Преглед на вежба за диск: Дали е добра оваа апликација за обновување во 2022 година?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Диск вежба

Ефективност: можете да вратите дел или сите изгубени податоци Цена: еднократна такса + 89 $ или 9,99 $ месечно на Setapp Лесност за користење: Интуитивен интерфејс со јасни упатства Поддршка: Достапно преку е-пошта и веб-форма

Резиме

Дали некогаш сте изгубиле некои важни датотеки и лицето што го побара помош само ви дава предавање за важноста на резервните копии? Фрустрирачки, нели. Резервните копии се важни, но сега е предоцна. Она што навистина ви треба е решение што може да ги врати вашите датотеки што недостасуваат.

Тоа е она што Disk Drill ветува дека ќе го направи и функционира. Нема гаранција дека ќе можете да ја вратите секоја датотека. Хард дисковите може да се оштетат или оштетат до неправилно, а податоците на крајот ќе бидат препишани и трајно изгубени.

За среќа, бесплатната верзија на Disk Drill ќе ви покаже дали вашите датотеки може да се обноват пред да ги потрошите парите. Ако може да ги врати вашите клучни датотеки, дефинитивно вреди да се купат трошоците.

Она што ми се допаѓа : чист интерфејс лесен за употреба. Исчистете го воведот кога користите нови функции. Приказ на изминатото време и преостанатото време за време на скенирањето. Способност да се паузира скенирањето и да се зачува за да се продолжи во иднина.

Што не ми се допаѓа : Создавањето диск за враќање беше покомплицирано од очекуваното. Скенирањето за изгубени датотеки може да одземе многу време.

4.3 Вклучи го Disk Drillпрозорец. Се појавува вовед во функцијата.

Сакам да го исчистам мојот внатрешен хард диск, па кликнам на копчето Скенирај веднаш до „Внатрешно“. Disk Drill започнува да го скенира мојот уред за датотеки, а резултатите почнуваат да се прикажуваат веднаш.

Под папката Апликации, се прикажани некои доста големи датотеки. Најголемата е апликацијата за инсталирање на High Sierra што штотуку ја преземав, која зафаќа простор од 5 GB. Веќе не ми треба, па ја избрав датотеката и кликнав на копчето Отстрани .

Ми побараа лозинка и датотеката ја нема. Јас сум 5 GB побогат!

Мој личен став : Кога оставате простор на диск, еден брз начин е да избришете големи датотеки што повеќе не ви се потребни. Disk Drill ќе ги лоцира датотеките што се големи и не се користат редовно. Ваше е да одлучите дали можете безбедно да ги избришете.

4. Најдете и отстранувајте дупликат датотеки

Дупликатите датотеки исто така непотребно заземаат простор на дискот, а Disk Drill ви помага да ги најдете и тие. Сакав да се уверам дека имам барем една дупликат датотека за тестирање за мојот тест, па ја отворив мојата папка Преземања и ја удвоив датотеката за инсталација на Disk Drill.

Потоа во Disk Drill кликнав на копчето Најдете дупликати. и се појави вовед во функцијата.

Ја влечев мојата папка Преземања на екранот и кликнав Скенирај .

Диск дупчалката не најде ниту една , но две, дупликат датотеки. Тоа изгледакако да го преземав бесплатниот пробен период на Quiver повеќе од еднаш.

Ги избрав двата дупликати, а потоа кликнете Отстрани .

Потврдувам и дупликатите ги нема.

Мој личен став : Бришењето на непотребните дупликати датотеки е уште еден добар начин за чистење на вашиот диск. Disk Drill може брзо да идентификува дупликати во која било папка што ќе ја наведете, дури и ако имињата на датотеките се различни.

5. Бекап и клонирање на дискови и партиции за идно обновување

Disk Drill ви овозможува да клонирате вашите хард дискови, така што имате точна копија не само од вашите тековни датотеки, туку и од остатоците од датотеките што недостасуваат. На тој начин можете да вршите операции за обновување во иднина, што е особено корисно за диск што е на последните краеви.

