Што е корекција на боја во уредувањето видео?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Корекцијата на бојата во уредувањето на видеото е релативно само-објаснувачка, барем во однос на дефинирањето на (често сложениот) процес.

Корекција на боја е едноставно термин кој ги опфаќа техничките корективни методи и процедури за правилно изложување, балансирање и заситеност на вашата снимка за да изгледа „точно“ и што е можно понеутрално.

> Клучни средства за преземање
  • Корекцијата на бојата не е исто како и оценувањето на бојата.
  • Корекцијата е од суштинско значење за да се обезбеди конзистентност, а исто така и квалитетни слики.
  • Често е најдобро да се примени основна корекција и повторно посетувај и ревидирај колку што е потребно.
  • Корекција на бои не е основна вештина за уредување (и покрај тоа што некои работодавци може да кажат спротивно), но ви овозможува да обезбедите повисоки позиции и стапки за плаќање од уредувањето сам.

Која е целта на корекција на бојата?

Како што накратко е наведено погоре, целта на Корекција на боја е да ја доведе вашата снимка во поправена или неутрална состојба. Од суштинско значење е да се направи, особено во денешниот модерен свет каде што толку многу камери произведуваат необработени дигитални датотеки базирани на дневници. Сепак, концептите и практиката на оваа уметност постоеле многу пред дигиталната ера.

Ако вашата снимка не екорегирана или избалансирана, слободно може да се каже дека ниту вие, ниту некој таму нема да биде заинтересиран да го гледа долго, ако воопшто е воопшто.

Кога треба да се примени корекција на боја?

Корекција на боја може да се примени онолку често колку што сакате, иако во дигиталната ера, често се прави или кога уредувањето е заклучено или се прави пред уредувањето .

Изборот е ваш, но општо земено, многу повеќе работа е да се корегираат сите ваши необработени снимки во боја отколку да се корегира бојата на вашата конечна редакциска склоп.

Дали е неопходна корекција на боја во уредувањето на видеото?

Мислам дека корекцијата на бојата е од суштинско значење, иако некои можеби не се согласуваат. Според мојата проценка, гледачот никогаш нема да може да каже дали е применета корекција на бојата, особено ако е направено правилно и добро.

Како што беше споменато претходно, во денешниот дигитален raw/log домен, корекција на бојата е сè понеопходна за вашите необработени датотеки да изгледаат вистинити во форма и како сте ги виделе на снимање.

Без корекција на боја или балансирање од каков било вид, сликите може да изгледаат „тенки“ или целосно ужасни пред корекција на бојата .

И покрај потребите за евиденција/суровини, има многу случаи каде што можеби ќе треба да ја промените вкупната температура/нијанса на сликата поради промени во осветлувањето или појава на досаден облак што целосно ја исфрлил вашата изложување на светлина.

Навистина премногусценарија што треба да се наведат овде, но ја сфативте идејата, корекцијата на бојата е многу корисна и неопходна кога ќе се појават проблеми.

Кои се основните чекори во корекција на боја?

Општо земено, сакате прво да започнете со Изложеноста . Ако можете да ги добиете вашите високи/средни/црни на соодветно ниво, можете да почнете да ја гледате вашата слика како оживува.

Следно, ќе сакате да работите на вашиот контраст , што е од суштинско значење за да ја поставите вашата средна сива точка и да се осигурате дека нема да изгубите премногу детали за сликата во сенките или горните опсези на нагласување.

Потоа, можете да ги прилагодите нивоата на заситеност/боја на прифатливо ниво . Општо земено, добра практика е да ги подигнете до таму каде што изгледаат природно, а не надреално, а потоа да го спуштите нивото само за влакно. Секогаш можете да се вратите и да го прилагодите ова подоцна.

Откако ќе се постигнат сите претходни чекори, сега треба да можете повеќе или помалку да видите каде се следи вашата слика во однос на вистинските корекции.

Како изгледа на тебе сега? Дали има некои фрлања во боја во високите или средните или ниските? Што е со целокупната нијанса и нијанса? Што е со балансот на белата боја во целина?

Прилагодете ја вашата слика соодветно преку овие различни атрибути додека не стигнете до место каде што вашата слика изгледа правилно, неутрално и природно за вашите очи.

Ако сè уште имате проблеми, можете да го задржитевашите промени, но едноставно почнете повторно од врвот и малку подесете за да видите дали некој од горенаведените атрибути треба да се измени.

Ова е сосема возможно бидејќи секоја од овие поставки може драматично да влијае на сликата и затоа тука се игра малку ефект на притискање.

Важно е да го забележите ова и да не дозволите да бидете фрустрирани од флуидноста на процесот, едноставно возете го бранот и експериментирајте и едноставно поништете ги вашите промени ако сликата во која било точка е понижувачка.

Исто така, вреди да се спомене и овде дека треба да избегнувате секогаш кога е можно да користите какви било „Автоматски“ поставки за корекција или баланс на бојата . Не само што ова ќе му наштети на вашиот раст и вештини, туку честопати резултира со многу лошо балансирање и корекција. Ниту еден професионалец нема да го користи ова, а ниту вие.

