на нашите приватни податоци е од клучно значење. Бришачот на податоци ги брише сите видови лични податоци, не оставајќи никаква трага. За разлика од едноставното ресетирање на фабричките поставки, гума за бришење податоци гарантира дека програмите за обновување (како што е нивната сопствена Dr.Fone Data Recovery) нема да можат да обноват никакви лични податоци. За среќа, оваа функција е моментално достапна за сите уреди со Android.

Отклучување на SIM – Оваа функција им овозможува на паметните телефони заклучени од операторот да користат SIM-картички од други даватели на услуги. Тоа ви дава слобода да се префрлите и да ги менувате давателите на услуги за да го извлечете најдоброто од секој од нив. Тоа е едноставен процес во кој само го поврзувате уредот со компјутерот преку USB, стартувате отклучување на SIM-картичката и извршите скенирање, а доколку е успешна, ќе имате отклучен паметен телефон. За жал, овае една од нивните најограничени функции и поддржува само голем број уреди на Samsung.

Причини зад нашиот Оценки за преглед

Ефективност: 4/5

Dr.Fone не успеа на нашите тестови за обновување податоци, без сомнение. Сега, зошто сè уште добива 4 од 5 ѕвезди? Бидејќи Dr.Fone не е само програма за обновување податоци. Има над 10 други функции што не можевме целосно да ги тестираме. Ова можеби не е програмата што ја сакате за обновување на податоците, иако може да се покаже како корисна ако сакате лесна резервна копија и реставрација.

Цена: 4/5

Wondershare нуди различни пакети за избор и за Windows и за Mac. Доживотната лиценца за iOS е по цена од 79,95 долари за Windows и Mac. Можете исто така да намалите 10 долари од тие цени ако наместо тоа се одлучите за лиценца од 1 година.

Лесност за користење: 4.5/5

Програмата беше исклучително лесна да се движите. Дури и некој што не е технолошки такт може лесно да се движи низ програмата. Има инструкции кои автоматски покажуваат дали се појави проблем, а тие чекори се лесно разбирливи.

Поддршка: 4/5

Им испратив е-пошта на нивниот тим за поддршка во врска со моите резултати од тестот за обновување на податоците и доби одговор следниот ден. Го ценам брзиот одговор, иако содржината на е-поштата едноставно вели дека моите датотеки се оштетени и повеќе не можат да се обноват. Тие предложија едноставно да се скенира уште неколку пати, што може да покаже поинакурезултати.

Алтернативи на Dr.Fone

Резервна копија на iCloud — бесплатно. iCloud е одлично решение за резервна копија и обновување податоци обезбедено од Apple. Вграден е во уредите со iOS што значи дека можете да направите резервна копија на вашиот iPhone или iPad без да се поврзете на компјутер. Забелешка: за разлика од Dr.Fone, iCloud е корисен само кога имате навремена резервна копија.

PhoneRescue — Слично на dr.fone, PhoneRescue поддржува и iOS и Android и е компатибилен со Windows и macOS. Но, програмата не нуди многу други функции како што тоа го прави Dr.Fone. Ако конкретно сакате да ги вратите изгубените датотеки од iPhone, iPad или Android, PhoneRescue е одлична опција. Прочитајте го нашиот целосен преглед на PhoneRescue.

Stellar Data Recovery for iPhone — Она што го нуди е слично на модулот Data Recovery во Dr.Fone. Stellar тврди дека програмата може директно да го скенира вашиот iPhone (и iPad исто така) за да ги врати избришаните контакти, пораки, белешки, историја на повици, гласовна белешка, потсетници итн. Достапен е бесплатен пробен период со ограничувања.

Вие. може да го прочита и нашиот преглед на најдобриот софтвер за обновување податоци на iPhone и најдобриот софтвер за обновување податоци на Android за повеќе опции.

Заклучок

Dr.Fone , за жал, не достигнете ги нашите очекувања за обновување на податоците. Беше чудно што ни даде некои датотеки што не беа ни избришани на прво место - повторно, вашата километража со софтверот може да варира. Иако скенирањата беа достаконцепт што го следи Dr.Fone; ни овозможува да трошиме помалку пари и да завршиме повеќе. Во овој поглед, програмата нуди вредност и ние ја препорачуваме.

Што ми се допаѓа : Разумна цена. МНОГУ различни функции и алатки за управување со уреди со iOS и Android. Одличниот UI/UX го прави софтверот лесен за користење и разбирање. Брза одговор на е-пошта од тимот за поддршка на Wondershare.