Кликнав на копчето Резервна копија и избрав „Backup into DMG image…“ , и овде се појави вовед во функцијата…

Мојот внатрешен хард диск не се појавува на списокот. За да направам резервна копија на мојот подигач, морам да се подигнам од погонот за спасување Disk Drill што го создадов и да имам надворешен диск доволно голем за да ја чува резервната копија.

Решив да направам резервна копија од мојот надворешен диск од 8 GB, па кликнете соодветното копче Резервна копија . Ја избрав работната површина како дестинација за мојата резервна копија, а потоа кликнав Зачувај .

Резервната копија започна и траеше околу 10 минути за да се заврши.

Мој личен став : Создавањето клон на вашиот диск ви го овозможува тоаизвршувајте операции за обновување во иднина и отстранува дел од ризикот од препишување на податоците што може да се спасат.

Причини зад мојот преглед Оценки

Ефективност: 4,5/5

Disk Drill успешно ги врати изгубените датотеки на мојот iMac и на надворешен диск, вклучувајќи ги и датотеките што биле изгубени по форматирањето. Програмата исто така може да ви помогне да најдете датотеки што може да ви помогнат да ослободите простор на хард дискот.

Цена: 4/5

Disk Drill има слична цена на многу од нејзините конкуренти. Иако не е евтин, може да сметате дека вреди секој цент ако може да ги врати вашите вредни датотеки, а пробната верзија на софтверот ќе ви покаже што може да поврати пред да издвоите пари.

Едноставно користење: 4.5/5

Програмата има интерфејс кој е лесен за користење и првично се појавува екран за помош за секоја функција, вклучувајќи и линк до видео за упатство. Единствениот проблем што го имав беше местото каде што апликацијата претпоставуваше дека треба да имам партиција за обновување при креирањето на диск за подигање и не нудев алтернатива кога немав.

Поддршка: 4/5

Веб-страницата на Disk Drill обезбедува сеопфатна ЧПП и база на знаење и за Mac и за Windows, како и детална колекција на упатства. Техничката поддршка може да се контактира или преку е-пошта или веб-форма, но не преку телефон или разговор во живо.

Алтернативи на Disk Drill

Time Machine : Редовните резервни копии на компјутерот сеод суштинско значење и да го олеснат опоравувањето од катастрофи. Започнете со користење на вградената Time Machine на Apple. Се разбира, треба да направите резервна копија пред да имате катастрофа. Но, ако го направивте тоа, веројатно нема да ја читате оваа рецензија! Добро е што можете да користите Disk Drill или една од овие алтернативи.

Prosoft Data Rescue : Ги обновува датотеките на Mac и Windows што биле случајно избришани или дискови што случајно биле форматирани од 99 долари.

Stellar Mac Data Recovery : оваа програма од $99 ги скенира и обновува избришаните датотеки од вашиот Mac.

Wondershare Recoverit : Ги враќа изгубените или избришаните датотеки од вашиот Mac за 79,95 долари, а достапна е и верзија на Windows.

EaseUS Data Recovery Wizard Pro : Ги враќа изгубените и избришаните датотеки од 89,99 долари. Достапни се верзии на Windows и Mac.

Бесплатни алтернативи : Набројуваме неколку корисни бесплатни алтернативи во нашиот преглед на бесплатниот софтвер за обновување податоци, како и нашиот најдобар водич за апликации за враќање податоци за Mac. Општо земено, овие не се толку корисни или лесни за користење како апликациите за кои плаќате.

Заклучок

Губењето датотеки може да биде катастрофално. Покрај важните работни документи, нашите компјутери ги чуваат и нашите незаменливи лични фотографии и други спомени. Една грешка или неуспех, и може да изгубите сè. Погрижете се да чувате резервни копии!

Ако сте изгубиле важни датотеки, пробната верзија на Disk Drill ќе дозволизнаете дали може да се обноват. Ако можете да ги вратите, времето и парите што ќе ги потрошите ќе вредат.

Преземете го Disk Drill на Setapp

Па, дали ви е корисен овој преглед на Disk Drill? Дали апликацијата ги обновува вашите датотеки? Оставете коментар и известете ни.

Setapp

Што е Disk Drill?

