Преглед на ProWritingAid: Дали сè уште вреди во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

ProWritingAid

Ефективност: Ги зема повеќето грешки Цена: Премиум план $20/месец или $79/година Лесност за користење: Боја -кодирани предупредувања, предлози за скокачки прозорци Поддршка: База на знаење, веб форма

Резиме

ProWritingAid е корисна граматика, стил и проверка на правопис. Ги идентификува потенцијалните проблеми со подвлекување во боја и дава резолуции со еден клик кога лебдите над означениот дел. Ако сте сериозни за пишување, тоа е спас.

Не е толку богато со функции како Grammarly и дозволува некои интерпункциски грешки да не се означат. Сепак, тој е доволно функционален и нуди мир на умот по значително намалена цена. Делумно, тоа го прави со раздвојување на плагијатот од планот Premium, па ако тоа е нешто што ви треба редовно, може да ја најдете другата услуга попримамлива.

Оние кои го користат бесплатниот план на Grammarly за проверка на правописот и граматиката ќе најдат Бесплатниот план на ProWritingAid е недоволно моќен. Останатите од нас можат да го сметаат ProWritingAid како буџетска верзија на Grammarly.

Што ми се допаѓа : Детални извештаи. Брзо и прецизно. Разумно прифатлива.

Што не ми се допаѓа : Ограничен бесплатен план. Бавна апликација за десктоп. Пропуштени интерпункциски грешки.

4.1 Земете ProWritingAid

Зошто да ми верувате за оваа рецензија

Пишувам за живот повеќе од една деценија, па затоа сум многу свесен за тоа колку е лесно грешките да навлезат. Секогаш го има тоабидејќи прекршувањето на авторските права може да доведе до известувања за отстранување. ProWritingAid успешно ќе идентификува многу проблеми со авторските права.

Причини зад моите оценки

Ефективност: 4/5

ProWritingAid ќе ги означи граматиката, стилот и правописот проблеми додека пишувате и нудите кратки објаснувања со можност да го решите секој проблем со еден клик. Сепак, интерпункцијата не се проверува толку темелно како другите апликации. Неговите многу длабински извештаи се корисни - најдобрите во бизнисот - и Word Explorer ви дава лесен пристап до поширок речник.

Цена: 4,5/5

Иако не е евтина, претплатата на ProWritingAid Premium е речиси половина од цената на Grammarly. Меѓутоа, ако треба да извршите многу проверки на плагијати, цената брзо ескалира.

Лесност за користење: 4/5

ProWritingAid ги означува потенцијалните граматички, стилови, и правописни проблеми со подвлекување во боја. Лебдат над подвлечената област се појавува објаснување за проблемот и можност да се реши со еден клик.

Поддршка: 4/5

Официјалната веб-локација вклучува детална страница за помош „Како да се користи ProWritingAid“ и блог. Исто така, постои детална ЧПП и база на знаење, а тимот за поддршка може да се контактира преку веб-формулар. Поддршката за телефон и разговор не е достапна.

Алтернативи на ProWritingAid

 • Grammarly (139,95 $/годишно) го проверува вашиот текст за точност, јасност,испорака, ангажман и плагијат. Се приклучува на Google Docs и Microsoft Word (сега и на Mac). Неговите онлајн и десктоп апликации ви овозможуваат да го проверувате вашето пишување од други процесори на текст. Прочитајте ја нашата споредба на ProWritingAid наспроти Grammarly за повеќе.
 • Ginger Grammar Checker (89,88$/годишно) е онлајн (Chrome, Safari), десктоп (Windows) и мобилен (iOS, Android ) граматички проверувач.
 • WhiteSmoke (79,95 $/годишно) е алатка за пишување за корисници на Windows која открива граматички грешки и плагијати и врши преводи. Достапна е веб-верзија (59,95$/година), а верзијата за Mac доаѓа наскоро.
 • StyleWriter 4 (Почетно издание 90$, Стандардно издание 150$, Професионално издание 190$) е граматичка проверка и уредник на ракопис за Microsoft Word.
 • Уредувач на Хемингвеј (бесплатен) е бесплатна веб-апликација која покажува каде можете да ја подобрите читливоста на вашето пишување.
 • Hemingway Editor 3.0 ($19,99) е десктоп верзија на Hemingway Editor достапна за Mac и Windows.
 • По истекот на рокот (бесплатна за лична употреба) е апликација со отворен код која наоѓа грешки во пишувањето и нуди предлози.