Што не ми се допаѓа : Функцијата за обновување податоци не можеше да ги врати сите наши датотеки.

4.1 Преземете Dr.Fone (најдобра цена)

Што прави Dr.Fone?

Dr.Fone е апликација за корисниците на iOS и Android за спасување изгубени податоци и управување со датотеки складирани на уредот. Програмата беше развиена од Wondershare и првично беше именувана како Data Recovery for iTunes.

Околу 2013 година, компанијата го промени името на овој производ и му даде повеќе брендирано име: Dr.Fone (што звучи како „Doctor Phone ”).

Оттогаш, Dr.Fone помина низ голем број големи ажурирања. Најновата верзија е способна за поддршка и преземање податоци од уредите на iPhone, iPad и Android. Dr.Fone Toolkit исто така има голем број помали алатки кои ви дозволуваат да снимате екрани на уредите, безбедно да ги бришете податоците, да го искорентирате Android, итн.

Што вклучува Dr.Fone?

Основната функција на Dr.Fone Toolkit е обновување податоци - што значи ако случајно сте избришале некои датотеки од вашиот iPhone, iPad, iPod Touch или телефон базиран на Androidбрзо, и има огромен број на други корисни функции, па можеби сепак вреди вашиот убав денар.

Покрај обновувањето на податоците, Dr.Fone нуди и над десет други функции како резервни копии за различни апликации и податоци, систем реставрација, искоренување и многу повеќе. Не можевме да ги тестираме сите негови карактеристики, но ако ви треба повеќе од обновување податоци за вашите уреди со Android и iOS, Dr.Fone би била добра програма за проверка. Ние го препорачуваме.

Земете го Dr.Fone

Па, како ви се допаѓа овој преглед на Dr.Fone? Дали сметате дека апликацијата е корисна? Кажете ни.

или таблет, програмата може да ви помогне да ги вратите. Dr.Fone, исто така, тврди дека може да ги врати податоците кога вашиот уред е украден, скршен или не може да се подигне, под услов да имате резервна копија.

Во меѓувреме, комплетот со алатки вклучува и неколку други алатки за резервна копија на вашиот уред, пренос на податоци на WhatsApp, снимање активности на екранот, бришење на уредот пред рециклирање итн. Во оваа смисла, Dr.Fone е повеќе како пакет за корисниците на iOS и Android во случај на итен случај на податоци.

Дали Dr.Fone е доверлив?

Пред да ја напишеме оваа рецензија, забележавме дека некои луѓе на Интернет тврдеа дека Dr.Fone е измама. Според наше мислење, ова не е точно.

За време на нашите тестови, откривме дека Dr.Fone можеби ќе може да ги врати вашите избришани ставки, иако шансите не се секогаш 100%. Затоа ве охрабруваме да ги испробате демо верзиите. Не купувајте ги целосните верзии освен ако не знаете што нудат.

Со тоа се вели, можно е Wondershare или неговите партнери да започнале кампањи за дигитален маркетинг, преувеличувајќи ги можностите на нивните производи, повикувајќи ги потенцијалните клиенти да купат одлуки со стимулации или понуди со ограничено време, како што се попусти, купонски кодови итн.

Дали Dr.Fone е безбеден?

Да, тоа е. Ги тестиравме и Dr.Fone Toolkit за iOS и Dr.Fone Toolkit за Android на нашите компјутери и Mac. Програмата е ослободена од проблеми со малициозен софтвер и вируси откако ќе ја скенираAvast Antivirus за компјутер, Malwarebytes и Drive Genius на MacBook Pro.

Во однос на навигацијата во рамките на програмата, Dr.Fone е исто така безбеден за користење. На пример, модулот за обновување податоци прво исклучен од вашиот уред, а потоа ги прикажува сите пронајдени датотеки. После тоа, корисниците имаат можност да ги извлечат тие податоци во папка за компјутер или Mac.

Можете ли да го користите Dr.Fone бесплатно?

Не, програмата не е не е слободен. Но, тој нуди пробна верзија која има одредени ограничувања за целите на демонстрација.

Вреди да се напомене дека кога ги користите модулите за обновување податоци, ако скенирањето во пробната верзија не ги пронајде вашите изгубени податоци, не Не ја купувајте целосната верзија - ниту таа нема да ги пронајде или обнови вашите податоци.

Зошто треба да ми верувате?