Disk Drill е дизајниран да ви помогне да ги вратите изгубените датотеки на вашиот Mac или Windows компјутер. Можеби ви недостигаат клучни датотеки затоа што ненамерно сте ги избришале, сте форматирале погрешен диск или вашиот диск станал корумпиран.

Дополнително, можете да ја користите програмата за да ослободите простор на вашите дискови. Кога бришете датотека или форматирате диск, податоците всушност не се отстрануваат од уредот. Она што е отстрането е информацијата за директориумот што му кажува на оперативниот систем името на датотеката и каде да ги најде податоците. Со текот на времето, како што зачувувате нови датотеки, податоците ќе бидат препишани.

Disk Drill користи различни техники за пребарување и испитување на старите податоци на вашиот уред, идентификување на типовите датотеки што може да ги најде и помага ги опоравувате. Може само да ве спаси од катастрофа. Исто така, нуди некои алатки за заштеда на простор, иако не со толку многу опции како посветена апликација за чистење на Mac.

Дали Disk Drill е вирус?

Не, не е не. Истрчав и инсталирав Disk Drill на мојот iMac. Скенирањето со помош на Bitdefender не најде вируси или злонамерен код.

Дали Disk Drill е безбеден за користење?

Да, безбедно е да се користи. Има неколку пати кога треба да внимавате кога ја користите програмата. Кога креирате диск за подигање, ќе биде побарано да го форматирате уредот. Погрижете се да го изберете точниот диск, бидејќи сите податоци на тој диск ќе се изгубат.

Кога чистите простор на вашиотдиск, Disk Drill ќе ви покаже листа на големи датотеки, неискористени датотеки и дупликати. Немојте само да претпоставувате дека овие датотеки можат безбедно да се избришат - прво внимателно проверете. Освен овие здраворазумни предупредувања, Disk Drill е сосема безбеден. Воопшто не се урна или не реагираше за време на мојата употреба на програмата.

Дали Disk Drill е навистина бесплатен?

Веб-страницата на Disk Drill го наплаќа производот како „ бесплатен софтвер за обновување податоци за Mac“. Дали е навистина бесплатно? Не, не ако го преземате софтверот за да ги вратите датотеките што недостасуваат. За да го направите тоа, ќе ви треба верзијата Pro.

Точно е дека можете бесплатно да вратите некои датотеки. Но, само ако веќе сте работеле на Disk Drill и сте ги активирале функциите за заштита на податоците пред да се изгубат датотеките.

Што е добро тогаш основната верзија? Евалуација. Ќе ви овозможи да скенирате датотеки што недостасуваат, а потоа да ги прегледате за да бидете сигурни дека се недопрени. Ако сте успешни, верзијата Pro би требало да може да ги врати датотеките, така што вашето купување нема да се потроши.

Колку чини Disk Drill?

Про верзијата чини 89 долари и на еден корисник му дава лиценца за најмногу три компјутери. Доживотните надградби чинат дополнителни 29 долари. Достапна е и верзија на Enterprise.

Можете да добиете и Disk Drill од Setapp, бесплатен 7-дневен пробен период, а потоа 9,99 $ месечно.

Disk Drill Basic наспроти Disk Drill Pro

Да се ​​прошири на она што го кажав погоре, акобарате бесплатна програма за обновување податоци (само за лична употреба), Disk Drill Basic е опција - се додека сте проактивни. Со овозможување на функциите за заштита за обновување на апликацијата, ќе можете бесплатно да ги враќате изгубените датотеки во иднина.

Disk Drill има две функции што ги штитат вашите податоци и тие препорачуваат да ги користите двете:

  • Recover Vault ги зачувува метаподатоците на избришаните датотеки (вклучувајќи име и локација на датотеката), што го олеснува враќањето на датотеките ако податоците не се препишани со нови датотеки.
  • Гарантираното враќање зачувува комплетна копија од секоја датотека што ја бришете, што значи дека не заштедувате простор кога ги бришете, туку гарантирате дека можете да ги вратите дури и ако сте го испразниле Ѓубрето.

Ако не сте биле користејќи ги заштитните функции за обновување пред да ги изгубите датотеките, ќе ви треба верзијата Pro. И како што реков, бесплатната верзија ќе ви овозможи да бидете сигурни дека вашите датотеки може да се повратат пред да потрошите пари.

