Што е поточно Dual Band WiFi? (Брзо објаснето)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали знаете што е збунувачки во врска со безжичниот интернет? Сè.

Ако сте истражувале безжични рутери за дома или адаптери за wifi за игри, веројатно сте забележале дека има изобилство терминологија - PCIe, USB 3.0, 802.11ac, Ghz, WPS, Mbps, MBps (оние последниве две се различни). Уште сте збунети?

Еден од најчестите термини што може да го забележите кај кој било од овие уреди е „ двоен опсег “. Додека некои постара опрема можеби не ја имаат оваа опција, повеќето модерни мрежни рутери и адаптери обезбедуваат можност за двоен опсег. Во денешното компјутерско опкружување, тоа е речиси неопходност за вашите Wi-Fi уреди.

Значи, што е wifi со двоен опсег? Ајде внимателно да погледнеме што е тоа, како и зошто се користи и зошто е од витално значење. Можеби веќе знаете повеќе за тоа отколку што мислите.

Што значи двоен опсег?

Dual-band — звучи навистина кул, и сите нови производи го рекламираат. Значи, што значи тоа? Не зборуваме за рок бендови, гумени бендови или дури бенд весели мажи. Она за што зборуваме се фреквенциските опсези.

За подобро да го разбереме значењето на двопојасот, ајде прво да испитаме на што се однесува терминот појас и каква врска има тој со Wi-Fi. Запомнете, делот на опсегот на двојниот опсег се однесува на фреквентен опсег. фреквентен опсег е она што безжичните уреди го користат за да комуницираат едни со други.

Wifi технички е радио сигнал. Тоа есè е навистина - радио. Се пренесува исто како и другите радио сигнали - рачни радија, безжични телефони, мобилни телефони, монитори за бебиња, телевизија преку воздух, локални радио станици, радија со шунка, сателитска телевизија и многу други видови на безжичен пренос.

Сите овие различни типови на сигнали се пренесуваат на различни фреквенции или групи на фреквенции. Овие групи на фреквенции се нарекуваат појаси .

Кредит на сликата: Encyclopedia Britannica

Појасите прикажани на сликата погоре се потоа поделени понатаму на помали под-појаси. Секој од нив е резервиран за одредена употреба. Повторно погледнете ја сликата - деловите означени со VLF, LF, MF, HF итн. - тоа се опсези.

Забележете дека UHF (300MHz – 3GHz) и SHF (3GHz – 30GHz) имаат WiFi наведени. Секој подбенд потоа се дели на канали... но овде нема да нурнеме подлабоко од тоа. Можеби сега почнувате да ја добивате сликата на што се однесува двојниот опсег.

Гледате дека Wi-Fi се наоѓа и во UHF и во SHF бендовите, и можеби се прашувате зошто. Тоа е затоа што оригиналната технологија развиена за компјутерски Wi-Fi беше дизајнирана во 2,4 GHz подпојасот на UHF појасот .

Значи, тука започна Wi-Fi. Но, технологијата еволуираше. Создаден е нов протокол за безжична комуникација. Хардверот беше дизајниран да работи на под-појасот од 5 GHz, кој е во опсегот SHF. Додека 5GHz има многу предности,сè уште има валидни причини, за кои ќе разговараме наскоро, за користење на опсегот од 2,4 GHz.

Ако веќе не сте го сфатиле, двојниот опсег значи дека безжичниот уред може да користи или 2,4 GHz или фреквенции од 5 GHz. Рутерите со двоен опсег се способни да обезбедуваат мрежи на двата опсези во исто време. Со други зборови, ако имате рутер со двоен опсег во вашата куќа, ќе можете да имате две посебни мрежи — по една на секој опсег.

Ви-фи адаптерот што го користат вашиот компјутер, телефон или таблет ќе поврзете се само на една од тие мрежи во исто време. Ако тој адаптер е со двоен опсег, може да комуницира на 2,4 GHz или 5 GHz. Сепак, не може да комуницира на двете во исто време.

Да се ​​сумира сето ова, двопојасот едноставно значи дека уредот може да работи на двата постоечки опсези. Вашето следно прашање најверојатно е ова: зошто на кој било уред би им треба двопојасна способност, особено ако 5GHz е понапредната технологија и безжичниот протокол?

Зошто да не користите само 5GHz? Одлично прашање.

Зошто ни се потребни 2,4 GHz?

Ако рутерите можат да емитуваат на двата опсега, но нашите уреди можат да разговараат со нив само еден по еден, која е целта да се има двоен опсег? Како што стои денес технологијата, постојат најмалку три важни причини поради кои ни е потребна способност со двоен опсег. Ќе ги разгледаме накратко овде.

Компатибилност наназад

Примарната причина што сакаме да имаме уреди со двоен опсегспособен е за компатибилност наназад. Ако поставите рутер во вашиот дом, постои голема шанса еден или повеќе од вашите уреди да можат да работат само на 2,4 GHz. Ако не, може да имате гости во вашиот дом со уреди што можат да користат само 2,4 GHz. Сè уште има многу постари мрежи што имаат достапни само 2,4 GHz.

Преполни опсези

Изобилството безжични уреди може да предизвика пренатрупаност на која било локација. Опсегот од 2,4 GHz се користи и од други радио уреди како што се безжични фиксни телефони, монитори за бебиња и системи за домофон. Групата од 5 GHz може да биде пренатрупана со десктоп компјутери, лаптопи, телефони, системи за игри, системи за видео стриминг итн.

Покрај тоа, вашите соседи може да имаат мрежни рутери кои се доволно блиску за да се мешаат со вашите сигнали . Пренатрупаноста предизвикува пречки, што ги забавува мрежите, понекогаш предизвикувајќи наизменично испуштање на сигналите. Накратко, може да создаде несигурна мрежа. Имањето двоен опсег ви овозможува да ја раширите вашата употреба доколку е потребно.

Предности на опсегот

Иако опсегот од 2,4 GHz користи постар протокол, тој сепак работи сигурно и има некои предности. Нема да навлегувам во детали за тоа како функционираат радио сигналите. Но, сепак, сигналите со пониска фреквенција можат да пренесуваат на поголеми растојанија со поголема сила. Тие имаат и подобра способност да минуваат низ цврсти предмети како што се ѕидови иподови.

Предноста на 5GHz е тоа што пренесува со поголема брзина на податоци и овозможува поголем сообраќај со помали пречки. Но, не може да патува толку големо растојание со иста јачина на сигналот и не е толку добар во минување низ ѕидови и подови. Најдобро функционира кога рутерот и адаптерот го имаат она што се нарекува „гледна линија“, што значи дека можат да се гледаат без никакви пречки на патот.

Ова не значи дека 5GHz не е добро. Повеќето рутери кои работат на 5 GHz користат други технологии како што се формирање на зрак и MU-MIMO за да се заобиколат некои од тие недостатоци додека целосно ја искористуваат неговата брзина.

Значи, имањето на двата опсега на располагање ви овозможува да го изберете оној што најдобро функционира за вашата околина. Ако се поврзувате од подрум, на пример, и тој е далеку од рутерот, 2,4 GHz може да работи подобро за вас.

Ако сте во иста просторија со рутерот, 5GHz ќе ви дадат брза и сигурна врска. Во секој случај, двојниот опсег ви дава опција да го изберете оној што ќе работи најдобро за вашиот конкретен уред.

Завршни зборови

Се надеваме, ова ви помогна да разберете каква ви-фи со двоен опсег е, за што се користи и зошто може да биде важна карактеристика за кој било безжичен хардвер.

Како и секогаш, ве молиме известете нè ако имате какви било прашања или коментари.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.