Дали некогаш сте имале дефект на вашиот паметен телефон, сте го донеле до службата за корисници за да го поправат и сте платиле многу пари само за да ви се скрши повторно неколку недели подоцна?

Здраво , јас се викам Виктор Корда. Јас сум технолошки ентузијаст со бескрајна љубопитност. Многу се грижам со моите паметни телефони и знам дека ќе ги збркам на овој или оној начин. Исто така, морав да научам различни начини да ги поправам проблемите што ги предизвикав на прво место. Учењето како да воскреснам паметен телефон од мртвите стана природна работа за мене.

Процесот на тоа е прилично досаден и бара многу истражување. За овој преглед на Dr.Fone, добив шанса да ја тестирам програмата. се надевавDr.Fone може да помогне да се намали кривата на учење толку добро што дури и луѓето што не се технолошки ќе можат самоуверено да ја користат апликацијата. За да го проценам квалитетот на нивниот тим за поддршка на клиенти, дури им испратив е-пошта. Можете да прочитате повеќе подолу.

Одрекување: Овој преглед е ослободен од какво било влијание од Wondershare, производителот на Dr.Fone. Го напишавме врз основа на нашите сопствени практични тестови. Тимот на Dr.Fone немаше никаков уреднички придонес за содржината.

Преглед на Dr.Fone: Нашите резултати од тестирањето

Фер обелоденување: поради фактот што Др. Fone е всушност пакет кој вклучува десетици помали алатки и функции, малку е веројатно дека би можеле да ја тестираме секоја функција. Не можевме да го имитираме секое сценарио за губење податоци. Исто така, имаме ограничен број уреди базирани на iOS и Android; За нас е невозможно да ја тестираме програмата на сите телефони и таблети со Android. Како што беше речено, се обидовме речиси да ви дадеме детален преглед на dr.fone.

Тест 1: Враќање податоци од iPhone со Dr.Fone за iOS

Забелешка: Модулот „Враќање податоци“ во Dr.Fone всушност вклучува три под-режими: Закрепнување од уред со iOS, Обнова од резервна датотека на iTunes и Обнова од резервна датотека iCloud. Мојот тимски колега не можеше директно да го тестира првиот под-режим бидејќи неговиот iPhone се изгуби за време на патувањето во Дизниленд. Можете исто така да се преселите во делот „Тест 2“ за да ги видите резултатите откако мојот соиграч користеше iPad за да го тестира овој под-режим.

Под-тест: директно враќање на податоците од iPhone

Liane Cassavoy од PCWorld ја прегледа многу раната верзија на dr.fone. Во тоа време, програмата имаше само два модула. Како што рече таа, „dr.fone се справува со обновувањето на податоците на iOS на два начина: Или од самиот уред со iOS или — во случај да сте го изгубиле уредот — од резервна копија на iTunes“.

Дали dr.fone враќање на нејзините избришани датотеки? Да, но не на совршен начин. „Избришав повеќе контакти, фотографии, видеа, текстуални пораки и обележувачи, како и целосна историја на повици, од iPhone 4, а dr.fone можеше да ги најде сите датотеки освен избришаните текстуални пораки. 2>

Како што можете да видите, dr.fone можеше да земе некои од нејзините избришани датотеки, но не сите. Друг увид од написот PCWorld беше дека содржината на обновените податоци не е недопрена. Сепак, вреди да се напомене дека верзијата PCWorld тестирана беше развиена во 2012 година.

Можно е Wondershare да ги подобрил можностите на овој режим за обновување. Ако имате можност да ја тестирате оваа функција на вашиот iPhone, повеќе од добредојдени сте да ги споделите вашите резултати со нас во делот за коментари подолу. Ќе размислиме дури и да ја ажурираме оваа објава за да го вклучиме вашето искуство.

Под-тест: Враќање на податоците на iPhone од резервната датотека на iTunes

Овој режим е повеќе како резервна копија на iTunes екстрактор. Dr.Fone ги анализира резервните копии на iTunes зачувани на вашиот компјутерили Mac и потоа извлекува датотеки од нив. Забелешка: треба да ја извршите програмата на компјутерот со кој претходно сте го синхронизирале вашиот iPhone. Во спротивно, нема да најде резервна копија за скенирање.