Заклучок

Се чини дека секогаш забележувам грешки кога е предоцна - веднаш откако ќе го притиснам копчето Испрати или Објави. Дали го имате тој проблем? ProWritingAid може да помогне. Брзо го скенира вашиот документ и ги идентификува потенцијалните проблеми што можезасрамете или едноставно го отежнувате читањето на вашето пишување.

Тоа оди многу подалеку од проверка на правопис; исто така ги открива граматичките грешки и проблемите со читливоста. ProWritingAid работи онлајн и на десктоп компјутери (не мобилни, за жал) и се приклучува директно на Microsoft Word (за Windows) и Google Docs. Ако користите други процесори на текст, наместо тоа, можете да ја отворите вашата работа на апликацијата за мобилни или десктоп.

Можете да ја испробате бесплатно две недели. Бесплатната верзија е ограничена на проверка на 500 зборови истовремено. Тоа може да биде во ред ако поголемиот дел од вашето пишување е краткорочно, но ние останатите ќе треба да платиме за претплата.

Претплатата на ProWritingAid Premium е речиси половина од она што чини Grammarly и е одлична вредност - но тоа не е крајот на приказната. Grammarly Premium вклучува неограничено проверка на плагијат, додека ProWritingAid Premium воопшто не го вклучува. Ако ви треба таа услуга, треба да платите за Premium Plus или да купувате чекови за плагијат одделно.

Земете ProWritingAid

Значи, дали ви е корисна оваа рецензија на ProWritingAid? Споделете ја вашата приказна подолу.

јазот помеѓу она што сакавте да го кажете и она што всушност сте го напишале. Корисно е да имате втор пар очи пред да го притиснете копчето Испрати или Испрати!

Последната година, ја користев бесплатната верзија на Grammarly за да ја проверам мојата работа пред да ја поднесам. Честопати сум изненаден од тоа колку грешки ќе најде, но благодарен за можноста да ги поправам пред мојата работа да оди кај уредник.

Свесен сум за ProWritingAid веќе некое време, но не сум го тестирал до сега. Ќе го поминам низ истата батерија на тестови што ја користев со Grammarly за да видам како се споредува.

Преглед на ProWritingAid: Што има за вас?

ProWritingAid е сè за корекција и подобрување на вашето пишување. Ќе ги наведам неговите карактеристики во следните шест делови. Во секоја потсекција, ќе истражам што нуди апликацијата и потоа ќе го споделам моето мислење.

1. ProWritingAid ги проверува вашите правопис и граматика онлајн

Можете да го користите ProWritingAid за да го проверите вашето пишување онлајн со инсталирање екстензија на прелистувач за Google Chrome, Apple Safari, Firefox или Microsoft Edge. Постои и додаток за Google Docs. Ги инсталирав екстензиите на Chrome и Google Docs, а потоа вчитав документ за тестирање.

Приклучокот ги нагласува потенцијалните проблеми во различни бои за да предупреди за различни грешки, вклучувајќи правопис и основни грешки при пишување . Лебдат над подвлечен збор дава опис на проблемот и можност дапоправете го.

На пример, ProWritingAid означува „грешка“ како непознат збор и ми дозволува да ја префрлам за „грешка“ со кликнување на копче.

Иако живеам во Австралија, главно пишувам на американски англиски. Секогаш ја ценам апликацијата што посочува кога автоматски пишувам збор со австралиски правопис по грешка. Во случајот подолу, тоа е зборот „извини“.

ProWritingAid може да се постави на англиски, Обединетото Кралство, САД, Ау или Калифорнија, или само „англиски“, што се чини дека прифаќа каков било локализиран правопис.

За разлика од традиционалните проверки на правопис, апликацијата го зема предвид и контекстот. Зборовите „некои“ и „еден“ се вистински зборови, но неточни во овој контекст. Апликацијата посочува дека треба да користам „некој“.

„Сцена“ е исто така означена. Тоа е речник збор, но не е вистинскиот во овој контекст.

Проверив и што ќе направи апликацијата со „приклучи“, што е точно во контекст. Многу апликации, вклучително и Grammarly, прават грешка што предлагаат наместо тоа да се користи именката „приклучок“. За среќа, ProWritingAid со задоволство го остава како што е.

Граматичките грешки исто така се означени. „Џејн го наоѓа богатството“ би било добро, но ProWritingAid сфаќа дека „Мери и Џејн“ е множина, па наместо тоа треба да се користи „најди“.

Најдени се и посуптилни грешки. Во примерот подолу, зборот „помалку“ треба да се користи наместо „помалку“.

