Што е режим на целен диск на Mac? (Како да го користите)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постојат многу начини за пренос на податоци помеѓу Mac. Режимот на целен диск е еден од поретко познатите методи. И покрај тоа, многу го олеснува преносот на датотеки. Но, како да започнете со тоа?

Моето име е Тајлер и јас сум компјутерски техничар со повеќе од 10 години искуство. Видов и поправив бројни проблеми на Mac. Еден од најпријатните делови од оваа работа е да им покажеме на сопствениците на Mac како да ги поправат проблемите со Mac и да извлечат максимум од нивните компјутери.

Во овој пост, ќе објаснам што е целен режим на диск и како може да почне да го користи. Ќе објасниме што прави режимот на целниот диск и некои вообичаени начини за негово користење.

Ајде да започнеме!

Key Takeaways

  • Можеби ќе сакате да го префрлите вашиот стари датотеки ако штотуку сте купиле нов Mac.
  • Target Disk Mode е корисна алатка за поврзување на вашиот стар Mac како уред за складирање.
  • Откако ќе се овозможи, можете користете го Target Disk Mode за прегледување, копирање, па дури и форматирање на дискови на вашиот стар Mac од вашиот нов.
  • Постојат два основни начини да започнете со Target Disk Mode .
  • Ако Режимот на целен диск не работи, треба да се обидете да користите друг сет на кабли или да извршите Ажурирање софтвер .

Што е режим на целен диск на Mac

Режим на целен диск е карактеристика единствена за Mac. Поврзувањето на два Mac компјутери заедно преку Thunderbolt ви овозможува да го користите вашиот стар Mac како уред за складирање и леснопрегледајте ги неговите датотеки. Треба да го ставите вашиот стар Mac во Target Disk Mode за да ја отклучите оваа моќ.

Можно е форматирање и партиција на хард дисковите во целниот Mac, исто како и секој друг надворешен диск. Компјутерот-домаќин може да пристапи и до CD/DVD-дискови и друг внатрешен и надворешен периферен хардвер на некои Mac-и.

Додека постарите Mac може да користат Target Disk Mode преку USB и FireWire, Mac-ите работат macOS 11 (Big Sur) или понова верзија може да користи само Thunderbolt. Ова е важно да се запамети ако префрлате податоци од многу постар Mac на понов Mac.

Како да го користите Target Disk Mode на Mac

Target Disk Mode е многу едноставна алатка. Генерално, постојат само два начини да се користи, од кои и двата се екстремно слични. Ајде да разговараме за двата методи овде.

Метод 1: Ако компјутерот е исклучен

Поврзете го стариот Mac со вашиот нов Mac со соодветниот кабел за да започнете. Во овој случај, ќе користиме кабел Thunderbolt .

Осигурете се дека компјутерот домаќин е вклучен и целниот компјутер е исклучен. Откако ќе се поврзат каблите помеѓу двата Mac-а, вклучете го целниот Mac додека го притискате и држите копчето T .

Кога компјутерот ќе се вклучи, иконата на дискот ќе се појавуваат на десктопот на домаќинот компјутер. Оттука, можете да префрлате датотеки со влечете и спуштете , исто како и секој друг медиум за складирање.

Метод 2: Ако компјутерот еВклучено

Ако вашиот компјутер е веќе вклучен, следете ги овие упатства:

Лоцирајте ја иконата на Apple во горниот лев агол на екранот и изберете Системски параметри .

Од менито System Preferences , изберете Startup Disk .

Оттука, ќе бидете може да кликнете на копчето Target Disk Mode за да го рестартирате вашиот Mac. Проверете дали се приклучени соодветните кабли. Откако ќе се рестартира, ќе видите икона на хард дискот на работната површина. Во овој момент, можете лесно да ги влечете и испуштите датотеките.

Што ако режимот на целниот диск не работи?

Ако Режимот на целен диск ви создава проблеми. Можете да направите неколку работи за да потврдите дека треба да работи правилно. Наједноставното објаснување за не функционира режимот на целниот диск е неисправни кабли. Треба да се обидете да користите различен сет на кабли, доколку е достапно.

Ако вашите кабли се во ред, друго едноставно објаснување е застарен Mac. Може да се осигурате дека вашиот систем е ажуриран следејќи ги овие чекори:

Кликнете на иконата на Apple во горниот лев агол на екранот и изберете Системски параметри .

Откако ќе го направите тоа, ќе ве дочека менито System Preferences . Лоцирајте Ажурирање на софтверот од списокот со икони. Кликнете на ова и вашиот Mac ќе провери дали има ажурирања.

По инсталирањето ажурирања, ќе сакате да го рестартирате компјутерот за да се уверите дека сè функционира.

Ако се работи. Режимот на целен диск не дозволува да се исклучите од другиот Mac, едноставно држете го копчето за вклучување притиснато на Target Mac. Ова ќе ви овозможи да го исклучите системот и да се рестартирате.

Final Thoughts

Target Disk Mode е корисна алатка за пренос на податоци од вашиот стар Mac на новиот. Користењето е многу едноставно и доволно лесно дури и за почетник.

Се надеваме дека сега можете ефективно да го користите Target Disk Mode за пренос на вашите датотеки. Ако имате какви било прашања или наидете на потешкотии, слободно пуштете коментар подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.