Колку долго трае корекција на боја?

Точниот одговор овде е дека Корекција на боја трае онолку време колку што е потребно. Не постои правилен/погрешен одговор бидејќи процесот понекогаш може да биде многу брз (ако се приспособува само еден кадар) или прилично долг (ако бојата коригира цел игран филм).

Тоа може многу да зависи и од состојбата на снимката што сакате да ја поправите. Ако бил добро осветлен и добро фотографиран, можеби нема да треба да примените многу, па дури и какви било корекции освен едноставно балансирање и вклучување на заситеноста.

Ако, сепак, има огромен број проблеми и тамумалку или воопшто не размислував за тоа како се снимаат снимките или имало проблеми со производството што ги принудиле нивните раце, тогаш можеби гледате на многу долг пат напред во однос на корекција на снимката.

И на крај, во голема мера зависи и од вашата блискост, удобност и умешност со процесот на корекција на бојата воопшто. Колку подобро сте во корекција на бојата, толку побрзо ќе можете да ги решите сите проблеми и да ја направите вашата снимка избалансирана и неутрална.

Разликите помеѓу корекција на боја и оценка на бои

Корекција на бои се разликува во голема мера од Оценувањето на боите. Корекција на боја е средство за неутрализирање на сликата, додека Оценувањето на бојата е повеќе слично на сликање и на крајот менување (понекогаш во голема мера) на целокупната слика.

Оценувањето на боите, исто така, може да се направи (барем правилно и ефективно) само на слика која веќе е корегирана боја . Без соодветна рамнотежа и бело/црни точки, примената на оценка на боја на сцена или филм ќе биде вежба за бесцелност (или лудост) бидејќи Оценката за боја нема да се применува правилно и рамномерно освен ако основната снимка е во неутрална состојба.

Имајќи го предвид ова, можете да видите дека Оценувањето на бојата е покачена форма на корекција на бојата, при што Колористот сега ја стилизира сликата и често ја носи во многу надреални насоки.

Каква и да е намерата, тие не сепотребно е да се одржи реалноста во фазата на оценување на бои, но сепак е добра практика да се одржуваат тоновите на кожата да изгледаат малку нормални и природни, освен ако целта не е поинаку.

ЧПП

Еве неколку други прашања што можеби ги имате за корекција на боја при уредување на видео, накратко ќе одговорам подолу.

Која е разликата помеѓу примарната и секундарната корекција на бојата?

Примарната корекција на бојата се однесува на сите почетни чекори за корекција и балансирање на бојата наведени погоре. Секундарната корекција на боја ги вклучува истите методи и алатки, но наместо да се однесува на сликата како целина, повеќе се занимава со одреден елемент на екранот.

Целта и методот е да се изолира оваа боја или ставка и исклучиво да се модифицираат додека се зачуваат сите корективни напори што сте ги направиле во фазата на примарна корекција.

Кој софтвер поддржува корекција на боја?

Речиси целиот софтвер денес поддржува корекција на боја, а секако и секој модерен NLE. Има одредена разлика во начинот на кој софтверот се справува со различните поставки и атрибути наведени погоре, но генерално земено, сите тие треба да ги вклучуваат овие и во голема мера да работат на ист начин насекаде.

Сепак, не сите софтвери ќе работат или боја потполно исто како и минатата, така што би било неточно да се претпостави дека можете директно да примените или ефектуирате/исправите снимката на точно ист начинпреку одборот.

Меѓутоа, и покрај нивните разлики, основите (кога ќе ги симнете) ќе бидат исклучително вредни и ќе ви овозможат да ги обоите правилните слики на што било, од систем од холивудски до вградена апликација за прилагодување на бојата поставки на сликите на вашиот телефон.

Завршни мисли

Корекција на бои е витален и клучен процес во светот на уредувањето видео. Како што можете да видите, има широк спектар на намени и исто толку средства за нејзино постигнување.

Добрата вест е дека иако Оценувањето на бои може да одзема многу време и понекогаш е ужасно сложено, основните алатки и поставки со кои ќе се сретнете (и на крајот ќе ги користите) за да постигнете избалансирани и неутрални резултати ќе се преведат во голема мера на повеќето (ако не сите) апликации каде што може да се применат модификации на бои и слики.

Како и со повеќето алатки од занаетот, најдобро е да научите практично и да вежбате, вежбате, вежбате. Можеби нема да можете да ја исправите бојата брзо, па дури и добро при првите обиди, но ќе научите да ги развивате и да ги усовршувате очите за да гледате критички и ефикасно да ги исправите боите.

Како и секогаш, ве молиме дозволете ги знаеме вашите размислувања и повратни информации во делот за коментари подолу. Кои се некои од начините на кои сте примениле корекции на бои? Дали имате омилен софтвер за корекција на бои?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.