На мојот MacBook Pro, Dr.Fone откри четири резервни датотеки на iTunes, од кои едната беше од мојот изгубен iPhone. Еден мал проблем: покажа дека мојот последен датум на резервна копија е во 2017 година. Сепак, мојот уред беше изгубен пред една година и нема шанси некој друг да го користел мојот уред на мојот Mac. Грешката веројатно била поврзана со апликацијата iTunes или Dr.Fone. Не можев навистина да кажам. Но, тоа не е поентата - нашата цел е да оцениме колку е ефикасна програмата за враќање на датотеки од резервна копија на iTunes. Затоа, го избрав мојот iPhone и кликнав на „Започни скенирање“.

За помалку од една минута, dr.fone најде тони предмети што може да се вратат, кои беа наведени врз основа на типот на датотека. Како што можете да видите, имаше 2150 фотографии, 973 фотографии од апликации, 33 видеа од апликации, 68 пораки, 398 контакти, 888 историја на повици. Иако фотографиите и видеата се најважни за многумина од нас, најмногу ме интересира историјата на повиците бидејќи iOS прикажува само 100 повици на апликацијата, иако Apple може тивко да ги зачува на iCloud.

Како што можете да видите, Dr.Fone најде список на повици со поврзани информации како што се името, датумот, типот (дојдовни или појдовни) и времетраењето. Тоа не е лошо. За да ги зачувате пронајдените ставки, само изберете ги и кликнете на „Извези во Mac“ (за Mac машини)копче за да продолжите.

Под-тест: Враќање на податоците на iPhone од резервната датотека iCloud

Процесот е доста сличен на режимот „Обнова од резервната датотека на iTunes“, освен вие мора да се најавите на iCloud со вашиот Apple ID. Забелешка: ќе треба да ја исклучите автентикацијата со два фактори за да продолжите, инаку dr.fone ќе се појави предупредување.

Еве го главниот екран на овој режим. Откако ќе се најавите, програмата ги потврдува информациите за вашата сметка. Wondershare разбира дека корисниците може да се двоумат да ги дадат своите информации за Apple ID, па затоа се оградуваат дека никогаш не водат евиденција за какви било информации или содржина на сметката на Apple за време на вашето обновување и дека можете да ја посетите страницата на нивната политика за приватност за повеќе информации.

Програмата најде неколку бекап на iCloud. За да ги погледнете, само кликнете на копчето „Преземи“, изберете ги типовите датотеки што ги сакате и ќе можете да пристапите до тие датотеки.

Тест 2: Враќање податоци од iPad со Dr.Fone за iOS

Забелешка: користев iPad (16GB) за овој тест. За да го поедноставам вашето искуство со читање, го тестирав само режимот „Обнова од уред со iOS“ бидејќи другите два режима беа истражени во Тест 1 погоре.

Откако го поврзав мојот iPad со мојот Mac, отворив dr.fone и кликнете на модулот „Обнова податоци“. Програмата го откри мојот iPad без никакви проблеми, како што можете да видите на сликата од екранот подолу. Кликнав на темно синото копче „Start“ и скенирањепочна. Процесот траеше околу седум минути за да се заврши. Забелешка: се чини дека тимот за развој го реши проблемот со статусната лента. Пред шест месеци, тестирав претходна верзија и програмата постојано се заглавуваше на 99% за време на скенирањето. Во оваа верзија, тој проблем не се повтори.

На прв поглед, бев среќен што ги видов сите фотографии што Dr.Fone ги најде на мојот iPad. Ги имало 831. Бидејќи програмата ми дозволува да ги извезувам пронајдените слики во Mac, избрав неколку слики и кликнав на копчето „Извези во Mac“ за да ги зачувам.

Ја отворив папката што ги содржи тие пронајдени фотографии... изгледа добро! Сепак, забележав дека има проблем во врска со големината на датотеката. Како што можете да видите од скриншот подолу (обрнете внимание на волуменот Size), големината на тие зачувани слики беа помали од 100 KB - што дефинитивно изгледа чудно, бидејќи вистинската големина на фотографијата направена на мојот iPad е неколку мегабајти ( MBs). Очигледно, квалитетот на обновените фотографии НЕ е ист како оригиналите.

Исто така, имав уште едно интересно откритие: Зарем тие фотографии сè уште не се на мојот iPad? Проверив - излезе дека сум бил во право. Фотографиите што ги најде Dr.Fone се сите постоечки слики на мојот уред.

Затоа, за да тестирам дали програмата навистина работи или не за да ги спаси избришаните датотеки на iPad, избришав 23 слики и видеа од Фотографиите апликација на мојот iPad и се уверив дека се избришани од „Неодамна избришани“

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.