Сите други функции, вклучително и чистење на дискот, се достапни и на основната и на Pro верзијата на дискот Вежба.

Зошто да ми верувате?

Јас се викам Адријан Тари. Користам компјутери од 1988 година, а Mac со полно работно време од 2009 година. Обезбедував техничка поддршка професионално многу години, и одвреме-навреме слушав од некој кој не можеше да отвори важна датотека, форматираше погрешен диск или изгуби сите нивни датотеки кога компјутер илидиск починал. Секогаш звучеа очајно!

Оваа апликација нуди токму таква помош. Во текот на последната недела или повеќе, тестирав лиценцирана верзија на Disk Drill Pro на различни дискови, вклучувајќи го и внатрешниот SSD на мојот iMac, надворешен диск што се врти и USB флеш-уред. Го извршив секое скенирање и темелно ја тестирав секоја функција.

Во овој преглед, ќе споделам што ми се допаѓа и што не ми се допаѓа во Disk Drill. Содржината во полето за брзо резиме погоре служи како кратка верзија на моите наоди и заклучоци. Прочитајте понатаму за детали!

Обелоденување: Тимот на CleverFiles ни понуди NFR код на Disk Drill Pro за цели на тестирање. Меѓутоа, тие немаат никакво влијание или уреднички придонес врз содржината на оваа рецензија.

Преглед на вежба за диск: Што има за вас?

Disk Drill е за враќање на датотеките што недостасуваат и повеќе, а следните пет делови детално ќе ја опфатат секоја функција, каде што прво истражувам што нуди апликацијата, а потоа го споделувам мојот личен став.

Програмата е достапна и за Mac и за Windows, а сликите од екранот и описите подолу се преземени од верзијата на Mac.

1. Вратете ги изгубените датотеки од надворешни медиуми

Јас користам надворешен хард диск од 2 TB HP за да се направи резервна копија на мојот iMac преку Time Machine. Пред неколку месеци го форматирав уредот и љубопитен сум да видам дали Disk Drill може да најде и врати некоја од датотеките што беапретходно на дискот.

Кликнувам на копчето Recover веднаш до „HP Desktop HD BD07“ и апликацијата веднаш почнува да ги бара остатоците од датотеките оставени на уредот. По речиси 10 минути, пронајдени се илјадници датотеки, иако има уште 26 часа скенирање пред да се провери целиот диск. Навистина не сакам да чекам толку долго, па почнав да ги испитувам датотеките што се пронајдени досега.

Секцијата Реконструирани датотеки ги наведува датотеките што повеќе не се наведени во папка — тие се избришани или форматирани, но се откриени и идентификувани некаде на уредот.

Најдена е една PDF-датотека. Бидејќи веќе не е наведена во папка, името на датотеката е изгубено. Disk Drill препозна дека е PDF од содржината на датотеката.

Фактот дека датотеката е со големина од само 1KB не изгледа ветувачки - таа е премногу мала. Има добри шанси дека голем дел од оригиналната датотека е препишан од форматот на уредот. Јас кликнувам на иконата Quick Look за да видам дали има нешто таму.

Нема што да се гледа, па датотеката не може да се врати и продолжувам понатаму. Наместо тоа, ги гледам обновените датотеки DOCX.

Оваа може да се гледа. Иако оригиналното име на датотеката е изгубено, можам да кажам дека ова е документ што потекнува од Shiny Frog, луѓето кои ја создадоа одличната апликација Bear за земање белешки.

Од датотекатаможе да се види, може да се врати.

Ја избрав датотеката, но бев изненаден што копчето Врати беше сиво. Дали навистина треба да чекам 27 часа? Се обидов да го притиснам копчето Пауза . Совршено!

Забележувам дека Disk Drill ќе ми овозможи да ја зачувам сесијата, така што ако сакам да го скенирам остатокот од уредот во иднина, да не морам повторно да почнувам од нула. Тоа е многу корисна карактеристика - скенирањето може да трае многу долго. Само погрижете се да не пишувате на уредот во меѓувреме, или ризикувате да ги препишете податоците што се обидувате да ги вратите.