ProWritingAid изгледа помалку мисленоза интерпункција од другите граматички проверки. На пример, во следниот случај, Grammarly предлага да се отстрани запирката од првата линија и да се додаде во втората. ProWritingAid нема предлози.

Затоа го тестирав со реченица која содржи груби интерпункциски грешки.

Дури и овде, ProWritingAid е многу конзервативен. Само три прилики се означени, а една од нив е жолто знаменце за читливост наместо знаменце со интерпункција. Дури и формулацијата на грешката е конзервативна: „можна непотребна запирка“.

Ако сакате да не користите Google Docs, достапен е веб-уредник (сличен на десктоп апликацијата што ќе ја покриеме подолу) .

Ја ценам граматичката помош кога пишувам важни е-пораки, но бев разочаран од неколкуте грешки означени од ProWritingAid кога составив една во веб-интерфејсот на Gmail.

Мое мислење: Како што некој се навикна на бесплатната верзија на Grammarly, веднаш забележувам дека ProWritingAid означува помалку зборови отколку што очекував. Во некои случаи, тоа е добра работа, бидејќи има помалку лажни позитиви. Генерално, сметам дека предлозите на апликацијата се корисни. Но, се чини дека пропушта многу интерпункциски грешки. Сметав дека е многу помалку корисно при составување е-пошта.

2. ProWritingAid ги проверува вашите правопис и граматика во Microsoft Office и повеќе

Можете да го користите ProWritingAid со десктоп процесори за текст, но за жал не и на мобилниот уреди. За корисниците на Windows, aприклучокот е достапен за Microsoft Word кој ви овозможува да користите ProWritingAid во процесорот на текст. Достапна е дополнителна лента која дава пристап до функциите и извештаите на ProWritingAid. Прашањата се означени; дополнителни детали се достапни во левата страна. Советите и извештаите се појавуваат во скокачки прозорци.

На Mac и со други процесори на текст, ќе треба да ја користите апликацијата за работна површина ProWritingAid за Mac и Windows. Можете да отворите стандардни формати на датотеки како богат текст и Markdown, како и датотеки зачувани од Microsoft Word, OpenOffice.org и Scrivener. Алтернативно, можете да го копирате и залепите текстот во апликацијата.

Апликацијата за десктоп работи на ист начин како онлајн апликацијата и приклучокот за Google Docs, давајќи ви исто искуство на платформите. За жал, премногу ги раздели параграфите во мојот Word документ и форматирањето не се прикажува. Можете исто така да креирате текст во апликацијата, користејќи го како процесор на текст. Ќе го опфатам тоа подолу.

Мое мислење: За корисниците на Microsoft Office на Windows, ProWritingAid работи директно во вашиот процесор на текст. За сите останати, проверката на вашата граматика ќе треба да почека до подоцнежна фаза - откако ќе го зачувате документот и ќе го отворите во апликацијата за работна површина (или само копирајте и залепете). Овој процес не е нужно лош; тоа е всушност начинот на кој повеќе сакам да работам.

3. ProWritingAid обезбедува основен процесор на текст

Когапрегледувајќи го Grammarly, ме изненади кога дознав дека многу корисници не го користат само за да го проверат своето пишување; го користат и за пишување. Иако не е идеален, можете да ја користите работната површина или онлајн апликацијата ProWritingAid како процесор на текст. За разлика од апликацијата Grammarly, таа не нуди форматирање, но дава предлози за вашето пишување додека пишувате. Апликацијата ја најдов малку бавна на мојот iMac 2019 година.

И покрај недостатокот на функции, не ја сметав апликацијата многу интуитивна. Првото нешто што го направив беше да ја затворам лентата со алатки, но не постои очигледен начин да се прикаже повторно. На крајот открив дека треба да кликнете на зборот Извештаи на горниот дел од екранот, а потоа кликнете на пинот ако сакате да го задржите таму трајно.

Ќе најдете корисен збор и знак брои на дното на екранот и досадното копче „Земи човечки уредник“ кое постојано лебди на десната страна на екранот. Лебдете над сите подвлечени зборови за да дознаете што ProWritingAid мисли дека е погрешно.

Иако лентата со алатки ProWritingAid не ви дозволува да го форматирате текстот, таа дава пристап до збирка корисни извештаи што ќе ги разгледаме во следниот дел.

Мое мислење: Иако можете да го користите ProWritingAid како основен процесор на текст, јас не го препорачувам: има многу бесплатни и комерцијални алтернативи многу посоодветни за пишување содржина. Можеби вреди ако ви треба дополнителна помош со граматиката иправопис.

