Развивање на 7 мобилни апликации за 7 недели: Интервју со Тони Хилерсон

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels
ќе ви помогне да стигнете таму со вовед во реалниот свет на седум платформи, без разлика дали сте нов на мобилни или искусен програмер кој треба да ги прошири вашите опции. Ќе споредувате апликации за пишување на една платформа наспроти друга и ќе ги разберете придобивките и скриените трошоци на алатките за меѓуплатформи. Ќе добиете прагматично, практично искуство за пишување апликации во свет со повеќе платформи.

Земете ја книгата од Amazon (Paperback) или Kindle (e-Book)

Интервјуто

Прво, честитки што ја завршивте книгата! Слушнав дека 95% од писателите кои започнуваат книга всушност некако се откажуваат на патот и само 5% ја завршуваат и објавуваат. Па, како се чувствувате сега?

Тони: Тоа е прилично голем број. Па, ова не е мојата прва книга со Прагматичните програмери, така што ја правев и претходно. Мислам дека со ваква техничка книга е полесно да имаш план што можеш да го завршиш, дадено време, за разлика од фикцијата, каде што концептот едноставно не може да се послужи за целосна книга. Во секој случај, во овој момент, по една година пишување за време на викендите и навечер, прилично сум уморен од пишување и сакам да соберам некои од другите определби што ги одложив во меѓувреме.

Меѓутоа, се чувствувам задоволно што оваа книга речиси точно се совпадна со визијата што јас и уредниците ја развивме пред неколку години кога првпат зборувавме за оваа книга. Навистина ме интересира да видам далипазарот мисли дека е корисна колку што мислиме дека треба да биде.

Од каде ги добивте вашите информации или идеи за оваа книга?

Тони: Бидејќи веќе некое време бев развивач на мобилни телефони, оваа книга беше книга што сакав да ја имам. Бев во голем број ситуации каде што требаше да напишам апликација на неколку платформи или интелигентно да зборувам за прашања за мобилните алатки со повеќе платформи. Отсекогаш ми се допаѓаше серијата „Седум во седум“ и со оглед на тие состојки, идејата за оваа книга штотуку ми се оформи целосно во главата.

Кои се најдобрите читатели за оваа книга? Мобилни програмери? Студенти на факултет? Корпоративни директори?

Тони: Мислам дека секој со искуство во програмирање, без разлика дали е на мобилен или не, би добил нешто од оваа книга.

Што дали се првите три причини за читање на оваа книга, во споредба со други книги или онлајн ресурси?

Тони : Не сум свесен за ниту една друга компаративна студија за мобилните технологии како оваа книга. Пристапот за брзо испробување на различни мобилни платформи и алатки рамо до рамо со другите е нов пристап, образован по другите книги „Седум во седум“, и нема други.

Дали навистина можеме да изградиме седум апликации во само седум недели? Името на книгата е инспиративно. Ме потсетува на друга книга наречена „Четиричасовна недела“ од Тим Ферис. Ми се допаѓа неговиот начин на размислување кон работата, иако искрено, нереално е да се работи само четиричасови неделно.

Тони: Верувам дека не е тешко да се следи книгата со тоа темпо, но секако може да одвоите онолку време колку што сакате. Навистина, бидејќи кодот е вклучен, фокусот не е толку многу во тоа што изградбата на апликациите е, туку истражувањето на платформите со решавање на мал сет на случаи на употреба.

Кога книгата ќе биде објавена па ние читателите можеме да ја купиме?

Тони: Поради бета програмата на Прагматичен програмер, читателите можат да ја купат бета, електронската верзија во моментов и да добијат бесплатни ажурирања како што трае книгата обликот. Не сум сигурен за конечниот датум на производство, но само направив некои измени за конечниот технолошки преглед, така што треба да биде до финалната верзија за неколку недели.

Сè друго што треба да знаеш?

Тони: Серијата „Седум во седум“ е одличен концепт за подигање на вашата програмска кариера на следното ниво со учење на обрасци и техники како полиглот. Оваа книга го носи тој концепт во мобилната сфера и би сакал да слушнам како функционира за читателите на форумот за книгата на веб-страницата на Прагматичен програмер.

Дали некогаш сте се запрашале дали можете да изградите мобилни апликации за сите уреди? Што е со унапредување на вашата кариера со проширување надвор од вашата специјализирана платформа? А што ако можеш да го направиш сето тоа за помалку од два месеци?

Последната книга на Тони Хилерсон, Седум мобилни апликации за седум недели: мајчин апликации, повеќе платформи , истражува како да го направи токму тоа.

Затоа, кога побарав да го интервјуирам Тони, ја искористив можноста. Ја истраживме неговата инспирација, публиката и колку е реално другите програмери да го следат примерот и да направат седум апликации за седум недели.

Забелешка: ковчегот сега е достапен за нарачка на Амазон или Прагпрог. може да ја купите и е-книгата за читање на Kindle. Ги ажурирав линковите подолу .

За Тони Хилерсон

Тони беше развивач на мобилни телефони уште од раните денови на iPhone и Android. Тој изгради бројни мобилни апликации за многу платформи и честопати мораше да одговори на прашањето „која платформа?“ Тони зборуваше во RailsConf, AnDevCon и 360

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.