Кликнав Врати и ме прашаа каде да зачувам обновената датотека. Ја избрав работната површина.

Обновувањето е успешно. Наоѓам папка наречена „Реконструирани датотеки“ на мојот десктоп. Го содржи обновениот Word документ, кој може успешно да се прегледа и отвори.

Мој личен став : Враќањето датотеки од надворешен диск е едноставно, иако потенцијално одзема многу време. Паузирањето и зачувувањето за подоцнежните функции се корисни и мило ми е што не морав да чекам да заврши скенирањето за да се вратат датотеките што веќе биле пронајдени.

2. Вратете ги изгубените датотеки од вашиот Mac Хард диск

За да скенирате за изгубени датотеки на внатрешниот диск на вашиот Mac или компјутер, најдобро е да се подигнете од друг диск пред да го направите скенирањето. Тоа не е само затоа што безбедноста на системот на macOS High Sierra нема да дозволи апликации какоDisk Drill за пристап до вашиот погон за стартување, тоа е исто така затоа што користењето на уредот всушност може да ги презапише и уништи податоците што се обидувате да ги спасите.

За да го скенирате уредот за стартување Mac, апликацијата ви дава три опции:

  1. Привремено оневозможи заштита на датотечниот систем
  2. Создадете диск за подигање за обновување
  3. Поврзете друг Mac.

Се одлучив да создадам подигање на Disk Drill возење. Тоа е најдобра практика, и ќе биде погодно да се има спасувачка акција во иднина. Вметнувам USB стик и кликнувам Креирај подигач во горниот лев агол на прозорецот.

За да го направи USB-уредот бутабилен, на Disk Drill му треба пристап до мојата партиција за враќање macOS. За жал, јас немам. Кога ја инсталирав High Sierra (користејќи ги стандардните опции), мојата партиција за обновување мора да е отстранета.

Затоа, пред да можам да создадам диск за спасување, ќе користам Disk Drill за да создадам инсталатер за macOS . Вметнувам втор надворешен диск и кликнувам на опцијата за создавање инсталер за OS X / macOS.

Треба да го лоцирам инсталаторот на macOS. Ја преземам High Sierra од Mac App Store, ја прекинувам инсталацијата и ја лоцирам иконата Install macOS High Sierra во папката Апликации.

Кликнувам на Користи како извор .

Следно ќе одлучам да го направам мојот уред WD My Passport бутабилен. Предупреден сум дека сите податоци ќе бидат избришани. Проверувам двапати дали го избрав точниот диск. Дефинитивно не сакам да го избришам погрешнотоеден.

Сега мојот диск за инсталација на macOS е создаден, можам да продолжам да го правам мојот диск за подигање Disk Drill. Го избирам мојот USB стик од 8 GB и кликнувам на Направи бутабилен . Повторно, двапати проверувам дали го избрав точниот диск.

Сега кога мојот диск за подигање е создаден, го рестартирам мојот Mac и го држам копчето за опции за време на подигањето. Избирам DiskDrill Boot кога ми е даден избор на дискови што можат да се подигнат.

Се прикажува мени и избирам Disk Drill.

Оттука процедурата е исто како во Дел 1 погоре.

Штом ќе завршам, го рестартирам компјутерот и ги наоѓам обновените датотеки во слика на дискот на мојот десктоп.

Мој личен став : Создавањето диск за обновување беше потешко од очекуваното бидејќи немав партиција за враќање. Дури и видео туторијалот на Disk Drill претпоставуваше дека ќе има еден. За среќа, можев да го користам Disk Drill за да создадам погон за инсталација на macOS, кој можев да го користам за возврат за да создадам погон за спасување за подигање. Откако ќе се создаде, погонот за спасување функционираше совршено.

3. Ослободете го потрошениот простор на вашиот хард диск на Mac

Disk Drill ќе ви помогне да го исчистите вашиот Mac диск со идентификување големи датотеки и неискористени датотеки. Ова не се датотеки што нужно треба да се избришат, но тие се датотеки што потенцијално можат да направат разлика во вашиот достапен простор. Затоа размислете добро пред да избришете.

Почнувам со кликнување на копчето Исчисти на горниот дел од

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.