4. ProWritingAid сугерира како да го подобрите вашиот стил на пишување

ProWritingAid подвлекува проблематични зборови и фрази во различни бои за да ги означи потенцијалните проблеми:

 • Сино: граматика прашања
 • Жолта: проблеми со стилот
 • Црвено: правописни проблеми

Во овој дел, ќе истражиме колку се корисни неговите предлози за стил се и истражете ги деталните извештаи што може да ги даде за вашето пишување, што е веројатно најсилната карактеристика на апликацијата. Многу од жолтите предлози се за отстранување на непотребните зборови и подобрување на читливоста. Еве неколку примери.

Со „целосно среќен“, зборот „целосно“ може да се елиминира.

Во оваа долга реченица, „сосема“ и „се дизајнирани да“ можат да да се отстрани без значително да се промени значењето на реченицата.

И тука „неверојатно“ е непотребно.

Апликацијата исто така се обидува да идентификува придавки кои се слаби или претерано употребувани и предлага алтернативи . За жал, другите опции не секогаш функционираат.

Како и повеќето граматички проверки што ги користев во текот на децениите, пасивното време постојано се означува и обесхрабрува.

ProWritingAid, исто така, обезбедува детални извештаи , повеќе од кој било друг проверувач на граматика за кој сум запознаен. Достапни се вкупно дваесет длабински извештаи.

Извештајот за стил на пишување ги истакнува областите на пишување што ја попречуваат читливоста, вклучувајќи пасивни глаголи ипрекумерна употреба на прилози.

Извештајот за граматика бара граматички грешки, вклучително и многу дополнителни проверки што ги додаде тимот на уредувачи на копии.

Извештајот за преупотребени зборови вклучува прекумерна употреба засилувачи како „многу“ и колебливи зборови како „само“ кои го ослабуваат вашето пишување.

Извештајот за клишеа и вишок означува заостанати метафори. Исто така, ви покажува каде сте употребиле два збора кога еден е доволен.

Извештајот за леплива реченица ги идентификува речениците што треба да се препишат бидејќи се нејасни и тешко се следат.

Извештајот за читливост ги нагласува речениците што се тешко разбирливи со помош на алатки како Flesch Reading Ease Score.

Конечно, можете да пристапите до Збирен извештај кој концизно ги прикажува главните точки од другите извештаи. што е придружено со корисни графикони.

Мое мислење: Не само што ProWritingAid дава предлози за стил додека пишувам, туку можам да пристапам до различни детални извештаи кои идентификуваат пасуси кои можат да се подобрат. Сфатив дека овие извештаи беа корисни, особено затоа што идентификуваа специфични промени што можам да ги направам за да го подобрам мојот текст.

5. ProWritingAid обезбедува речник и речник

Друга уникатна карактеристика понудена од ProWritingAid е нејзиниот Word Explorer - комбиниран речник, речник, речник за римување и многу повеќе. Овозможува едноставен начин да пронајдете подобар збор од оној на кој сте оделекористете, но знаевте дека не треба.

Речникот прикажува дефиниции кои вклучуваат зборови што можете да ги користите како алтернативи.

Обратниот речник ви покажува кои дефиниции го содржат зборот што го пребарувате за. Лебдувањето над збор ви овозможува да го копирате на таблата со исечоци или да го побарате во Word Explorer.

Терзаурусот прикажува синоними, но не и антоними.

Можете побарајте и клишеа на зборот…

…вообичаени фрази што го содржат зборот…

…и употреба на зборот од популарни книги и цитати.

Мој став: Word Explorer на ProWritingAid е разноврсен и лесен за користење. Ако мислите дека има подобар збор за употреба, веројатно ќе го најдете со оваа алатка.

6. ProWritingAid проверува за плагијат

Проверката на плагијат не е во основната група функции на ProWritingAid, но е достапна како додаток, или со купување лиценца Premium Plus или директно проверки.

Оваа функција ви покажува каде сте ги користеле истите зборови како друг автор, овозможувајќи ви правилно да ги цитирате или парафразирате нив поефикасно. Кога ја тестирав оваа функција, беше потребно подолго време да се подготват од другите извештаи и идентификував пет неоригинални фрази и реченици.

Не сите овие знаменца бараат акција. На пример, едно беше само името на моделот на производот.

Мој став: Проверката за потенцијален плагијат денес е поважна од кога било

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.